بهترین زمان خوردن قرص کلسیم در بارداری چه موقع است؟ این سوال می تواند ذهن بیشتر مادران باردار را درگیر کند زیرا که بدن انسان به تنهایی قادر به ساخت کلسیم نیست و باید به طور روزانه نیاز خود را از طریق مصرف مواد غذایی حاوی این ماده معدنی تأمین کند.
کلسیم برای سلامت دندان ها و اسکلت و حفظ سلامت استخوان ها از اهمیت بالایی برخوردار است و کمبود آن در طولانی مدت اثرات منفی جبران ناپذیری به جا میگذارد.
اگر در طول زندگی به میزان کافی کلسیم دریافت نکنید در معرض مشکلات جدی مانند پوکی استخوان قرار خواهید گرفت. این بیماری با ضعیف شدن استخوان ها بروز کرده و به خطرات بزرگ تری مانند شکستگی شدید استخوان ها ختم میشود.
مصرف کلسیم در بارداری می تواند نقش تاثیر گذاری در سلامت استخوانی جنین داشته باشد.
بهتر برای اطلاعات بیشتر خود از مقاله سلامت دهان و دندان در بارداری از وبسایت ماماسلامت بازدید نمایید.
بهترین زمان مصرف قرص کلسیم در بارداری چه موقع است؟
اگر شما به شیر حساسیت دارید، یا مشکل عدم تحمل لاکتوز دارید و یا وگان هستند، دریافت مقدار کافی کلسیم از طریق مواد غذایی میتواند مشکل باشد. در این شرایط، پزشکتان از شما می خواهد که از یکی از مکمل های کلسیم نظیر قرص جوشان کلسیم در بارداری استفاده کنید.
معمولا قرص کلسیم دی در بارداری تجویز میشود، زیرا ویتامین D جذب کلسیم را افزایش می دهد. به علاوه هر دوی آن ها، برای سلامت استخوان ها لازم هستند. به همین دلیل بهترین قرص کلسیم در بارداری قرصی است که همراه با ویتامین دی باشد.
بسیاری از مادران می پرسند که بهترین زمان مصرف قرص کلسیم چه موقع است، به طور کلی بهترین زمان شروع خوردن کلسیم در بارداری همراه با وعده های غذایی است اما یادتان باشد که مصرف کلسیم همراه با آهن، جذب آن را کاهش میدهد.
مکمل های کلسیم می توانند با بسیاری از دارو های تجویزی مثل آنتی بیوتیک ها ودارو های فشارخون تداخل کنند. بنابراین با پزشک خود و یا دکتر دارو ساز داروخانه در مورد تداخل احتمالی مکمل کلسیم و دارو های دیگری که مصرف می کنید، مشورت کنید.
همچنین بهتر است مکمل کلسیم را با مولتی ویتامین و قرص آهن یا غذا هایی کهآهن دارند، همزمان مصرف نکنید. مصرف همزمان کلسیم با مکمل های آهن، روی یا منیزیم و یا غذاهایی که سرشار از این عناصر هستند، جذب کلسیم را کاهش داده و یا از جذب آن جلوگیری می کند.
در مورد اینکه بهترین زمان مصرف قرص کلسیم از هفته چند بارداری آغاز شود نیز پزشک تصمیم خواهد گرفت.
در واقع بهترین زمان شروع خوردن کلسیم در بارداری بستگی به شرایط تغذیه ای شما دارد و اینکه آیا شما بیماری های زمینه ای که شما را در معرض خطر کمبود کلسیم قرار میدهند دارید یا نه، معمولا در اکثر مادران بهترین زمان مصرف قرص کلسیم از همان ماه اول بارداری آغاز خواهد شد.
لازم است به نوع مکملی که قصد استفاده از آن را دارید نیز توجه کنید. کلسیم سیترات را میتوان همراه با وعده غذایی یا بدون خوردن غذا میل کرد اما اگر مکمل کلسیم شما به صورت کربنات است، حتما آن را همراه با وعده غذایی خود میل نمایید.
به منظور جذب بهتر کلسیم در بدن توصیه میشود که اگر از ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم در روز استفاده مینمایید، دوز مصرفی را به دو قسمت تقسیم نمایید و هر بار ۵۰۰ میلی گرم کلسیم به بدن خود برسانید. جذب کلسیم زمانی که ۵۰۰ میلی گرم در روز استفاده شود، به مراتب بیشتر است.
میزان کلسیم مورد نیاز در دوران بارداری
زنان ۱۹ تا ۵۰ ساله: روزانه یک هزار میلیگرم (قبل از بارداری، درحین بارداری و پس از بارداری).
زنان ۱۸ ساله و کم سن تر: روزانه ۱۳۰۰ میلیگرم (قبل از بارداری، درحین بارداری و پس از بارداری).
بعضی از زنان در کشورهای مختلف، این املاح مهم را به اندازه کافی دریافت نمیکنند. با این حال، زنان باید روزانه ۳ فنجان از محصولات لبنی یا انواع مواد غذایی غنی از کلسیم را مصرف کنند.
حتی پس از تولد نوزاد و به پایان رسیدن دوران شیردهی، توجه به کلسیم دریافتی واقعا برای زنان ضروری است. درواقع، آنان به دو دلیل مهم، به کلسیم نیاز دارند: تقویت استخوان ها و پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان در ادامه زندگی.
چه افرادی باید قرص کلسیم مصرف کنند ؟
بد نیست علاوه بر آگاهی از بهترین زمان مصرف قرص کلسیم اطلاع داشته باشید که چه افرادی واقعا نیاز به مصرف مکمل کلسیم دارند.
بهترین راه تامین کلسیم برای بدن، مصرف لبنیات در رژیم غذایی است. در صورت ناکافی بودن این ماده معدنی در رژیم غذایی استفاده از مکمل های کلسیم، بهترین گزینه به شمار میآید.
برخی افراد به دلیل عدم تحمل لاکتوز، با خوردن فرآورده های لبنی دچار مشکل میشوند و بعضی دیگر از افراد مانند وگان ها نیز از رژیم غذایی خاصی پیروی میکنند که در آن مصرف لبنیات محدود شده است. این اشخاص حتما باید مصرف مکملها را در رژیم غذایی روزانه خود قرار دهند.
مصرف زیاد پروتئین و سدیم، موجب میشود تا بدن مقدار بیشتری کلسیم دفع نماید. بنابراین افرادی که به هر دلیل از مواد پروتئینی زیاد استفاده میکنند، باید از طریق خوردن مکمل ها کمبود کلسیم در بدن خود را جبران نمایند.
داروهای حاوی کورتون، در جذب کلسیم اختلال ایجاد میکنند. بیمارانی که از کورتون استفاده میکنند نیز حتما باید مصرف قرص کلسیم را در رژیم غذایی خود قرار دهند. برخی بیماری ها مانند بیماری التهابی روده یا سلیاک سبب کاهش جذب کلسیم در بدن میشوند. مبتلایان به این بیماری نیز نباید مصرف مکمل کلسیم را فراموش کنند. واضح است که در صورت ابتلا به پوکی استخوان نیز باید حتما از قرص کلسیم طبق دستور پزشک استفاده نمود.
چرا باید بهترین زمان مصرف قرص کلسیم در بارداری را بدانید؟
دوران بارداری یکی از مراحل آسیب پذیر تغذیه ای در زندگی زنان است و تامین مواد مغذی ضروری برای حفظ سلامتی مادر و جنین لازم است که کلسیم از مواد مغذی با اهمیت در این دوران است.
بهترین زمان مصرف قرص کلسیم در دوران بارداری میتواند پیامد های نامطلوب بارداری را کاهش دهد، به ویژه کاهش خطر ابتلا به اختلالات فشار خون بالا در دوران بارداری، که با تعداد قابل توجهی از مرگ و میر مادران و خطر زایمان زودرس همراه است، که علت اصلی مرگ و میر زودرس نوزادان میباشد.
دلایل اینکه بهترین زمان مصرف قرص کلسیم را بدانید می توان در 5 مورد زیر خلاصه کرد:
1. انتقال کلسیم از مادر به جنین :
در زمان زایمان، جنین 98% از اسکلت خود را تشکیل داده و تقریبا 30 گرم کلسیم جمع میکند. انتقال کلسیم به جفت به پروتئین های حمل و نقل بستگی دارد، که حاملی بین مادر و جنین ایجاد می کند، با شروع انتقال از مادر به جنین در هفته12 بارداری معمولا در هفته 36 به پیک میرسد. 99% جریان کلسیم از مادر به جنین است، و این روند فعال و یک طرفه تا سه ماهه سوم در حال انجام است، پس بهترین زمان مصرف قرص کلسیم می تواند در این زمان باشد.
2. پره اکلامپسی:
پره اکلامپسی، زمانی است که یک خانم باردار دارای علائم فشار خون بالا، دفع پروتئین در ادرار و تورم در پاها و دست ها باشد. علائم می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. معمولا در اواخر بارداری (مثلا هفته 34 حاملگی) اتفاق میافتد، اگرچه میتواند در ابتدای بارداری (هفته 20 حاملگی) یا درست بعد از زایمان رخ دهد. پس بهترین زمان شروع خوردن کلسیم در بارداری می تواند در این زمان باشد.
طبق مقالات علمی انجام شده، میانگین خطر ابتلا به پره اکلامپسی در افرادی که مکمل های کلسیم دریافت می کنند (روزانه 1000 میلی گرم) در مقایسه با زنانی که مکمل کلسیم دریافت نکردند، کاهش یافته است.
مطالعه مقاله علائم سقط جنین در ماه اول بارداری و تشخیص آن از مجله اینترنتی ماماسلامت را به شما توصیه می کنیم
3.تاثیر بر ترشح هورمون پاراتورمون (PTH) :
دریافت مقدار کم کلسیم در دوران بارداری ممکن است ترشح هورمون پاراتورمون (PTH)، افزایش کلسیم داخل سلولی و انقباض عضلات صاف را تحریک کند و یا رینین را از کلیه ها آزاد کند و منجر به انقباض عروق و احتباس سدیم و مایعات شود. این تغییرات فیزیولوژیکی میتواند منجر به بروز پره اکلامپسی شود.با دانستن بهترین زمان شروع خوردن کلسیم در بارداری از این پیشامد جلوگیری کنید.
4. زایمان زودرس:
زایمان زودرس به تولد نوزاد قبل از هفته 37 بارداری گفته میشود. علل شایع زایمان زودرس شامل بارداری های متعدد، عفونت ها و شرایط مزمن مانند بروز دیابت بارداری و فشار خون بالا است. با این حال، اغلب هیچ علتی مشخص نشده است.
اما مطالعات مختلف نشان داده اند که مکمل کلسیم در کاهش خطر زایمان زودرس در خانم هایی که مصرف کلسیم کم داشتند، موثر بوده است. یک روش احتمالی برای عملکرد کلسیم این می تواند باشد که باعث کاهش رها شدن پاراتیروئید و کاهش کلسیم داخل سلول میشود و بنابراین انقباض عضلات صاف را کاهش میدهد. با استفاده از این مکانیسم، و با دانستن بهترین زمان مصرف قرص کلسیم می توان باعث کاهش انقباض عضلات صاف رحم شده و از زایمان زودرس جلوگیری کرد.
توصیه ما به شما مطالعه مقاله علایم مسمومیت بارداری یا پره اکلامپسی چیست؟ از سایت ماماسلامت می باشد.
5. پوکی استخوان (استئوپروزیس) :
با شواهدی مبنی بر اینکه دریافت کلسیم مادر میتواند بر رشد استخوان جنین تأثیر بگذارد و به طور بالقوه برنامه رشد اسکلتی جنین را در آینده برنامه ریزی کند، ضروری است که زنان در سنین باروری در مورد بهترین زمان مصرف قرص کلسیم آموزش ببینند. زنانی که به مقدار کمی کلسیم مصرف میکنند (کمتر از500 میلی گرم در روز) ممکن است در معرض خطر بیشتری برای تخریب استخوان در دوران بارداری قرار گیرند.
آیا مصرف کلسیم در بارداری عوارضی هم دارد؟
عوارض مصرف کلسیم در بارداری دو حالت دارد، عوارض مصرف زیاد و مصرف کم که خوشبختانه، آن ها به راحتی قابل پیشگیری هستند.
کلسیم خیلی کم
اگر هر روز مقدار توصیه شده کلسیم را دقیقا مصرف نکنید، احتمالا هیچ عارضه عمده بارداری را تجربه نخواهید کرد.
کمبود کلسیم اگر به دلیل یک مسئله سلامتی مانند مشکل کلیه، جراحی یا نیاز به مصرف برخی داروها باشد ، احتمالا عوارض کلس ایجاد می کند.
عدم مصرف کافی کلسیم می تواند منجر به موارد زیر شود:
- فشار خون بالا در دوران بارداری
- تولد زودرس
- وزن کم هنگام تولد
- بی حسی و سوزن سوزن شدن در انگشتان دست
- رشد آهسته کودک
- کودک به اندازه کافی کلسیم در استخوان ها دریافت نمی کند
- مشکلات قلبی
- گرفتگی عضلات و پا
- اشتهای ضعیف
- در موارد نادر، افزایش خطر شکستگی استخوان.
در موارد شدید و نادر، کلسیم کم می تواند منجر به مرگ شود. در حالی که، قابل درک است، بسیاری از این عوارض جای نگرانی است، به یاد داشته باشید که احتمالا حتی بدون تلاش مقداری کلسیم دریافت خواهید کرد. به علاوه، شما باید به اندازه کافی در استخوان های خود ذخیره کنید تا بتوانید کودک در حال رشد خود را تأمین کنید.
در صورت وجود هر گونه مشکل بهداشتی ذکر شده که احتمالا منجر به کمبود کلسیم می شود، پزشک شما کاملا آگاه خواهد بود و برای جلوگیری از هرگونه عارضه ای از نزدیک با شما همکاری می کند.
مقاله آزمایش ژنتیک بارداری، لزوم انجام آزمایش های ژنتیکی قبل از تولد چیست؟ را از وبسایت ماماسلامت مورد بازدید خود قرار دهید.
کلسیم زیاد
به ندرت می توان مقدار زیادی کلسیم از غذاهایی که می خورید دریافت کرد. در صورت استفاده از مکمل ها به احتمال زیاد مقدار زیادی کلسیم دریافت خواهید کرد.
مهم است که درک کنید چه مواد مغذی و چه مقدار از هر ماده مغذی در ویتامین قبل از تولد و سایر مکمل هایی است که مصرف می کنید. ممکن است حتی بدون اینکه بدانید اضافه می کنید.
همیشه بهتر است در مورد ویتامین هایی که مصرف می کنید یا در نظر می گیرید با پزشک خود صحبت کنید، بنابراین بدون نیاز به مصرف بیش از حد نیاز خود را دریافت کنید.
خوردن بیش از حد کلسیم می تواند باعث شود:
- یبوست
- سنگ کلیه
- احتمالا در جذب سایر مواد معدنی مانند آهن و روی مشکل دارد.
- ضربان قلب نامنظم
- کلسیم کم در بدن کودک
با دانستن بهترین زمان مصرف قرص کلسیم کمک بزرگی به خود کرده اید چرا که به این طریق نه تنها جذب کلسیم را در بدن خود افزایش می دهید بلکه مطمئن خواهید شد که این قرص در بهبود سلامتی شما و فرزندتان تاثیر خواهد گذاشت.