مصرف زینک پلاس در بارداری که یکی از مکمل های غذایی می باشد و به منظور حفظ سلامت مو، پوست و ناخن توصیه شده است. این مکمل غذایی حاوی روی و ویتامین ها و املاح معدنی دیگر نظیر ویتامین های گروه ب، ویتامین ث و گاهی آهن و کلسیم نیز می باشد.
مصرف زینک پلاس در بارداری
مصرف زینک پلاس در بارداری فواید مهم مختلفی را برای بدن به ارمغان میآورد و این مسئله به ویژه در بارداری صادق است. مصرف زینک پلاس در بارداری از سلامت کلی سیستم ایمنی بدن مادران حمایت می کند.
میزان کافی مصرف زینک پلاس در بارداری برای سلامتی نوزاد نیز واجب است، زیرا با حمایت از تقسیم سلولی و تکثیر DNA، رشد مناسب جنین را تقویت می کند. در واقع به زبان ساده، زینک به رشد کودک کمک می کند. این ماده غذایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا:
- می تواند به جلوگیری از زایمان زودرس کمک کند.
- برای عملکردهای حسی بدن شما به ویژه طعم و بو لازم است.
- از سنتز DNA و پروتئین و همچنین تقسیم سلولی پشتیبانی می کند.
- از رشد و نمو در دوران بارداری و همچنین در دوران کودکی و نوجوانی حمایت می کند.
- از سیستم ایمنی بدن محافظت می کند.
- از بهبود زخم حمایت می کند.
اگر از رژیم غذایی خود به اندازه کافی زینک دریافت نمیکنید، مصرف زینک پلاس در بارداری شما به احتمال زیاد تمام روی مورد نیازتان را تأمین میکند.
بیشتر افرادی که گوشت میخورند و رژیم غذایی شان تا حد قابل قبولی متعادل است، زینک زیادی دریافت میکنند. اما اگر رژیم غذایی تان بیشتر گیاهی است، این امکان وجود دارد که در دریافت زینک کافی تنها از غذاها مشکل داشته باشید، زیرا جذب این ماده معدنی از غذاهای گیاهی سخت تر است و شاید بهتر باشد از پزشک خود بپرسید که آیا به مکمل روی نیاز دارید یا نه؟ همچنین مادران باردار گیاهخوار و وگان لازم است زیر نظر یک پزشک تغذیه، بارداری خود را ادامه دهند.
ترکیبات مکمل زینک پلاس
بیش از بررسی مصرف زینک پلاس در بارداری بهتر است ابتدا نگاهی به ترکیبات موجود در زینک پلاس و مزایای آن برای مادر باردار و جنین داشته باشیم. زینک (روی) اصلی ترین ترکیب موجود در زینک پلاس است.
یک خانم باردار در طول بارداری خود روزانه به ۱۲ میلی گرم روی نیاز دارد که میتواند آن را از طریق رژیم غذایی یا مصرف مکمل های غذایی تامین نماید. غلظت پایین روی در بدن مادر باردار میتواند به زایمان زودرس منجر شود و در این صورت جنین معمولا از وزن ایدهآل به هنگام تولد برخوردار نیست. عنصر روی به رشد و تقسیم سلولی کمک میکند و بدیهی است که برای سلامتی جنین ضروری تلقی شود.
ویتامین های گروه B یعنی (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) نیز معمولا در زینک پلاس وجود دارند. در میان ویتامین های این گروه ویتامین B9 یا همان فولیک اسید مهمترین نقش را در دوران بارداری دارد.
مقدار مناسب اسید فولیک خطر ابتلا به نقص مادرزادی لوله عصبی در جنین را به حداقل میرساند. فولیک اسید قبل از بارداری و حتی بعد از آن نیز باید مورد مصرف قرار گیرد. دیگر ویتامین های گروه ب نیز در شکل گیری مغز جنین، بهبود سلامت پوست، بهبود اشتها، پیشگیری از بروز حالت تهوع و استفراغ، جلوگیری از گرفتگی های عضلانی، بهبود متابولیسم و جلوگیری از تولد نوزاد با وزن اندک نقش دارند.
ویتامین C نیز که ممکن است از ترکیبات زینک پلاس در بارداری باشد و نقشی حیاتی ایفا میکند. این ویتامین علاوه بر اینکه در بهبود سیستم ایمنی حرف اول را میزند، به ترمیم بافت ها و زخم ها نیز کمک کرده، در رشد استخوان موثر است و جذب آهن را نیز در بدن بهبود میبخشد. ممکن است ترکیبات دیگری همچون کلسیم یا آهن نیز به مکمل زینک پلاس در بارداری افزوده شوند که آن ها نیز در یک بارداری سالم نقش موثری دارند.
مقاله قرص آهن در بارداری چه ضرورتی دارد از وبسایت ماماسلامت را مورد بازدید قرار دهید.
آیا مصرف زینک پلاس در بارداری و شیردهی مفید است؟
دریافت مقدار کافی از مصرف زینک پلاس در بارداری برای سلامت کلی مادران و رشد و تکامل نوزاد آن ها بسیار مهم است. با این حال، به دلیل نیاز های رشد و تغذیه ای کودک میزان زینک در بدن مادر کاهش پیدا میکند. این موضوع مادر را مستعد کمبود زینک میکند، به همین دلیل است که مصرف مکمل زینک یا گنجاندن غذاهای غنی از زینک در رژیم غذایی مادران باردار و شیرده ضروری است.
مزایای مصرف زینک پلاس در بارداری در عملکرد سیستم ایمنی و بهبود زخمها نقش مهمی دارد و برای متابولیسم سلولی ضروری است.
در اینجا به برخی مزایای مصرف زینک پلاس در بارداری و شیردهی میپردازیم:
پشتیبانی از سیستم ایمنی
مزایای مصرف زینک پلاس در بارداری برای عملکرد سالم سیستم ایمنی ضروری است و به جلوگیری از بیماری ها و عفونت ها کمک میکند. مطالعات نشان داده اند که مصرف زینک به محض بروز علائم میتواند طول دوره و شدت سرماخوردگی را کاهش دهد. به همین دلیل هم برای مادران باردار و شیرده مناسب است.
کمک به بهبودی پس از زایمان
از مزایای مصرف زینک پلاس در بارداری برای کمک به بهبود زخمها و ضایعات پوستی ضروری است و از این جهت به یکی از مفیدترین مواد مغذی تبدیل شده است. مادران باردار میتوانند برای کمک به بهبود زخم ها و جراحات پس از زایمان از مکمل زینک استفاده کنند.
افزایش محتوای زینک در شیر مادر
بر اساس یک مطالعه، افزایش مصرف زینک در دوره شیردهی میتواند غلظت زینک را در شیر مادر افزایش دهد، بنابراین نیاز نوزاد به زینک هم تأمین میشود.
شواهد متفاوتی وجود دارد که نشان می دهند میزان مصرف زینک پلاس در بارداری باعث افزایش سطح زینک مادر به صورت زینک به نوزاد میرسد. برخی از مطالعات نشان داده اند که زنان با سطوح بالای زینک مقدار بیشتری از این ماده در شیر خود دارند، اما مطالعات دیگر نشان میدهند که سطوح زینک در شیر مادر، چه در زنانی که زینک بیشتری مصرف میکنند چه آن هایی که زینک مصرف نمیکنند مشابه است.
پیشنهاد می کنیم مقاله بهترین رژیم غذایی مادران در دوران شیردهی از مجله اینترنتی ماماسلامت را مطالعه کنید.
نحوه مصرف زینک پلاس در بارداری
این نکته قابل قبول است که تأثیر مکمل زینک در گروه های مختلف جمعیتی بسته به وضعیت تغذیه ای آن ها متفاوت باشد، و احتمالا هرگونه تأثیر در زنان در کشور های در حال توسعه آشکارتر است.
در حال حاضر، صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) استفاده از مکمل های ریز مغذی متعدد از جمله مصرف زینک پلاس در بارداری را برای همه زنان در کشورهای در حال توسعه توصیه میکند.
مصرف زینک پلاس در بارداری ممکن است نتایج بارداری را برای مادران و نوزادان بهبود بخشد. اما مطالعات نشان میدهد که مکمل روی ممکن است تأثیر کمی بر پره اکلامپسی (مسمومیت حاملگی) و عفونت های مادر داشته باشد.
تأثیر مصرف زینک پلاس در بارداری بر زایمان زودرس ممکن است به دلیل کاهش بروز یا شدت عفونت های مادر باشد که از عوامل خطر شناخته شده برای زایمان زودرس هستند. علاوه بر این، شواهد با اطمینان پایین نشان میدهد که مکمل زینک ممکن است تأثیر کمی بر پیامدهای مهم جنین و نوزاد داشته باشد.
پیشنهاد می کنیم مقاله راهکارهای پیشگیری از زایمان زودرس چگونه است؟ در وبسایت ماماسلامت را مورد بازدید قرار دهید.
بهترین زمان خوردن زینک پلاس در بارداری
قبل از اینکه از مکمل های زینک پلاس در بارداری استفاده کنید با پزشک متخصص تغذیه مشورت کنید. بهترین زمان خوردن زینک پلاس در بارداری زمانی است که آن را با آب و یا آب میوه (نه با شیر) در بین غذاها مصرف کنید و هم زمان با مکمل های آهن و کلسیم، آن ها را مصرف نکنید.
بهترین زمان خوردن زینک پلاس در بارداری حداقل 1 ساعت قبل یا دو ساعت بعد از غذا می باشد.
اگر مصرف زینک پلاس در بارداری برای شما باعث ناراحتی های معده می شوند بهتر است با یک وعده غذایی آن را استفاده کنید و با پزشک متخصص در میان بگذارید.
یکی از مهمترین نکات مصرف قرص و کپسول مکمل دوز آن ها است که برای هر شخص با هر موقعیت متفاوت است!
– برای دوز های خوراکی (کپسول، قرص های آبنبات شکل، قرص، قرص های با اثر طولانی) برای جلوگیری از کمبود مواد مغذی، مدار نرمال آن، بهترین زمان خوردن زینک پلاس در بارداری به صورت روزانه است.
توجه داشته باشید که مقدار دوز مصرفی روزانه با توجه به مقدار زینک در آن می باشد. به عنوان مثال گلوکونات روی و سولفات روی قدرت های متفاوتی دارند.
– مردان بالغ و نوجوان 15 میلی گرم در روز
– زنان باردار 15 میلی گرم در روز
– زنان شیر ده 16 تا 19 میلی گرم در روز
– کودکان 4 تا 10 سال 10 میلی گرم در روز
– کودکان 3 تا 5 ساله 10 میلی گرم در روز2
اگر دوز مصرفی شما طبق نظر پزشکتان با اطلاعات داده شده متفاوت است آن را تغییر نداده و به روند مصرف قبل خود ادامه دهید.
مقاله ضرورت مصرف مولتی ویتامین در بارداری از مجله ماماسلامت را حتما مطالعه نمایید.
منابع غذایی حاوی زینک یا روی چیست؟
غلات صبحانه غنی شده مثل جو پرک غنی شده و گوشت قرمز منابع خوبی برای دریافت زینک هستند. همچنین میتوانید آن را از برخی گوشت مرغ و پرندگان، لوبیاها، آجیل، غلات کامل و محصولات لبنی دریافت کنید. دیگر منابع غذایی خوب روی برای زنان باردار شامل موارد زیر است:
- ۸۵ گرم گوشت گاو، پخته: ۳/۷ تا ۵/۸ میلیگرم
- ۸۵ گرم گوشت بوقلمون تیرهرنگ، پخته: ۳ میلیگرم
- ۲۳۶ میلیلیتر ماست بدون چربی با میوه: ۱/۸ میلیگرم
- ۲۸ گرم بادام هندی: ۱/۶ میلیگرم
- ۲۳۶ میلیلیتر شیر: یک میلیگرم
- نصف لیوان لوبیا، پخته: ۰/۹ تا ۲/۹ میلیگرم
- ۲۸ گرم بادام: ۰/۹ میلیگرم
- ۲۸ گرم بادامزمینی: ۰/۹ میلیگرم
- ۲۸ گرم پنیر چدار: ۰/۹ میلیگرم
عوارض مصرف زینک پلاس در بارداری
اگر چه مصرف زینک پلاس در بارداری برای سلامتی مادر و جنین اهمیت فوق العاده ای دارد، اما زنان باردار نباید این مواد مغذی را بیش از حد مصرف کنند. این مواد مغذی در صورت دریافت بیش از حد می تواند عوارض جانبی متعددی ایجاد کند.
حداکثر مقدار مصرف روزانه زینک ۴۰ میلیگرم است.اگر بیش از اندازه مصرف زینک پلاس در بارداری داشته باشید می تواند منجر به علائم مختلف گوارشی از جمله تهوع، استفراغ، از دست دادن اشتها و اسهال شود.
مصرف منظم حدود ۸۰ میلی گرم زینک در روز می تواند احتمال مشکلات سلامت ادرار را افزایش دهد. زینک (بین ۶۰ تا ۴۵۰ میلی گرم در روز) همچنین ممکن است سطح مس و آهن را کاهش دهد، عملکرد سیستم ایمنی بدن شما را بدتر کند و برای کلسترول مضر باشد.
موارد احتیاط مصرف زینک پلاس در بارداری و شیردهی
مصرف زینک پلاس در بارداری و شیردهی بیخطر در نظر گرفته میشود، اما چندین مورد وجود دارد که ابتدا باید از آن ها آگاه باشید:
-اگر آنتی بیوتیک مصرف میکنید، زینک میتواند بر اثربخشی آن ها تأثیر بگذارد. زینک ممکن است از جذب برخی آنتی بیوتیک ها جلوگیری کند. اگر برای شما آنتی بیوتیک تجویز شده است، از پزشک خود بپرسید که آیا میتوانید مکمل زینک خود را در کنار آن ها مصرف کنید یا خیر.
-مکملی بخرید که فقط حاوی زینک و مواد معدنی و ویتامین های مفید دیگر باشد. اکثر مکمل ها مواد افزودنی دیگری دارند که ممکن است برای مادران باردار و شیرده مناسب نباشند.
-باید توجه داشته باشید که مقادیر بسیار زیاد زینک میتواند باعث مسمومیت با زینک شود. میزان توصیه شده مصرف زینک پلاس در بارداری ۱۱ و ۱۲ میلیگرم بسته به سن است و این میزان در دوران شیردهی به ۱۲ میلیگرم ثابت میرسد.
مصرف زینک پلاس در بارداری علاوه بر اینکه به حفظ سلامت پوست و مو در این دوران کمک می کند بسیاری فواید دیگر را نیز به همراه دارد. مصرف زینک پلاس در بارداری اگر طبق تجویز پزشک انجام شود، مشکلی را برای مادر و جنین ایجاد نمیکند و بلامانع است. اما در حالت کلی میتوان گفت که بهتر است مادر باردار از مکمل های غذایی مخصوص دوران بارداری به جای زینک پلاس و دیگر مکمل ها استفاده نماید.
مطالعه مقاله رژیم شیردهی را از چه زمانی شروع کنیم؟ از وبسایت ماماسلامت به شما توصیه می کنیم.