مطالب علمی, ورزش

ورزش‌های ممنوع در بارداری! کدام ورزش ها را نباید انجام دهید؟

ورزش‌ های نامناسب در بارداری-مطالعه درباره ورزش
فهرست مطالب:
  • این ورزش ها را در دوران بارداری انجام ندهید!
  • چرا بعضی از مادران باردار نباید ورزش کنند؟
  • چه افرادی نباید حرکات ممنوعه در بارداری را انجام دهند؟
  • هنگام ورزش کردن در بارداری مراقب چه چیزهایی باشیم؟
  • آیا ورزش‌های ممنوع در دوران بارداری باعث سقط جنین می‌شود؟
  • ورزش‌‌های ممنوع در بارداری را با ایجاد تغییرات ایمن کنیم!
  • عوارض افزایش وزن بیش از اندازه در بارداری چیست؟

ورزش‌های ممنوع در بارداری سبب آسیب به مادر و جنین می‌شود. ورزش کردن یکی از بهترین روش‌ها برای کاهش درد‌ها و عوارض بارداری است ولی متاسفانه این راه برای همه خانم‌های باردار مفید نیست و در بعضی موارد ممکن است خطراتی برای بارداری داشته باشد.

یک خانم باردار قبل از آغاز برنامه ورزشی خود باید نسبت به ورزش‌های نامناسب در دوران بارداری خود اطلاعات کافی داشته باشد. اگر ورزش کردن در دوران بارداری با تشخیص پزشک برایتان مجاز است، ماما سلامت توصیه می‌کند که دانستن برخی نکات به حفظ سلامت شما و جنین کمک خواهد کرد.

ورزش‌های ممنوع در بارداری

در پاسخ به اینکه در دوران بارداری از کدام ورزش‌‌ها باید خودداری کنیم.تعدادی از ورزش‌های ممنوع در دوران بارداری عبارت‌اند از:

ورزش‌‌های تماسی از ورزش‌های ممنوع در بارداری

ورزش‌‌های تماسی و سنگین مانند فوتبال، بسکتبال و هاکی روی یخ با خطر زیاد ضربه خوردن به شکم شما همراه هستند. این اتفاق می‌تواند در اثر ضربه توپ یا سایر لوازم ورزشی و یا برخورد افراد با یکدیگر، اتفاق بیفتد. به همین دلیل این گروه از ورزش‌ها جزو ورزش‌‌های ممنوع در بارداری هستند. بعد از سه ماهه اول بارداری که شکم شما بزرگ‌‌تر شد، از این ورزش‌ها خودداری کنید.

فعالیت‌های مستعد سقوط از ورزش‌های ممنوع در بارداری

انجام ورزش‌های ممنوع در دوران بارداری و نیازمند به تعادل زیادی، از جمله اسکی و اسب‌ سواری، از مزایای آن بیشتر است. بنابراین از انجام فعالیت‌‌هایی که نیاز به تغییر در مرکز ثقل بدن دارند، باید خودداری کنید. اگر نتوانید تعادل خود را حفظ کنید، حتی دوچرخه‌ سواری در خارج از منزل هم می‌تواند خطرناک باشد. بنابراین بعد از هفته 12 یا 14 بارداری که کم‌کم شکمتان بزرگ‌تر می‌شود، بهتر است این فعالیت‌ها را به‌طور کامل کنار بگذارید. به‌ جای آن می‌توانید روی دوچرخه ثابت، رکاب بزنید.

فعالیت‌های پر فشار و سنگین از ورزش‌های ممنوع در بارداری

مفاصل در دوران بارداری شل‌تر می‌شوند و این می‌تواند خطر آسیب ‌دیدگی را افزایش دهد. بنابراین شاید بهتر باشد که برای مدتی از ورزش‌هایی نظیر کیک بوکسینگ، ایروبیک شدید و وزنه‌ برداری کناره‌ گیری کنید. از طرفی، ورزش‌هایی مثل وزنه‌ برداری که شامل انقباضات حداکثری عضلات ایزومتریک هستند، فشار زیادی بر سیستم قلبی عروقی و اسكلتی عضلانی وارد می‌کنند. به‌ علاوه، گاهی مجبور می‌شوید نفس خود را حبس کنید، بنابراین ورزش‌هایی نظیر کار با وزنه، یوگا و هر ورزش دیگری که شما را مجبور به حبس نفستان می‌کند، جزو ورزش‌های ممنوع در بارداری محسوب خواهد شد.

ورزش‌های خوابیده به پشت از ورزش‌های ممنوع در بارداری

ایرادی ندارد اگر برای چند دقیقه روی پشت خود دراز بکشید، اما هرچه رحم شما سنگین‌تر شود، این وضعیت می‌تواند باعث قطع گردش خون به پاها و همچنین، کودک شما شود. بنابراین از انجام تمریناتی که لازم است برای بیش از چند دقیقه روی پشت خود دراز بکشید (مانند برخی حرکات یوگا)، خودداری کنید به‌ خصوص بعد از سه ماهه اول بارداری.

ورزش‌های ممنوع در بارداری، ورزش‌های شکمی

دراز نشست به‌ تنهایی نمی‌تواند باعث سقط جنین شود، اما انجام ورزش‌های شکمی توصیه نمی‌شود. زیرا زنان باردار معمولا در نتیجه رشد رحم، با عارضه‌‌ای به نام دیاستازیس رکتی  مواجه می‌شوند که به معنای ضعیف شدن و دور شدن عضلات شکم از یکدیگر است. شاید برایتان عجیب باشد، اما باید بدانید حرکاتی مانند کرانچ، دراز نشست و پلانک این شرایط را نه تنها بهتر نمی‌کنند، بلکه می‌تواند عضلات را از هم دورتر کنند.

غواصی در بارداری از ورزش‌های ممنوع در بارداری می‌باشد

یکی از فعالیت‌های ورزشی ممنوع در بارداری غواصی است، زیرا فشار ناشی از این ورزش می‌‌تواند منجر به نقایص هنگام تولد شود و بیماری کاهش فشار جنین را ایجاد کند.

ورزش در ارتفاعات از ورزش‌های ممنوع در بارداری

هرگونه ورزش در ارتفاعات ممکن است باعث بیماری ارتفاع شود که به نوبه خود باعث کاهش اکسیژن رسانی به جنین می‌شود. به همین دلیل جزو ورزش‌‌های ممنوع در بارداری محسوب می‌شوند. ورزش با شدت متوسط در ارتفاعات کمتر از 2500 متر، مجاز است، اما ارتفاعات بالاتر و شدت بیشتر، به ‌هیچ‌ وجه توصیه نمی‌شود.

ورزش‌ های نامناسب در بارداری-ورزش های کششی

چرا بعضی از مادران باردار نباید ورزش کنند؟

گاهی سلامت مادر و جنین با انجام حرکات ممنوعه در بارداری به خطر می‌افتد. به دلیل حساسیت و شرایط خاص دوران بارداری، قبل از اینکه ورزش را شروع کنید حتما با متخصص زنان خود درباره شرایط خود و ورزش‌‌های ممنوع در بارداری مشورت کنید.

در برخی شرایط ممکن است پزشک متخصص زنان و زایمان به شما توصیه های درباره حرکات ممنوعه در بارداری بدهد و یا محدودیتی‌های برای شما قائل شود.

پزشک در صورت وجود سابقه سقط و یا زایمان زودرس، سرکلاژ و همچنین در صورت پایین بودن موقعیت جفت ( جفت سر راهی ) و یا خونریزی و لکه بینی در بارداری و کلا افرادی که در گروه بارداری های پرخطر هستند و یا با روش‌های کمک باروری و آی وی اف باردار شده‌اند، بایستی حتما قبل از هر اقدامی پزشک خود را در جریان بگذارید.

اگر از قبل ورزش می‌کرده‌اید می‌توانید ورزش‌های مجاز در بارداری را با شدت کمتری انجام دهید. اما در صورتی که تازه می‌خواهید ورزش را شروع کنید بهتر است از تمرینات ساده و با مدت کم شروع کنید .

اگر در هنگام ورزش دچار انقباضات رحمی، سرگیجه و افت فشار، تپش قلب و تنگی نفس، خونریزی واژینال و….شدید، از ادامه حرکات ممنوعه در بارداری خودداری کرده و مشکل خود را با متخصص زنان و زایمان خود در میان بگذارید.

ورزش‌ های نامناسب در بارداری-ورزش در آب

چه افرادی نباید حرکات ممنوعه در بارداری را انجام دهند؟

افرادی هستند که در دوران بارداری با مشکلاتی مواجه می‌باشند که هرگز نباید ورزش کنند. این افراد دارای شرایط زیر هستند :

  • کم خونی شدید در دوران بارداری
  • مشکلات مزمن قلب و یا ریه
  • تشکیل نشدن جفت بعد از هفته 26 بارداری
  • فشار خون بالا در بارداری
  • احتمال زایمان زودتر از موعد
  • بارداری چند قلویی

هنگام ورزش کردن در بارداری مراقب چه چیزهایی باشیم؟

اگر در سه ماه ابتدایی بارداری‌اید، احتمالا هنوز از نظر ظاهری مشخص نیست که حامله‌اید. بنابراین حتما مربی و دیگر افرادی که با آن‌ها ورزش می‌کنید را از باردار بودن خود مطلع کنید. گرم کردن می‌تواند به خوبی کمکتان کند. ۵ دقیقه کشش عضله‌ها قبل از شروع ورزش کمک می‌کند تا عضله‌ها آماده شود. بعد از ورزش نیز باید سرد کنید. در پایان ورزش ۳۰ دقیقه‌ای خود ۵ دقیقه را به آرام کردن سرعت تمرین بپردازید و عضله‌ها گرفته را بکشید.

در چنین شرایطی بهتر است ورزش را متوقف کنید:

احساس حالت تهوع؛

بیش از حد داغ شدن؛

احساس کم آب شدن بدن؛

 تجربه هرگونه ترشح واژینال، خونریزی و یا احساس درد در شکم یا لگن؛

در طول بارداری مرتب آب بخورید. چه ورزش می‌کنید چه خیر. بعد از ورزش، میان وعده‌ای با کیفیت میل کنید. در طول ورزش، باید سرعتتان به اندازه‌ای باشد که بتوانید صحبت کنید.

آیا ورزش‌های ممنوع در دوران بارداری باعث سقط جنین می‌شود؟

بسیاری از مادران درباره حرکاتی که باعث سقط می‌شود اطلاع داشته باشند به همین دلیل دائما سؤالات زیر را می‌پرسند:

آیا طناب زدن باعث سقط جنین می‌شود؟

آیا دراز نشست باعث سقط جنین می‌شود؟

آیا دویدن باعث سقط جنین می‌شود؟

فرقی نمی‌کند ورزشی که انجام می‌دهید چه باشد، مهم است بدانید افرادی که باردار هستند و تمرینات پرفشار، پرشی و ناگهانی یا ورزش‌‌های تماسی انجام می‌دهند، ممکن است فشار زیادی به رحم وارد کنند.

این شرایط، خطر خونریزی، علائم زایمان زودرس و حتی سقط جنین را افزایش می‌دهد. از طرف دیگر، هنگامی‌که درجه حرارت بدن یک فرد در سه ماهه اول بارداری برای بیش از 10 دقیقه در حدود 38.8 درجه سانتی‌گراد باشد، نیز می‌‌تواند برای جنین خطرناک باشد و ناهنجاری‌های عصبی جنین و سقط جنین را به همراه داشته باشد.

البته این‌ گونه نیست که سقط جنین با پریدن به‌ راحتی اتفاق بیفتد، یا ورزش شکم در بارداری باعث سقط جنین شود. جنین داخل رحم شما به خوبی توسط عضلات رحم و جفت محافظت می‌شود و هر حرکت یا ضربه ‌ای باعث سقط جنین نمی‌شود. اما این اتفاقات می‌توانند خطر سقط جنین را افزایش دهند. بنابراین بهتر است از ورزش‌های نامناسب در بارداری اطلاع داشته باشید و تحت نظر پزشک ورزش کنید.

ورزش‌ های نامناسب در بارداری-انجام ندادن حرکات سخت

ورزش‌‌های ممنوع در بارداری را با ایجاد تغییرات ایمن کنیم!

حال که با ورزش‌‌های ممنوع در بارداری آشنا شدید، به شما می گوییم چگونه فعالیت‌های ورزشی خود را ایمن کنید:

شدت تمرینات ورزشی را کاهش دهید

به جای ورزش‌های سخت و پرخطر، به سراغ ورزش‌هایی مانند پیاده روی یا شنا بروید. به جای یوگای قدرتی، یوگا در بارداری را شروع کنید.

تمرینات خود را کوتاه‌تر کنید

با پیشرفت بارداری‌، ممکن است سریع‌تر خسته شوید، اما ورزش کردن را کنار نگذارید. با تقسیم کردن زمان تمرینات خود به جلسات کوچک‌تر، آن را برای خود تسهیل کنید. مثلا اگر نمی‌توانید 30 دقیقه پیاده‌روی کنید، در طول روز سه پیاده روی 10 دقیقه‌ای داشته باشید.

از وزنه‌های سبک‌تر استفاده کنید

تکرارهای بیشتر با وزنه‌های سبک‌تر، می‌تواند عضلات شما را بدون آسیب رساندن به مفاصل شما، قوی کند.

مراقب افزایش دمای بدنتان باشید

در روزهای گرم تابستان، از قبل برنامه‌ریزی کنید تا بتوانید صبح زود یا عصر ورزش کنید، یا یک سالن ورزشی پیدا کنید که دارای تهویه هوای مناسب باشد. حتما مقدار زیادی آب بنوشید.

از مربی خصوصی استفاده کنید

اگر در ورزش کردن تازه کار هستید، بهتر است که ورزش‌های جدید مثل دوی ماراتون را آغاز کنید و بهتر است که آهسته و پیوسته باشید و هر روز بیش از 30 دقیقه ورزش نکنید.

یک مربی ورزش خصوصی داشته باشید تا بتواند تمام حواس خود را روی شما قرار دهد تا دچار آسیب نشوید. گاهی اوقات مربی تشخیص می‌دهد که شما به عنوان یک خانم باردار می‌توانید بیش از یک ساعت هم ورزش کنید و بدنتان کشش دارد و به یاد داشته باشید که در دوران بارداری باید تناسب اندام خود را حفظ کنید.

روی تنفس خود دقت کنید

تنفس‌های عمیق در دوران بارداری می‌تواند باعث کم آبی بدن، کمبود اکسیژن برای جنین شود و در نتیجه تنگی نفس در خودتان را نیز ایجاد کند.

نکته‌ای که باید به یاد داشته باشید، این است که در انجام دادن هیچ حرکت ورزشی نباید زیاده روی کنید. کمی عرق کردن نیز در هنگام ورزش مشکلی ندارد و برای خارج شدن سموم از بدن مفید است.

مراقب باشید که این نفس کشیدن به قدری سخت و سنگین نشود که توانایی حرف زدن، همراهی کردن با آهنگ و یا سوت زدن را از شما بگیرد.

ورزش‌ های نامناسب در بارداری-استفاده از وزنه سبک

عوارض افزایش وزن بیش از اندازه در بارداری چیست؟

ورزش در بارداری برای مادر و جنین بسیار مفید است اما انجام حرکات ممنوعه در بارداری ممکن است خطرات جبران ناپذیری برای شما به دنبال داشته باشد.

بسیاری  از مادران در پی افزایش وزن بیش از اندازه در بارداری در فکر ورزش کردن هستند ولی شما باید بدانید که انتخاب ورزش‌های سبک و مفید زیادی برای انجام دادن وجود دارد.

سخن پایانی

اگر به ‌دنبال تناسب اندام و سلامت جنین خود در دوران بارداری هستید، انجام ۳۰ دقیقه ورزش در روز بسیار برای شما مناسب است. در نظر داشته باشید که ورزش‌های ممنوع و بیش‌ازحد زیاد به شما و فرزندتان آسیب می‌زند. بهتر است قبل از شروع به ورزش با پزشک خود مشورت کنید. ما در این مقاله سعی کردیم شما را با حرکات ممنوعه در بارداری و ورزش‌های ممنوع در بارداری آشنا کنیم. با رعایت نکات گفته شده شما می‌توانید بارداری بی‌خطری را از سر بگذرانید.

دیدگاهی در مورد “ورزش‌های ممنوع در بارداری! کدام ورزش ها را نباید انجام دهید؟

  1. لیلی درویشی گفت:

    مرسی از اطلاعات مفیدتون عالی بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *