کم خونی در بارداری زمانی اتفاق می افتد که با رشد جنین، تغییرات داخلی و فیزیکی در بدن مادر به وجود می آید.
یکی از این مشکلات که اکثر مادران باردار با آن روبرو هستند، کم خونی در بارداری می باشد. در ابتدا ممکن است میزان کم خونی خفیف باشد و آسیبی به بدن مادر وارد نکند، اما در صورت نادیده گرفتن و بزرگتر شدن جنین، ممکن است کم خونی شدید در بدن مادر به وجود آمده و بر وضعیت جسمانی مادر تاثیر گذار باشد.
مطالعه مقاله راحتی و آسایش مادران باردار تا چه اندازه مهم است در وبسایت ماماسلامت را به شما پیشنهاد می دهیم.
علت کم خونی در بارداری چیست؟
در زمان بارداری، بدن در وضعیت تازه ای قرار میگیرد که همین مراقبت های ویژه ای را لازم دارد. بدن مادر، برای تغذیه جنین، به آهن بیشتری نیاز دارد. آهن از اجزای اصلی هموگلوبین، یعنی پروتئین سلول های قرمز بدن است. سلول های قرمز نقش انتقال اکسیژن از ریه به سایر اندام ها را بر عهده دارند. برای بیشتر مادران پیش میآید که در زمان بارداری، با کمبود آهن و در نتیجه کم خونی مواجه شوند.
کم خونی در بارداری در صورتی که خفیف باشد، طبیعی است، چون ذخیره آهن در بدن اکثر خانم ها برای سپری کردن دوران بارداری، خصوصا در ماه های دوم و سوم و یا ماه هفتم به بعد، کافی نیست. اما کم خونی در بارداری اگر شدید تشخیص داده شود، هم برای جنین و هم برای مادر خطرناک است و باید جدی گرفته شود.
هنگام بارداری میزان خون در بدن مادر بیشتر از حالت عادی است. همچنین سلول های سازنده خون نیز در بدن افزایش پیدا میکنند. معمولا زمانی که جنین شش ماهه یا سه ماهه است، احتمال بروز کم خونی در بارداری وجود دارد که میتواند دلایل مختلفی داشته باشد.
نشانه های کم خونی در بارداری چیست؟
کم خونی نشانه های مختلفی دارد و گاهی اوقات ممکن است برخی از علائم در بدن مادر باردار به وجود بیاید که با کم خونی اشتباه گرفته شود.
سردرد و سرگیجه
یکی از نشانه هایی که ممکن است به علت کم خونی در بارداری بروز کند، احساس سردرد شدید و سرگیجه است. به طور کلی سرگیجه یکی از نشانه های طبیعی کم خونی است و حتی افرادی که باردار نیستند نیز عمدتا این علائم را از خود نشان میدهند.
با توجه به اینکه مادر باردار میتواند به علت بارداری نیز دارای سرگیجه و سردرد باشد، در صورتی که احساس کردید در سه ماهه دوم و سوم این سرگیجه ها تشدید شده اند و برای شما آزار دهنده هستند، باید به یک پزشک مراجعه کنید و بررسی شوید.
احساس ضعف و خستگی
یکی دیگر از نشانه های کم خونی در بارداری احساس ضعف و خستگی است. افرادی که دارای فقر آهن هستند، احساس خستگی زیادی دارند. به گونه ای که قادر به انجام فعالیت های عادی روزانه خود نخواهند بود.
مشکلات تنفسی
کمبود آهن در بدن بر میزان تنفس شما نیز تاثیر گذار خواهد بود. با توجه به اینکه هموگلوبین نقش اکسیژن رسانی به سلول های بدن را بر عهده دارد، در نتیجه اگر میزان آن در بدن کاهش پیدا کند، ممکن است مادر باردار دچار تنگی نفس یا مشکلات در تعداد ضربان قلب شود. همچنین احتمال دارد که میزان دما در دست و پا ها کاهش پیدا کند. به همین دلیل این شخص احساس میکند که دست و پا های او پیوسته سرد هستند.
چرا کم خونی بارداری خطرناک است؟
در صورت عدم درمان، کم خونی در بارداری میتواند عواقب بسیاری در این دوران، به ویژه برای سلامت نوزاد داشته باشد.
در اواخر بارداری، جنین به مقدار زیادی اکسیژن نیاز دارد. همان طور که میدانید، گلبول های قرمز مسئول انتقال اکسیژن هستند. اگر بدن مادر به دلیل بیماری یا رژیم غذایی نامتعادل نتواند گلبول های قرمز کافی تولید کند، ممکن است جنین اکسیژن کافی دریافت نکند. این میتواند منجر به اختلالات رشدی و تحت شرایط خاص، زایمان زودرس یا عوارض زایمان شود.
با این حال، اگر به طور منظم برای معاینه به متخصص زنان مراجعه میکنید، جای نگرانی نیست. اگر واقعا دچار کم خونی در بارداری هستید، متخصص زنان این موضوع را طی آزمایش خون مشخص میکند و بلافاصله درمان مناسب را آغاز میکند.
عوارض کم خونی بارداری کدام است؟
کم خونی در بارداری به صورت شدید را باید جدی گرفت، چرا که سلامت مادر و جنین را تهدید میکند. کم خونی در بارداری، عوارض حساسی در پی دارد، از جمله:
- احتمال بالاتر مرگ و میر نوزاد
- احتمال بالاتر زایمان زودرس
- احتمال رشد ناقص جنین و کم وزنی در هنگام تولد
- ریسک بالاتر مرگ مادر بر اثر خونریزی
- احتمال بالاتر افسردگی بعد از زایمان
دلایل کم خونی در بارداری چیست؟
کم خونی در بارداری غیر معمول نیست، اما میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. در بیشتر موارد به دلیل کمبود برخی ویتامین ها یا مواد معدنی است که مقادیر بیشتری از آن ها در دوران بارداری نسبت به معمول مورد نیاز است.
كم خونی می تواند به دليل كمبود ويتامين B12 يا اسيد فوليک و يا برخی بيماری های حاد باشد، ولی رايج ترين دليل كم خونی، فقر آهن است.
دلایل اصلی بروز کم خونی در بارداری عبارتند از:
– تغذیه نامناسب
– مصرف نکردن موادغذایی غنی از آهن
– مصرف زياد چای يا قهوه
– اهدای مداوم خون (3 بار يا بيشتر در طول سال)
– مصرف مداوم برخی داروها مثل آسپيرين يا دارو های ضد التهاب
– از دست دادن خون به واسطه خونريزی
– خونريزی های ماهانه و قاعدگی شديد
– هموروئید شدید
– بارداری با فاصله کم از زایمان قبلی
– سرگیجه
– خستگی
– ضربان قلب سریع یا نامنظم
توصیه می کنیم از مقاله علل بروز هموروئید یا بواسیر در بارداری چیست در مجله اینترنتی ماماسلامت بازدید نمایید.
درمان کم خونی در بارداری
اگر میزان کم خونی در بارداری معمولی باشد و آسیب چندانی به مادر باردار وارد نکند، میتوان با کمک چند قرص و دارو که توسط پزشک تجویز میشود، به راحتی آن را برطرف کرد. اما در برخی از مادران باردار مشاهده میشود که میزان کم خونی بسیار شدید است. به گونه ای که مادر با پیوسته با سرگیجه و سردرد و حالت تهوع مواجه است و این ممکن است به مرور زمان بدن را ضعیف کند.
درمان دارویی
بهترین راه حل این است که همیشه در طول بارداری از قرص و مکمل های آهن استفاده کنید تا میزان هموگلوبین در خون کاهش پیدا نکند. همچنین با انجام آزمایش خون کاملا مشخص میشود که میزان گلبول های قرمز در بدن شما چقدر است. همچنین پزشک چند نوع ویتامین مختلف برای شما تجویز میکند. با توجه به اینکه در زمان بارداری هستید، ممکن است مصرف برخی از داروها برای شما ممکن نباشد.
اما مصرف ویتامین ها به هیچ وجه مشکلی ندارد. برخی از ویتامین ها دارای مکمل های آهن هستند که میتوانند به جذب آهن در بدن کمک کنند. با توجه به اینکه حدود ۲۷ و ۲۸ میلی گرم آهن باید در دوران بارداری به بدن مادر جذب شود، پیشنهاد میشود که علاوه بر مصرف مکمل های آهن از ویتامین های مختلف استفاده کنید.
توصیه ما به شما مطالعه مقاله آیا امکان مصرف داروها در بارداری وجود دارد؟ در وبسایت ماماسلامت می باشد.
نقش تغذیه در درمان کم خونی
علاوه بر تاثیری که دارو ها و مکمل های آهن میتواند برای درمان کم خونی در بارداری داشته باشند، یکی دیگر از روش های درمان، تغذیه مناسب در زمان بارداری است. بسیاری از بانوان در زمان بارداری مشکلات تغذیه پیدا می کنند که ممکن است به علت رشد جنین باشد. مثلا ممکن است که میزان تغذیه آن ها کاهش یا افزایش پیدا کند. در هر صورت باید با یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا در زمان بارداری تقریبا تمامی مواد غذایی لازم برای بدن شما و جنین فراهم باشد.
برای کم خونی در بارداری چه بخوریم؟
درمان کم خونی در بارداری معمولا شامل ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی بوده است.
بهترین برنامه برای رسیدن به این منظور، شامل موادی است که سرشار از آهن و دیگر ویتامین های ضروری برای تولید هموگلوبین و گلبول های قرمز خون باشند. این رژیم غذایی باید شامل غذاهایی که جذب آهن را ساده تر می کنند نیز باشد.
گرچه درمان کم خونی از هر فرد به فرد دیگر متفاوت است، اما بیشتر اشخاص به ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلی گرم آهن روزانه نیاز دارند.
مطالعه مقاله مصرف قرص آهن در بارداری چه ضرورتی دارد از مجله اینترنتی ماماسلامت را به شما بازدید کنندگان محترم پیشنهاد می کنیم.
اضافه کردن غذاهایی که در ادامه به آن ها اشاره می شود، شما را در تامین قسمتی از این نیاز کمک خواهد کرد:
گوشت
برای کم خونی در بارداری از گوشت گوساله به صورت روزانه تغذیه کنید.
تحقیقات نشان می دهد به منظور جذب بهتر آهن، گوشت گوساله را با خوراکی های که غنی از آهن هستند مانند گوجه فرنگی، توت فرنگی، پرتقال، بروکلی و… مصرف کنید.
مکمل ها
مصرف مکمل، ویتامین C یا خوردن مواد غذایی که حاوی ویتامین ث هستند عوارض کم خونی در بارداری را کاهش می دهد.
مرکبات، توت فرنگی، کیوی، ملون، سبزیجات برگ سبز، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای و… میتواند جذب آهن را در بدن شما افزایش دهد.
آجیل
خوردن چند عدد پسته به صورت مداوم کم خونی در بارداری را برطرف می کند.
بادام زمینی و گردو بهترین گزینه های خشکبار برای دریافت آهن هستند.
موز
موز، منبع عالی آهن و مواد کانی دیگر است. خوردن روزی یک عدد موز برای صبحانه، کم خونی در بارداری را درمان یا از آن پیشگیری می کند.
تخم مرغ
تخم مرغ علاوه بر انتخاب اول برای خوردن صبحانه، به عنوان یکی از بهترین مواد غذایی برای درمان کم خونی در بارداری و دارای سطح بالای آهن است.
تخم مرغ را می توانید با اسفناج و.. به عنوان یک ناهار عالی میل نمایید.
کنجد
یکی از روش های درمانی در طب سنتی برای درمان کم خونی در بارداری مصرف کنجد است، کنجد سرشار از آهن است، به همین دلیل درمان بسیار خوبی برای کم خونی به شمار می رود.
شیره انگور
شیره انگور و توت یا همان سه شیره به عنوان بهترین مواد غذایی برای کم خونی در بارداری است. شیره های مختلف توت، انگور و.. به عنوان منبع خوبی از کلسیم، منزیم و ویتامین و.. می باشد.
سعی کنید شیره ها را روی نان تست یا بلغور جور بخورید.
کم خونی در دوران بارداری برای جنین هم خطر دارد؟
بله ممکنه باعث وزن کم هنگام تولد، تاثیر بر روی هوش بچه و مشکلات دیگه ای بشه.
مرسی خیلی اطلاعات جامعی بود.
خواهش میکنم.