مادران دیر یا زود گرفتار نگرانیهای دوران بارداری میشوند زیرا در این دوران بدن دستخوش دگرگونیهای فیزیکی قابل توجهی میشود که از طرق مختلف بر زندگی او تأثیر میگذارد. بنابراین تجربه کمی اضطراب در بارداری طبیعی است. بارداری لزوما زمان آسان و شادی برای همه زنان نیست به همین جهت دغدغه گروه ماما سلامت کم کردن برخی نگرانیهای دوران بارداری است.
تقریبا همه مادران دچار نگرانی برای سلامت کودک در دوران بارداری میشوند. عدهای از مادران صحبت کردن راحت درباره این ترسها و نگرانیها را راه خوبی برای مقابله میدانند. تعداد زیادی هم ترجیح میدهند به احتمال پیش آمدن اتفاقهای ناخوشایند فکر نکنند.
دلیل نگرانی برخی از مادران این است که فکر میکنند اگر اتفاقی بیفتد خودشان مقصر هستند. در حالی که بروز بعضی مشکلات در بارداری اجتناب ناپذیر است.
نمیتوانم نگران بچهام نباشم! آیا این طبیعی است؟
از نگرانیهای دوران بارداری، نگرانی در مورد رشد، زایمان و تولد نوزاد و یا اینکه چگونه پس از تولد زندگی شما و خانواده تغییر میکند، کاملا طبیعی است. بسیاری از مادران آینده به دلیل این نگرانیها گاهی دچار بی خوابی میشوند، ولی نگران نباشید این کم خوابی و بی خوابی به کودکتان آسیبی وارد نمیکند.
اگر چه احساس خستگی در دوران بارداری و در طول روز سخت و ناخوشایند است. خبر خوب این است که راهکارهای زیادی برای کاهش اضطراب و خواب بهتر و با کیفیتتر وجود دارد. استراحت و خواب کافی به شما کمک میکند بارداری، آرامش قبل از زایمان و زایمان راحتتری داشته باشید.
اضطراب در بارداری
بارداری زمان تغییر و تحول است که میتواند به سوالات و نگرانیهای بسیاری منجر شود. تغییرات هورمونی زیاد همچنین گاهی اوقات مشکلات عاطفی را افزایش میدهد و باعث میشود برخی از زنان دچار اضطراب در بارداری شوند.
علاوه بر این، حتی زمانی که بارداری مورد نظر و برنامه ریزی شده باشد، مادر باردار احتمالا نگران مسئولیتهای بزرگ و تغییراتی است که در پیش است. در دوران بارداری، بسیاری از زنان به دوران کودکی خود و روابط خود با والدین، به ویژه مادرشان فکر میکنند. این افکار میتوانند منبعی برای اضطراب باشند. بنابراین بارداری فرصتی برای کنار آمدن با گذشته و همچنین رشد و آمادگی برای مادر شدن است.
بر اساس مطالعات متعدد، نسبت بالایی از زنان باردار برای اولین بار گزارش کردهاند که در طول بارداری دچار ترس شدهاند. در واقع، نگرانیهای دوران بارداری خصوصا در زمینه سلامتی در بین زنان باردار بسیار شایعتر از جمعیت عمومی است. دلایل نگرانی در دورههای سه ماهه متفاوت است. به عنوان مثال، در سه ماهه اول، ترس از دست دادن نوزاد بیشتر است، در حالی که در سه ماهه سوم، ترس از زایمان افزایش مییابد.
پیشنهاد ما به شما مطالعه مقاله مراقبتها و مشکلات سه ماهه سوم بارداری! در وبلاگ ماماسلامت می باشد.
اگرچه برخی از زنان بر این باورند که ترسهایشان موجه نیست، برخی دیگر معتقدند که دلیلی برای این گونه نگرانیهای دوران بارداری دارند. برخی تا آنجا پیش میروند که میگویند ترس آنها گاهی مثبت است. سطح معینی از اضطراب میتواند مفید باشد، زیرا مادر باردار را تشویق میکند تا از رفتارهایی که نوزاد را در معرض خطر قرار میدهد اجتناب کند. اضطراب همچنین نشان دهنده افزایش احساس مسئولیت است که میتواند به مادر باردار کمک کند تا برای آمدن کودک برنامهریزی کند.
در نهایت، هدف از بین بردن کامل اضطراب در بارداری نیست، بلکه یادگیری نحوه مدیریت آن برای جلوگیری از هرگونه تأثیر منفی و جلوگیری از ایجاد اختلالات اضطرابی است. برخی از رایجترین و مهمترین نشانهها و علائم اضطراب در بارداری عبارتند از:
- احساس اضطراب غیر قابل کنترل
- احساس عصبی بودن و یا پرخاشگری
- نگرانی بیش از حد در رابطه با هر موضوعی، به خصوص در رابطه با سلامتی خود و کودک
- عدم تمرکز برای انجام کارها
- احساس بی قراری
- احساس تحریک پذیری و آماده بودن برای گریه کردن
- ناتوانی در استراحت کردن
- احساس ترس یا فکر کردن به اینکه اتفاقات بدی خواهد افتاد
- نگرانیهای بی دلیل و بی مورد
- مشکل در خوابیدن
- داشتن عضلات منقبض شده
همچنین ممکن است شما علاوه بر علائمی که در بالا گفته شد، علائم فیزیکی نیز همراه با نگرانیهای دوران بارداری تجربه کنید. گاهی این علائم را نشانه حملات پانیک میدانند. علائم فیزیکی اضطراب در بارداری عبارت اند از:
-احساس نفس تنگی به شما دست میدهد.
-دچار سر درد و سرگیجه میشوید.
-احساس بی حسی یا سوزن سوزن شدن در اندامها، انگشتان دست، انگشتان پا یا لبها به وجود میآید.
-ضربان قلب بالا و تنفس سریع را تجربه میکنید.
-هرلحظه منتظرید اتفاق وحشتناکی رخ دهد.
-درد و یا تنش در عضلات
-بیش از حد دچار تعریق میشوید.
-احساس ضعف یا سبکی سر
-احساس میکنید که دارید دیوانه میشوید.
ترسها و نگرانیهای دوران بارداری
ترس از دست دادن نوزاد یا سالم نبودن نوزاد
این مسئله یکی از رایجترین نگرانیهای دوران بارداری است. برخی از مادران باردار نگران این هستند که بارداری خوب پیش نمیرود و یا کاری انجام دادهاند که میتواند به سلامت کودکشان آسیب برساند. اگر مادر باردار سقط جنین داشته باشد، زایمان زودرس داشته باشد یا مشکلات ناباروری را تجربه کرده باشد، ممکن است نگران باشد که بدنش نتواند حاملگی را به خوبی به پایان برساند. علاوه بر این، انتظار برای نتایج آزمایش های پزشکی انجام شده در دوران بارداری می تواند برخی از مادران باردار را مضطرب تر کند.
مطالعه مقاله مهمترین آزمایشات قبل از بارداری که باید انجام شود! در وبلاگ ماما سلامت را از دست ندهید.
ترس از ناتوانی در برگرداندن وزن و زیبایی بدن به قبل از بارداری
یکی از نگرانیهای دوران بارداری برای برخی از زنان در مورد ظاهر فیزیکی خود میباشد. آنها نگران این هستند که دیگر جذاب نباشند، وزن زیادی اضافه کنند یا اندام قبل از بارداری خود را از دست بدهند. بارداری در درجه اول یک تجربه فیزیکی است و ترس از دست دادن کنترل بر تمام این تغییرات سریع بدن برای بسیاری از زنان بسیار ناراحت کننده است. مهم است که با خودتان مهربان باشید و بپذیرید که بدن شما به مدتی برای بهبودی نیاز دارد. عادات غذایی سالم و فعالیت بدنی میتواند کمک کننده باشد.
ترس از زایمان
یکی دیگر از نگرانیهای دوران بارداری این است که همه زنان باردار با نزدیک شدن به موعد زایمان کمی مضطرب میشوند. حدود 20 درصد از مادران باردار اعتراف میکنند که از زایمان میترسند و 6 تا 10 درصد از آنها فوبیای زایمان دارند. در طول اولین بارداری، اغلب ترس از ناشناختهها و از دست دادن کنترل است که به نگرانیهای دوران بارداری اضافه میکند.
حتی برخی از مادران باردار ترجیح میدهند سزارین انجام دهند زیرا احساس میکنند که کنترل بیشتری بر زایمان به آنها میدهد. برای بارداری دوم، ترس گاهی از یک تجربه بد در اولین زایمان ناشی میشود. با این حال، حتی اگر بار اول همه چیز خوب پیش رفت، باز هم برخی از عوامل ناشناخته در زایمان دوم یا سوم وجود دارد که میتواند برخی از مادران باردار را مضطرب کند.
به طور کلی، مادرانی که از زایمان می ترسند، از درد زایمان می ترسند و نگرانند که نتوانند به اندازه کافی آن را تحمل کنند. آنها همچنین می ترسند کنترل احساسات خود را از دست بدهند. ترس همچنین میتواند با داستانهای منفی زایمان که از دوستان یا اعضای خانواده شنیدهاند، یا با نمایشهای دراماتیکی که در تلویزیون دیده میشود، تقویت شود.
برای مدیریت بهتر ترس از زایمان و کاهش نگرانیهای دوران بارداری، میتوان با صحبت با پزشک یا ماما در مورد روند زایمان اطلاعات کسب کرد و به سوالات خود پاسخ داد. این فرصت خوبی است تا در مورد ترسهای خود با فردی که به او اعتماد دارید صحبت کنید. کلاسهای قبل از تولد نیز راه خوبی برای کسب اطلاعات است.
پیشنهاد ما به شما مطالعه مقاله زمان مناسب برای سزارین چند هفتگی است؟ در وبسایت ماماسلامت می باشد.
انجام تمرینات تجسم و صحبت با مادرانی که تجربه مثبتی داشتهاند نیز میتواند به کاهش ترس از زایمان کمک کند. در نهایت، زنانی که از زایمان میترسند باید به خاطر داشته باشند که هیچ راه درست یا غلطی برای بچه دار شدن وجود ندارد. مهم نیست چه باشد، آنها تمام تلاش خود را خواهند کرد.
ترس از اینکه مادر خوبی نباشند
یکی از نگرانیهای دوران بارداری برای والدین این است که نتوانند از فرزند خود مراقبت کنند یا به اندازه کافی او را دوست نداشته باشند. با این حال، آنها میتوانند با دانستن این موضوع که رابطه والدین-کودکی با گذراندن وقت با کودکشان به تدریج توسعه مییابد، راحت باشند. علاوه بر این، مادر قبلاً در طول نه ماه بارداری پیوند خاصی با کودک خود ایجاد کرده است.
برخی از مادران باردار ممکن است از غرق شدن در نقش جدید خود به عنوان مادر بترسند. طبیعی است که هر از گاهی چنین احساسی داشته باشید. اگر این مسائل هم به دیگر نگرانیهای دوران بارداری شما اضافه شده است، کافی است در چند هفته اول از کودک خود حمایت کنید. یادگیری در مورد شیردهی و مراقبت از نوزاد در دوران بارداری نیز میتواند به شما کمک کند که هنگام تولد نوزاد، اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید.
ترس از رساندن آسیب به جنین قبل از بارداری
پزشکان به طور کلی توصیه میکنند که قبل از اقدام به بارداری قدم در مسیر سلامتی بگذارند. برای مثال قبل از نزدیکی به منظور حامله شدن باید مصرف الکل، مواد مخدر و یا سیگار را کنار بگذارید. با این وجود، برخی از مادران اغلب قبل از اینکه متوجه شوند حامله هستند ممکن است چنین رفتارهای پرخطر را انجام داده باشند. اگرچه حتی مقدار کمی الکل برای جنین در حال رشد بی خطر محسوب نمیشود، اگر شما در هفتههای اولیه مقدار اندکی نوشیدنی مصرف کرده باشید نباید نگران وارد شدن آسیب به جنین باشید. بنابراین در مورد آن استرس نداشته باشید.
چگونه میتوان نگرانیهای دوران بارداری را کاهش داد؟
ترسهای خود را مطرح کنید.
احتمال اینکه شما و همسرتان نگرانیهای مشترکی برای پدر و مادر شدن داشته باشید، زیاد است. بیان این اضطرابها و نگرانیهای دوران بارداری به هر دوی شما کمک میکند تا خواب و احساس بهتری داشته باشید. با دوستان، خانواده، مادر خود و حتی دیگر مادران باردار هم میتوانید صحبت کنید و احساسات خود را در میان بگذارید.
محیطی آرام برای خواب و آرامش داشتن ایجاد کنید.
با وجود اینکه ممکن است فکر کنید حواس پرتیهای مثل تماشای تلویزیون، استفاده از تلفن همراه و یا حتی مطالعه، میتواند کمکتان تا نگرانیهای دوران بارداری پشت سر بگذارید، ولی اتاق خواب باید تنها محل خواب و استراحت شما باشد.
سعی کنید نگرانیها و ترسهای خود را قبل از آماده شدن برای خواب، یادداشت کنید. دانستن اینکه تا صبح چیزی را فراموش نمیکنید به شما کمک میکند تا بارها و بارها چیزهایی را که در سر دارید تکرار نکنید.
مطمئن شوید هر روز در ساعت مشخصی به رختخواب میروید و از خواب بیدار میشوید. به عبارت دیگر ساعت بدن خود را تنظیم کنید.
با انجام ورزش در بارداری در طول روز خود را خسته کنید.
سعی کنید عصرها ورزشهای نامناسب در بارداری را انجام ندهید. فعال بودن بیش از حد نزدیک به زمان خواب، به جای اینکه شما را آرام کند نتیجه عکس میدهد.
تنفس صحیح و عمیق کمک میکند اکسیژن زیادی به بدن برسد و عضلات بدن و مغز بهتر میتوانند ریلکس کنند. سعی کنید در هنگام نفس کشیدن تمرکز خود را فقط برروی تنفس هدایت کنید. تنفسهای شکمی و عمیق بهترین راه کاهش استرس در افراد خصوصا خانمهای باردار است. اگر تنفس شکمی بلد نیستید با تمرین سعی کنید آن را یاد بگیرید.
مقاله ورزش های نامناسب در بارداری! کدام ورزش ها را نباید انجام دهید؟ در وبلاگ ماماسلامت مورد مطالعه خود قرار دهید.
تغذیه درست در بارداری بسیار مهم است.
پرورش جنین در بطن، کار کوچکی نیست بنابراین مادران باردار باید غذاهای سالم بخورند تا رشد جسمانی جنین و سلامت خودشان دچار اختلال نشود. رژیم غذایی مادر باید غنی از ویتامین و مواد مغذی باشد بنابراین افراد باردار برای داشتن یک رژیم غذایی درست و کاهش استرس باید حتما تحت نظر یک متخصص باشد.
از دریافت اطلاعات غیرضروری پرهیز کنید.
خواندن کتابهای بارداری، جستوجو در وبسایتهای بارداری و گوش کردن به داستانهای دوستانتان درباره بارداری خوب است، اما خواندن و شنیدن در مورد برخی از موضوعات وحشتناکی که ممکن است در بارداری اتفاق بیفتد ولی هیچ تهدیدی برای شما محسوب نمیشود، خوب نیست و بیشتر باعث افزایش نگرانی و اضطراب در بارداری شما میشود. به جای آن بر احساس فعلی خود و شرایطی که برای شما در حال وقوع است تمرکز کنید.
چه زمانی در مورد استرس و نگرانیهای دوران بارداری با پزشک تماس بگیرید؟
اگر شروع به تجربه نگرانی و اضطرابی کردید که نمیتوانید آن را از بین ببرید، به پزشک خود اطلاع دهید. اگر هر شب خواب خود را از دست میدهید، اشتهای خود را برای مدت طولانی از دست داده اید، یا اگر استرس شما منجر به رفتارهای ناسالم شده است، با پزشک تماس بگیرید.افسردگی یا اضطراب در بارداری باید درمان شود، بنابراین در میان گذاشتن احساسات خود با متخصص زنان و زایمان را به تعویق نیندازید.
با مطالعه مقاله درباره افسردگی در بارداری بیشتر بدانید! در وبلاگ ماماسلامت اطلاعات بیشتری کسب نمایید.
بارداری دوران خاص و بسیار هیجان انگیزی است. دورانی که برای هر مادر یک تجربه متفاوت و منحصر به فرد را رقم میزند. شرایط هر فرد این تفاوت ها را تعیین میکند. برخی از زنان باردار با هر تکان یا لگد جنین احساس شادی میکنند و غرق لذت میشوند. برای برخی خانم ها نیز بارداری پروسه سختی است و با احساس خستگی زیاد، تغییرات خلقی و استرس مداوم به همراه است. بنابراین این افراد علاوه بر کنترل فیزیکی باید تحت نظر پزشک برای کنترل استرس و اضطراب و نگرانیهای دوران بارداری باشند تا این دوران را به سلامتی پشت سر بگذارند و کمتر دچار عوارض آن شوند.