پزشکی, مطالب علمی

بیماری واریس چیست؟ جوراب واریس چه ویژگی‌هایی دارد؟

واریس مچ پای مبتلا به واریس

بیماری واریس یک بیماری بسیار شایع است. بنابراین لازم و ضروری است که هر فردی با این بیماری، علائم و روش درمان آن آشنا شود. واریس معمولا در پا مشاهده می‌شود. دلیل این موضوع آن است که فشار روی پا از همه نقاط بدن بیشتر است.

پیش از هرچیز باید بدانید که واریس چیست؟ چه علائمی دارد؟ و چگونه درمان می‌شود؟ احتمالا خیلی از شما، رگ‌های واریسی را مشاهده کرده‌اید. معمولا این رگ‌ها بر خلاف ظاهری که ایجاد می‌کنند فاقد درد هستند.

اما باید بدانید که در صورت رعایت نکردن و عدم انجام روند درمانی، می‌تواند به یک بیماری بسیار جدی تبدیل شود. گروه ماما سلامت در این مطلب قصد دارد به علائم و درمان واریس بپردازد.

 

بیماری واریس چیست؟

 

وریدهای واریسی که به عنوان واریس نیز شناخته می‌شوند، زمانی رخ می‌دهد که رگ‌های شما بزرگ، گشاد و پر از خون می‌شوند. وریدهای واریسی معمولا متورم و برجسته به نظر می رسند و رنگ بنفش مایل به آبی یا قرمز دارند.

این عارضه به خصوص در زنان بسیار شایع است. حدود 25 درصد از کل بزرگسالان واریس دارند. در بیشتر موارد، رگ های واریسی در قسمت پایین ساق پا ظاهر می‌شوند. اگرچه وریدهای واریسی می توانند ناخوشایند و ناراحت کننده باشند، اما برای بیشتر افراد خطرناک نیستند. در برخی موارد، رگ های واریسی شدید می‌تواند منجر به مشکلات سلامتی جدی مانند لخته شدن خون شود.

سیاهرگ‌های عنکبوتی، نوع خفیفی از سیاهرگ‌های واریسی هستند. آن‌ها کوچکتر و به سطح پوست نزدیکترند و شبیه شبکه عنکبوت به نظر می‌رسند. این‌ها چندان خطری ندارند، اما ممکن است از نظر بالینی نگران کننده باشند.

 

علت به وجود آمدن بیماری واریس

 

پزشکان هنوز دلیل مشخص و قطعی را برای بروز این مشکل در نواحی مختلف بدن نیافته‌اند، اما در حالت کلی و بر طبق تحقیقات انجام شده مهم‌ترین عللی که در بروز این بیماری نقش دارند، عبارتند از:

۱.چاقی و اضافه‌ وزن یکی از اصلی‌ترین دلایل هستند.

۲.سابقه ارثی در خانواده نیز یکی دیگر از دلایل اصلی در افراد مختلف است.

۳. جنسیت نیز می‌تواند روی بروز این بیماری تاثیر بگذارد. طبق تحقیقات انجام شده درصد بالایی از مبتلایان به واریس را زنان تشکیل می‌دهند.

۴. سن افراد در به‌وجودآمدن این مشکل در نواحی مختلف بدن تاثیر بسیار زیادی دارد. بیشتر افرادی که به این بیماری مبتلا می‌شوند، در محدوده سنی بالای ۳۰ الی ۳۵ سال قرار دارند.

 

واریس پاهای خانم با مشکل واریس

 

۵. کسانی که سابقه داشتن مشکلات قلبی و عروقی دارند، بیشتر در معرض ابتلا به چنین مشکلی قرار می‌گیرند.

۶. نوع فعالیت شغلی و روزانه افراد در ابتلا به این عارضه بی‌تاثیر نیست. کسانی که به مدت طولانی در یک مکان می‌نشینند یا برای زمان زیادی روی پا می‌ایستند در معرض ابتلا به آن قرار دارند.

۷. با باردار شدن جنس مونث، مقدار خون بیشتری در بدن تولید می‌شود که این خون برای رشد جنین لازم و ضروری است. اما در مواردی نیز افزایش حجم خون موجب بروز واریس در نواحی مختلفی از بدن زن باردار نیز خواهد شد.

۸. لباس های تنگ نیز می تواند در به وجود آمدن بیماری واریس بی تاثیر نیست.

۹. در مواردی نارسایی گوارشی و یبوست باعث ایجاد فشار و اختلال در فرم سیاهرگ‌ها و عدم خونرسانی می شود.

برای درمان واریس عموما از جوراب مخصوص واریس استفاده می شود. نشستن در حالتی که پا پایین تر از سطح قلب قرار نگیرد در بهبود و درمان این عارضه بسیار مؤثر است.

 

علائم بیماری واریس

 

۱.رگه‌های پیچ خورده، متورم و یکپارچه به شکل طناب

۲.رگ‌های آبی یا بنفش تیره

برخی از بیماران نیز ممکن است این علائم را تجربه کنند، شامل:

۳.درد شدید

۴.خستگی

۵.احساس سنگینی در پاها به خصوص پس از ورزش و یا در شب

۶.خونریزی طولانی‌تر از حد طبیعی در صورت آسیب جزئی به ناحیه

۷.گرفتگی عضلات

۸.خارش در اطراف یک یا چند رگ

۹.ترومبوفلبیت (تشکیل لخته خون)

۱۰.مچ پا متورم و التهاب ناحیه

۱۱.تلانژکتازی عنکبوتی در پای آسیب دیده

۱۲.تغییرات پوستی درخشان در نزدیکی وریدهای واریسی، معمولا قهوه‌ای یا آبی رنگ

۱۳.اگزمای وریدی (قرمزی، خشکی و خارش پوست در ناحیه آسیب دیده)

۱۴.سندرم پاهای بی‌قرار در درصد بالایی از افراد مبتلا به این بیماری

۱۵.آتروفی بلانچ ( تکه‌های سفید نامنظم است که به نظر می‌رسد به شکل زخم در مچ پا ظاهر می‌شوند).

 

واریس ماهیچه های مبتلا به بیماری واریس

 

پیشگیری و درمان واریس

 

در مراحل ابتدایی اختلال واریس و یا پس از به‌ کارگیری روش‌های درمانی قطعی می‌توان با برخی از راهکارها از عود مجدد این بیماری جلوگیری کرد. برخی از این روش‌ها که می‌توان از آن‌ها به‌عنوان درمان واریس در خانه یاد کرد عبارت‌اند از:

ورزش منظم: از آنجایی‌که عضلات و رگ‌های پا برخلاف جاذبه زمین عمل می‌کنند تا خون را به سمت قلب هدایت نمایند به قدرت زیادی نیاز دارند. هر ورزشی که عضلات پا را تقویت کند در جلوگیری از بیماری واریس مؤثر خواهد بود. ورزش برای درمان واریس را بیاموزید.

کاهش وزن: اضافه ‌وزن و چاقی فشار زیادی به پاها وارد می‌کند. در نتیجه کاهش وزن می‌تواند از ایجاد رگ‌‌های واریسی جلوگیری کند و هم ‌زمان احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی، دیابت نوع 2 و سکته مغزی را بکاهد.

پرهیز از نشستن‌ها و ایستادن‌های طولانی‌مدت: اگر شغل شما مستلزم نشستن‌ها و ایستادن‌های طولانی ‌مدت است، زمان‌هایی را برای استراحت دادن به خود در نظر بگیرید و با تغییر وضعیت در پیشگیری از ایجاد رگ‌های واریسی مؤثر واقع شوید.

خودداری از پوشیدن لباس‌های تنگ: لباس‌ها به‌ویژه شلوارهای تنگ فشار زیادی به پاهای شما وارد می‌کنند. پس از پوشیدن این نوع لباس‌ها بپرهیزید.

بالا نگه‌داشتن پاها: برای این که جریان خون از پا به سمت قلب بهبود یابد، در هنگام نشستن پاها را بر روی صندلی یا چهارپایه قرار دهید.

استفاده از جوراب مخصوص واریس: جوراب  مخصوص واریس می‌تواند نقش مهمی در جلوگیری و بهبود رگ‌های واریسی داشته باشد.

 

جوراب مخصوص واریس چیست؟

 

جوراب واریس همان‌طور که از اسمش پیداست نوعی جوراب ساق بلند است که کارکردی غیر از جوراب‌های عادی دارد. این جوراب با خاصیت درمانی موجب بهبود جریان خون و کاهش درد پا می‌شود.

از عمر جوراب مخصوص واریس پا حدود 170 سال می‌گذرد و همچنان یکی از معمول‌ترین روش‌ها جهت کاهش آثار این بیماری است. جوراب واریس فشار کنترل‌ شده‌ای به پا، به‌ ویژه در قسمت مچ وارد می‌کند که از این فشار در نواحی بالاتر پا کاسته می‌شود. این امر سبب جریان یافتن خون در رگ‌ها می‌شود.

این جوراب از عمد تنگ طراحی‌شده است (برای خانم‌ها و آقایان). این جوراب ساق بلندی داشته و تا بالای ران پا را پوشش می‌دهد. جهت انتخاب و خرید جوراب واریس حتما باید جورابی متناسب با سایز خود انتخاب کنید. در غیر این صورت یا جوراب آن‌ قدر تنگ است که موجب مسدود شدن شریان‌ها شده و یا ممکن است از سایز شما بزرگ‌تر باشد که در این شرایط فشار لازم به پا را وارد نکرده و  بی‌فایده خواهد بود.

 

جوراب واریس

جهت خرید جوراب واریس باکیفیت و البته کاملا تخصصی به سایت لوازم طبی بارداری ماما سلامت مراجعه نمایید.

 

میزان فشرده‌سازی جوراب واریس برحسب میلی‌متر جیوه (mmHg) اندازه‌گیری می‌شود. این شاخص در چهار کلاس متفاوت دسته‌بندی می‌شود.

کلاس فشار A: میزان فشار تدریجی جوراب در حدود 12 تا 15 میلی‌متر جیوه است.

کلاس فشار 1: فشاری در حدود 18 تا 22 میلی‌متر جیوه را دارا می‌باشد.

کلاس فشار 2: در محدوده 23 تا 32 میلی‌متر جیوه فشار وارد می‌کنند.

کلاس فشار 3: جوراب‌های این گروه فشار تدریجی 32 تا 42 میلی‌متر جیوه دارند.

 

بهترین زمان برای پوشیدن جوراب واریس

 

جوراب واریس برای کاهش میزان تورم و پادرد به افراد توصیه می‌شود. بهتر است صبح‌ها پیش از بلند شدن از رختخواب و شروع امور روزمره، جوراب را بپوشید و تا زمانی که فعالیت در حالت ایستاده و یا در حالت پشت ‌میز نشینی دارید، از جوراب استفاده کنید. نیازی به پوشیدن جوراب در حالت درازکش و هنگام ورزش ندارید.

درضمن اگر در مشاغلی مثل کادر درمانی اشتغال دارید و برای مثال شیفت کار شما بعدازظهر یا شب است قبل از شروع شیفت کاری 10 دقیقه پاهای خود را بالاتر از سطح قلب قرار دهید و سپس جوراب بپوشید.

 

چگونه به درستی از جوراب واریس خود مراقبت کنیم؟

 

اگر به طور دائم آن‌ها را می پوشید بهتر است دو یا چند جفت جوراب واریس داشته باشید. حتما جوراب‌های خود را بعد از هر بار استفاده با یک ماده شوینده ملایم و آب گرم بشویید و آن‌ها را قبل از استفاده مجدد، روی سطح صاف خشک کنید. این کار کمک می‌کند تا جوراب خاصیت ارتجاعی خود را حفظ کرده و از پاهای شما به خوبی مراقبت کند.

 اگر به خوبی از جوراب واریس خود مراقبت کنید نباید نیازی به تعویض آن‌ها بیشتر از هر 3 تا 6 ماه باشد. زمانی که جوراب شما فرسوده شد، برای ادامه دادن درمان باید یک جفت دیگر جایگزین آن کنید.

 

بیماری واریس تفاوت رگهای سالم با رگهای واریسی

 

ویژگی‌های جوراب واریس

 

1. سطح تراکم جوراب واریس

هنگامی که یک لنگه‌ جوراب ساخته شود، یک تولید کننده خوب به طور فیزیکی میزان فشاری را که لنگه ‌جوراب ایجاد می‌کند، آزمایش و ارزیابی خواهد کرد. دلیل آن همیشه محدوده است، زیرا سطوح مختلفی از فشردگی در بخش های مختلف جوراب وجود دارد.

 

2. تراکم تدریجی جوراب واریس

یک لنگه ‌جوراب با سطح مناسب تراکم، میزان مناسبی از فشار را در محلی که به آن نیاز دارید، فراهم می‌کند. اگر فقط به دنبال فشردگی در ساق پا و ماهیچه خود هستید، ساق بند طبی را نیز در نظر بگیرید، اگر چه یک جفت جوراب واریس خوب همان کار را انجام می دهد.

 

3. ساختار نرم درزهای جوراب واریس

این ساختار تقریبا برای انواع پوشاک کشی مانند شلوارک ‌های دوچرخه‌ سواری، شلوارک فشاری، تری اتلون و غیره به کار می‌رود. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های آن این است که به گونه ای دوخته می شوند که درز ایجاد نمی‌کنند و پوست شما را تحریک نمی‌کنند.

 

4. جنس راحت و مناسب جوراب واریس

جوراب‌ های واریس باید به گونه ای قابل تنفس باشند وگرنه نمی توان حتی برای مدت کوتاهی از آن‌ها استفاده کرد. تولید کنندگان جوراب همواره مواد مختلفی را آزمایش می‌کنند تا میزان راحتی را در جوراب بیشتر و بیشتر افزایش دهند. راحتی جوراب به خصوص در قسمت پنجه پا و پاشنه پا بسیار اهمیت دارد.

 

5. خاصیت ضد رطوبت جوراب واریس

واضح است که جوراب واریسی که اجازه فرار رطوبت را نمی‌دهد موجب ایجاد خارش شده و در طول زمان بوی نامطبوعی تولید می‌کند. داشتن موادی که می‌تواند رطوبت را برطرف کند و یا اجازه خروج رطوبت از جوراب را بدهد به شما این امکان را می‌دهد که جوراب را در حین ورزش، دویدن و برای چند ساعت در طول زمان ریکاوری استفاده کنید.

جوراب واریس و ویژگی‌های آن در پیشگیری از گسترش واریس اهمیت دارد. جوراب های فشاری می توانند به تسکین علائم مشکل کمک کنند. آن ها تاثیر فوق العاده مفیدی بر رگ های متسع دارند و وضعیت آن ها را به ویژه در مراحل اولیه بیماری بهبود می بخشد. آن ها را می توان جایگزین مناسبی برای باندهای الاستیک دانست.

جوراب واریس نسبت به باندکشی امتیازات دیگری هم دارد از جمله:

۱.بسیار زیبا تر از بانداژ به نظر می رسند.

۲.مدت طولانی تری قابل استفاده است.

۳.ظاهر مدرن دارد.

۴.بسیار راحت برای استفاده است.

 

آیا واقعا جوراب واریس موثر است؟

 

ثابت شده که جوراب‌ واریس به ویژه برای بیماری‌های عروقی در پاها موثر است. جوراب واریس دارای مزایای زیر هستند:

۱.بهبود گردش خون در پاها

۲.از جمع شدن خون در رگ های پا جلوگیری می‌کند.

۳.تورم پا را کاهش می‌دهد.

۴.از بروز زخم جلوگیری می‌کند.

۵.از لخته شدن خون در رگ‌های پاها جلوگیری می‌کند

۶.درد را کاهش می‌دهد.

۷.رگ‌های واریسی را کاهش می‌دهد.

 

انواع جوراب واریس

 

متداول ترین انواع جوراب واریس جوراب های زیر زانو، جوراب نیمه ران هستند البته جوراب شلواری و انواع دیگر جوراب ها نیز در بازار موجود هستند.

پس از مشورت با پزشک در خصوص نوع و فشار جوراب، تعیین سایز دقیق برای بهره مندی از مزایای جوراب از اهمیت بسزایی برخوردار است.در هنگام استفاده از جوراب های درمانی نباید احساس تنگی آزار دهنده داشته باشید.

البته در زمان تطبیق با جوراب جدید این حس طبیعی است اما پس از چند روز از استفاده در صورت تداوم حس تنگی نیاز به تغییر فشار جوراب و کنترل مجدد اندازه گیری جهت دوری از هر گونه خطا در تجویز است. جوراب واریس باید اندازه پایتان باشد و مثل یک لایه محافظ روی سطح پاهایتان قرار گیرد.

در صورتی که برای اولین بار می خواهید جوراب درمانی استفاده کنید و به استفاده از جوراب عادت ندارید، به شما توصیه می شود ابتدا از جوراب های پیشگیری با فشار کمتر استفاده کنید و پس از عادت کردن به آن ها جوراب ها با فشار بیشتر را امتحان کنید.

 

بیماری واریس ماساژدرمانی

 

امید است مطالب گرد آمده برای شما مفید بوده باشد. در صورت سوالات بیشتر کارشناسان ما برای پاسخگویی به شما حاضر می‌باشند.

دیدگاهی در مورد “بیماری واریس چیست؟ جوراب واریس چه ویژگی‌هایی دارد؟

  1. نیلو گفت:

    آیا این جوراب واریس رو کاهش میده یا کلا جلوگیری میکنه؟

    1. این جوراب با خاصیت درمانی موجب بهبود جریان خون و کاهش درد پا و جلوگیری از واریس می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *