برنامه ریزی زمان مناسب برای سزارین در شرایطی که این موضوع به نفع سلامت مادر و جنین باشد، بدون اشکال است. اما برنامه ریزی در شرایط غیر پزشکی چه از طریق طبیعی که با پاره کردن کیسه آب آغاز می شود و چه با سزارین توصیه نمی شود و بهتر است تا پایان هفته 39 و آغاز علایم زایمان صبر کرد.
برنامه ریزی برای زایمان به این معنی است که شما یا ماما زمانی را برای زایمان سزارین قبل از آنکه علایم زایمان آغاز شود برنامه ریزی کرده و بهترین زمان سزارین را انتخاب کنید.برای اطلاع از زمان مناسب سزارین و زایمان به شما مطالعه مقاله ماما سلامت که در ادامه آمده است را پیشنهاد می کنیم.
سزارین چه زمانی انجام می شود؟
بسیاری از بانوان برای زایمان خود سزارین را انتخاب میکنند و پزشکشان نیز تاریخی برای جراحی تعیین میکند. اما برخی دیگر صبر بیشتری دارند و تا زمانی که وارد مراحل زایمان شوند منتظر می مانند و زمانی به پزشک اجازه سزارین می دهند که روند طبیعی زایمان آغاز شده باشد.
زایمان سزارین یک روند جراحی است که با ایجاد برشی بر شکم و رحم مادر نوزاد زایمان می شود.
معمولا سزارین زمانی انجام می شود که زایمان طبیعی جان مادر یا فرزند را در خطر قرار دهد. اما اخیرا این روش از سوی مادرانی که توانایی تولد طبیعی فرزندشان را دارند نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
در گذشته، دوره کامل بارداری به پنج هفتهای گفته می شد که بچه می توانسته در آن محدوده متولد شود. یعنی سه هفته پیش از (37 هفتگی) تا دو هفته پس از موعد تخمینی زایمان (42 هفتگی).
اما امروزه به دلیل گرایش به زایمان سزارین این زمان کمی متغیر شده است. زایمان سزارین روز به روز معمولیتر و مقبولتر میشود و بسیاری از بانوانی که دوست دارند کنترل بیشتری بر زایمان خود داشته باشند، زایمان سزارین را انتخاب میکنند.
برخی دیگر به علت این سزارین انتخابی را برمیگزینند که زایمانی طبیعی بر توازن واژنی آنان تاثیر میگذارد.
برخی به دلیل ترس از درد، ترس از بروز اتفاقی ناخوشایند، شرم و حیا و موارد دیگر آنرا بر زایمان طبیعی ترجیح می دهند. زایمان سزارین در میان مادرانی که خواستار زایمان سریعتری هستند نیز محبوبیت دارد.
زایمان سزارین مناسب برای چه کسانی هست؟
به طور کلی زمانی زایمان سزارین به کار گرفته می شود که پزشک تشخیص دهد زایمان طبیعی برای مادر و فرزند می تواند خطرآفرین باشد. اما در چه شرایطی خطر زایمان طبیعی مادر و جنین را تهدید می کند؟
- داشتن فشار خون بالا در بارداری مادر
- دچار به وضعیت بریچ
- بالا رفتن ضربان قلب نوزاد و مادر
- خارج نشدن سر نوزاد
- ابتلای نوزاد یا مادر به بیماری خاص
- مشکل تنفسی جنین
- چند قلو بودن جنین
- پارگی رحم مادر
- وجود عارضه در بند ناف و یا گره خوردن آن دور گردن جنین
- در صورت درست بودن نوزاد
- و …
در چنین شرایطی و با تایید پزشک امکان زایمان سزارین برای مادر فراهم می شود.
خطرات انتخاب زایمان به روش سزارین
مادرهایی که سزارین در هفته 37 بارداری را انتخاب می کنند باید به این نکته توجه داشته باشند که فرزند آن ها چهار الی پنج برابر بیشتر در معرض خطر مشکلات تنفسی است. احتمال خطر سزارین برای نوزاد در این هفته 10% و در زایمان طبیعی 8/2 % می باشد. به همین دلیل توصیه می کنیم در هفته 37 سزارین انجام نشود.
در صورت وجود مشکلات تنفسی در نوزاد پس از زایمان فرزند شما باید به مدت دو روز در دستگاه مراقبت های ویژه نوزادان تحت اکسیژن درمانی با استفاده از دستگاه فشار هوا و تهویه قرار بگیرد.
بیشتر نوزادان به طور کامل مشکل تنفسی شان با این روش بهبود می یابد اما تاثیرات طولانی مدت آن همچنان وجود خواهد داشت.
برای اطلاعات بیشتر از مقاله تغذیه در سه ماهه دوم بارداری چگونه باید باشد؟ در وبلاگ ماماسلامت بازدید نمایید.
آیا زمان پایان بارداری در سزارین و زایمان زود هنگام برای مادر و جنین خطرناک است؟
تشخیص تاریخ دقیق بارداری و سن بارداری اغلب دشوار است. گاه حتی سونوگرافی هم دقیق نیست و تا دو هفته سن بارداری را اشتباه نشان میدهد. برنامه ریزی زایمان از روی تاریخ سونوگرافی میتواند خطرناک بوده و باعث تولد زود هنگام نوزاد شود.
در این شرایط زمان پایان بارداری در سزارین میتواند زمینه ساز مشکلات تنفسی و دیگر مشکلات پزشکی شود.
از سوی دیگر این موضوع را نباید از یاد برد که یک بار سزارین کردن به معنی لزوم سزارین های بعدی است و سزارین خود احتمال برخی بیماری ها و اختلالات از جمله چسبندگی جفت را افزایش می دهد.
مادری که سزارین می کند برای مدت طولانی تری در مقایسه با مادری که زایمان طبیعی میکند نیاز به استراحت دارد. بهترین راهکار درمورد انتخاب زمان مناسب برای سزارین مشورت با پزشک متخصصی است که به مهارت او اطمینان کامل دارید.
عوارض سزارین چیست؟
در زایمان به روش سزارین، حفره شکمی مادر دستکاری می شود. دستکاری باعث چسبندگی در برخی لایه ها می شود و چسبندگی ممکن است موجب چسبندگی لوله های رحمی (ناباروری) و حتی چسبندگی رودهها شود. البته گاه آسیبهایی به رودهها، احشا و حتی مثانه وارد میشود.
در زایمان طبیعی برشی روی شکم مادر ایجاد نمی شود اما در سزارین شکم مادر 10-11 سانت شکافته می شود و در لایه های مختلف بخیه می خورد.
سزارین یک جراحی بزرگ است و امکان دارد عوارضی مانند خونریزی، عفونت و چسبندگی احشاء داخل لگن ایجاد کند.
خطر چسبندگی جفت هم در زایمان بعدی خانم هایی که سزارین می کنند، زیاد است. ما به این پدیده می گوییم آکرتا که در آن جفت به دیواره رحم می چسبد و در مواردی پزشک ناچار می شود هنگام تولد بچه ، رحم را خارج کند.
البته این اتفاق ممکن است در زایمان طبیعی هم بیفتد اما در سزارین امکان آن بیشتر می شود.
میران خونریزی هم در زایمان طبیعی و سزارین متفاوت است، به طوری که در زایمان طبیعی، بدن به طور متوسط 500 سی سی خون ازدست می دهد و در سزارین 1000 سی سی.
همچنین با وجود پیشرفت های علمی، هنوز هم نمی شود از عوارض سزارین با بیهوشی یا بی حسی غافل بود.
معمولا بعد از سزارین مادر دچار سردرد یا میگرن می شود. اپیدورالی که غالبا برای جلوگیری از احساس درد در مادر استفاده می شود، خطرات خاص خود را دارد.
از آنجا که قبل از عمل باید یک سوزن بزرگ در ناحیه ستون فقرات قرار گیرد، ممکن است به پوشش نخاع برخورد کند و باعث ایجاد سوراخ شود که بعدا منجر به سردرد خواهد شد.
در کشورهای توسعهیافته با محاسبات آماری انجام شده به این نتیجه رسیدند عوارض ناشی از زایمان سزارین سه برابر زایمان طبیعی است و اگر بتوان زایمان طبیعی را به روش بدون درد کنترل کرد، عوارض به حداقل خواهد رسید.
زمان پایان بارداری در سزارین چه موقع است؟
زمانی که نوزاد تا هفته 39 در رحم مادر می ماند اندام های حیاتی او رشد کرده و مغز و ریهها و کبد به تکامل میرسد.
رشد مغر در پایان بارداری، با سرعت انجام می شود. در هفته 35 بارداری تنها دو سوم مغز کامل شده و در هفته 39 و 40 بارداری باقی آن کامل خواهد شد.
از سوی دیگر نوزادی که در هفته 39 بارداری متولد شود، وزن گیری بهتری خواهند داشت، اختلالت یادگیری و مشکلات تنفسی، شنوایی و بینایی کمتری دارد.
در عین حال در هفته های آخر نوزاد شروع به وزن گیری و ذخیره چربی در رحم مادر میکند و هر چه بیشتر در شکم مادر بماند چربی زیر پوستی بیشتری خواهد داشت و میتواند خود را گرم نگه دارد.
این نوزادان توانایی مکیدن بالاتری دارند و دیرتر خسته میشوند و برای مدت طولانی تری شیر مینوشند در نتیجه بهتر وزن میگیرند.
علت تغییر تاریخ زایمان توسط برخی از والدین چیست؟
امروزه شاهد والدینی هستیم که میخواهند تاریخ تولد نوزادشان را طبق میل خود تغییر دهند. والدین برای این کار خود دلایل مختلفی دارند، از جمله:
ممکن است بخواهند از تاریخ هایی که در آن خانواده هایشان با غم و اندوه مواجه بودهاند، مانند سالگرد درگذشت یک دوست عزیز یا یک لحظه ناراحت کننده دیگر برای انجام زایمان خودداری کنند.
ممکن است بخواهند به منظور بزرگداشت تاریخ های خاص، فرزندشان را در این روزهای به خصوص، به روش سزارین زایمان کنید.
نکته دیگری که ممکن است برای تاریخ سزارین در نظر گرفته شود، زمان مدرسه رفتن کودک است. احتمالا برای اجتناب از تولد کودک در فصل هایی که به آن علاقه ندارند، نمیتوانند کاری کنند!
اما تفاوت چند روز با فصل بعدی ممکن است تعیین کند که کودک روز تولد خود را در مدرسه بگذراند یا در تعطیلات عید.
ممکن است برخی از والدین مساله زمان ورود کودک به مدرسه را برای تاریخ زایمان سزارین در نظر بگیرید. برای مثال برای شروع مدرسه، بسیاری از مدارس برای بچه های کلاس اول، تنها کسانی را که نیمه اول سال به دنیا آمده اند، می پذیرند.
بنابراین برخی شاید بخواهید که تمام تلاش خود را کنید تا فرزندشان قبل از ماه مهر به دنیا بیاید و نیمهاولی محسوب شود.
بعضی از افراد هم یک روز هفته را نسبت به روز دیگر برای زمان زایمان سزارین ترجیح می دهند و از پزشک یا بیمارستان مربوطه میخواهند که آن روز را برایشان رزرو کند. برای مثال، روز جمعه را انتخاب میکنند تا همسرشان یا سایر اعضای خانوادهاشان در چند روز اول پس از زایمان در کنارشان باشند.
دلیل انتخاب هر چه که باشد، متاسفانه ممکن است به انتخاب والدین صورت گیرد و گاه نیازی نمیبینند که حتی بخواهند کسی را برای این کار توجیه کنند و کاملا خودسرانه دست به تغییر تاریخ زایمان سزارین میزنند. اما والدین در نظر نمیگیرند که هر چه سن افراد بالاتر میرود، روز تولدشان اغلب اهمیت کمتری مییابد. کودک آنها ممکن است به دلیل ناآگاهی والدین، با یک سری عوارض و مشکلات مواجه شود.