پزشکی, آرایش و زیبایی, تغذیه

مراقبت‌ها و مشکلات سه ماهه سوم بارداری!

سه ماهه سوم بارداری مراقبت‌ها و مشکلات سه ماهه سوم بارداری

مراقبت‌ها و مشکلات سه ماهه سوم بارداری نیز مانند سه ماهه‌های قبل با تمام سختی‌ها پشت سر گذاشته خواهد شد. برخی از عوارض سه ماهه سوم بارداری ممکن است تا بعد از زایمان نیز شما را درگیر کنند و بعضی دیگر با پایان بارداری و زایمان اثری از آن‌ها نخواهد بود. گروه ماماسلامت با بررسی مراقبت‌ها و مشکلات سه ماهه سوم بارداری در مقاله پیش رو به شما اطلاعات کامل تری درباره این دوران به نسبت حساس ارائه کرده است. با ما همراه باشید.

محاسبه زمان سه ماهه سوم بارداری

نه ماه بارداری در بازه‌های سه ماهه تعریف می‌شود. سه ماهه سوم بارداری شامل ماه هفتم، هشتم و ماه نهم بارداری است و هر زمان که کودک شما متولد شود، این دوره پایان می‌یابد. رسیدن به هفته 27 بارداری به این معنی است که اکنون در سه ماهه سوم بارداری و آخرین بازه بارداری هستید.

اگر نوزادی در هفته‌های 38 تا 42 بارداری متولد شده باشد، می‌تواند به این معنی باشد که بارداری کامل است. نوزادی که در هفته 37 یا قبل از آن متولد شده است زودرس محسوب می‌شود و اگر نوزاد شما تا هفته 42 به دنیا نیامده باشد، ممکن است زایمان توسط پزشک به صورت سزارین انجام شود.

مراقبت‌ها و مشکلات سه ماهه سوم بارداری که جدید خواهد بود و شما بیشتر احساس خواهید کرد، شامل:

  • بدن درد
  • تغییرات در سینه‌ها
  • یبوست مزاج
  • سرگیجه
  • خستگی مفرط و مشکلات در خواب
  • سوزش سردل و سوء هاضمه
  • همورویید یا بواسیر
  • خارش
  • گرفتگی عضلات پا
  • گرفتگی بینی
  • بی حسی کف دست‌ها
  • ترک‌های پوستی و دیگر تغییرات پوستی
  • تورم
  • واریس
  • تکرر و نشت ادرار

برخی تغییرات دیگر نیز ممکن است رخ دهد که عبارتند از:

تنگی نفس، بیرون زدگی ناف، پایین افتادن شکم یا آمدن جنین به طرف پایین لگن و انقباضات رحمی، که ممکن است گرفتگی‌های تمرینی رحم و یا علائم زایمان باشند.

زمانی که به روز زایمان نزدیک می‌شوید، دهانه رحم نرم‌تر و نازک‌تر می‌شود. این حالت طبیعی و عادی است زیرا به خروج جنین از شکم مادر در زمان زایمان کمک می‌کند. پزشک آمادگی بدنتان را برای نزدیک شدن به روز زایمان با این علائم تشخیص می‌دهد.

سه ماهه سوم بارداری شکم خانم باردار با نوشته به زودی..

ابتلا به واریس در سه ماهه سوم بارداری

از جمله مشکلات سه ماهه سوم بارداری این است که شما دچار رگ‌های واریسی شوید. در زمان بارداری حجم خون شما بسیار زیاد می‌شود. این حجم زیاد خون در بدن می‌تواند موجب بزرگ شدن رگ‌های خونی شود، به علاوه فشار وارده بر این رگ‌های بزرگ شده در پشت رحم باعث کاهش سرعت برگشت خون به قلب می‌شود. به همین دلیل واریس در پاها و مقعد (همورویید) مشکل رایج دوره بارداری است.

واریس به شکل رگ‌های متورم در سطح پوست دیده می‌شوند. آن‌ها می‌توانند به شکل پیچیده درهم یا بیرون زده و به رنگ بنفش تیره یا آبی به نظر برسند. در بیشتر مواقع آن‌ها در پشت و طرف داخل ماهیچه ساق پا ظاهر می‌شوند.

. بیماری واریس چیست؟ جوراب واریس چه ویژگی‌هایی دارد؟ 

برای درمان واریس در سه ماهه سوم بارداری کارهای زیر را انجام دهید:

  • از پوشیدن جوراب‌های ساق بلند تنگ خودداری کنید.
  • در زمان نشستن پاهای خود را بالا نگهدارید.
  • از جوراب های واریس استفاده کنید.
  • به اندازه کافی آب بنوشید.
  • مصرف نمک را کاهش دهید.

ترک‌های پوستی و دیگر تغییرات پوستی در سه ماهه سوم بارداری

یکی دیگر از مشکلات سه ماهه سوم بارداری که ممکن است در طول بارداری نیز آن را مشاهده کنید، علائم کشیدگی و تغییرات پوستی است. ترک‌های پوستی، خطوط قرمز و صورتی یا قهوه‌ای بر روی پوست است. اغلب آن‌ها بر روی کشاله‌های ران، نشیمنگاه، شکم و سینه‌ها ظاهر می‌شوند. این نشانه‌ها به علت کشیدگی پوست ایجاد می‌شود و معمولا در سه ماهه دوم بارداری ظاهر می‌شوند.

بعضی از خانم‌های باردار متوجه تغییرات پوستی دیگری نیز می‌شوند. برای بسیاری از بانوان، نوک سینه‌ها به رنگ قهوه‌ای یا تیره‌تر می‌شوند. در بسیاری از خانم‌ها خط قهوه‌ای رنگی در زیر ناف به پائین ظاهر می‌شود. لکه‌های تیره رنگی معمولا روی گونه‌ها، پیشانی، بینی یا لب بالایی نیز در بارداری معمولی است. این لک‌ها معمولا به طور قرینه ظاهر می‌شوند.

این لکه‌ها melasma یا chloasma نامیده می‌شود و در میان بانوان با پوست تیره بیشتر معمول است. برای درمان ترک‌های پوستی و بهبود مشکلات سه ماهه سوم بارداری باید خونسرد باشید. ترک‌های پوستی و دیگر تغییرات پوستی معمولاً بعد از زایمان از بین می‌روند.

. استریا یا ترک‌های پوستی! زیباترین نشان مادری! 

تورم در سه ماهه سوم بارداری

ممکن است در زمان بارداری دچار تورم شوید. بسیاری از بانوان باردار دچار تورم کمی در صورت، دست‌ها یا مچ پاها در زمان‌های مختلفی از بارداری می‌شود. همان طور که زمان زایمان نزدیک می‌شود، تورم بیشتر قابل رویت می‌شود.

برای درمان تورم در سه ماهه سوم بارداری کارهای زیر را انجام دهید:

-روزی 8 تا 10 لیوان مایعات بنوشید.  

-قهوه ننوشید و غذاهای شور نخورید.  

-استراحت کنید و پاهای خود را بالا نگهدارید.  

-از دکترتان برای وسایل ( جوراب ) پشتیبانی کننده سوال کنید.

-اگر دست ها و پاهایتان به سرعت ورم کرده یا بسرعت دچار اضافه وزن شدید دکترتان را مطلع سازید.

خارش بدن در سه ماهه سوم بارداری

یکی از مشکلات سه ماهه سوم بارداری این است که، احتمال دارد در تمام بدن و به ویژه در طول شب احساس خارش شدید‌کنید. این اتفاق ممکن است به کلستاز بارداری که یک عارضه مربوط به کبد است مرتبط باشد.

ممکن است همراه با کلستاز بارداری به یرقان نیز مبتلا شوید که شاید منجر به تیره‌تر شدن ادرار و روشن شدن مدفوع شود، اما اگر خارش شما در حد معمول است، نباید نگران باشید. برخی از خارش‌ها طبیعی است، زیرا در طول دوران بارداری، جهت ایجاد فضای بیشتر برای کودک در حال رشد دچار کشیدگی پوست می‌شوید. با این وجود اگر خارش پوستی شدید دارید، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

. دلایل ورم بارداری و راه های کاهش آن 

مهم‌ترین مراقبت‌ها و مشکلات در سه ماهه سوم بارداری در زمینه تغذیه کدامند؟

در سه ماهه سوم بارداری همانند شش ماهه گذشته از همه گروه‌های غذایی بایستی در برنامه روزانه باشد اما مقدار آن نسبت به قبل افزایش پیدا می‌کند.

میوه و سبزیجات در سه ماهه سوم بارداری

استفاده از سبزیجات تازه یا پخته و میوه‌ها توصیه می‌شود. مصرف مقادیر قابل توجهی از میوه و سبزیجات به کاهش خشکی مزاج کمک می‌کند، از طرفی میوه و سبزی‌های مصرفی بخش اعظمی از مواد مورد نیاز بدن مادر مانند انواع ویتامین‌ها، املاح و فیبر را تامین می‌کند.

گوشت و پروتئین‌ها

در این دوره استفاده از انواع گوشت‌ها توصیه می‌شود. سعی شود هفته‌ای 2-1 بار از ماهی استفاده کنید. با مصرف مقادیر لازم از ماهی در وعده‌های غذایی و دریافت امگا 3 به رشد مغزی جنین کمک شایانی می‌نمایید. برای دریافت امگا 3 مورد نیاز می توانید از منابع دیگر مانند گردو بادام، پسته، فندق یا برخی دیگر از دانه‌های روغنی مانند کنجد و تخم کتان، نیز کمک بگیرید.

 نان و غلات

از دیگر گروه‌های غذایی که توصیه می‌شود خانم‌های باردار سعی کنند استفاده کنند، نان و غلات سبوس دار است.

مصرف شیر و لبنیات در سه ماهه سوم بارداری

 معمولا مصرف این گروه در بین خانم‌های باردار کمتر از حد انتظار است و باید بدانید که لبنیات کم چرب مهم‌ترین منبع غذایی تامین کننده کلسیم می‌باشد و خانم‌های باردار در سه ماهه سوم بایستی روزی چهار واحد لبنیات استفاده کنند.

سه ماهه سوم بارداری تغذیه سالم در ماه های آخر بارداری

در سه ماهه سوم بارداری چه مواد غذایی باید حذف شود؟

-مصرف آب میوه‌های غیر طبیعی که حاوی رنگ مصنوعی هستند، لبنیات غیر پاستوریزه، بستنی سنتی و خامه‌ای هم در دوران بارداری مناسب نیست.

-زنان باردار باید از کنسروها و موادی که رنگ‌های مصنوعی دارند پرهیز نمایند، زیرا این مواد ممکن است حاوی مواد نگهدارنده باشند و سلامت جنین را به مخاطره بیاندازند.

-به یاد داشته باشید که مصرف فست فودها که در خارج از منزل تهیه می‌شوند، توصیه نمی‌شود، مادران باردار باید از مصرف گوشت کوبیده یا کباب کوبیده، همبرگر و کتلت در رستوران‌ها پرهیز نمایند. در تهیه این نوع غذا ها حرارتی که حین پخت بتواند آلودگی را از بین ببرد، داده نمی شود و همین امر ممکن است باعث انتقال برخی انگل‌ها به بدن مادر شده و برای جنین مشکل‌ ساز شود. -متخصص تغذیه به شما توصیه می‌کند که مصرف غذاهایی که زمینه‌ی آلرژی دارد را حذف کنید، ممکن است این ماده‌ی غذایی بادام زمینی و یا یک میوه‌ی خاص باشد.

روند رشد جنین در سه ماهه سوم بارداری

-استخوان‌های جمجمه نرم باقی می‌مانند تا عبور از کانال زایمان آسان‌تر شود.

-برای بسیاری از نوزادان، عنبیه چشم‌ها به رنگ آبی تخته‌ای است. رنگ دائمی چشم تا چند روز یا چند هفته پس از تولد ظاهر نمی‌شود.

-جنین می‌تواند انگشت شست خود را بمکد و توانایی گریه کردن را دارد.

-در هفته 31 ریه‌های کودک شما بالغ‌تر می‌شوند، اما هنوز سورفکتانت تولید نمی‌کنند (ماده‌ای که پس از تولد به تنفس کمک می‌کند.)

-در هفته 36 کودک شما حدود 47 سانتی متر طول و تقریبا 2.6 کیلوگرم وزن دارد.

-سر کودک شما ممکن است در این زمان شروع به درگیر شدن کند یا پایین تر در لگن شما بنشیند و برای زایمان آماده شود. تقریباً از هر 25 نوزاد، یک نوزاد در شروع زایمان به جای حالت معمولی که سرشان به پایین است، در وضعیت نشسته خواهد بود. اگر وضعیت شما اینطور است، پزشک یا ماما با شما درمورد نحوه زایمان شما صحبت خواهد کرد.

-در هفته 37 لانوگوی جنین (موهای ظریف و نرم روی بدن و اندام ها) تقریباً به طور کامل از بین رفته است.

-در هفته 38 تا 40 ریه ها به طور کامل بالغ شده‌اند. جنین شما حدود 50 سانتی متر خواهد بود و وزن آن تقریباً 3.4 کیلوگرم خواهد بود. از نظر رشد، کودک شما اکنون آماده به دنیا آمدن است.

. روند رشد جنین در هر ماه از بارداری! 

سه ماهه سوم بارداری روند رشد جنین در سه ماهه آخر بارداری

مراقبت‌ها و مشکلات سه ماهه سوم بارداری که باید آن‌ها را بدانید!

علائمی در این دوره وجود دارد که می‌تواند به عنوان یک هشدار بروز کند و مادر را از یک خطر احتمالی آگاه کند. برای اینکه مراقبت‌های دوران بارداری در سه ماه سوم به خوبی صورت بگیرد باید این علائم را بشناسید. این به شما کمک می‌کند، بدانید در صورت بروز آن‌ها باید چه عکس‌العملی نشان دهید. برخی از این علائم عبارتند از:

  • کاهش حرکات جنین به صورتی که به وضوح قابل تشخیص نباشد.
  • بروز انقباضات شدید رحمی
  • پاره شدن زودتر از موعد کیسه آب

خروج غیرمنتظره مایع از واژن که ممکن است شدید باشد و احتمال پارگی کیسه آب وجود دارد. اگر پارگی کیسه آب زودتر از موعد زایمان رخ دهد، به آن پارگی زودرس کیسه آب جنین گفته می‌شود. این اتفاق معمولا قبل از هفته ۳۷ بارداری رخ می‌دهد. عواملی که ممکن است منجر به پاره شدن زودتر کیسه آب شود، عبارت است از:

  • دیابت
  • عفونت دستگاه تناسلی
  • ضربه شدید به شکم
  • فشار خون بالا
  • سابقه پارگی کیسه آب در بارداری‌های قبلی

از آنجایی که سابقه پارگی کیسه آب در بارداری قبلی می‌تواند شما را مجددا در معرض این عارضه قرار دهد، بنابراین باید نسبت به مراقبت‌های سه ماهه سوم بارداری توجه ویژه‌تری داشته باشید. علاوه بر آن باید حساسیت بیشتری به میزان فشار خون و برنامه تغذیه‌ی خود برای عدم ابتلا به دیابت داشته باشید.

مراقبت‌های سه ماهه سوم بارداری

برای بسیاری از افراد، سه ماهه سوم بارداری می‌تواند یک زمان مضطرب باشد. شما در خانه هستید و برای ملاقات با کودک آینده خود هیجان زده هستید. اما شما همچنین مشغول آماده سازی برای اضافه کردن جدید خود هستید و در عین حال سعی می‌کنید سالم و راحت بمانید.

در اینجا فهرستی از نگرانی‌های اصلی که ممکن است در مورد سه ماهه سوم بارداری داشته باشید، به همراه نکاتی برای کمک به شما برای رسیدن ایمن و راحت به روز زایمان آورده شده است.

آزمایشات سه ماهه سوم بارداری

سه ماه سوم بارداری از هفته بیست و هشتم شروع می‌شود و تا هفتم چهلم ادامه خواهد داشت. در طول هفته بیست و هشتم بارداری فرد می‌بایست آزمایشات مخصوصی را انجام دهد که شامل:

-آزمایش خون

-آزمایش پودر قند

-آزمایش ادرار یا کشت ادرار

-تست‌های کبدی

در واقع این آزمایشات مشخص می‌نماید که بیمار نیازی به مراقبت‌های خاص و یا احتمال ابتلا به بیماری دیابت را دارد یا خیر. همین طور در صورتی که فرد گروه خونی منفی دارد و همسر آن گروه خونی مثبت حتما بایستی در هفته بیست و هشتم تا سی و دو هفته آمپول روگام تزریق شود

. آمپول روگام چیست؟ در چه مواردی باید تزریق شود؟ 

بررسی وضعیت جنین

در نزدیکی‌های پایان بارداری پزشک وزن نوزاد را تخمین زده و وزن جنین و موقعیت سر او در رحم را بررسی خواهد کرد. ممکن است در این زمان سونوگرافی سه ماهه سوم بارداری انجام می‌شود تا موقعیت جنین و میزان مایع آمنیوتیک بررسی گردد. اگر جنین در موقعیت بریچ قرار داشته باشد، احتمال چرخیدن تا قبل از زایمان وجود دارد. اگر جنین همچنان در وضعیت بریچ باقی بماند در آن صورت نیاز به انجام سزارین وجود دارد.

تغییرات دهانه رحم

تا زمانی که به موعد زایمان نزدیک می‌شوید، پزشک برای تعیین تغییرات دهانه رحم معاینه لگن انجام خواهد داد. زمانی که جنین برای تولد آماده می‌شود دهانه رحم نرم شده و متسع می ‌ردد. پیشرفت و تغییرات دهانه رحم به صورت سانتی متر و درصد بیان می‌شود. زمانی که شما برای فشار آوردن به منظور بیرون راندن جنین آماده‌اید دهانه رحم حدود 10 سانتی متر متسع خواهد شد.

هر چه به زمان زایمان نزدیک می‌شوید سوالات شما نیز بیشتر خواهد شد. برای مثال ممکن است سوالاتی از این قبیل در ذهن شما وجود داشته باشد:

آیا می‌توانم نزدیکی جنسی داشته باشم؟ چطور متوجه زمان وضع حمل شوم؟ بهترین راه برای کنترل درد چیست؟ به خاطر داشته باشید این سوالات را می‌توانید با متخصص زنان خود به راحتی در میان گذارید.

سه ماهه سوم بارداری عوارض و مشکلات سه ماهه سوم بارداری

سخن آخر

مراقبت‌های سه ماه سوم بارداری از اهمیت زیادی برخوردار است. سه ماهه سوم دوران بارداری شما برای تولد نوزاد آماده می‌شوید. از هفته 27 تا هفته 40، در طول سه ماهه سوم جنین همچنان به رشد سایز و وزن خود ادامه می‌دهد، بدن شما نیز برای زایمان آماده می‌شود. این می‌تواند زمان چالش برانگیزی باشد. امیدواریم مطالب گردآوری شده برای شما مفید بوده باشد. در صورت نیاز به مشاوره بیشتر یا یافتن پاسخ برای سوالات خود می توانید از کارشناسان ماماسلامت کمک بخواهید.

 

دیدگاهی در مورد “مراقبت‌ها و مشکلات سه ماهه سوم بارداری!

  1. سمیه جوادی گفت:

    ممنونم از اطلاعات خوب و مفیدتون.

  2. ماهور گفت:

    ممنون از مطالب مفسدی ک در اختیار ما میذارین
    مطالب کامل و مفید هستن توصیه میکنم به خانمهای باردارو مادران حتما مطالعه کنند

    1. سپاس از نگاه خوب شما!

  3. زری زینی وند گفت:

    بسیااااار پر محتوا و آموزنده بود .ممنون از مقاله عالیتون 👌👌👌

    1. باعث افتخار است که مطالب برای شما مفید بود.

  4. آسیه زاهدی گفت:

    مطالب کاربردی و پرمحتوا بود.
    متشکرم

  5. مرجان گفت:

    بسیار مقاله مفید و ارزنده ای بود به همه خانمهای باردار توصیه میکنم مطالعه کنند

    1. ممنونیم از وقتی که برای مطالعه مقاله گذاشتید!

  6. Sahar گفت:

    ممنون از مقاله خوبتون! اطلاعات خیلی کاملی ازش کسب کردم

  7. saghar.m گفت:

    آیا هموروئید ناشی از بارداری بعد از زایمان برطرف میشه؟

    1. بله بیشتر عوارض بارداری بعد از زایمان برطرف می شوند. در صورتی که بعد از زایمان مشکلات شما برطرف نشد حتما باپزشک متخصص مشورت نمایید.

  8. سحر حاج صفی گفت:

    ممنون از مقاله خوبتون! خواندن این مقاله رو به همه مادرهای نگران توصیه میکنم

    1. از اینکه مقاله ما مورد پسند شما قرار گرفته است خرسندیم.

  9. مونا عقیلی گفت:

    سه ماهه اخر بارداری روزهای پر استرسی هست! ممنون که با مقاله خوبتون از نگرانی های ما کم کردید

    1. امیدواریم زایمان راحتی در پیش داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *