پزشکی, مطالب علمی

سونوگرافی آنومالی اسکن چیست و چه کاربردی دارد؟

سونوگرافی آنومالی اسکن بررسی جواب سونوگرافی توسط پزشک

سونوگرافی آنومالی اسکن، یکی از انواع سونوگرافی در بارداری می باشد که رشد جنین را بررسی می کند و به تشخیص زود هنگام ناهنجاری ها کمک می کند. این سونوگرافی بسیار مهم و معمولا دقیق است و تصاویر صحیحی را از جنین نمایان می سازد. گروه ماما سلامت به شما مطالعه این مقاله برای آشنایی بیشتر با سونوگرافی آنومالی اسکن را پیشنهاد می کند.

سونوگرافی آنومالی اسکن، نوعی اسکن سه بعدی است که در اواسط بارداری انجام ‌شده و پزشک، سلامت کودک و رحم را بررسی می‌کند. کاربرد سونوگرافی آنومالی اسکن که به اسکن سه ماهه دوم بارداری نیز معروف است، در ایجاد نمای نزدیکی از رحم و جنین داخل آن می‌باشد.

رادیولوژیستی که این اسکن را انجام می‎‏ دهد رشد طبیعی جنین شما را چک می‌کند و مکان جفت را ارزیابی می‎ نماید. با اینکه سونوگرافی آنومالی اسکن معمولا به عنوان یکی از سونوگرافی های بارداری در هفته 20 بارداری شناخته می ‎شود، اما می ‎توانید بین هفته 18 و هفته 20 به اضافه 6 روز پس از آن، جهت انجام این تست به رادیولوژیست مراجعه کنید.

 

کاربرد سونوگرافی آنومالی اسکن چیست؟

 

کاربرد سونوگرافی آنومالی اسکن برای پزشک این گونه است که قبل از اینکه با جزئیات به جنین نگاه کند، به ضربان قلب کودک و قسمت هایی از بدن او مانند صورت و دست ها توجه خواهد کرد. سونوگراف، تمامی ارگان های جنین را معاینه و اندازه گیری می کند. شکل و ساختار سر را می بیند و مشکلات مغزی نادر که قابل مشاهده هم باشد، مورد بررسی قرار می دهد. صورت را می بیند و لب شکری بودن جنین را بررسی می کند. نارسایی های شکاف کام و لب شکری مربوط به دهان بچه است که به سختی دیده می شود و واضح نیست.

ستون مهره ها از لحاظ طولی و هم مقطع عرضی بررسی می شود تا مطمئن شود همه استخوان ها در یک ردیف قرار دارند. شکم و ارگان های داخلی آن بررسی می شود. بررسی قلب، قسمت های مختلف آن و دریچه ها که باید هم اندازه باشند، انجام می شود.

دریچه ها بایستی با هر ضربان باز و بسته شوند. معده جنین دیده می شود و اینکه جنین بخشی از مایع آمنیوتیک که در اطرافش قرار دارد را می بلعد که این مایع را به صورت حباب سیاه رنگی در معده مشاهده می کنند.

وضعیت دو کلیه جنین، گردش ادرار به طور آزاد در مثانه چک می شود. دست ها، پاها را می بیند و انگشتان دست و پا را می شمارد. جفت جنین، بند ناف و مایع آمنیوتیک اطراف جنین بررسی می شود. جفت ممکن است در دیوار جلویی رحم (قدامی) یا دیوار پشتی رحم (خلفی) یا نزدیک به بالا یا ته رحم باشد.

ممکن است جفت آن قدر پایین آید که گردن رحم (سرویکس) را بپوشاند. اگر جفت پایین باشد شما نیاز به اسکن دیگری در سه ماهه سوم بارداری دارید تا موقعیت جنین و جفت را بررسی کند.

سونوگراف همچنین برای تشخیص چگونگی رشد جنین، بخش های مختلف آن را اندازه گیری می کند که به شرح زیر است :

  • اندازه گیری محیط اطراف سر (HC)
  • اندازه گیری محیط شکم (AC)
  • اندازه گیری استخوان ران (FL)

 

توصیه می کنیم از مقاله سونوگرافی در بارداری و سونوگرافی های مهم بارداری کدام است؟ در وبسایت ماماسلامت بازدید نمایید.

 

سونوگرافی آنومالی اسکن تصویر سه بعدی جنین

 

چگونگی انجام سونوگرافی آنومالی اسکن

 

سونوگرافی آنومالی اسکن معمولا در محیطی کم نور و در سه ماهه دوم بارداری انجام می شود، تا طی سونوگرافی تصویر بهتری از اندام های جنین به دست بیاید. خانم باردار باید بر روی تخت دراز بکشد، سپس شکم خانم به ژل آغشته شده و پروب سونوگرافی بر روی شکم قرار داده می شود. سپس تصاویر سیاه و سفیدی از اندام های جنین بر روی مانیتور سونوگرافی ایجاد می گردد.

سونوگرافی آنومالی اسکن سه ماهه دوم بارداری، آسیبی به مادر و جنین نمی زند، اما ممکن است برای بهتر شدن تصاویر اندام های جنین در هنگام اسکن آنومالی، فشار جزئی بر شکم مادر باردار وارد شود. معمولا محیط انجام سونوگرافی باید آرام و ساکت باشد تا مادر و پزشک بتوانند در مورد تصاویر اندام نوزاد با یکدیگر صحبت کنند. انجام سونوگرافی آنومالی اسکن معمولا 20 دقیقه طول می کشد.

اگر جنین وضعیت نامناسبی داشته باشد یا وزن مادر زیاد باشد، ممکن است سونوگرافی سه ماهه دوم بارداری به راحتی انجام نشود، که در این صورت جای نگرانی وجود ندارد. همچنین معمولا برای انجام سونوگرافی آنومالی اسکن، مثانه مادر باید پر باشد، در نتیجه مادر پیش از انجام سونوگرافی باید آب بنوشد.

 

خوب است که برای کسب اطلاعات سودمندتر از مقاله محاسبه هفته های بارداری موضوعی با اهمیت یا بی اهمیت در سایت ماماسلامت بازدید نماید.

 

آیا سونوگرافی آنومالی اسکن به جنین آسیب وارد می کند؟

 

تاکنون خطرات شناخته شده ای برای مادر و جنین در هنگام سونوگرافی آنومالی اسکن شناخته نشده است، اما نکته مهمی که باید به آن توجه شود این است که آیا انجام سونوگرافی آنومالی ضروری است یا خیر، زیرا اطلاعات حاصل از سونوگرافی آنومالی اسکن می تواند منجر به اقدامات درمانی مهمی شود.

البته به خاطر استفاده از امواج در سونوگرافی، نگرانی‌ها‌یی وجود دارد ولی در دوران بارداری و بدلیل اهمیت سلامت مادر باردار و جنین باید سونوگرافی انجام شود و انجام انواع سونوگرافی برای مادران معمول بوده و عوارض جانبی به دنبال ندارد.

 

سونوگرافی آنومالی اسکن تصویر نوزاد متولد شده و عکس سونوگرافی

 

اهمیت سونوگرافی آنومالی اسکن و بهترین زمان انجام آن

 

در دوران بارداری، سه تا 3 ماهگی وجود دارد و هر سه ماهه در چرخه تولد یک کودک اهمیت خود را دارد. برای اطمینان از اینکه رشد کودک در طول نه ماه انجام می شود، و اینکه نرمال است و در مسیر صحیح پیش می رود، ضروری است.

اهمیت سونوگرافی آنومالی اسکن کاملا بستگی به نتیجه معاینات پزشک دارد که با در نظر گرفتن به عوامل مختلفی مثل نتیجه آزمایش‌ ها و شرایط بدنی مادر مشخص می‌ شود. اگر پزشکی تشخیص دهد که شرایط مادر حساس است امکان دارد ماهی یک بار دستور سونوگرافی در بارداری را بدهد.

در صورت طبیعی بودن شرایط، یک ‌بار در همان هفته 8 جنین، بار دوم از هفته 11 تا 14 جهت تست سونوگرافی غربالگری سه ماهه اول، بار سوم بین هفته 15 تا 22 برای تست غربالگری خون که البته یک بار هم همزمان با بار دوم سونوگرافی صورت می‌گیرد و بار چهارم در آخرین ماه بارداری برای تعیین موقعیت قرارگیری جنین در بدن صورت می‌گیرد. جنین معمولا می‌ بایست سر به سمت پایین در رحم قرار گرفته باشد.

 

بیماری های قابل تشخیص با کمک سونوگرافی آنومالی اسکن

 

کاربرد سونوگرافی آنومالی اسکن و نتایج آن در تشخیص بیماری‌های زیر که نیازمند بررسی و دقت بیشتری می‌باشد، بسیار مهم است:

  • اسپینا بیفیدا: اسپینا پیفیدا یا مهره شکاف دار نوعی ناهنجاری مادرزادی است که در ستون مهره ایجاد شد و روی نخاع جنین تاثیر می گذارد. اسپینا بیفیدا معمولا به طور کامل در سونوگرافی آنومالی اسکن مشخص می شود.
  • بیماری های قلبی: شناسایی برخی از بیماری ها از جمله بیماری قلبی با کمک سونوگرافی آنومالی اسکن دشوار تر است و فقط 15 تا 20 درصد نوزادان دارای نقایص قلبی با کمک اسکن شناسایی می شوند. در چنین مواردی برای بررسی دقیق تر ساختار و عملکرد قلب، اکو کاردیوگرافی جنین انجام می شود. اکو قلب جنین جهت تشخیص مشکلات قلبی استفاده می شود و بر روی سلامتی جنین تاثیری ندارد.
  • شکاف لب: اختلال جنینی مانند شکاف لب در سونوگرافی آنومالی اسکن تشخیص داده می شود. کودک دارای شکاف لب بعد از تولد ممکن است به جراحی جهت درمان شکاف لب نیاز داشته باشد.
  • مشکلات جدی مغزی و داخلی: در موارد اندکی برخی از بیماری های خطرناک مربوط به مغز، کلیه ها، اندام های داخلی و استخون کودک با کمک سونوگرافی آنومالی اسکن مشخص می شوند.

اگر اختلال جنین بسیار جدی و نادر باشد و امکان درمان بیماری وجود نداشته باشد، ممکن است جنین در طول بارداری یا پس از تولد از دنیا برود.

 

در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر از مقاله علت تشکیل نشدن قلب جنین چه چیزی می تواند باشد در مجله اینترنتی ماماسلامت را مورد مطالعه قرار دهید.

 

اگر در سونوگرافی آنومالی اسکن مشکلی باشد چه؟!

 

حدود ۱۵ درصد اسکن‌ها دوباره باید انجام شود و اکثر مشکلاتی که نیاز به اسکن مکرر دارند جدی نیستند. رایج ترین کاربرد سونوگرافی آنومالی اسکن و انجام دوباره آن، این است که سونوگرافیست ممکن است هر آنچه را که لازم است ببیند را ندیده است.

این مسئله ممکن است به این دلیل باشد که جنین در وضعیت مناسبی قرار نداشته و یا مادر دارای اضافه وزن بارداری باشد، در این صورت اسکن باید در هفته ۲۳ بارداری تکرار شود.

در صورتی که سونوگرافیست مشکلی را در جنین پیدا کرد یا به آن مشکوک شد باید طی ۳ تا ۵ روز اسکن درجای دیگر تکرار شود. اگر متخصص تشخیص دهد که جنین از نظر قلبی مشکل دارد ، از شما می خواهد که برای انجام اکو از جنین آماده شوید تا نگاهی دقیق به قلب جنین بیندازد.

 

 

سونوگرافی آنومالی اسکن تصویر سونوگرافی سه بعدی و مادر باردار

 

آیا سونوگرافی آنومالی اسکن دقیق است؟

 

انجام سونوگرافی آنومالی اسکن در اواسط دوران بارداری بسیار مهم است، چون به تعیین رشد کودک و تشخیص زود هنگام ناهنجاری هایی که ممکن است کودک در حال رشد باشد، کمک خواهد کرد. اسکن غیر عادی معمولا دقیق و ارائه یک تصویر واضح است. با این حال، همیشه لازم نیست که اسکن 100 درصد دقیق باشد و نتایج صحیح را در تمام زمان ها نشان دهد.

این به این دلیل است که تعیین ناهنجاری در کودک، به خصوص در اندام های حیاتی، و یک اسکن غیر عادی ممکن است و یا ممکن است آن را نشان ندهد، دشوار است. همچنین ممکن است پزشک چندین بار شکم را اسکن کرده و تصویر روشنی از نوزاد به دست آورید.

 

مقاله در زمان بارداری چه بخوریم؟مفید ترین غذاهای دوران بارداری کدام است؟ از سایت ماماسلامت را مورد مطالعه قرار دهید.

 

قبل از سونوگرافی چه آمادگی لازم است؟

 

1– مثانه باید پر از آب باشد، زیرا مثانه پر همانند یک ذره‌ بین برای بررسی رحم و تخمدان ها در سونوگرافی عمل نموده و موجب شفافیت تصویر می شود. به علاوه مثانه پر، گاز های روده را که مزاحم سونوگرافی هستند به بالا رانده و آن ها را از صحنه تصویربرداری دور می سازد.

۲- نوشیدن آب، چای، آب میوه و دیگر مایعات برای پر شدن مثانه کافی است. لذا هیچگاه از داروهای ادرار آور، خصوصا بدون توصیه پزشک استفاده نکنید.

۳- در سونوگرافی از زنان باردار تا هفته دوازدهم حاملگی، مثاثه باید کاملا پر باشد، ولی برای ماه های بالاتر، نیازی به پربودن مثانه نیست.

۴- برای انجام سونوگرافی از داخل واژن، مثانه نیمه پر کافی است. در این حالت مثانه خیلی پر ایجاد مزاحمت می کند. بنابراین اگر در مواردی قرار باشد سونوگرافی از روی شکم انجام گیرد، ابتدا با مثانه پر مراجعه نمایید. سپس کمی از ادرار داخل مثانه در صورت لزوم تخلیه شده و سونوگرافی داخل واژن انجام می شود.

۵- سونوگرافی باید از روی پوست و با ژل مناسب انجام شود.

۶- وجود موی اندک در ناحیه سونوگرافی مزاحمتی ایجاد نمی کند، ولی در مواردی که موی بیش از حد در محل وجود دارد، باید قبل از انجام سونوگرافی نسبت به تراشیدن آن اقدام نمود.

۷- هنگم داشتن زخم باز نمی توان سونوگرافی انجام داد، زیرا ژل سونوگرافی موجب تحریک زخم یا آلودگی بیشتر آن می شود.

۸- همیشه قبل از انجام سونوگرافی، پزشک خود را از سابقه عمل های جراحی قبلی خود مطلع نمایید.

۹- انجام سونوگرافی داخل واژن در ماه های پایین بارداری اشکالی ندارد و در ماه های بالاتر نیازی به انجام این روش نیست.

 

سونوگرافی آنومالی اسکن تصویر سه نوع سونوگرافی جنین

 

قبل از مراجعه به مرکز سونوگرافی چه چیزی بخورید؟

 

سونوگرافی آنومالی اسکن یکی از مهم‌ ترین سونوگرافی‌ ها در بارداری است. این سونوگرافی به منظور تشخیص مشکلات و ناهنجاری ‌های جنین از جمله سندروم داون انجام می ‌شود.

آنومالی اسکن هم مانند سایر روش‌ های سونوگرافی به آمادگی ‌های اولیه نیاز دارد. یکی از سوالات متداول برای انجام این سونوگرافی، شرایط تغذیه‌ ای قبل از آن است.

برای انجام این آزمایش باید خوراکی‌ ها و نوشیدنی‌ های همیشگی خود را استفاده کنید و برای انجامش نیازی به مثانه‌ پر نیست. با این حال، بیشتر پزشکان از شما درخواست می‌ کنند مثانه‌ خود را از 30 دقیقه قبل از انجام آزمایش خالی نکنید، مگر اینکه احساس ناراحتی می ‌کنید، زیرا مقداری مایع در مثانه تصویربرداری را بهتر می کند.

اما چرا باید معده‌ شما خالی نباشد؟ حرکت جنین یکی از مواردی است که به انجام سونوگرافی بهتر و دیدن اجزا کمک می‌ کند و غذا می ‌تواند جنین شما را به جنب و جوش بیاندازد.

بهتر است قبل از رفتن برای انجام سونوگرافی آنومالی اسکن، مواد غذایی نسبتا پر کالری و کم حجم مصرف کنید. بعضی پزشکان خوردن غذا های شیرین را توصیه می ‌کنند. اما شما باید در بارداری تغذیه‌ خود را کنترل کنید، پس اگر قرار است چیز شیرینی بخورید، بهتر است از قند های طبیعی استفاده کنید.

خواص خرما در بارداری بر کسی پوشیده نیست و هم در طب سنتی و هم علم پزشکی به خوردن آن در حد اعتدال توصیه می ‌شود. به طور کلی سعی کنید حدود 45 دقیقه تا یک ساعت قبل از قرار خود با سونوگرافیست، چیزی سبک ماند ساندویچ، سالاد، یک کاسه کوچک ماکارونی و غیره  خورده یا همراه خود داشته باشید. با این کار کودک کمی فعال ‌تر شده و سونوگرافی راحت ‌تر انجام می شود.

 

به شما مقاله کیست تخمدان در بارداری خطرات و عوارض! از سایت ماماسلامت برای مطالعه پیشنهاد می کنیم.

 

سونوگرافی آنومالی اسکن حرکت جنین و حالت خوب مادر

 

آسیب‌های سونوگرافی و حفاظت در مقابل آن‌ها

 

اگر سونوگرافی آنومالی به دست افراد توانمند و با تکنيک‌های معقول و دفعات مناسب انجام بگيرد، فاقد هر گونه ضرری خواهد بود. انجام سونوگرافی برای زمان‌های طولانی، مقاصد غيرعلمی و خصوصا توسط افراد غيرپزشک و ناوارد نادرست و اشتباه می‌باشد.

مادران باردار بايد به اين موضوع توجه داشته باشند که جنسيت جنين و تصوير سه بعدی جنينی که در شکم شان وجود دارد اگر چه زيبا به نظر می‌رسد، اما نبايد بيش از حد به اين مسئله توجه نموده و از پزشک شان بخواهند که بیش از حد طبیعی به انجام سونوگرافی آنومالی  اقدام نمايد. به نظر می‌رسد که انجام سه نوبت سونوگرافی در هفته‌های ۱۲ و ۲۶ و ۳۶ بارداری لازم و کافی باشد.

سونوگرافی در هفته ۱۲ برای اين که بدانيم آيا جنينی وجود دارد؟ آيا مغز جنين تشکيل شده است ؟ و آيا دوقلو یا چندقلو وجود می باشد؟ انجام می‌شود. سونوگرافی در هفته ۲۶ برای تعيين دقيق سن و مطالعه بدن و حرکات جنين صورت می‌گیرد.

سونوگرفی هفته ۳۶ برای تعيين وضعيت قرارگيری جنين، اینکه سر جنين رو به پائين است، پای جنين رو به پايين است، وضعيت جفت، بند ناف و مايع داخل کيسه آب و … انجام می‌شود.

در مواردی که وضعيت خاصی برای مادر يا جنين وجود داشته که يا پزشک معالج تشخيص دهد می‌توان دفعات انجام سونوگرافی و یا سونوگرافی آنومالی در طی بارداری را افزايش داد. در بررسی‌‌های به عمل آمده در بارداری، سونوگرافی با عوارض جنینی همراه نبوده است، با این حال سونوگرافی باید توسط افراد مجرب و افرادی که در زمینه تشخیص اختلالات جنینی و تکنیک‌‌های لازم برای پرهیز از تماس بیش از حد جنین با سونوگرافی، آموزش‌‌های تخصصی دیده‌‌اند، به انجام برسد.

همچنین انجام سونوگرافی آنومالی اسکن با هدف غیرطبی مانند عکس‌برداری یادگاری از جنین توصیه نمی‌‌شود.

 

چند بار باید سونوگرافی آنومالی انجام داد؟

 

تا ۸۵ درصد موارد جلسه اول سونوگرافی آنومالی اسکن برای غربالگری جنین کفایت می‌کند اما در ۱۵ درصد موارد به دلایلی اسکن دوباره انجام می‌شود. شایع‌ترین دلیل تکرار سونوگرافی این است که پزشک در طی سونوگرافی قادر به ارزیابی و مشاهده کل بافت جنین نبوده است. علت چنین مشکلی ممکن است به دلیل وضعیت قرارگیری جنین یا اضافه‌ وزن مادر باشد. در این شرایط، اسکن باید پس از یک یا دو هفته تکرار شود.

 

Nf در سونوگرافی آنومالی چیست؟

 

چین نوکال (Nf) یک چین طبیعی پوست است که در پشت گردن جنین در سه‌ ماهه دوم بارداری دیده می‌شود. افزایش ضخامت غیرطبیعی Nf یک معیار برای پی بردن به ناهنجاری‌های تکاملی در جنین است و در سونوگرافی‌های معمول در سه‌ ماهه دوم بارداری اندازه‌گیری می‌شود. اگر ضخامت Nf در سونوگرافی آنومالی اسکن بالای ۶ میلی‌متر باشد، غیرطبیعی محسوب می‌شود. از مشکلاتی که از طریق سنجش چین نوکال (Nf) در سونوگرافی قابل‌ تشخیص است می‌توان به سندرم ترنر، بیماری قلبی مادرزادی، سندرم نونان، سندرم کلیپل فایل (کوتاهی گردن)، سندرم زلوگر، سندرم کامینگ و سندرم رابرت اشاره کرد.

 

 

سونوگرافی آنومالی اسکن تصویر سونوگرافی و پدر ومادر

 

چگونگی تشخیص سندروم داون با سونوگرافی

 

در ماه‌های اولیه بارداری اگر پزشک متخصص متوجه علائم خاصی بشود، لازم است مادر برای تشخیص سندروم داون با سونوگرافی اقدام نماید. زیرا سونوگرافی آنومالی قادر است یک تصویر کامل از اندام جنین و یا مشخصه‌هایی نظیر ضخامت پوست گردن در اختیار پزشک قرار دهد. بررسی نتایج آزمایش می‌تواند خبر از وجود سندروم داون خفیف یا شدید بدهد.

تشخیص سندروم داون با سونوگرافی آنومالی اسکن تنها یکی از راه‌های تصویربرداری برای تایید این اختلال است. سونوگرافی کمک می‌کند تا پزشک تصویر اندام داخلی جنین را به خوبی مشاهده کند. مشکلاتی نظیر اختلالات روده‌ای و بیماری‌های قلبی معمولا نشان دهنده جنین با سندروم داون است.

امید است مقاله پیش رو برای شما مفید بوده باشد. در صورت نیاز به توضیحات بیشتر کارشناسان ماماسلامت مشتاقانه در خدمت شما می‌باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *