روانشناسی, پزشکی

چه زمانی کودک شروع به صحبت می کند؟

چه زمانی کودک شروع به صحبت می‌ کند مکالمه مادر در گوش فرزند

 

چه زمانی کودک شروع به صحبت می کند؟ این لحظه‌ای است سرشار از لذت و شادی! اما مسئله مهم برای والدین این است که چگونه به کودک برای صحبت کردن کمک کنیم ؟ گروه ماما سلامت به شما در این زمینه راهنمایی  بیشتری ارائه می‌کند.

باید بدانید مانند سایر مهارت‌ها، سنی که بچه‌ها زبان می‌آموزند و چه زمانی کودک شروع به صحبت می کند، متفاوت است. بسیاری از نوزادان قبل از اولین سال تولد خود کلماتی مانند، ماما و دادا را به زبان می‌آورند. بیشتر کودکان نوپا تا ۱۸ ماهگی می‌توانند حدود ۲۰ کلمه بگویند. اما اگر یک کودک ۲ ساله هنوز صحبت نمی‌کند یا فقط دو کلمه را با هم ترکیب می‌کند به احتمال زیاد دچار تاخیر گفتاری یا تاخیر زبانی شده است.

 

چه زمانی کودک شروع به صحبت می کند؟ اختلاف بین گفتار و زبان!

 

اغلب «گفتار» و «زبان» با هم اشتباه می‌شوند اما یک فرق اساسی بین آن دو وجود دارد: «گفتار» بیان کلامی زبان است و شامل تلفظ شمرده کلمات می‌شود. اما «زبان» وسیع‌‌تر است و به کل سیستم بیان و دریافت اطلاعات به روشی قابل فهم، مربوط می‌‌شود. زبان چیزی است که طی یک ارتباط، فهمیده و فهمانده می‌شود: به صورت کلامی، غیر کلامی یا نوشتاری.

اگر چه مشکلات در گفتار و زبان با هم متفاوت است،‌ اما این دو اغلب با هم همپوشانی دارند. کودکی که مشکلات زبانی و تکلمی دارد شاید قادر به تلفظ صحیح کلمات باشد اما نتواند بیش از دو تای آن‌‌ها را در کنار هم بیاورد. در مورد کودک دیگر ممکن است فهم گفتارش سخت باشد اما او قادر به استفاده از لغات و اصطلاحات برای بیان نظراتش باشد و دیگری ممکن است بتواند خوب صحبت کند اما در انجام دستورات و فهم آن‌ها مشکل داشته باشد.

دانستن اینکه چه زمانی کودک شروع به صحبت می کند و چه چیزی عادی است و چه چیزهایی در حیطه گفتار و شکل گیری زبان قرار ندارد به والدین کمک می‌کند تا به علت نگرانی‌های خود پی ببرند و بفهمند آیا فرزندشان دچار تاخیر گفتاری شده است یا خیر.

از غان و غون کردن تا آواز خواندن با ترکیب کردن حروف صدادار و صامت‌ها، آوا و آزمایش کلامی کودک شما ممکن است به همان اندازه که بی‌ معنی است، دوست داشتنی و جذاب باش. اما با دقت گوش کنید چون یک روز در بین این آواها، آن اولین کلمه واقعی را خواهید شنید.

 

پیشنهاد می‌کنیم خواندن مقاله “در چه سنی نوزاد اسم خود را تشخیص می دهد” از سایت ماماسلامت را از دست ندهید.

 

چه زمانی کودک شروع به صحبت می کند پدر و مادر شاد فرزند شاد

 

جدول زمانی حرف زدن کودک از سه ماهگی تا یک سالگی

 

اگرچه نوزادان از 9 تا 14 ماهگی شروع به صحبت می‌کنند، یعنی سعی می‌کنند منظور خود را با کلمات با معنی بیان کنند. اما بلافاصله پس از تولد نوزادان، عمدتا با نگاه کردن، توجه کردن و گوش دادن به شما و افراد دیگر، شروع به یادگیری نحوه صحبت کردن می‌کنند.

در اینجا یک جدول زمانی حرف زدن کودک که چگونگی پیشرفت گفتار کودک به طور معمول را بیان می‌کند، آورده شده است:

 

تا پایان ماه 4

طبق جدول زمانی حرف زدن کودک، نوزادان از بدو تولد به کلمات و صداهای اطراف خود گوش می‌دهند و شروع به مرتب کردن معانی آن‌ها می‌کنند. این کار اولین قدم در فراگیری زبان است. بین دو تا سه ماهگی، کودک در موقعیت‌‌های مختلف و به شکل‌‌های متفاوتی گریه می‌‌کند. این گریه کردن در واقع نوعی حرف زدن با شماست. هر چه کودکتان را بهتر و بیشتر می‌شناسید ممکن است بتوانید برای مثال گریه ناشی از گرسنگی او را از گریه ناشی از خستگی‌ اش تشخیص دهید.

برای اینکه بدانید چه زمانی کودک شروع به صحبت می کند، طبق جدول زمانی حرف زدن کودک، در  4 ماهگی، فرزند شما احتمالا شروع به تقلید برخی از صداهایی که از شما شنیده است می‌کند. گریه‌های او نیز ممکن است متفاوت باشد، بسته به اینکه گرسنه، خسته یا درد دارد.

 

تا پایان ماه 6

طبق جدول زمانی حرف زدن کودک، در حدود 6 ماهگی، فرزند شما این ایده را درک می‌کند که درهم آمیختگی صداهایی که هر روز می‌شنود از کلمات جداگانه تشکیل شده است. او حتی ممکن است معنی تعدادی از این کلمات را بفهمد، نوزاد اسم خود را تشخیص می دهد و نام افراد آشنا.

نوزاد همچنین ممکن است خودش صداهایی تولید کند و ممکن است هنگام غان و غون کردن چند مصوت مانند “آه”، “ه” و “اوه” را به هم وصل کند. صامت هایی مانند “م” و “ب ” نیز ممکن است شنیده شوند. کودک با بالا و پایین بردن صدایش، روی تن صدا کار می‌کند و اغلب این کار را در پاسخ به حالات صورت شما یا کودکانه صحبت کردنتان انجام می‌دهد. باید بدانید چه زمانی کودک شروع به صحبت می کند، اگر تا شش ماهگی آواهای گفتاری ایجاد نکند، بهتر است با پزشک او صحبت کنید.

 

چه زمانی کودک شروع به صحبت می کند اولین کلمات ناقص کودک

 

تا پایان ماه 9

اگر بدانید چه زمانی کودک شروع به صحبت می کند، خواهید فهمید که کودک شما تا پایان 9 ماهگی شروع به آزمایش صداهایی که می‌تواند تولید کند، می‌کند. از جمله صداهایی که به طرز چشمگیری بلند هستند، مانند “ما-ما-ما-ما-ما-ما” و “با-با-با-با-با-با”.

او همچنین ممکن است شروع به تقلید صداها و حرکات دیگران کند و معنی “نه” را بفهمد (اینکه آیا او گوش خواهد کرد یا نه کاملا مسئله  دیگری است). همه‌ این‌ها، او را روز به روز به گفتن اولین کلمه نزدیکتر می‌کند.

 

تا پایان ماه 12

در جدول زمانی حرف زدن کودک، فرزند شما وقتی به یک سالگی برسد، احتمالا حداقل می‌تواند یک کلمه مانند “مامان”، “بابا” یا “اوه-اوه” بگوید. همچنین ممکن است سعی کند کلماتی را که از شما می‌شنود را تکرار کند و همچنین لحن کلمات خود را تغییر می‌دهد، در نتیجه همه  این تلاش‌ها منجر به ایجاد صداهایی شبیه به گفتار واقعی می‌شوند!

 

علائم تاخیر گفتار در کودک بعد از یک سالگی

 

اگر کودک قان و قون نمی‌کند و صدا تولید نمی‌کند، می‌تواند اولین علامت تاخیر گفتار در کودک باشد. اگر بدانید چه زمانی کودک شروع به صحبت می کند می‌توانید از نگرانی خود کم کنید. تا ۱۸ ماهگی، بیشتر نوزادان می‌توانند از کلمات ساده‌ای مانند “ماما” یا “دادا” استفاده کنند.

علائم تاخیر گفتار در کودک نوپای بزرگتر عبارتند از:

سن ۲ سالگی: حداقل ۲۵ کلمه استفاده نمی‌کند.

سن ۲٫۵ سالگی: از عبارات دو کلمه‌ای یا ترکیب اسم‌ها- فعل استفاده نمی‌کند.

سن ۳ سالگی: حداقل ۲۰۰ کلمه استفاده کند، نام اشیایی که لازم دارد را نمی‌برد.

هر سنی: قادر به گفتن کلماتی که قبلا آموخته نیست.

 

مطالعه مقاله دفع مکونیوم جنین چیست و چه علائمی دارد؟ از سایت ماماسلامت را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

 

اولین کلمات کودک

 

کودکان با سرعت­‌‌های مختلفی به مراحل رشد زبان می‌ ‌رسند و این مهارت کاملا طبیعی است. دانستن اینکه چه زمانی کودک شروع به صحبت می‌کند و به علاوه نوزادان اغلب اولین کلمه خود را در حدود 1 سالگی می‌گویند، ممکن است از کودکی به کودک دیگر متفاوت باشد. به­‌طور میانگین​​، آن­‌ها اولین کلمات خود را بین 12-7 ماهگی می­‌گویند. زبان در کنار سایر مهارت‌ها مانند مهارت‌­های مربوط به حرکت رشد می­‌کند.

 

چه زمانی کودک شروع به صحبت می کند صحبت کردن دقیق با نوزاد

تقویت مهارت کلامی کودک

 

چگونه به کودک برای صحبت کردن کمک کنیم؟ به کودک نوپای خود کمک کنید تا مهارت‌های تکلمی و گفتاری را در خانه تقویت کند. تشویق به پیشرفت گفتاری و کلامی در خانه سرگرم کننده و خوشایند است و زمان مناسبی برای ایجاد رابطه خوب بین شما و فرزندتان است. در زیر ایده‌هایی برای انجام این کار آورده شده است:

 

با کودک خود ارتباط برقرار کنید.

والدین ممکن است فراموش کنند که با کودک خود ارتباط برقرار کنند. اغلب می‌دانیم کودکمان چه می‌خواهد بگوید، اما در عوض استفاده از دانسته‌های خود، به کودک سعی کنید کودک را تشویق کنید تا نیازهای خود را دقیق‌تر بیان کند و لغاتی که احتمالا دنبال آن‌ها هستند را پیشنهاد بدهید. همچنین، به سادگی زمانی را برای خواندن، صحبت کردن و تشویق تقلید صداها و حالات بگذارید. این روش بهترین شروع حتی برای نوزادان می‌باشد.

 

برای کودکان کتاب و شعر و داستان بخوانید.

مزایای خواندن برای کودک یا با او بسیار زیاد است. می‌توانند لغات جدید، مفاهیم جدید، ساختار داستان گفتن، ایده‌های فرضی و غیره را یاد بگیرند، کتابی مناسب سن کودک انتخاب کنید. مثلاً کتاب‌هایی با جلد و بافت نرم و عکس‌های بزرگ برای کودکان کوچک مناسب است.

مثلا نوازش خز نرم در کتاب “این خرس من نیست.” وقتی بزرگتر شدند می‌توانید شعرهای مهد کودکی یا کتاب‌های دیگری را که شعرهای خوشایندی دارند، به آن‌ها معرفی کنید. کتاب‌هایی با مضمون قابل پیش‌بینی نیز انتخاب‌های خوبی هستند. زیرا کودک را تشویق به حدس زدن اینکه چه اتفاقی می‌افتد، می‌کند و حتی ممکن است شروع به حفظ کردن کلمات یا جملات مورد علاقه خود کنند.

 

از موقعیت‌های روزانه استفاده کنید.

می‌توانید با استفاده از صحبت کردن در مورد روز خود، لغات کودک را تقویت کنید. برای مثال، در سوپر مارکت می‌توانید نام تمامی مواد غذایی که داخل چرخ خرید قرار می‌دهید را بگویید و در مواردی که کودکتان می‌شناسند، تشویق به همراهی خود کنید.

همچنین شما می‌توانید در مورد مراحل آماده سازی غذا یا مرتب کردن خانه صحبت کنید. وقتی بیرون هستید صداهایی را که می‌شنوید و چیزهایی را که می‌بینید را نشان بدهید. انجام این کارها می‌تواند درک کودکتان از کلمات را افزایش بدهد.

 

چه زمانی کودک شروع به صحبت می کند کتاب خواندن برای کودک

 

چگونه به کودک برای صحبت کردن کمک کنیم؟

 

والدین می­‌توانند به تشویق رشد زبان کمک کنند. اگر کودکی با سرعت کمتری به مراحل رشد زبان برسد، ممکن است نیاز به حمایت اضافی والدین و دیگر مراقبان کودک یا متخصص گفتار داشته باشد. بهترین راه برای کمک به او برای گفتن اولین کلمات این است که با او خیلی صحبت کنید! کودک شما برای درک نشانه‌های کلامی شما بسیار مشتاق خواهد بود.

می‌توانید برای او روز خود را روایت کنید، به عنوان مثال، هنگامی که لباس تن او می کنید و یا موقع غذا درست کردن و آشپزی برای او توصیف کنید که مشغول انجام چه کاری انجام می‌دهید. نام اشیاء و افراد را بیان کنید. برای کودک خود بخوانید و به اشیا و نام آن‌ها در تصاویری که می بیند اشاره کنید.

سوال بپرسید، مکالمات یک طرفه داشته باشید و اگر پاسخ داد گوش دهید. هنگامی که او صدا می‌کند، حتما لبخند بزنید، تماس چشمی برقرار کنید و به او نشان دهید که دارید گوش می‌دهید. او با توجه شما تشویق می‌شود و برای تلاش دوباره هیجان زده می‌شود.

 

راه‌های بیشتر برای تشویق کودک به صحبت کردن

آهسته و واضح صحبت کنید و روی تک کلمات تمرکز کنید. وقتی کتاب تصویری را ورق می‌زنید، سرعت را کم کنید، یا وقتی کتاب را دوباره در قفسه می‌گذارید، به زبانی واضح و ساده توضیح دهید که چه می‌کنید. این کارها به کودک شما کمک می کند تا کلمات فردی را بفهمد و روی آن‌ها تمرکز کند و در نتیجه می‌توان دریافت که چه زمانی کودک شروع به صحبت می کند.

 

به جای ضمایر از اسامی استفاده کنید.

در صورت امکان، به جای استفاده از ضمیر، افرادی را که در مورد آن‌ها صحبت می‌کنید نام ببرید: درک جملاتی مانند “این قهوه مامان است” یا “این خرس سارا است” برای نوزادان واضح‌تر و راحت‌تر از “این قهوه من است” یا “این قهوه من است” یا “این خرس شماست.”

 

برای او ترانه بخوانید.

کودک شما مهارت‌های زبانی ارزشمندی را از ریتم‌های ساده و تکرارهای احمقانه قافیه‌ها و آهنگ‌های مهد کودک یاد خواهد گرفت.

 

تکرار دوست شماست.

تکرار دوست شماست، یک حرف یا جمله را به جای یک بار، دو بار بگوئید، آهنگ‌های تکراری بخوانید، و یا هر بار که در خیابان از کنار گلدان رد می‌شوید به آن اشاره کنید و نامش را بگوئید. این همه تکرار، هر چند به نظر شما خسته کننده است، ولی برای کودک شما فوق‌ العاده جالب است. زیرا به تقویت درک رو به رشد کودک شما از نحوه اتصال یک صدای خاص به یک چیز خاص کمک می‌کند. به عبارت دیگر، با این روش معنای واقعی کلمات را راحت تر درک می‌کند.

 

به شما مطالعه مقاله بازی با نوزاد از بدو تولد تا شش ماهگی از سایت ماماسلامت را پیشنهاد می‌کنیم.

 

گفتار درمانی

 

اگر خودتان یا پزشک کودکتان در خصوص مشکل دار بودن کودک مشکوک شدید، یک آزمایش و بررسی مقدماتی توسط متخصص گفتار درمانی، بسیار ضروری است. متخصص گفتار درمانی، ابتدا به مهارت‌های کلامی و زبانی کودک توجه کرده و آن را با توجه به جنبه‌های دیگر رشد کودک بررسی می‌کند. او تست‌های استانداردی را انجام می‌دهد و به دنبال نکته بر جسته‌ای در خصوص پیشرفت گفتاری و زبانی کودک می‌گردد.

او بررسی می‌کند که کودک چقدر می‌ فهمد، چه می‌تواند بگوید، آیا کودک سعی در برقراری ارتباط به روش‌های دیگر مثل اشاره کردن و تکان دادن سر و غیره به جای گفتار دارد، او وضوح کلام کودک را بررسی می‌کند، وضعیت دهان او (زبان، دهان و سقف آن) و عملکرد بخش‌های مختلف دهان برای صحبت کردن و حتی غذا خوردن و بلع را مورد بررسی دقیق قرار می‌دهد.

از طریق این بررسی‌ها خواهد فهمید که کودک چه زمانی شروع به صحبت می‌ کند. اگر او تشخیص داد که کودکتان درگیر تاخیر کلامی است و نیاز به درمان دارد، نقش شما در این زمینه بسیار حیاتی است. او به شما می‌آموزد که چگونه در خانه با کودک خود تمرین کنید تا مهارت‌های گفتاری او را بهبود ببخشید.

 

چه زمانی کودک شروع به صحبت می کند صحبت با کودک به کمک زبان اشاره

 

چه عواملی می‌توانند باعث تاخیر گفتار در کودک شوند؟

 

زمانی که کودک شروع به صحبت می‌ کند ممکن است به دلایل متعدد و زیادی حرف زدن کودک دیرتر شود. در برخی موارد، بیش از یک عامل باعث تاخیر در تکلم می‌شود. برخی از علل رایج آن عبارتند از:

ابتلا به اختلال شنوایی: کودکی که دچار اختلال شنوایی هست، معمولا دچار اختلال تاخیر گفتار در کودک نیز می‌شود. زیرا آن‌ها صدایی نمی‌شنوند، در نتیجه یادگیری نحوه برقراری ارتباط دشوار می‌شود.

ابتلا به اوتیسم: در حالی‌ که همه کودکان مبتلا به اوتیسم تاخیر در گفتار ندارند اما اوتیسم اغلب بر نوع ارتباطات تاثیر منفی می‌گذارد.

داشتن ناتوانی ذهنی: انواع ناتوانی‌های ذهنی می‌توانند باعث تاخیر  گفتار در کودک شود. به عنوان مثال، نارساخوانی (دیسلکسیا) و سایر ناتوانی‌های یادگیری در برخی موارد منجر به تاخیر در حرف زدن می‌شوند.

وجود چندین مسئله روانی-اجتماعی: مشکلات روانشناختی نیز می‌توانند باعث تاخیر  گفتار در  کودک شود. به عنوان مثال، بی‌توجهی شدید پدر و مادر می‌تواند منجر به مشکلاتی در تکامل زبان کودک شود. امروزه ارتباط بیش فعالی و تاخیر کلامی، تاحدودی ثابت شده است.

 

چه زمانی باید برای مشکلات گفتاری به پزشک مراجعه کنید؟

 

نوزادان به‌ طرز متفاوتی رشد می‌کنند، بعضی از آن‌ها بلافاصله زبان را یاد می‌گیرند، در حالی که بعضی دیگر این ‌گونه نیستند. اینکه چه زمانی کودک شروع به صحبت می کند بهتر است بدانید، بعضی از نوزادان زود صحبت کردن را شروع می‌کنند، اما استفاده از جملات به‌ هم پیوسته بیش از آنچه که انتظار می‌­رود طول می‌­کشد.

اگر هر یک از علائم زیر را در کودک خود مشاهده کردید، بهتر است با پزشک اطفال خود مشورت کنید:

-4 تا 7 ماهگی غان و غون نکردن

-تا 12 ماهگی فقط چند صدا یا ژست ایجاد می‌کند.

-نگفتن کلمات ساده مثل «ما-ما» یا «دا-دا» تا 12 تا 15 ماهگی

-تا 18 ماهگی کلمات ساده‌ای مانند “نه” یا “توقف” را درک نمی‌کند.

به طور کلی، هرچه تاخیر گفتار در کودک زودتر تشخیص داده شود، زودتر می‌توانید آن را برطرف کنید.

 

چه زمانی کودک شروع به صحبت می کند بازی مادر و گفتگو با کودک

 

تاخیر گفتار در کودک 2 ساله چیست؟

 

تاخیر گفتار در کودک زمانی است که یک کودک نوپا نقاط عطف معمولی را برآورده نکرده است. کودکان در جدول زمانی خود پیشرفت می‌کنند. کمی دیر رسیدن به مکالمه لزوما به معنای وجود یک مشکل جدی نیست.

به طور کلی روند رشد مهارت‌های گفتاری کودکان سالم چنان سریع است که از یک لغت در یک سالگی به ۲۰ لغت در ۱٫۵ سالگی (البته برای اکثر کودکان) افزایش می‌یابد. به این صورت که با رسیدن به سن یک سال و نیم قادرند با استفاده از دایره لغات خود درخواست‌ها و نیازهای خود را مطرح کنند.

با دانستن اینکه چه زمانی کودک شروع به صحبت می کند درمی‌یابیم  که در ۲ سالگی  مهارت کلامی او رشد بیشتری می‌کند، به طوری که فرزند شما شروع به تعریف کردن یک اتفاق به صورت خیلی ساده می‌کند. علاوه بر افزایش دایره لغات مورد استفاده کودک به ۵۰ واژه، هم چنین کودک می‌تواند جملات را نیز با یک دیگر ترکیب نموده و ارتباطات خود را گسترش دهد.

برخی از مهارت‌های معمول یک کودک ۲۴ ماهه می‌تواند شامل اشاره به یک شی که شما گفتید باشد، انجام دستورات دو مرحله‌ای (به عنوان مثال “اسباب بازی خود را بردار و آن‌ها را در جعبه اسباب بازی قرار بده”.)، مرتب سازی اشکال و رنگ‌ها و بلوک‌های ساختمانی با استفاده از چهار عدد (یا بیشتر) بلوک.

در این سن درک درست از دستورات دو جمله‌ای نیز ممکن است، به طوری که اگر مادر از کودک بخواهد که لباس خود را بلند کند و در کمد قرار دهد، منظور او را می‌فهمد. از جمله علائم هشداری که نشانگر وجود اختلالات رشدی است، عدم استفاده درست از مهارت‌های گفتاری است که در این شرایط، والدین باید با دقت و توجه لازم روند رشدی کودک را بررسی کنند تا در اسرع وقت از این مشکل با خبر شده و پیگیری‌های درمانی را آغاز کنند.

در موارد زیر مراجعه به یک گفتار درمانگر الزامی است:

  • تاخیر در شروع گفتار در کودکان
  • اشکال در تلفظ اصوات گفتاری
  • عدم برقراری ارتباط کلامی یا غیر کلامی از سوی کودک
  • اختلال در روانی گفتار (لكنت)
  • کم شنوایی یا ناشنوایی
  • اشکال در درک کلام
  • اختلال در بلع
  • اختلال در صدا

اگر گفتار کودک نسبت به سنش، قابل فهم نباشد، والدین باید حدود نیمی از گفتار کودک خود را در ۲ سالگی متوجه شوند و به صورت کلی هر اختلالی که در دوران کودکی یا بزرگسالی بر درک یا بیان گفتار و يا کیفیت صدا یا عمل بلع تأثیر منفی بگذارد.

در صورت عدم مراجعه به موقع، نه تنها این مشکلات گفتاری رفع نشده بلکه میزان موفقیت روش‌های درمانی نیز به شدت کاهش می‌یابد. کودکان ۸۰ درصد زبان را تا سه سالگی یاد می‌گیرند.

 

بازدید از مقاله اکو کاردیوگرافی جنین چیست و چه زمانی نیاز به انجام آن است؟ از سایت ماماسلامت را به شما عزیزان پیشنهاد می‌کنیم.

 

ویژگی گفتاری یک کودک ۳ ساله چگونه است؟

 

کودکان در سه سالگی ویژگی‌های گفتاری خود را افزایش می دهند. برخی از تکاملات گفتاری که کودک سه ساله باید داشته باشد:

  • حدود ۱۰۰۰ کلمه در حافظه خود دارد.
  • اسم خود را می‌گوید و دیگران را با نام صدا می‌زند.
  • از اسم‌ها، صفت‌ها و افعال در جملات سه و چهار کلمه‌ای استفاده می‌کند.
  • سوال می‌پرسد.
  • داستان تعریف می‌کند، شعر مهد کودک را تکرار کرده و آواز می‌خواند.

بر طبق جدول حرف زدن کودک، حدود ۵۰ تا ۹۰ درصد از کودکان ۳ ساله می‌توانند به اندازه کافی خوب صحبت کنند و گفتارشان برای بقیه قابل درک است. تاخیر  گفتار در کودک یا تاخیر در یادگیری زبان می‌تواند در هر کودکی وجود داشته باشد، اما این دو گاهی اوقات همپوشانی دارند.

 

چه زمانی کودک شروع  به صحبت می کند کودکان در حال بازی

 

گفتار درمانی کودک ۴ ساله

 

با افزایش سن کودکان و ورود به ۴ سالگی، مهارت‌های گفتاری که شامل توانمندی آنان در زمینه شنیداری و درک کردن و حرف زدن می‌شود نیز رشد می‌یابد.

در جدول حرف زدن کودک با ورود به سن ۴ سالگی در زمینه درک کردن و مهارت‌های شنیداری، پیشرفت آن‌ها سیر صعودی قابل ملاحظه‌ای را خواهد داشت، به طوری که اغلب گفت و گوهایی که در آن‌ها مشارکت دارد را می‌توانند درک نمایند. از جمله توانایی‌های کودکان در سن ۴ سالگی، درک درست از کلمات مرتبط با ترتیب است مانند: اولین، بعدی، قبلی، آخرین و… . هم چنین در صورتی که دیگران از کلمات مرتبط با زمان استفاده کنند کودک به راحتی از منظور آنان آگاه می‌شود و می‌تواند دیروز، امروز و فردا و… امثال این‌ها از هم تشخیص دهد.

در این سن در صورتی که والدین از جملاتی که به درخواست‌های دو جمله‌ای اشاره دارد استفاده کنند، کودک می‌تواند با توجه به مفهوم آنان عمل می‌کند مانند: لباس‌ات را بردار و داخل کمد قرار بده. تفهیم و عمل کردن به دستورات و تمارین که والدین و مربی درخواست دارند از دیگر ویژگی‌های مختص این سن است مانند: نقاشی یک دایره را در دفتر بکش.

کودکان ۴ ساله در زمان تلفظ برخی آواها مانند ل، س، ز، د، چ، ش، ممکن است دچار چالش شوند ولی اغلب آنان قادرند بدون رخ دادن اشتباهی به طور متوالی حرف بزنند. گفته می‌شود که در این سن درک آنان به جایی رسیده است که حتی می‌توانند درباره شنیده‌ها نیز برای دیگران به طور متوالی حرف بزنند. از دیگر مهارت‌های آنان می‌توان به صحبت کردن بدون تکرار اصوات و کلمات اشاره کرد.

هم چنین آنان به حدی دچار رشد شده‌اند که در زمان درخواست برای تشریح یک داستان یا ادامه گفت و گو به شدت قوی عمل می‌کنند که اطرافیان ممکن است دچار شگفتی شوند. معمولا کودک سالم قادر است در زمان مکالمه با اطرافیان از جملاتی با بیش از یک کلمه عملکردی مانند گرفتن، بریدن و… استفاده کنند.

در صورتی که والدین مشاهده کردند که کودک ۴ ساله آنان در انجام این مهارت‌ها دچار ضعف است و دچار تاخیر گفتار در کودک شدند، بهتر است پس از مشورت با پزشک متخصص و استفاده از راهکارهای درمانی از روش‌های زیر نیز استفاده کنند:

– بهتر است والدین با فراهم کردن فرصت مانند تعریف داستان جالب به تشریح کلمات مانند اولی، آخری، چپ یا راست و ارتباط آنان بپردازند تا کودک بهتر با موقعیت‌های استفاده از این کلمات آشنا شود.

– از دیگر راه حل‌های کارآمد این بوده که والدین به طور مختصر درباره یک موضوع که متناسب با سن و علاقه کودک است حرف بزنند سپس کودک ادامه آن را با تخیل خود بیان کند.

 – برای آموزش گروه بندی و توجه به جزئیات آنان، بهتر است والدین ساعاتی را صرف یاد دادن تعریف و گروه بندی مواد مختلف مانند حیوانات، گیاهان، میوه ها و… کنند تا از این طریق علاوه بر آشنایی بیشتر با موارد مختلف تقویت مهارت‌های گفتاری نیز رخ دهد.

– از جمله راه‌های تشویق کننده کودک به حرف زدن این است که در زمان صحبت کردن والدین، با دقت و علاقه به او توجه کنند تا توضیحات او را بشنوند.

– از دیگر روش‌های تحریک کننده کودک به حضور در گفت و گوهای دو نفره این است که با ملایمت از او درخواست شود که ادامه گفت و گو را مدیریت کند.

– چنان چه والدین از کلمات جدید و عبارات جالب در حرف زدن خود بیشتر به کار ببرند، کودک نیز آنان را می‌آموزد و گفتار خود را تقویت می‌کند.

– کودکان ذات بسیار کنجکاوی دارند. در صورت مشاهده کنجکاوی برای دانستن برخی واژه‌ها بهتر است والدین کودک را تشویق کرده تا سوالات بیشتری مطرح کند و از این طریق گفت و گویی شکل دهند.

– بازی کردن به عنوان یکی از‌ علائق تمامی کودکان به شمار می‌رود. می‌توان برای جلب توجه کودک از بازی‌هایی که در آن اشیا متفاوت و مشابه به کار می‌رود استفاده کرد تا یک گفت و گو شکل گیرد.

– انجام گروه بندی وسایل مشابه و صحبت درباره جزئیات آن‌ها از دیگر روش‌های موثر بر حرف زدن کودکان است به طور مثال گروه بندی توپ فوتبال و توپ بسکتبال … سپس صحبت درباره جزییات آنان مانند شکل، اندازه، رنگ و…

– از دیگر مزایا حضور در بازی تقویت مهارت‌های گفتاری و اجتماعی کودکان است که باید بیشتر به آن اهمیت داد و از این فرصت نهایت استفاده برد تا گفتار کودک به سمت طبیعی‌تر شدن برود.

– استفاده بیشتر از جملات دو مرحله‌ای که در آن از کودک درخواست‌هایی مطرح می‌شود به تقویت درک مفاهیم کمک می‌کند.

– برنامه ریزی فعالیت‌های روزانه توسط کودک و صحبت درباره جزئیات آن‌ها از دیگر روش‌های کارآمد در تقویت و بهبود مهارت‌های گفتاری مطرح شده است.

 

بازدید کنندگان عزیز مقاله تغذیه قبل از بارداری! بهترین رژیم غذایی قبل از بارداری را از سایت ماماسلامت را هم از نگاه خود بگذرانید.

 

چه زمانی کودک شروع  به صحبت می کند کودک در حال چهار دست و پا رفتن

 

حرف آخر

با وجود اینکه این اختلال با عوارض ناخواسته زیادی مانند منزوی شدن بچه، تاخیر در تکامل دیگر مهارت‌های کودک و حتی عدم امکان ادامه تحصیل همراه است اما واقعا هنوز راهی برای پیشگیری از ابتلا به آن وجود ندارد. اگرچه می‌توان با تشخیص سریع‌تر آن، از پیشرفت نقص تکاملی کودک پیشگیری کرد.

اختلال تاخیر در گفتار کودکان باید هرچه زودتر از سنین ۲ تا ۲.۵ سالگی شناسایی شده و درمان آن آغاز شود. امید است مطالب گردآمده برای شما سودمند بوده باشد. گروه ماما سلامت برای پاسخ به سوالات بیشتر در خدمت شما می‌باشد.

 

لوازم آرایش بارداری

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *