مطالب علمی, پزشکی, روانشناسی

بازی با نوزاد از بدو تولد تا شش ماهگی

بازی با نوزاد-کودک شاد

برای بازی با نوزاد هیچ وقت زود نیست. بازی با نوزاد نه تنها مهارت های شناختی و نیز توانایی های جسمی او را تقویت می کند، بلکه به تحکیم روابط عاطفی بین نوزاد و والدین کمک بسیار زیادی خواهد کرد. حتی نوزادان نیز بازی کردن را دوست دارند.

انواع بازی با نوزاد از بدو تولد تا سه ماهگی!

 

با نوزاد از بدو تولد می توان بازی کرد! اولین و موثر ترین بازی که می توان با نوزادی که تنها چند روز از تولد او می گذرد انجام داد، ماساژ کودک است. آموزش بازی با نوزاد به شکل ماساژ کودک از اولین بازی های برای نوزاد است. ماساژ نوزاد از همان روزهای نخست تولد علاوه بر تقویت حس لامسه نوزاد، امکان ایجاد ارتباط پوستی با والدین نیز برای کودک فراهم می شود.

برای ماساژ نوزاد از روغن های ماساژ موجود در بازار استفاده نمایید. اغلب این روغن ها پایه گیاهی دارند اما استفاده از روغن بادام و روغن زیتون نیز توصیه می شود.

بعد از هر حمام و بعد از تعویض پوشک حدود ۵ الی ۱۰ دقیقه بازی باز نوزاد خود به صورت ماساژ داشته باشید. در این زمان با او تماس چشمی برقرار کنید و با نوزاد حرف بزنید و برایش آواز بخوانید، صدای مادر و پدر برای نوزاد حس اطمینان ایجاد می نماید. نوزاد در ۹ ماه گذشته با صدای مادر و پدر خود بسیار آشنایی دارد.

بازی با نوزاد را تا زمانی که با شما همراهی می کند انجام بدهید و زمانی که احساس کردید او خسته شده است دیگر بازی با نوزاد را ادامه ندهید.

در بازی با نوزاد به شکل ماساژ در انتهای دو ماهگی به بعد، پارچه های تمیز با بافت های متفاوت را بر روی پوست کودک به آرامی بکشید اینکار باعث می شود حس لامسه او قوی تر شود و هر بار در زمان استفاده از پارچه های متفاوت برای او توضیح دهید! این نرمه! وای این یکی خیلی زبره!

کاترین گروس متخصص طب اطفال از مرکز رشد کودکان میامی آمریکا درباره بازی با نوزاد می گوید:” سعی کنید نوزاد را محکم در آغوش خود گرفته و برایش شعر و ترانه های کودکانه بخوانید. بازی با نوزاد، در این سن به شکل تماشای چهره بزرگترها است و به آن بسیار علاقه دارد. به چشمان نوزاد نگاه کرده و در همان حال در مورد کارهای روزمره خود، خرید هایی که انجام داده اید و یا وقت ملاقاتی که دارید با او صحبت کنید.” این خود یک روش بازی با نوزاد است.

نوزاد در حدود دو ماهگی می تواند لبخند بزند. هنگامی که رنگ هایی با وضوح بالا و جیغ را در مقابل چشمان او قرار می دهید با خوشحالی شروع به سر و صدا می کند. سعی کنید برای بازی با نوزاد یک اسباب بازی متحرک را بالای گهواره او آویزان کنید. او از دیدن حرکت اسباب بازی لذت بسیاری خواهد برد.

بهترین نوع بازی با نوزاد در سه ماهگی، بازی های تقلیدی است. حتی در این سن نیز نوزادان بازی تقلید را دوست دارند. او در این سن بازی تقلید را با گرد کردن لب ها و بیرون آوردن زبان انجام می دهد.

یک پیشنهاد سودمند برای شما مطالعه مقاله ژل رویال و تاثیر آن در بارداری و سلامت چگونه است؟ از سایت ماماسلامت می باشد.

جودیت مایرز استاد و متخصص روان شناسی کودک در بخش رشد کودک و مطالعات خانواده در دانشگاه پردو واقع در ایالت ایندیانای آمریکا در باره بازی با نوزاد در سه ماهگی توصیه می کند:” برای انجام بازی با نوزاد به شکل تقلید در مقابل صورت او قرار بگیرید. مستقیم به چشمان او نگاه کرده و لب های خود را به حالت گفتن کلمه O گرد کنید. همچنین می توانید این کار را با بیرون آوردن زبان انجام دهید. سپس کمی صبر کرده و ببینید که آیا نوزاد به تقلید از شما این کار را انجام می دهد یا خیر.

برای بازی با نوزاد با کمی شوخی و شادی روزی جذاب و پر انرژی برای خود و نوزادتان بسازید. به عنوان مثال موقعی که نوزاد از خواب بیدار می شود با صدای بلند به او سلام کنید. موقع پوشاندن لباس برایش آواز بخوانید. و یا در هنگام حمام کردن نوزاد با آب ریختن بر روی شکمش او را بخندانید. تمام این موارد ساده بهترین بازی برای نوزاد دلبند شما است.

بازی با نوزاد-بازی های شش ماهگی

بازی با نوزاد در چهار تا شش ماهگی

 

در این سن کودک می تواند دمر بخوابد و برخی کودکان نیم خیز می شوند او به آرامی سر خود را تکان می دهد. و می تواند سر خود را بالا نگه دارد. او الان به خوبی می تواند اجسام را در دستان خودش نگه دارد و تکان دهد.

آموزش بازی با نوزاد در این بازی به این صورت است که، ابتدا کودک را دمر بگذارید، یک توپ رنگی در مقابلش با فاصله ۱۰ الی ۱۵ سانتی متر قرار دهید و کودک را تشویق کنید تا با دست به سمت توپ برود و سعی کند آن را بگیرد.

یکی دیگر از انواع بازی با نوزاد در این سن بازی با آئینه است. یکی از اولین تعاملات و شناخت های کودک شناخت و تعامل با خود است او از صدای خودش به شعف می آید و زمانی که خود را در آئینه می بیند، هیجان زده می شود. از آئینه های نشکن استفاده کنید و در مقابلش قرار دهید و بگذارید مدتی با تصویر درون آئینه تعامل داشته باشد.

 

برخی از انواع اسباب بازی های مناسب برای بازی با نوزاد

 

بازی با نوزاد در هر سنی ممکن است ولی بازی با نوزاد نیازمند به اسباب ‌بازی‌ های خاص آن دوره می باشد که مورد علاقه نوزاد یا برایش مناسب‌ تر باشد. اما برخی از اسباب‌‌ بازی‌ ها نیز برای هر سن و هر مرحله ‌ای مناسب هستند. همچنین با وجود این همه اسباب ‌بازی‌ جذاب، انتخاب و خرید برای کودک می‌تواند کمی دشوار باشد.

 

جغجغه ‌ها

یک جغجغه معمولی و کلاسیک، یک جغجغه مچی نرم یا یک جفت جوراب جغجغه ‌ای راهی عالی برای کمک به کودکتان و بازی با نوزاد، به ویژه از زمان تولد تا سه ماهگی است تا نسبت به بدنش آگاهی پیدا کند. تعجبش را تصور کنید وقتی که دستش را تکان می ‌دهد یا پایش را به هوا پرتاب می‌کند تا صدای اسباب‌ بازی ‌اش را بشنود.

از جغجغه ها برای تقویت حس شنوایی کودک می توان استفاده کرد. ما به شما مطالعه مقاله “در چه سنی نوزاد اسم خود را تشخیص می دهد؟” از سایت ماماسلامت جهت آشنایی با تقویت حس شنوایی کودک پیشنهاد می کنیم.

 

بازی با نوزاد-بازی های موسیقیایی

 

جعبه ‌های موسیقی

یکی از روش ‌های بازی با نوزاد و سرگرم و شاد کردن آن ها در هر سنی موسیقی است، هر چند کودکان هم مثل بزرگسالان سلیقه ‌های متفاوتی در مورد موسیقی دارند. اما در هر صورت بهتر است از ابتدا موسیقی را وارد زندگی کودکان کنید، زیرا موسیقی کمک زیادی به آرامش افراد و شاد بودنشان در بزرگسالی خواهد کرد. یک جعبه موسیقی کوکی و ساده شروع خوبی برای آشنایی با موسیقی است و وسیله بازی با نوزاد تا یک سالگی می تواند باشد.

 

اسباب ‌بازی‌ با طرح ‌های سیاه و سفید

نوزاد شما به اسباب ‌بازی‌ هایی که طرح‌ های سیاه و سفید با جذابیت و رنگ های خاص دارند، بیشتر علاقه دارد، زیرا دیدن آن ها برایش ساده‌ تر از هر چیز دیگری است. نوزاد شما می‌تواند تفاوت‌ های شکل‌ و الگوها را تشخیص دهد که این اتفاق نیز می‌تواند رشد بصری او را تحریک ‌کند.

 

اسباب ‌بازی‌ صدا دار یا موزیکال

اسباب‌ بازی ‌هایی که وقتی فشار یا تکان داده می‌شود صدا های مختلف و متفاوتی ایجاد ‌می‌کند می‌تواند برای بازی با نوزاد تا یک سالگی سرگرم کننده باشد. این نوع اسباب‌ بازی‌ ها همچنین به کودکتان کمک می‌کند تا از کاری که دست ‌هایش توانایی انجام آن ها را دارد بهتر و زودتر آگاهی پیدا کند.

 

 

آویزها

یک آویز ساده و معمولی می‌تواند بعد تازه‌ ای به دید کودک از جهان اطرافش اضافه کند. بهتر است آویز هایی با طرح‌ ها و رنگ ‌های شاد و گیرا پیدا کنید. همچنین کودکتان ممکن است از آویزی که موسیقی پخش می‌کند لذت ببرد. آویز را می‌توانید به نرده ‌های تخت وصل کنید اما به دلایل ایمنی، حتما لازم است ‌اطمینان حاصل کنید که خارج از دسترس کودک باشد تا ایجاد مشکلی نکند.

 

 

بازی با نوزاد-تقویت حس لامسه با بازی

 

 

اسباب ‌بازی‌ کوکی متحرک

اسباب ‌بازی ‌هایی که امکان کوک کردن را دارند و پس از کوک کردن حرکت می‌کنند مثل ماشین ‌های کوکی یا عروسک‌ هایی که راه می‌روند یا به هر شکلی حرکت می‌کنند برای کودکان سرگرم ‌کننده است.این اسباب بازی ها برای بازی با نوزاد تا یک سالگی نیز مناسب است.

 

 

زنگوله ‌های بادی

زنگوله بادی انواع مختلف با جنس و طبعا صداهای متفاوتی دارد که می‌توانید آن ها را جایی آویزان کنید تا کودکتان بتواند حرکاتشان را ببیند و صدایشان را بشنود. همچنین بهتر است گهگاهی او را بغل کنید و بالا نگه دارید تا بتواند خودش نیز زنگوله‌ ها را به صدا دربیاورد.

 

 

تشک یا پارک بازی

وقتی فرزند شما پنج یا شش ماهه شد، هنوز بیشتر اوقات در حالت افقی و دراز کشیده است. پارک بازی امکان بازی و سرگرمی را به او می‌دهد و دست ‌ها و پاهای کوچک او را نیز ورزش خواهد داد و این اتفاق به او کمک می‌کند تا کم‌کم آماده غلت خوردن و شنا رفتن شود.

 

 

عروسک‌ های‌ حمامی

اسباب ‌بازی‌ هایی که روی آب قابلیت شناور ماندن را دارند مثل اردک‌ های پلاستیکی، یکی از عروسک‌ های محبوب کودکان است. فقط بهتر است مطمئن شوید که آب توی وان آن‌ قدر زیاد نباشد که ایجاد مشکلی برای فرزندتان کند. همچنین لازم است مراقب سر کودک یا پیشگیری از لیز خوردنش در محیط مرطوب حمام هنگام بازی کردن باشید. آب بازی یکی دیگر از انواع بازی با نوزاد تا یک سالگی می باشد.

 

 

بازی با نوزاد-کودک و بازی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *