کمردرد بارداری از شایعترین مشکلاتی است که هر مادر باردار معمولا با آن مواجه میشود. اکثر مادران نسبت به تغییرات دوران بارداری حساس و نگران سلامت دلبندشان میباشند. ماما سلامت میداند که این حساسیت در مادرانی که برای مرتبه اول باردار شدهاند، بیشتر میباشد.
خبر خوبی که در مورد کمردرد دوران بارداری وجود دارد این است که این کمر درد نشان دهنده رشد جنین میباشد و طبیعی است. با این حال تحمل کمردرد بارداری میتواند برای مادر دشوار باشد.
کمردرد بارداری برای حدود 80 درصد از زنان باردار حداقل یکبار اتفاق افتاده است. بیش از نیمی از این دردها در سه ماه آخر بارداری ایجاد میشوند. البته در غالب موارد مدت این دردها کوتاه است. با این حال در 30 درصد موارد شدت درد به حدی است که فعالیتهای روزانه را محدود میکند.
علت بروز کمردرد بارداری چیست؟
علت بروز کمردرد بارداری این است که زنان مجبور میشوند وزن بیشتری را نسبت به حالت عادی حمل کنند. این وزن بیشتر در کنار بر هم خوردن حالت طبیعی و صحیح بدن باعث میشود کمر فشار زیادی را تحمل کند که در نهایت باعث احساس درد در قسمت کمر میشود.
کمردرد بارداری در زنان چاق، خانمهایی با بارداریهای مکرر، کسانی که سابقه کمردرد در بارداری های قبلی داشتهاند و در بارداری زنان در سنین بالا شایعتر است.
از عمده علتهای کمر درد بارداری به طورکلی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش وزن: زنان معمولا بین ۱۱ تا ۱۶ کیلوگرم افزایش وزن در بارداری را تجربه میکنند. ستون فقرات باید این وزن را تحمل کند که این موضوع میتواند باعث کمردرد شود. وزن کودک و رحم در حال رشد نیز به رگهای خونی و اعصاب لگن و پشت فشار وارد میکند.
تغییر وضعیت: بارداری مرکز ثقل زن باردار را جا به جا میکند. در نتیجه، ممکن است به تدریج، شروع به تنظیم وضعیت و نحوه حرکت خود کنیم. این کار ممکن است منجر به کمردرد یا کشیدگی شود. در گذشته اعتقاد بر این بود که در دوران بارداری لوردوز کمری یا همان گودی پشت کمر افزایش پیدا می کند و این می تواند موجب کمردرد شود.
مطالعات جدیدی که با استفاده از عکسبرداری از ستون مهره در زمان بارداری انجام شده نشان میدهد که گودی کمر در دوران بارداری ممکن است حتی کم شود. بنابراین بیشتر به نظر میرسد علت عمده درد کمر در دوران بارداری تغییراتی است که در عضلات و رباطها و تاندونهای ستون مهره ایجاد میشود.
تغییرات هورمونی: در دوران بارداری، بدن ما هورمونی به نام ریلکسین (Relaxin) میسازد که به رباطهای ناحیه لگن اجازه میدهد تا شل شوند و مفاصل را در هنگام آماده سازی برای روند تولد نوزاد، شل کنند. همین هورمون میتواند باعث شل شدن رباطهایی شود که از ستون فقرات حمایت میکنند و در نتیجه، به بی ثباتی و درد منجر گردند.
در برخی اوقات کمردرد بارداری در سه ماهه اول ایجاد میشود یعنی زمانی که هنوز شکم بزرگ نشده و فشار خاصی به ستون مهره وارد نمیشود. به نظر میرسد تغییرات هورمونی در شروع این دردها نقش داشته باشند. همین تغییرات هورمونی است که در دوران قبل از عادات ماهانه میتواند موجب کمردرد شود.
این تغییرات هورمونی معمولا بر روی تاندونها و رباطهای اطراف ستون مهره و همچنین رباطهای لگن ( در مفاصل ساکروایلیاک و سمفیز پوبیس) تاثیر گذاشته و موجب شل شدن آنها میشود. این شلی و افزایش طول میتواند موجب ناپایداری مفاصل این نواحی و به دنبال آن بروز درد شود.
فاصله پیدا کردن عضلات شکم: با انبساط رحم، دو عضله موازی شکم که بین دندهها و استخوان لگن قرار دارند، ممکن است در امتداد خط مرکزی از هم فاصله بگیرند، این فاصله میتواند درد کمر را بدتر کند.
استرس: استرسهای عاطفی میتوانند باعث ایجاد تنش عضلانی در کمر شوند که ممکن است به صورت کمردرد یا اسپاسم پشت احساس شود.
توجه داشته باشید، کمردرد بارداری ممکن است ربطی به بارداری نداشته باشد و عامل آن مسائل دیگری باشد یا شاید بارداری به عنوان یک عامل جانبی باعث کمردرد شده باشد.
کاهش قدرت عضلانی مادر: هر چه یک جسم سنگینتر باشد، به همان نسبت عوارضی چون نفستنگی، عدم امکان تحرک و … ایجاد میشود. افزایش وزن خود عللی است که کمردرد به سبب آن حاصل میشود و این علل میتواند منجر به کاهش قدرت شود. از سوی دیگر، بزرگ شدن رحم و شکم باعث کشیده شدن بسیار و در برخی از مواقع طبق چیزی که اشاره شد، سبب جدا شدن دو قسمت عضله مستقیم شکمی یا عضله رکتوس ابدومینوس میشوند. این فرآیند با عنوان دیاستازیس رکتی در علم پزشکی شناخته میشود. بنابراین ضعیف شدن عضلات شکم و افزایش وزن که به سبب آنها قدرت جسمانی کاهش مییابد، عاملی برای کمردرد در بارداری هستند.
اگر بخواهیم بازههای زمانی علت بروز کمردرد در ماههای مختلف بارداری را تقسیم بندی کنیم، به این نتیجه خواهیم رسید که تغییرات هورمونی و استرس ذهنی در سه ماهه اول دوران بارداری باعث کمردرد در زنان حامله میشوند و افزایش وزن، به سمت عقب یا پشت خم شدن، ایجاد فاصله در ناحیه عضلات شکم به همراه تغییر وضعیت از جمله علل بروز کمردرد در سه ماهه دوم و سوم بارداری هستند.
همچنین شایان ذکر است که کمردرد در اوایل دوران بارداری آنچنان بروز نمیکند و نمیتوان بازه زمانی مشخصی برای آن تعیین کرد؛ اما به صورت کلی این درد در سه ماهه دوم و سوم شایعتر است. به صورتی که در سه ماهه اول تغییرات و شرایط سبب ایجاد زمینه برای کمردرد در سه ماهه دوم و سوم بارداری میشوند. توجه داشته باشید، کمردرد بارداری ممکن است ربطی به بارداری نداشته باشد و عامل آن مسائل دیگری باشد یا شاید بارداری به عنوان یک عامل جانبی باعث کمردرد شده باشد.
انواع و علائم کمر درد بارداری
معمولاً در دوران بارداری درد و احساس اسپاسم و گرفتگی عضلات در ناحیه مرکزی کمر و اطراف آن طبیعی است. گاهی اوقات این درد علاوه بر ناحیه کمر میتواند پاها را نیز تحت تأثیر قرار داده و ساق و کف پا را نیز درگیر درد کند. در برخی از زنان نیز کمردرد بارداری قابل تحمل و در اطراف گودی کمر و شکم رخ میدهد. انواع کمردرد بارداری که طبیعی نیز هستند عبارتند از:
سیاتیک
البته باید به این نکته توجه داشت که همه دردهای کمر و لگن در دوران بارداری نباید با سیاتیک اشتباه گرفته شوند. سیاتیک در دوران بارداری نادر و غیر معمول است اما در صورت وجود میتواند ناشی از فتق دیسک یا برآمدگی دیسک در قسمت پایین ستون فقرات باشد، در نتیجه تنها حدود یک درصد از زنان باردار ممکن است این درد را تجربه کنند.
در افرادی که به سیاتیک بارداری دچار میشوند درد پا معمولاً شدیدتر از درد کمر است، گاهی درد در زیر زانو احساس میشود و به کف پا و انگشتان پا نیز کشیده میشود. افرادی که سیاتیک بارداری دارند علائمی چون احساس سوزش و سوزن سوزن شدن در پاها یا بیحسی را تجربه میکنند.
درد لگن
درد لگن، دردی بسیار شایع در بارداری است که اکثر زنان آن را تجربه میکنند. این درد در قسمت تحتانی باسن و پشت رانها احساس میشود و در دیگر بخشهای پا از جمله زانو، مچ یا کف پا احساس دردی وجود نخواهد داشت.
درد زایمان
کمر درد ناشی از درد زایمان نیز معمولاً در روزهای آخر بارداری شایع است؛ به ویژه در زنانی که قصد زایمان طبیعی داشته باشند. درد زایمان نوعی درد متفاوت است که به انقباض و گرفتگی عضلات در دوران قاعدگی بسیار شبیه و با شدت بیشتری همراه است. این درد اغلب ماندگار است و شدت و تکرار آن در فواصل کوتاه افزایش مییابد. این درد هیچ ارتباطی با فعالیت زن باردار ندارد و با انجام فعالیت شدت یا میزان آن تحت تأثیر قرار نمیگیرد.
آیا کمردرد بارداری خطرناک است؟
در اغلب زنان باردار، کمردرد یک جزء طبیعی از بارداری محسوب می شود. تنها در صورتی که شما سابقه ابتلا به کمردرد پیش از بارداری داشتهاید، یا اضافه وزن زیاد دارید، کمردرد در اوایل بارداری میتواند خطرناک باشد و نیاز به مشورت با پزشک دارد.
در بارداری کدام قسمت از کمر بیشتر درد میگیرد؟
کمردرد بارداری معمولا در محل اتصال کمر به لگن رخ میدهد. البته این درد ممکن است در هر قسمتی از کمر که ناحیه بین انتهای دندهها تا برجستگی روی لگن در پشت تعریف میشود، رخ دهد. این درد ممکن است در ناحیه باسن و پشت ران نیز احساس شود. درد ناشی از نارحتی کمر در بارداری به ساق، کف و انگشتان پا نمیرسد.
علت درد دنده در بارداری و روش درمان آن چیست؟
راهکارهایی برای درمان کمر درد بارداری
کمردرد بارداری، قبل از زایمان به تدریج و خود به خود کاهش مییابد، مگر اینکه قبل از بارداری دچار کمردرد مزمن بوده باشیم. در عین حال، رعایت چند نکته می تواند در بهبود کمردرد بارداری، خفیفتر کردن آن و حتی درمان کمردرد بارداری کمک کننده باشد:
ورزش: ورزش منظم باعث تقویت عضلات و انعطاف پذیری آن2ها میشود و می تواند فشار روی ستون فقرات ما را کاهش دهد. تمرینات مناسب برای بیشتر خانم2های باردار شامل پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری ثابت است. پزشک یا فیزیوتراپیست میتواند تمریناتی را برای تقویت کمر و شکم به ما توصیه کند.
کمپرس سرد یا گرم: استفاده از گرما و سرما میتواند به کاهش درد پشت بدن کمک کند. در صورت موافقت پزشک معالج خود، کمپرس سرد (مانند کیسه یخ پیچیده شده در حوله) را به مدت ۲۰ دقیقه چند بار در روز روی محل درد قرار دهیم. بعد از دو یا سه روز، کمپرس سرد را با کمپرس گرم جایگزین کنیم و یک پد گرم کننده یا یک بطری آب گرم را روی محل درد قرار دهیم. مراقب باشیم در دوران بارداری به شکم خود گرما ندهیم.
بهبود وضعیت بدن: شل شدن بدن باعث درد ستون فقرات میشود. بنابر این، قرار دادن بدن در وضعیت مناسب هنگام کار، نشستن یا خواب، اقدام خوبی است. به عنوان مثال، خوابیدن به پهلو با بالش بین زانو، فشار روی کمر را کمتر میکند.
هنگام نشستن پشت میز، یک حوله لوله شده پشت خود قرار دهیم. پاها را روی دستهای از کتاب قرار دهیم، صاف بنشینیم و شانهها را به عقب بکشیم. هنگام ایستادن، رانها را به سمت جلو و شانهها را به عقب بکشیم، زیرا ممکن است به خاطر وزن شکم در حال رشد خود، متمایل به خم شدن باشیم.
به طور منظم حرکات کششی انجام دهیم: در مورد حرکات کششی مناسب خود از ماما یا پزشک معالج خود سوال کنیم. این حرکات می توانند عضلات کمر و لگن ما را تقویت کنند.
مشاوره: اگر کمردرد بارداری مربوط به استرسهای روحی باشد، صحبت با یک دوست یا مشاور مطمئن میتواند کمک کننده باشد.
طب سوزنی: طب سوزنی نوعی درمان چینی است که در آن سوزنهای نازکی در مکانهای خاصی از پوست وارد میشوند. مطالعات نشان داده است که طب سوزنی میتواند در تسکین و درمان کمردرد بارداری موثر باشد. اگر میخواهیم آن را امتحان کنیم، با پزشک خود مشورت کنیم.
کایروپراکتیک: دستکاری کایروپراکتیک ستون فقرات اگر به درستی انجام شود میتواند در دوران بارداری بی خطر باشد. اما لازم است قبل از انجام آن حتما با پزشک خود مشورت کنیم.
منوال تراپی: منوال تراپی به نوعی درمان دستی گفته میشود که یکی از شیوههای درمانی در فیزیوتراپی است و برای بهبود کمردرد بارداری نیز میتواند استفاده شود. منوال تراپی با هدف بهبود دردهای سیستم اسکلتی عضلانی توسط فیزیوتراپیست صورت میگیرد. این درمان تنها باید توسط متخصص فیزیوتراپی آموزش دیده و متبحر در این زمینه انجام شود تا احتمال آسیب دیدگی مفاصل بدن به حداقل برسد.
از جمله کاربردهایی که منوال تراپی دارد و در راستای بهبود کمردرد بارداری فعالیت دارند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تسکین درد، کاهش اسپاسم عضلانی، بازیابی توان حرکتی، کاهش سفتی و خشکی مفاصل، کاهش تنش عضلات، بهبود دامنه حرکتی عضلات، جلوگیری از انتشار پیام درد، تسکین التهاب بافت نرم و بهبود عملکرد مفاصل و تاندون.
کمردرد بارداری و درد در قسمت کمر
لیزر تراپی: لیزرتراپی به عنوان یکی از شیوههای نوین درمانی تعریف میشود که به تسکین و کنترل دردهای سیستم اسکلتی، عضلانی و عصبی یاری میرساند. لیزر تراپی، امروزه با قدرتهای متغیر از لیزرهای کم توان گرفته تا لیزرهای پرتوان انجام میشود. این شیوه درمانی به درمان بسیاری از مشکلات کمک میکند و در جراحی بسته دیسک کمر نیز کاربرد دارد و همچنین در درمان کمردرد بارداری موثر است.
درمان به وسیله لیزر از طریق تحریک سلولهای بافت هدف سبب کاهش التهاب میشود و به وسیله انسداد سیگنالهای درد در سیستم عصبی سبب کاهش درد میشود. درمان از طریق لیزر روشی موثر و غیرتهاجمی نامیده میشود که به کاهش درد و التهاب و بازسازی بافتهای آسیبدیده میانجامد.
کاهش سریع درد و التهاب، بازسازی بافتهای آسیبدیده، بهبود قدرت حرکتی مفصل، تسریع روند بهبودی، تحریک ترشح هورمونهای ضد درد و افزایش متابولیسم و سوختوساز سلولها از جمله کاربردهای لیزر تراپی در فیزیوتراپی است که به درمان کمردرد بارداری کمک میکند.
مگنت تراپی: مگنت تراپی یا به عبارتی مغناطیس درمانی شیوهای پرکاربرد در فیزیوتراپی است که در جهت درمان و تسکین دردهای مفصلی و عضلاني مورد استفاده قرار میگیرد. مگنت تراپی بهعنوان یک روش درمانی در فیزیوتراپی، علاوه بر تسکین درد به تسریع روند بهبودی بدن و ترمیم آسیبها نیز یاری میرساند. مگنت تراپی در حقیقت روشی است که با عنوان استفاده از امواج الکترومغناطیس برای اهداف درمانی تعریف میشود.
این شیوه درمانی، روشی امن و غیرتهاجمی است که به سبب فواید و محاسن زیاد آن در کلینیکهای فیزیوتراپی مورد استفاده قرار گرفته و بسیاری از مراجعان و بیماران میتوانند از مزایای آن بهره ببرند. در روش مگنت تراپی، امواج مغناطیسی بر بافتهای آسیبدیده مانند استخوان، عضلات، تاندونها و اعصاب تأثیر گذاشته و به جریان بهبودی آسیبهای ایجاد شده پرداخته میشود.
بی خوابی و کمر درد در بارداری
داشتن خواب راحت در کنترل و یا بهبود کمر درد در بارداری بسیار موثر است. برای درمان ناراحتی بی خوابی میتوان از سادهترین شیوههای موجود بهره گرفت. کم خوردن غذا در نوبت شام و عدم مصرف چای و قهوه که باعث بی خوابی میگردد، پیاده روی کوتاه بعد از صرف غذا، صرف یک لیوان شیر و شکر قبل از استراحت شبانه یا خوردن سیب و پرتقال میتواند ناراحتیهای حین خواب و یا بی خوابی را رفع کند. اگر در طی آغاز چنین تدابیری ناراحتی بی خوابی برطرف نشد، آن زمان با پزشک معالج خود مشورت نمایید.
البته شایان ذکر است که ترس از زایمان و دردهای آن، خود میتواند آسایش و آرامش زن حامله را سلب کرده و موجبات بی خوابی را فراهم آورد. این حالت اغلب در زنان جوان و زنانی که بار اول حاملگی و زایمانشان است بیشتر اتفاق میافتد.
5 راه کم کردن کمر درد در اوایل بارداری
مادران باردار میتوانند با تغییرات کوچک در سبک زندگی خود و نیز استفاده از بعضی وسایل از بروز کمردرد بارداری پیشگیری کنند.
استفاده از کمربند طبی بارداری
کمربند طبی مخصوص یا شکم بند بارداری از شکم و کمر به خوبی محافظت میکنند. این کمربند ها استرس و فشاری که به خاطر وزن اضافی بچه و بر هم خوردن حالت طبیعی بدن به وجود می آید را کاهش می دهند (با انتقال نیرو از یک بخش بدن به بخش دیگر و همچنین ملزم کردن بدن به رعایت حالت صحیح و تنظیم موقعیت ستون فقرات و لگن) و در نتیجه از ایجاد کمردرد جلوگیری میکنند.
نکته مهم در رابطه با استفاده از شکم بند مخصوص بارداری این است که شما فقط چند ساعت در روز باید از این شکم بند استفاده کنید. دلیل این محدودیت هم این است که اگر بیش از اندازه از کمربند یا شکم بند بارداری استفاده کنید ممکن است در واقع عضلات کمر و شکم را تضعیف کنید که به هیچ وجه اتفاق خوبی نیست.
شکم بند بارداری ضدحساسیت
شکم بند بارداری ضد امواج
انجام یوگا پریناتال
یوگا در بارداری یکی از روشهای تقویت قدرت و انعطاف پذیری بدن است. انجام یوگا پریناتال به خصوص برای زنان بارداری که از کمردرد، درد مفاصل، درد عضلات و مشکلات دیگر که به دلیل افزایش وزن و به هم خوردن حالت بدن در دوران بارداری به وجود آمده است رنج می برند، بسیار توصیه میشود.
یوگا پریناتال استرس و فشار وارد شده به مفاصل را بر طرف میکند و به علاوه حالت بدن را هم تصحیح میکند. یوگا به غیر از افزایش توان بدنی و آزاد سازی تنش عضلات، به آزاد سازی تنشهای روحی و احساسی هم کمک میکند که معمولا با تمرینات تنفسی و تمرکزهای ذهنی انجام میشود.
به همین دلیل است کسانی که یوگا تمرین می کنند خواب بهتری را تجربه می کنند و تنش های عضلانی و روحی کمتری دارند. یوگا در بارداری با کاهش تنشهای بدنی و روحی به کاهش کمردرد کمک میکند.
استفاده از کفشهای مناسب
استفاده از کفشهای نامناسب مثل کفشهای پاشنه بلند به طور کاملا مستقیم بر روی کمردردهای بخش تحتانی و کمردرد بارداری اثر میگذارد. کفشهای پاشنه بلند باعث میشود بخش تحتانی کمر بیش از حد انحنا پیدا کند. قوس بیشتر کمر باعث میشود فشار ناشی از وزن اضافی، بیشتر متوجه بخش انتهای ستون فقرات و مفاصل لگن شود.
البته استفاده از کفشهای کاملا تخت هم برای زنان باردار مناسب نیست. راه رفتن با کفشهایی که کف تخت دارند باعث میشود کف پا به درستی حمایت نشود. این عدم حمایت از پاها باعث میشود که بدن سخت تر بتواند تعادلش را حفظ کند. فشار ناشی از عدم تعادل در نهایت باعث ایجاد درد در بخش تحتانی کمر میشود.
کفشی برای زنان باردار مفید است که پاشنههای کوتاه داشته باشد. پاشنههای کوتاه کفش باعث میشود که وزن بدن از کمر به روی پاها باشد. در واقع از کمر و لگن محافظت شده و به بهبود کمر درد بارداری کمک بسزایی میکند. به علاوه کف کفش هم باید انحنا و طراحی مناسب برای حمایت از پا را داشته باشد.
داشتن خواب مناسب
زنان باردار معمولا به هزار و یک دلیل خواب خوبی را تجربه نمیکنند. به خصوص هر چه به زمان زایمان نزدیکتر میشوند داشتن خواب شبانه خوب و درست، نادرتر و دست نیافتنیتر هم به نظر میرسد. حالا اگر کمردرد بارداری را هم به اینها اضافه کنید میبینید که یک خانم به سختی میتواند استراحت لازم و کافی داشته باشد.
حداقل کاری که خانم باردار میتواند برای رفع این مسئله و درمان کمردرد بارداری انجام دهد این است که حالت خواب خود را تصحیح کند. خانمهای باردار بهتر است به پهلو بخوابند. استفاده از تشکهای کمی سفت تر، در بهبود کمر درد بارداری بسیار موثر است.
به علاوه بهتر است زمان خواب در دوران بارداری از چند بالش برای فاصله دادن به زانوها (قرار دادن بالش بین زانوها) استفاده کنند تا فشار و تنشی که به لگن و بخش تحتانی کمر وارد میشود به حداقل برسد.
شاید بپرسید خوابیدن به پشت چه اشکالی دارد؟ در جواب باید گفت که اگر موقع بارداری به پشت بخوابید، وزن بچه به داخل بدن فشار وارد میکند. فشار وزن بچه ممکن است باعث شود رگهای خونی تنگ شوند و یا حتی جریان خونی که از آن رگها به قلب و بقیه بدن میرود قطع شود. خوابیدن به شکم هم که تکلیفش مشخص است. مطمئنا کسی دوست ندارد تمام وزن بدنش را روی بچه داخل شکمش بیندازد.
اصلاح وضعیت بدن
همانطور که کودک رشد میکند، مرکز ثقل بدن به سمت جلو در حرکت است. ممکن است برای جلوگیری از این اتفاق، بدن خود را به عقب خم کنید اما خم شدن به پشت میتواند عضلات کمر را تحت فشار قرار دهد. کشیدگی عضلات میتواند باعث کمردرد در دوران بارداری شود.
این نکات را برای اصلاح وضعیت بدن خود در دوران بارداری در ذهن داشته باشید:
صاف و محکم بایستید.
سینه خود را بالا نگه دارید.
شانههای خود را به عقب نگه دارید.
زانوهای خود را کمی خم نگه دارید.
هنگامی که میایستید، برای ایجاد تعادل، از یک پایه راحت و پهن استفاده کنید. اگر مجبورید برای مدت طولانی بایستید، یک پای خود را روی یک چهارپایه پایین قرار دهید. این کار باعث کاهش فشار روی کمر میشود.
برای نشستن نوعی از صندلی را انتخاب کنید که پشت شما را حفظ کرده و ثابت نگه دارد. میتوانید از یک بالش کوچک در پشت کمر خود هم استفاده کنید. برخی از فروشگاهها بالشها و بالشتکهایی را میفروشند که مناسب قرارگیری در پشت کمر هنگام نشستن هستند.
کمردرد بارداری از چه زمانی شروع میشود؟
اکثر افراد با توجه به بزرگ شدن شکم و اضافه وزن در هفتههای آخر بارداری فکر میکنند، که کمردرد قاعدتا باید در اواخر حاملگی شروع شود. واقعیت این است که احتمال بروز کمردرد بارداری، در هر زمانی حتی قبل از اضافه شدن یک کیلوگرم به وزن مادر وجود دارد. در این بخش زمان معمول شروع کمردرد بارداری را توضیح میدهیم تا برای مقابله با این درد آمادگی داشته باشید.
سه ماهه اول
رحم در اوایل بارداری فقط در حال آماده کردن خود است. مفصلها اندکی شل میشود و در نتیجه عضلات خودشان را با شرایط جدید تطبیق میدهند. این تغییرات باعث بروز کمردرد بارداری میشود. البته گرفتگی عضلات و دل پیچه نیز یکی از عوارض شایع در هفتههای اول بارداری است که غالبا به صورت درد پایین کمر خود را نشان میدهد.
سه ماهه دوم
کمردرد بارداری در سه ماهه دوم عموما از هفته بیستم به بعد رخ میدهد. وزن مادر تا این زمان آن قدر زیاد شده است که به بدن فشار بیاورد و به کمردرد بارداری منجر شود.
سه ماهه سوم
درد پایین کمر در سه ماهه سوم بارداری به اوج میرسد. شکم سنگینتر میشود و فشار قابل توجهی را به کمر وارد میکند. بدن خود را برای زایمان آماده میکند و مفصلها شل میشود و به این ترتیب تغییرات مختصری در وضعیت اندامی رخ میدهد که تاثیر محسوسی را به جا میگذارد.
بانوان باردار در این دوران به دلیل خستگی مزمن فعالیت کمتری دارند، از طرفی جنین بزرگتر میشود و دیگر فضای کافی برای قرار گیری در رحم ندارد. مجموع این عوامل، بسته به وضعیت قرار گیری مادر فشار مستقیمی را به ستون فقرات وارد میکند.
تفاوت کمردرد بارداری و دوران پریودی چیست؟
کمر درد یکی از عارضههایی است معمولا خیلی از خانمها در زمانهای مختلف آن را تجربه میکنند. دل درد و کمردرد در روزهای اول بارداری ممکن است با دردهای قاعدگی اشتباه گرفته شود و حتی موجب سردرگمی بعضی از خانمها شود. با این حساب بروز کمر درد را باید به حساب بارداری بگذاریم یا به حساب قاعدگی؟
اگر به تفاوت کمر درد در بارداری و پریودی دقت کنیم متوجه میشویم، نشانههای همراه کمر درد پریودی با کمر درد بارداری متفاوت است. پریودی با بروز دل درد، دل پیچه شدید و کمر درد همراه است اما دل و کمردرد بارداری با هم اتفاق نمیافتد. وقتی قاعدگی عقب میافتد و با بروز کمر درد نگران بارداری میشوید، علاوه بر توجه به علائم همراه کمر درد، با یک تست خانگی یعنی بیبی چک هم میتوانید نگرانی خود را برطرف نمایید.
برای کمردرد بارداری چه موقع باید به پزشک مراجعه کنیم؟
کمردرد بارداری به خودی خود معمولا آنقدر نگران کننده نیست که به پزشک مراجعه کنیم، اما اگر هر یک از موارد زیر را تجربه کردیم، لازم است فورا با پزشک خود تماس بگیریم:
- درد شدید
- درد شدید رو به افزایش یا دردی که به طور ناگهانی شروع شود.
- درد ریتمیک
- مشکل در ادرار کردن یا احساس سوزن سوزن شدن در اندامهای انتهایی
- در موارد نادر، درد شدید کمر ممکن است مربوط به مشکلاتی مانند پوکی استخوان مرتبط با بارداری، آرتروز مهرهها یا آرتروز عفونی باشد. دردهای ریتمیک هم ممکن است از علائم زایمان زودرس باشند. بنابراین اگر هر یک از این مشکلات را تجربه کردید، مهم است که توسط پزشک بررسی شوید.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم به علل بروز کمردرد بارداری و همچنین راهکارهای برای پیشگیری و درمان کمردرد بارداری بپردازیم، امیدواریم مطالعه این مقاله بتواند به بهبود کمردرد بارداری کمک کرده باشد و نکات لازم برای پیشگیری از درد کمر در اوایل بارداری را نیز رعایت نمایید. در صورت نیاز به مشاوره و راهنمایی بیشتر می توانید از کارشناسان ماماسلامت کمک بخواهید.
من مشکل گودی کمر دارم آیا ممکنه تو بارداری این مساله تشدید بشه؟
مطالعات جدیدی که با استفاده از عکسبرداری از ستون مهره در زمان بارداری انجام شده نشان میدهد که گودی کمر در دوران بارداری ممکن است حتی کم شود. بنابراین بیشتر به نظر میرسد علت عمده درد کمر در دوران بارداری تغییراتی است که در عضلات و رباطها و تاندونهای ستون مهره ایجاد میشود.
مقاله کامل و پر محتوایی بود! خیلی از دلایل کمر درد در بارداری در این مقاله گفته شده و بهترین بخش نحوه بهبود و کنترل این درد طاقت فرسا در بارداری بود!
باعث افتخار است که مقاله برای شما مفید بوده است.
با بستن کمر بندهای بارداری میشه از درد کمر در طول این دوران و بعد از زایمان جلوگیری کرد؟
اسافده از کمربندهای بارداری قطعا از کمر درد جلوگیری کرده و در صورت مشکلات در ستون فقرات درد را تا حد زیادی کاهش می دهد.
بسیاااار عاااالی بود .سپاسگزااارم بابت مطالب کامل وآموزنده 👌👌👌
ممنونیم از شما!
سلام مطالب بسیار مفید و کامل و دارای نگارش ثلیث و راحت که هر فردی با هر میزان سواد میتونه درک کنه ممنون بابت مقاله جامع و مفیدتون
ممنونیم از نظر پر مهر و محبت شما!
ممنون بابت مطالب عالی و بروزتون
خوشحالیم که مطالب ما برای شما مفید واقع شدند
خيلي ممنونم از متن جامع و كامل شما🌹🙏🏻
متشکریم از وقتی که برای مطالعه این مقاله گذاشتید!
اگر از ابتدای بارداری از کمربند مناسب استفاده کنیم، تا پایان بارداری از درد کمر جلوگیری میکنه؟؟
مطمئنا استفاده از کمربند بارداری و یا کمربند های مناسب که با توصیه درمانگر یا پزشک خود تهیه کنید در جلوگیری و کاهش دردها بسیار موثر خواهد بود.
ممنونم از مقاله کامل و جامع گروه ماماسلامت! خسته نباشید
ما هم از شما سپاسگذاریم!
ممنون از مطالب مفید و کاربردیترین.🙏🌹
سپاسگذاریم از نگاه شما
اگر کمر درد با سوزش ادرار همراه باشه خطرناکه؟
در صورتی که مشکل در ادرار کردن یا احساس سوزن سوزن شدن در اندامهای انتهایی خود دارید حتمابا پزشک خود تماس بگیرید.