زگیلهای تناسلی در بارداری یکی از ترسناکترین مشکلاتی که زنان میتوانند هنگام بارداری با آن روبرو شوند است. به طور کلی این بیماری پوستی به ویژه در دوران بارداری مضر است و اینکه آیا برای جنین در شکم نیز خطرناک است یا خیر، نگران کننده است. بنابراین قبل از اینکه نگران زگیلهای تناسلی در بارداری باشید، لازم است بدانید زگیل تناسلی چیست؟ چه علتی دارد؟ آیا در واقع خطرناک است یا خیر! گروه ماما سلامت در این زمینه اطلاعات کافی به شما خواهد داد، با ما همراه باشید.
زگیل تناسلی چیست؟
زگیل تناسلى، یا ویروس پاپیلومای انسانی، یک عفونت منتقل شده از راه جنسی است. انواع مختلف از این ویروس وجود دارد. برخی از این ویروس ها با خطر بالا می توانند باعث سرطان دهانه رحم شوند. انواع کم خطر این ویروس می توانند زگیلهای تناسلی ایجاد کنند. این زگیلها مى توانند در اندام تناسلى به شکل بزرگ، صاف یا گرد باشند.
به طور معمول، زگیلهای دستگاه تناسلی به دلیل ضعف سیستم ایمنی بدن و عدم تعادل در هورمونهای بدن شما ایجاد میشوند. در صورت مشاهده زگیلهای تناسلی در بارداری باید سریعا به پزشک مراجعه کنید تا نوع HPV تشخیص داده شود و اینکه پزشک بررسی کند آیا لازم است تحت درمان باشید یا خطری برای شما یا کودک شما ایجاد میکند.
پیشنهاد میکنیم از مقاله عفونت ادراری در بارداری، روش های درمان و پیشگیری آن از مجله اینترنتی ماماسلامت بازدید نمایید.
زگیلهای تناسلی در بارداری چه تاثیری می گذارند؟
اگر سابقه ابتلا به زگیل تناسلی را داشته اید، باید این موضوع را با دکتر زنان خود در دوران بارداری در میان بگذارید. اگر به داشتن زگیلهای تناسلی در بارداری خود شک دارید، پزشک به عنوان بخشی از مراقبتهای قبل از تولد، بدن شما را از نظر ابتلا به هر گونه ویروس ارزیابی میکند.
اگر چه زگیلهای تناسلی در بارداری روی جنین تاثیری ندارد اما، پزشک باید از رشد طبیعی سلولها و کارایی درست آن ها اطمینان کامل داشته باشد پس هر نوع اتفاق غیر معمولی را با او در میان بگذارید. یکی دیگر از روشهای جلوگیری از ابتلا به ویروس اچ پی وی استفاده از واکسن سرواریکس و واکسن گارداسیل قبل از ابتلا به ویروس میباشد.
عوارض زگیلهای تناسلی در بارداری
مهمترین عوارض زگیلهای تناسلی در بارداری که ممکن است به وجود بیاید، انتقال آن از مادر به جنین است. از همین روی به مادران توصیه میشود، در طی این دوره نکاتی را رعایت نمایند. به طور مثال اگر کیسه آب جنین پاره شود، خطر انتقال ویروس تا دو برابر افزایش مییابد. نوزادی که همراه با ویروس HPV متولد میشود، در چندین هفته پس از تولد دچار زگیل در ناحیه دهان و گلو خواهد شد. لازم به ذکر است که رشد تعداد زگیلهای تناسلی بدون دلیل مشخصی افزایش می یابد.
عوارض زگیلهای تناسلی در بارداری، ابتلا نوزاد و جنین به ویروس هرپس است. در صورت ابتلای مادر به زگیلهای تناسلی در بارداری خصوصا در سه ماهه آخر، درصد احتمال انتقال به جنین بسیار بالاست.
عفونت نوزادی ممکن است با درگیری پوست، چشم، دهان، آسیب دستگاه عصبی مرکزی و دیگر اعضای داخلی، محدودیت رشد جنین و حتی مرگ جنین همراه باشد. اگر که همسر خانم باردار، سابقه ابتلا به زگیل تناسلی داشته باشد توصیه می شود در طول بارداری از کاندوم استفاده کرده و حتی در سه ماهه سوم مادر باردار اصلا مقاربت نداشته باشد.
تغییرات هورمونی نیز بزرگتر شدن زگیلهای تناسلی در طول بارداری شوند. ممکن است به حدی بزرگ شوند که واژن را مسدود کنند و در نتیجه از عوراض زگیلهای تناسلی در بارداری برای تولد جنین انجام سزارین ضروری خواهد شد.
با این حال ثابت نشده که عفونت HPV که باعث ایجاد زگیلهای تناسلی در بارداری میشوند به افزایش خطر سقط جنین یا مشکلات زایمان منجر شوند.
از دیگر عوراض زگیلهای تناسلی در بارداری می تواند به دردناک شدن دفع ادرار، خونریزی و عدم ارتجاع واژن هنگام زایمان منتهی گردد. به علاوه عفونت HPV عامل اصلی سرطان دهانه رحم است و میتواند منجر به تغییرات پیش سرطانی در سلولهای دهانه رحم شود که به آن دیسپلازی گفته میشود.
مطالعه مقاله علت تشکیل نشدن قلب جنین چه چیزی می تواند باشد؟ از وبسایت ماماسلامت را به شما توصیه می کنیم.
علائم زگیلهای تناسلی در بارداری چیست؟
شایع ترین علائم زگیل های تناسلی در بارداری، توده هایی نرم است که به رنگ پوست یا تیره تر میباشند و معمولا در اطراف مقعد، واژن، دهانه رحم و در راست روده یا رکتوم ظاهر می شوند. اندازه و شکل آن ها میتواند متفاوت باشد، بیشتر انواع زگیل های تناسلی بدون درد هستند اما احساس خارش و سوزش نیز معمول است. گاهی اوقات از علائم زگیل های تناسلی در بارداری این است که با هم رشد می کنند و به شکل گل کلم در می آیند و ممکن است خونریزی کنند.
زگیلهای تناسلی در بارداری چگونه درمان میشوند؟
هنگام درمان زگیلهای تناسلی، قبل از اینکه مستقیما در مورد چگونگی خلاص شدن از شر آنها را بررسی کنید، ضروری است که بدانید چه مواردی ایمن و چه اقداماتی خطرناک هستند. زگیلهای تناسلی در بارداری غیر قابل درمان هستند اما میتوان آن ها را مدیریت کرد. در اینجا لیستی از درمانهای ایمن آورده شده است.
کرم های موضعی
اغلب پزشکان، کرم های موضعی را برای درمان زگیلهای تناسلی در بارداری و قبل از آن و با این اطمینان که مجدد به آن ها مراجعه می کنید تجویز می کنند، زیرا برخی از این کرم ها حاوی استروئید هایی هستند که می توانند بارداری شما را پیچیده تر کنند.
داروها
در حال حاضر، تعداد کمی از داروها هستند که میتوانند زگیلهای تناسلی در بارداری را درمان کنند. بیشتر داروها برای درمان زگیل قبل یا بعد از بارداری استفاده میشوند. اگر قبلا دچار زگیلهای تناسلی شده اید و دارویی برای درمان این بیماری برایتان تجویز شده است، پس از بارداری بدون مشورت با پزشک خود از آن ها استفاده نکنید.
یافتن داروهای ایمن برای درمان زگیلهای تناسلی در بارداری بسیار دشوار و نادر است اما وجود دارد و پزشکان آن ها را بر اساس جدی بودن زگیل برای شما تجویز میکنند.
زگیل را به حال خود رها کنید
در اغلب موارد، زگیلهای HPV و دستگاه تناسلی به خودی خود برافروخته میشوند و سپس بهبود مییابند مگر اینکه زگیلهای تناسلی در بارداری بزرگ باشند یا به رشد خود ادامه دهند. بیشتر پزشکان توصیه میکنند که زگیلها را به حال خود رها و رشد آن ها را مشاهده کنید.
این یکی از بهترین داروهای خانگی برای زگیلهای تناسلی در نظر گرفته میشود زیرا نیازی به فشار بر روی بدن و هیچ گونه درمان پزشکی که میتواند عوارض جانبی داشته باشد، نیست.
لیزر
یک روش معمول که برای خلاص شدن از شر زگیلهای تناسلی در بارداری استفاده میشود، جراحی لیزری است که زگیلهای خیلی بزرگ را میسوزاند و این روش مانند روش های دیگر، خطرات خود را دارد اما عوارض یا خطرات آن کم است. پزشکان فقط در مواردی که زگیل خیلی آزار دهنده باشد و شما بدون برداشتن زگیل قادر به مدیریت نباشید، آن را توصیه میکنند.
انجماد زگیلهای تناسلی
اگر پزشک شما معتقد است که زگیلهای تناسلی در بارداری بسیار بزرگ شده اند و ممکن است در این دوران شما را دچار عارضه کنند، از نیتروژن مایع برای منجمد کردن آن ها (کرایوتراپی) استفاده میشود. این روش تنها در صورت بزرگ شدن زگیلها برای کنترل توصیه میشود و نباید بدون مشورت و حضور پزشک انجام شود.
جراحی
دقیقا مانند روش انجماد زگیل، پزشکان روش جراحی را در صورتی که زگیلهای تناسلی در بارداری به شما آسیب میرساند، توصیه می کنند. معمولا زگیلهای تناسلی در سه ماه اول یا در موارد نادر، در سه ماهه دوم با جراحی برداشته نمی شوند، زیرا هر عمل جراحی میتواند فشار بر بدن وارد کند و توانایی شما را برای زایمان مختل کند.
اگر پزشک جراحی را توصیه میکند، معمولا به این دلیل است که زگیلهای تناسلی در بارداری شما را تحت فشار قرار می دهد تا حدی که می تواند به تولد کودک شما آسیب برساند.
برای پیشگیری از ابتلا به زگیلهای تناسلی در بارداری چه باید کرد ؟
بهترین راهکار این است که با کسی که مبتلا به زگیل تناسلی است، رابطه جنسی نداشته باشید. با استفاده از انواع روشهاى جلوگيرى در روابط جنسى، مى توانيد از ابتلا به زگیلهای تناسلی در بارداری جلوگيری كنيد. همچنين مى توانيد قبل از انجام روابط جنسى، شما و شريک جنسی شما آزمايش غربالگرى انجام دهيد. استفاده از روشهاى جلوگيرى مانند كاندوم هاى زنانه و مردانه ممکن است احتمال انتقال را کاهش دهد ولى همچنان احتمال انتقال وجود دارد. توصیه میکنیم برای اطلاعات بیشتر از مقاله پیشگیری از عفونت ادراری در آقایان در دانشنامه ماماسلامت بازدید فرمایید.
تاثیر زگیلهای تناسلی در بارداری و بر روی جنین
برخی از انواع زگیلهای تناسلی در بارداری و ویروس HPV مانند انوع 6 و 11 ممکن است سبب ایجاد ضایعات خوش خیم و نادر در حنجره نوزاد شود. این ضایعات میتوانند سبب خشن شدن صدای نوزاد و یا مشکلات تنفسی در نوزاد شوند.
مطالعات متعدد انجام شده نشان می دهند که میزان احتمال انتقال زگیلهای تناسلی در بارداری از مادر به جنین بسیار پایین می باشد. البته لازم به ذکر است که نتایج مطالعات انجام شده با هم متفاوت بوده است، به طور مثال در یک پژوهش محققان دریافتند که حدود 11 درصد از نوزادان تازه متولد شده از مادران HPV مثبت، به این ویروس مبتلا هستند.
نکته حائز اهمیت دیگر این است که تاکنون هیچ ارتباطی بین ابتلا به زگیلهای تناسلی و خطر سقط جنین، زایمان زودرس یا سایر عوارض بارداری یافت نشده است. احتمال اینکه زگیلهای تناسلی، جنین را نیز آلوده کند بسیار کم است. اما قطعا احتمال ابتلای نوزاد به ویروس زگیل تناسلی، در حین زایمان طبیعی وجود دارد.
مادران مبتلا به زگیلهای تناسلی، شانس بسیار کمی برای زایمان زودرس وجود دارد. به احتمال زیاد سیستم ایمنی کودک نسبت به کودکان عادی ضعیف تر است، این معمولا با رشد کودک رفع می شود اما گاهی ممکن است نیاز به مراقبت پزشکی داشته باشد. همچنین از عوارض زگیلهای تناسلی در بارداری میتوان به داشتن زایمان دردناکتر و نیز به دلیل سیستم ایمنی ضعیفتر به دلیل ویروس میتواند منجر به زایمان پرفشار اشاره کرد.
تزریق واکسن برای زگیلهای تناسلی در بارداری
آیا تزریق گارداسیل یا هر مدل واکسن زگیلهای تناسلی، در بارداری مجاز است؟ برای اطلاع از واکسن های مجاز و ممنوع در بارداری با مطالعه مقاله واکسن های دوران بارداری کدام است؟ چه واکسن هایی در دوران بارداری تزریق می شوند؟ از وبسایت ماماسلامت پاسخ سؤالات خود را خواهید یافت.
هنوز اثبات نشده است که تزریق واکسن HPV در دوران بارداری اثرات منفی به همراه دارد. با این حال، داده ها در مورد واکسیناسیون در دوران بارداری محدود هستند و توصیه می شود واکسیناسیون را به بعد از بارداری موکول کنید. اگر قبل از بارداری واکسن نزده اید، یا دوره تزریق واکسن ها را تمام نکرده اید، برای شروع یا تکمیل دوره واکسن باید تا پس از زایمان صبر کنید.
همچنین واکسن های HPV مانند گارداسيل Gardasil يا سرواريكس Cervarix نیز وجود دارند كه با مصرف آن مى توان از ابتلا به زگیلهای تناسلی جلوگيری كرد. اين واكسن ها هم برای زنان و هم براى آقایان موجود است، ولى نباید واكسنها را در بارداری دريافت کنید.
زایمان طبیعی یا سزارین در زنان مبتلا به زگیلهای تناسلی در بارداری
در حال حاضر زایمان سزارین صرفا برای پیشگیری از انتقال زگیلهای تناسلی در بارداری توصیه نمی شود، بلکه گاهی به دلیل اینکه زگیلهای بزرگ ممکن است باعث خونریزی حین زایمان طبیعی شوند، از این روش برای زایمان استفاده می گردد.
البته بندرت زگیلهای تناسلی در بارداری به اندازهای بزرگ می شود که کانال زایمان را مسدود کرده یا زایمان طبیعی را دشوار کند. اگر این اتفاق بیفتد پزشک احتمالا انجام زایمان سزارین را به بیمار توصیه خواهد کرد. تاثیر مثبت زایمان سزارین در کاهش خطر انتقال زگیلها از مادر به جنین هنوز به طور دقیق مشخص نیست.
امیدواریم از مطالب گرد آمده نهایت استفاده را برده باشید. در صورت نیاز به مشاوره و یا یافتن پاسخ برای سوالات خودت، گروه ماما سلامت پاسخگوی شما خواهند بود.
آزمایش hpv رو موقع پریودی می گیرن؟
همه مواقع میتونی انجام بدی ولی در هنگام پریودی درصد خطا بالا میره.