کشیدن دندان در بارداری خطرناک است؟ اکثر بانوان در طول بارداری دچار دندان درد و یا پوسیدگی دندان می شوند. دلیل این مشکل نیز کاهش کلسیم بدن مادران در دوران بارداری است.
بهترین کار این است که پیش از آغاز بارداری به دندان پزشکی مراجعه نموده و دندان های پوسیده را ترمیم نمود. با این وجود ممکن است باز هم بانوان در طول بارداری دچار دندان درد و پوسیدگی دندانی شوند. اما نکته قابل توجه این است که آیا می توان در طول بارداری برای ترمیم و کشیدن دندان اقدام نمود. یا اینکه باید تا پایان بارداری صبر کرد و سپس به دندان پزشکی مراجعه کرد.
عوارض کشیدن دندان در بارداری (سه ماه اول)
کشیدن دندان در بارداری، در حالی که در سه ماهه اول تهدیدات زیادی برای سلامتی جنین ایجاد می کند. زیرا در سه ماهه اول بارداری اندام های جنین در حال شکل گیری هستند و کشیدن دندان در روز های اول بارداری می تواند باعث ایجاد ناهنجاری در اندام های آسیب پذیر جنین شود. اگر در سه ماهه اول بارداری، دچار دندان درد و پوسیدگی دندان شدید، بهتر است که تا پایان این سه ماه درد را تحمل کرده و کشیدن آن را به تعویق بیندازید.
کشیدن دندان در بارداری (سه ماه دوم)
اگرچه انجمن دندانپزشکی آمریكا کشیدن دندان را بی خطر می داند، اما بهترین راه برای انجام این کار این است که تا بعد از زایمان این روند را به تعویق بیندازید. اگر دندانپزشک در حین بارداری کشیدن دندان را به شما توصیه کرد، آن را در طول سه ماهه دوم خود برنامه ریزی کنید.
کشیدن دندان در بارداری (سه ماه سوم)
ماه های آخر بارداری میتواند خوابیدن به پشت را به مدت طولانی دشوار کند. و هم چنین امکان خونریزی لثه در طول کشیدن دندان در سه ماهه سوم بارداری زیاد است. که می تواند برای جنین مضراتی به همراه داشته باشد. بنابراین به تعویق انداختن کارهای دندانپزشکی تا پایان دوره بارداری، کار بهتری است.
آیا کشیدن دندان در بارداری امکان پذیر است؟
به طور معمول توصیه دندانپزشکان این است که در زمان بارداری اقدام به کشیدن دندان صورت نگیرد و بهترین کار این است که مادران باردار تا انتهای دوران بارداری خود برای این درمان صبر کنند. البته گاهی اوقات این امکان وجود دارد که پوسیدگی شدید دندان ایجاد شده و یا درد آن به طور مکرر سبب ناراحتی و بی قراری فرد شده باشد.
در این صورت برای پیشگیری از عفونت دندان و آسیب های جدی تر، لازم است که دندان کشیدن شود.
لازم به ذکر است کشیدن دندان در سه ماه اول بارداری و کشیدن دندان در سه ماه سوم بارداری انجام نخواهد شد، زیرا خطرات ناشی از بی حسی میتواند به شدت روی جنین تأثیر گذار باشد، بنابراین در صورت لزوم در سه ماهه دوم باید برای درمان اقدام شود.
در صورت نیاز از مقاله سلامت دهان و دندان در بارداری در مجله اینترنتی ماماسلامت نیز بازدید نمایید.
علائمی که نیاز به کشیدن دندان در بارداری می باشد!
اگر دچار مشکلات ذکر شده در ذیل هستید، بنابراین زمان مناسبی برای کشیدن دندان در بارداری است:
- درد حاد در لثه و دندان
- دندان خراب یا پوسیده
- مشکل در خوردن غذا
- لثه های متورم
- مشکل در صحبت کردن
- خونریزی لثه
اگرچه مشکلات دندانپزشکی در هر زمان از بارداری ممکن است بوجود آید اما ممکن است مجبور شوید کشیدن دندان را در زمان مناسبی انجام دهید. در طی بارداری به دنبال سفید کردن دندان یا هر روش زیبایی نباشید. در عین حال پر کردن، تمیز کردن یا روکش دندانی را به تعویق بیاندازید.
اگر دندانی در دوران بارداری به شدت پوسیده شود، طوری که غیر قابل درمان بوده و عفونت آن در حال گسترش یافتن باشد، دندانپزشک کشیدن دندان در بارداری را برای او توصیه خواهد کرد.
بارداری چه تاثیری بر دندان و عصب دندان دارد؟
بارداری باعث می شود بیشتر مستعد عفونت باشید اما خود بارداری باعث عفونت نمی شود. اگر پیش از این مشکل دندانی داشته باشید یا مستعد آن باشید، بارداری زمینه را برای بدتر شدن وضعیت فراهم می کند. برخی مشکلات تهاجمی دندان نیاز به درمان فوری دارند که عصب کشی در دوران بارداری نیز از آن دست محسوب می شود.
بارداری باعث تغییرات هورمونی می شود که بر دندان ها و لثه تاثیر می گذارد. از طرف دیگر حالت تهوع و استفراغ اوایل بارداری باعث می شود دائما اسید در تماس با دندان ها قرار گرفته و آن ها را فرسایش دهد. حتما هر بار پس از استفراغ، دهان خود را خوب با آب بشویید و پس از نیم ساعت، دندان هایتان را مسواک بزنید.
پیشنهاد ما به شما مطالعه مقاله کاهش تهوع بارداری! باید ها و نباید ها از وبسایت ماماسلامت می باشد.
بهترین زمان برای عصب کشی دندان در دوران بارداری
اگر چه درمان عصب کشی دندان در دوران بارداری جنین را چندان در خطر قرار نمی دهد و از طرفی انجام ندادن آن می تواند خطرساز شود، اما در برخی دوره های بارداری انجام این درمان بهتر است.
اگر می توانید عصب کشی در دوران بارداری را در سه ماهه دوم انجام بدهید. در سه ماهه اول بارداری به طور کلی جنین بیشتر آسیب پذیر است و در سه ماهه سوم شما ممکن است برای نشستن طولانی مدت بر روی صندلی دندانپزشکی راحت نباشید.
به خاطر داشته باشید اگر عفونت یا ورم در دهان دارید باید فورا تحت درمان دندانپزشکی قرار بگیرید چرا که پیامد های عدم درمان عفونت در بارداری می تواند جدی باشد.
عوارض عدم عصب کشی دندان در دوران بارداری چیست؟
زنانی که باکتری های عامل پوسیدگی دندان در دهانشان زیاد است در بارداری و پس از زایمان این باکتری ها را ممکن است به کودک خود منتقل کنند. قرارگیری زود هنگام در معرض این باکتری ها و از طرفی خوردن مواد حاوی قند مانند شیر، آب میوه و غیره و خوابیدن در حالی که شیشه شیر در دهان قرار دارد همگی زمینه را برای پوسیدگی زود هنگام دندان کودک فراهم می کند.
خطرات عدم درمان عفونت دندان بستگی به شدت عفونت و مقاومت باکتری ها دارد. حتی عفونت های جزئی هم می توانند در اثر عدم درمان، تکامل یافته و به مرور شدید شوند.
اولین نشانه نیاز به عصب کشی در دوران بارداری، درد و ورم لثه است. اگر چه غالبا عفونت در ریشه و بافت های عصبی دندان ایجاد می شود اما باکتری ها ممکن است به بافت های اطراف نیز نفوذ کرده و باعث عفونت لثه شوند. عفونت لثه خود می تواند وارد جریان خون شده و سلامت جنین را به خطر بیندازد.
در صورتی که عفونت دندان درمان نشود ممکن است به استخوان رسیده و باعث تخریب آن و تحلیل رفتن ساختار استخوانی اطراف دندان شود. این باعث می شود دچار حساسیت دندان شوید. اگر این وضعیت پیش برود باعث لق شدن دندان و کوچک شدن استخوان فک در این محل می شود. همچنین ممکن است درد و ناراحتی زیادی را بر شما تحمیل کند.
با پیشرفت عفونت داخل دندان، دیگر نمی توان دندان را نجات داد و متاسفانه دندان باید کشیده شود. این در حالی است که اگر عفونت به موقع درمان می شد، بدون هیچ آسیب ماندگاری دندان نجات می یافت.
در موارد شدید عفونت اگر درمان به موقع صورت نگیرد، ممکن است عفونت به وضعیتی خطرناک به نام عفونت خون تبدیل شود. در این شرایط باکتری ها به جریان خون راه یافته اند و عفونت را به نواحی دیگر بدن برده اند. در صورتی که عفونت خون به سرعت درمان نشود می تواند به مرگ بیانجامد.
توصیه می کنیم از مقاله عفونت ادراری در بارداری، روش های درمان و پیشگیری از آن نیز در مجله ماماسلامت بازدید کنید.
راه های پیشگیری از عصب کشی در دوران بارداری چیست؟
- بهداشت دهان را بیش از پیش رعایت کنید.
- مرتبا برای چکاپ دندانپزشکی از پیش از اقدام برای بارداری مراجعه کنید تا در صورت پوسیدگی دندان یا عفونت لثه در مراحل اولیه، اقدام شود و جلوی گسترش آن و نیاز به عصب کشی در دوران بارداری گرفته شود.
- در بارداری از مصرف زیاد شیرینی جات پرهیز کنید.
- اگر استفراغ می کنید پس از آن دهان خود را خوب تمیز کنید.
- نوشیدنی های اسیدی کمتر مصرف کنید.
خطرات کشیدن دندان در بارداری
برای کشیدن دندان ممکن است لازم باشد عکس برداری انجام شود و عکس برداری شامل استفاده از اشعه ایکس است. در این صورت لازم است موارد زیر را به عنوان نکاتی که به عنوان خطرات کشیدن دندان در بارداری اهمیت دارند، رعایت کنید.
اشعه ایکس
دندان پزشک برای تعیین میزان پوسیدگی دندان و برای کشیدن دندان در بارداری به اشعه ایکس نیاز دارد. برای انجام این مرحله لازم است خانم های باردار از یک کاور سربی برای پوشش قسمت بالای بدن استفاده کنند. در این صورت از تابش اشعه ایکس به جنین و عوارض جانبی آن جلوگیری میشود.
بی حسی موضعی
قبل از کشیدن دندان در بارداری، بیمار بی حسی موضعی دریافت میکند. برای این کار معمولا از لیدوکائین یا نوواکائین استفاده میشود. این داروها از نوع داروی گروه B هستند که استفاده از آن ها در دوران بارداری ایمن است. داروی بی حسی وارد جفت شده اما قبل از رسیدن به جنین فیلتر میشود. ممکن است دندانپزشک برای پایین آوردن ریسک تزریق داروی بی حسی، دز آن را کمتر از حالت طبیعی استفاده کند. بهترین کار این است که همراه با حفظ آرامش، با دندانپزشک خود همکاری کنید.
آنتی بیوتیک ها و دارهای مسکن
دندانپزشک ممکن است برای تسکین درد و یا جلوگیری از عفونت پس از کشیدن دندان در بارداری، پنی سیلین، آموکسی سیلین و کلیندامایسین تجویز کند که استفاده از آن ها در حین بارداری ایمن میباشند. اما اگر به هر یک از این داروها حساسیت دارید، با دندانپزشک خود صحبت کنید تا یک جایگزین تجویز کند.
داروهای ضد درد
پس از کشیدن دندان، تا چند روز جای خالی دندان در دهان شما درد خواهد داشت. دندانپزشک ممکن است در این شرایط داروهایی مانند کدئین و یا هیدروکودون تجویز کند. مصرف این داروها نیز در دوره بارداری منع خاصی ندارند. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن، آسپرین و ناپروکسن نیز ممکن است برای مدت کوتاهی (تا ۷۲ ساعت) توصیه گردند، اما در طی سه ماهه اول و سوم تجویز نمیشوند.
پیشگیری از درد دندان در طول دوره بارداری
قبل از بارداری برای بررسی وضعیت دندان ها و تمیز کردن آن ها به مطب دندانپزشک مراجعه کنید تا تمام مشکلات مربوط به سلامت دندان قبل از شروع دوره بارداری تحت درمان قرار گیرند.
- در طول بارداری با دندان پزشک به طور منظم ملاقات شود.
- در طول دوره بارداری از مصرف مواد غذایی حاوی شکر خودداری شود.
- برای رشد استخوان های جنین و جلوگیری از پوسیدگی دندان در بارداری مقدار کلسیم کافی مصرف شود.
- در طول دوره بارداری لازم است مراقبت کافی از بهداشت دهان و دندان وجود داشته باشد.
از مقاله بهترین زمان مصرف قرص کلسیم در دوران در بارداری چه موقع است؟ در مجله اینترنتی ماماسلامت نیز بازدید نمایید.