زایمان طبیعی به زایمان از طریق واژن و بدون هیچ گونه دارو و مداخله پزشکی، با استفاده از تکنیک هایی مانند آرامش و تنفس کنترل شده برای درد اشاره دارد. ماما سلامت می گوید تجربه ی هر زایمان طبیعی منحصر به فرد است و ممکن است از مادر به مادر متفاوت باشد.
زایمان طبیعی روشی برای زایمان است که به طبیعت اجازه می دهد مسیر خود را طی کند. این ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- طی کردن مراحل زایمان بدون کمک داروها، از جمله مسکنهایی مانند اپیدورال
- استفاده از چند مداخله پزشکی مصنوعی مانند نظارت مداوم جنین یا اپیزیوتومی (زمانی که پرینه، ناحیه بین واژن و مقعد، بریده می شود تا جایی برای نوزاد در حین زایمان باز شود)
- اجازه دادن به زن که مراحل زایمان و درد زایمان را رهبری کند و به هر نحوی که راحت باشد با آن برخورد کند.
آماده شدن برای زایمان طبیعی
در حالی که تقریباً غیرممکن است که برای هر جنبه ای از مراحل زایمان طبیعی خود برنامه ریزی کنید ، ولی اگر احساس آمادگی و آشنایی با مراحل را داشته باشید، می تواند تا حد زیادی به شما کمک کند. چند نکته که باید قبل از زایمان طبیعی به آنها فکر کنید:
- کیف بیمارستان خود را ببندید
- به بیمارستان یا مرکز زایمانی که می خواهید زایمان کنید مراجعه کنید
- نگاهی به چند موقعیت رایج زایمان طبیعی بیندازید
- علائم شروع زایمان را بشناسید
زایمان طبیعی چه حسی خواهد داشت؟
تجربه ی درد زنان در حال زایمان ممکن است متفاوت باشد. برای مادرانی که اولین زایمان خود را تحربه می کنند، درد جدید است و زایمان آنها ممکن است بیشتر از کسانی که قبلاً آن را تجربه کرده اند، طول بکشد.
خوب است برای اطلاعات بیشتر خود از مقاله در چه سنی نوزاد اسم خود را تشخیص می دهد از سایت ماماسلامت بازدید نمایید.
علائم شروع مراحل زایمان طبیعی
پیش بینی دقیق زمان شروع فرآیند زایمان کار سختی است ولی با دانستن نشانه های شروع زایمان و دقت و توجه به آنها می توانید بفهمید که آیا به زمان تولد نوزاد خود نزدیک شده اید یا خیر.
- انقباضات شدید و مکرر رحمی
- ترشحات صورتی و آغشته به خون رحم
- درد شکم و کمر
- پارگی کیسه آب
برای زنانی که زایمان طبیعی دارند، زایمان در سه مرحله انجام می شود :
مرحله 1: درد زایمان
زایمان خود به سه مرحله تقسیم می شود – درد زایمان اولیه، درد زایمان فعال و درد زایمان انتقالی. همه زنانی که زایمان طبیعی دارند، هر سه مرحله درد زایمان را تجربه خواهند کرد، اگرچه ممکن است اصلاً فاز اول را متوجه نشوید. زمان و شدت انقباضات می تواند به شما کمک کند که متوجه شوید در کدام مرحله از زایمان طبیعی هستید، در حالی که معاینات فیزیکی دوره ای پیشرفت شما را تایید می کند.
راه های طبیعی برای کنترل در در حین زایمان طبیعی
- هیپنوتیزم (که “هیپنوتیزم” نیز نامیده می شود)
- یوگا
- مراقبه
- پیاده روی در بارداری
- ماساژ
- تغییر موقعیت (راه رفتن، دوش گرفتن، تکان دادن یا تکیه دادن به توپ های زایمان)
- گرفتن حمام یا دوش
- حواس پرتی از طریق فعالیت ها برای از بین بردن تمرکز از درد
- گوش دادن به موسیقی آرامش بخش
مرحله 2: هل دادن و زایمان نوزاد
این زمانی است که دهانه رحم شما به علامت جادویی 10 سانتی متر می رسد .اکنون نوبت شماست که نوزاد خود را تا پایان مسیر از طریق کانال زایمان هل دهید، مگر اینکه لازم باشد هل دادن نوزاد را برای مدتی به تاخیر بیندازید(در این صورت برای چند دقیقه تا یک ساعت استراحت خواهید کرد در حالی که رحم شما بیشتر کار را انجام می دهد و کودک را در کانال زایمان به سمت بیرون هدایت می کند).
فشار ناشی از زور زدن و انقباضات رحمی و زور زدن شما، نوزاد را در کانال زایمان به سمت پایین پیش میبرد. نرمی و انعطاف استخوانهای جمجمه و فواصل بین این استخوانها، به عبور سر کودک از کانال زایمان کمک میکند و در نهایت سر نوزاد از ناحیۀ تناسلی مادر مشاهده و خارج میشود.
به محض خروج سر، پزشک با عمل مکش یا ساکشن، مایع آمنیوتیک، خون و مخاط رحم را از بینی و دهان نوزاد خارج میکند. پس از سر، شانهها و سپس سایر قسمتهای بدن از واژن خارج میشود.
در تمام این مراحل شما باید به زور زدن خود ادامه دهید. فراموش نکنید که فشار شما با انقباضات رحمی همزمان، تأثیر بیشتری دارد و همچنین یادتان باشد که در فواصل دردهای زایمانی نفسهای عمیق بکشید تا توان بیشتری برای ادامۀ زایمان داشته باشید.
مرحله 3: زایمان جفت
بدترین و سخت ترین مراحل را پشت سر گذاشته اید. در این مرحله نهایی زایمان، شما همچنان به انقباضات خفیف خود ادامه می دهید زیرا پزشک به شما کمک می کند جفت جنین که در طول بارداری وظیفه ی تغذیه و اکسیژن رسانی به جنین را بر عهده داشته است، از دیواره رحم جدا و از واژن خارج شود.
ملاقات با نوزاد پس از زایمان طبیعی
تا زمانی که هیچ گونه عارضه ای را در حین درد کشیدن و زایمان تجربه نکرده اید، می توانید بلافاصله پس از زایمان، اغلب در زمانی که جفت خود را زایمان می کنید و پزشک شما در حال ترمیم هرگونه مشکلی است، نوزاد خود را در آغوش بگیرید و در صورت تمایل، به او شیر بدهید.
در این زمان می توانید با نوزاد خود صحبت کنید، زیرا کودک شما صدای شما و همسرتان را تشخیص می دهد. شما ممکن است احساس پیوند فوری با کودک خود داشته باشید، یا ممکن است تا حدودی احساس جدایی کنید. هر دو حالت کاملا طبیعی است. مهم نیست اکنون چه احساسی دارید، خیلی زود عاشق فرزند خود خواهید شد. گاهی اوقات فقط کمی زمان می برد.
بازدیدکنندگان محترم مطالعه مقاله چند نکته مهم برای تقویت تخمدان و بارداری سریع را از سایت ماماسلامت از دست ندهید.
بعد از زایمان طبیعی چقدر طول می کشد تا بدن بهبود یابد؟
سرعت بهبودی واژن شما پس از تولد بر اساس عوامل زیادی متفاوت است. اگر پارگی نداشته باشید، بهبودی معمولاً حدود سه تا پنج هفته طول میکشد، و اگر پارگی پرینه یا اپیزیوتومی داشته باشید، حدود شش هفته طول میکشد.
در برخی شرایط خاص حتی اگر بخواهید زایمان طبیعی داشته باشید، ممکن است مجبور به سزارین شوید. دلایل متعددی وجود دارد که ممکن است پزشک شما تصمیم به سزارین بگیرد:
- شرایط مزمن (مانند بیماری قلبی) که زایمان طبیعی را خطرناک می کند
- عوارض بارداری (مانند مشکلات جفت یا پره اکلامپسی )
- اندازه کودک شما
- وزن یا سن شما
- حمل چند قلو
- داشتن نوزاد در وضعیت بریچ
اگر قرار است زایمان طبیعی داشته باشید، در صورتی که زایمان شروع نشود یا متوقف شود، اگر جنین شما در ناراحتی جنینی قرار دارد، اگر بند ناف شما افتاده باشد یا اگر شما دچار افتادگی بند ناف هستید، ممکن است پزشک در طول مراحل زایمان نیز سزارین اورژانسی انجام دهد. پارگی رحم دارند فقط به یاد داشته باشید: بهترین زایمان همیشه آن است که ایمن ترین باشد – و هر زایمانی که با یک نوزاد سالم در آغوش شما به پایان برسد موفقیت آمیز است.
زایمان طبیعی بعد از سزارین (VBAC) چیست؟
اگر آخرین باری که زایمان کردید از طریق سزارین زایمان کردید، احتمالاً از خود می پرسید که آیا می توانید بعد از سزارین (VBAC) زایمان طبیعی داشته باشید یا خیر . به طور خلاصه: ممکن است، اگرچه تعدادی از عوامل می توانند شانس شما را افزایش یا کاهش دهند. با پزشک خود در مورد اینکه چه چیزی برای شما و کودک
پیشنهاد ماماسلامت به شما خرید دستگاه ضد عفونی کننده کاپ قاعدگی برای سلامت بیشتر هنگام استفاده از کاپ پریودی است.