مطالب علمی

مهم ترین دلایل سقط جنین کدام است؟

دلایل سقط جنین-مهم ترین دلیل سقط جنین

 

 

دلایل سقط جنین از نظر علم پزشکی و راه‌ های درمان آن متفاوت است. تقریبا ۵۰% از موارد بارداری قبل از اینکه زن حتی بداند باردار است و حدود ۱۵٪ تا ۲۵٪ از بارداری‌ های قطعی ‌شده به سقط منجر می ‌شوند.

سقط جنین اکثرا در ۳ ماه اول، قبل از هفته ۲۰ ام بارداری اتفاق می‌افتد و فقط ۱٪ از سقط ‌ها بعد از این زمان رخ می ‌دهند. بسیاری از دلایل سقط جنین قابل بررسی و کنترل هستند، به همین دلیل توصیه می ‌کنیم پیش از اقدام برای بارداری با دکتر زنان و زایمان مشورت کنید.

 

 

 

 

دلایل سقط جنین چیست؟

 

 

سقط جنین می تواند وابسته به عوامل مختلفی باشد. در صورتی که در گذشته یک حاملگی نا موفق داشته اید حتما پیش از بارداری تحت نظر پزشک باشید. مصرف برخی داروها و مسمومیت غذایی می تواند موثر باشد اما قابل پیشگیری است.

 

 

 

دلایل سقط جنین-سقط جنین به دلیل شرایط ژنتیکی

 

 

 

۵ دلیل اصلی سقط جنین

 

 

-تقریبا نیمی از سقط ‌‌هایی که در سه ماهه اول رخ می ‌دهند ناشی از ناهنجاری‌ های کروموزومی در اسپرم پدر یا تخمک مادر است. این مساله ممکن است به صورت ارثی یا در اثر قرار گرفتن در معرض عوامل محیطی مانند اشعه ایکس یا مواد سمی رخ دهد.

-یکی دیگر از دلایل سقط جنین نارسایی دهانه رحم است. در این مشکل دهانه رحم نمی‌تواند جنین را نگه دارد و معمولا در سه ماهه دوم بارداری سقط اتفاق می‌افتد.

-از مهم ترین دلایل سقط جنین، نارسایی خونی مادر و جنین است. اگر Rh خون مادر منفی و Rh خون جنین مثبت باشد، به دلیل عدم تناسب نوع Rh در بدن مادر نوعی آنتی بادی تولید می‌شود که می‌تواند باعث اختلال و سقط جنین در بارداری ‌های بعدی شود.

-بی ‌نظمی هورمونی به خصوص هورمون پروژسترون یکی دیگر از دلایل سقط جنین و بسیار اثر گذار است که معمولا به علت کیفیت پایین تخمک ایجاد می‌شود.

-ابتلا مادر به کم‌ کاری تیروئید و دیابت می‌تواند به علت عدم تنظیم سوخت ‌و ساز بدن و از دلایل سقط جنین باشد.

برخی دیگر از دلایل سقط جنین عبارتند از:

 

 

سن

 

از شایع ترین دلایل سقط جنین، سن می باشد. معمولا به مادران در رابطه با سقط جنین به علت بالا بودن سن پدر و مادر هشدار داده می شود. مطالعات نشان می‌دهد که خطر سقط جنین برای افراد ۲۰ ساله ۱۲ تا ۱۵ درصد است و در سن ۴۰ سالگی تا حدود ۲۵ درصد افزایش می‌یابد. مطالعه مقاله مشکلات بارداری در سن بالا چیست از مجله ماماسلامت را به شما عزیزان پیشنهاد می کنیم.

 

 

عفونت

 

اگر این عفونت حاصل از بیماری هایی مثل ایدز، سرخچه، واژینو باکتریایی و … باشد می تواند از دلایل سقط جنین باشد. البته این عامل با مراقبت و تحت نظر بودن تا حدودی قابل کنترل است.

 

 

مشکلات رحمی

 

برخی از مشکلات رحم مانند نارسایی رحم، چسبندگی رحم، فیبروم رحم، می توانند خطر سقط را افزایش دهند. اما در حالت کلی فیبروم رحم عاملی قابل کنترل است.

مشکلات رحمی مانند تخمدان پلی کیستیک می تواند از دلایل سقط جنین باشدو خطر آن  را بیشتر کند، در این اختلال رحم با تغییرات هورمونی ایجاد کیست می کند.

ساختار رحم نیز در برخی افراد به علت غیر طبیعی بودن سبب سقط جنین می شود، برای مثال یکی از این عوامل ضعف دهانه رحم است.

 

 

سموم محیطی

 

برخی عوامل محیطی مانند سرب، فرمالدئید، بنزن و … می توانند روی بارداری تاثیرات سنگینی بگذارند.

همچنین اگر طولانی مدت از داروهای بیهوشی استفاده شود، سموم موجود در این نوع داروها از دلایل سقط جنین است و احتمال آن را بالا می برد.

 

 

آزمایش های غربالگری تهاجمی

 

بسیاری از آزمایشات به صورت تهاجمی انجام می شوند که این تست ها می توانند برای بارداری خطرناک باشند و از دلایل سقط جنین در هفته های اول باشد.

 

 

چاقی

 

بالا بودن وزن مادر یک عامل خطرناک برای بارداری به شمار می آید.

 

 

 

دلایل سقط جنین-بررسی دلایل سقط جنین

 

 

 

نارسایی دهانه رحم از دلایل سقط جنین خود بخود

 

 

گاهی اوقات از دلایل سقط جنین خود بخود، ضعف در ناحیه دهانه رحم رخ می باشد که این عارضه با نام نارسایی دهانه رحم شناخته می شود. در این شرایط دهانه رحم شرایط نگهداری جنین و ادامه بارداری را ندارد. معمولا سقط جنین ناشی از نارسایی دهانه رحم، در سه ماهه دوم بارداری رخ می دهد.

معمولا چند علامت قبل از بروز سقط جنین ناشی از نارسایی دهانه رحم بروز می کند. زن باردار به طور ناگهانی احساس فشار می کند، احتمال دارد که کیسه آب پاره شود و بخشی از بافت جنین یا جفت بدون درد زیادی از رحم بیرون بزند.

معمولا نارسایی دهانه رحم می تواند با بخیه دایره ای شکلی در دهانه رحم در بارداری بعدی (معمولا بعد از غربالگری اول و حدود ۱۴ هفته انجام می شود) درمان شود.

بخیه زدن دهانه رحم را در موقعیت مناسب تری قرار می دهد تا زمانی که زایمان انجام گیرد. این بخیه ها حتی در صورتی که سابقه سقط جنین وجود نداشته است، ولی نارسایی دهانه رحم در هفته های اولیه بارداری تشخیص داده شود، می توانند زده شوند و از سقط جنین پیشگیری کنند.

توصیه می کنیم از مقاله سرکلاژ چیست از وبسایت ماماسلامت نیز بازدید نمایید.

 

 

 

 

سقط جنین چگونه تشخیص داده و درمان می‌شود؟

 

 

ارائه دهنده خدمات درمانی شما یک معاینه لگن و یک آزمایش سونوگرافی برای تایید سقط جنین انجام می‌دهد. اگر سقط جنین کامل و رحم پاک باشد، معمولا نیازی به درمان دیگری نیست.

گاهی اوقات رحم به طور کامل تخلیه نمی‌شود، بنابراین عمل اتساع و کورتاژ (D&C) یا اتساع و استخراج (D&E) انجام می‌شود. در طی این روش ‌ها، دهانه رحم باز می ‌شود و بافت باقی ‌مانده از جنین یا جفت به آرامی از رحم جدا شده و ساکشن می‌شود. معمولا بعد از ۴ تا ۶ هفته دوره قاعدگی خود را از سر می‌گیرید.

اگر سقط جنین تایید نشد اما علائم سقط را داشتید، اغلب استراحت در بستر به مدت چند روز تجویز می‌شود و ممکن است یک شب برای مراقبت در بیمارستان بستری شوید.

در صورت توقف خونریزی، معمولا می‌توانید به فعالیت ‌های روزانه خود ادامه دهید. اگر دهانه رحم گشاد شده باشد، ممکن است نا کارآمدی دهانه رحم تشخیص داده شود و عمل بستن دهانه رحم (سرکلاژ) انجام شود.

اگر زنی بیش از دو سقط متوالی داشته باشد (به نام سقط مکرر) ممکن است آزمایش خون، آزمایش ژنتیک یا دارو لازم باشد.

ما به شما مطالعه مقاله سونوگرافی آنومالی اسکن چیست و چه کاربردی دارد از سایت ماماسلامت را پیشنهاد می دهیم.

 

 

 

دلایل سقط جنین-بارداری پرخطر

 

 

 

دلایل سقط جنین در هفته های اول

 

 

سقط جنین زودرس به سقط تا هفته ۱۳ بارداری گفته می‌شود و در ۱۰ درصد بارداری ‌ها ممکن است ایجاد شود.

دلایل سقط جنین در هفته های اول در اکثر موارد مشکلات کروموزومی جنین است که باعث می‌شود تکامل جنین بصورت طبیعی انجام نشود. برخی از خانم‌ ها فکر می‌کنند رفتارهایی مثل ورزش، دویدن، سرکار رفتن، رابطه جنسی یا مصرف قرص ‌های جلوگیری از بارداری قبل از حاملگی باعث خطر سقط می‌شود در حالی که این گونه نیست و ارتباط این عوامل با سقط اثبات نشده است.

تهوع و استفراغ، ترس یا افتادن هم باعث سقط نمی‌شود. مصرف سیگار و الکل در طی بارداری باید قطع شود و مصرف قهوه و کافئین به حداقل ممکن برسد زیرا در برخی مطالعات این موارد با افزایش خطر سقط همراه بوده است. با افزایش سن مادر خطر سقط هم زیاد می‌شود.

 

 

 

 

علائم سقط جنین در هفته های اول

 

 

انقباض رحم و احساس درد شکم و خونریزی واژینال از علائم سقط هستند. البته در صورت بروز این نشانه ‌ها حتما بایستی به پزشک معالج خود اطلاع دهید زیرا ممکن است نشانه موارد مهم دیگری مثل بارداری نابجا نیز باشند و یا ممکن است این علائم گذرا باشد و خونریزی قطع شده و بارداری نرمال ادامه پیدا کند. برای تشخیص سقط جنین نیاز به انجام معاینه، سونوگرافی لگنی و در برخی موارد آزمایش هورمون BHCG می‌باشد.

برای پیشگیری از عفونت تا یک الی دو هفته بعد از سقط از ارتباط جنسی یا قراردادن تامپون داخل واژن و دوش واژینال اجتناب کنید. در صورت بروز تب، لرز، درد شدید لگن یا شکم و خونریزی شدید به پزشکتان اطلاع دهید. از دو هفته بعد از سقط، سیکل‌ها نرمال شده و احتمال بارداری وجود دارد، در صورتی که تمایل به بارداری ندارید باید از روش جلوگیری استفاده کنید.

با آگاهی از دلایل سقط جنین خودبخود، که معمولا اتفاقی هست که یکبار رخ می‌دهد و بسیاری از خانم ‌ها بعد از آن، بارداری ‌های موفقی خواهند داشت. هر زمان پس از سقط آمادگی داشتید می‌توانید برای بارداری اقدام کنید و دلیلی برای صبر کردن یا منع بارداری تا مدتی مشخص وجود ندارد.

پیشنهاد ما به شما مطالعه مقاله علائم سقط جنین در ماه اول بارداری و تشخیص آن از مجله اینترنتی ماماسلامت می باشد.

 

 

 

دلایل سقط جنین-معاینات لازم برای جلوگیری از سقط

 

 

 

راه های جلوگیری از سقط جنین

 

از جمله مهم ترین راه هایی که می تواند دلایل سقط جنین را کاهش دهد از این قرار است:

 

 

مراقبت های تغذیه ای:

 

این دسته از مراقبت ها مهم ترین بخش مراقبت در دوران بارداری هستند. همواره از بهترین و سالم ترین مواد غذایی استفاده کنید تا سیستم بدنی خودتان تقویت شود و بتوانید به رشد جنین کمک کنید.

استفاده از انواع میوه ها، سبزیجات، گوشت ها به طوری که خوب پخته شده باشند، آب میوه ها و دانه هایی مثل بادام و فندق و پسته.

لبنیات و حبوبات نیز از دیگر خوراکی های مهمی هستند که می توانند به سلامت بدن کمک کنند. خوب است برای اطلاعات بیشتر از مقاله چه مراقبت‌ هایی بعد از سقط جنین لازم است که انجام دهیم در ویلاگ ماماسلامت بازدید نمایید.

 

 

مصرف اسید فولیک و ویتامین های مورد نیاز بدن قبل و بعد از بارداری:

 

مصرف اسید فولیک و ویتامین های مورد نیاز بدن، قبل و بعد از بارداری به مادران کمک می کند تا خطر سقط  را به حداقل برسانند.

 

 

دقت در روابط جنسی به هنگام بارداری:

 

زنان باردار باید در روابط جنسی ایمن در بارداری دقت لازم را داشته باشند. زیرا در صورت مبتلا به بیماری های آمیزشی می تواند سبب سقط ناگهانی جنین و یا حتی سبب مشکلات ناباروری در آینده شود.

 

 

 

دلایل سقط جنین-سونوگرافی برای تایید سقط

 

 

 

 

تحت نظر بودن از سوی پزشک:

 

حتما در صورتی که با شرایط غیر عادی روبرو شدید در اولین فرصت به پزشک خود مراجعه کنید و تحت معاینات و بررسی های وی قرار گیرید.

علاوه بر این ها موارد زیر را نیز باید در نظر داشته باشید:

  • پرهیز از انواع مشروبات الکلی و دخانیات مثل سیگار و قلیان
  • انجام فعالیت های سبک ورزشی به طوری که هم به روند زایمان کمک کند و هم این که آسیبی به خود و جنین تان وارد نکند.
  • داشتن خواب مناسب و با کیفیت
  • استرس نداشتن و قرار نگرفتن در محیط هایی که می تواند به افزایش استرس و اضطراب بیانجامد. شما می توانید با مطالعه مقاله درباره افسردگی در بارداری بیشتر بدانید! از سایت ماماسلامت در این باره آگاهی بیشتری داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *