ناباروری در آقایان به علت تولید کم اسپرم، عملکرد غیر طبیعی اسپرم یا انسداد در خروج اسپرم می باشد. ماما سلامت در این مقاله به بررسی ناباروری در مردان پرداخته است.
برخی بیماری ها، حوادث، مشکلات سلامتی مزمن، سبک زندگی و عوامل دیگر می تواند نقش در ایجاد ناباروری در مردان نقش بازی کنند.
حدود 15% از زوج ها نابارور هستند. این به این معنی است بعد از یک سال یا بیشتر مقاربت جنسی مداوم بدون جلوگیری، قادر به باردار شدن نبودند. در نیمی از این زوج ها عامل ناباروری مردان هستند.
ناباروری در آقایان چیست؟
ناباروری آقایان یکی از دلایل اصلی ناشناخته در دوران قدیم بود که به زنان ارتباط می دادند، طوری که اگر یک زوج نابارور بودند تنها دلیل آن را ناباروری زن می دانستند و گاها ازدواج های متعدد مرد نیز به نتیجه نمی رسید!
مطالعه مقاله چند نکته مهم برای تقویت تخمدان و بارداری سریع را از سایت ماماسلامت دست ندهید.
ناباروری آقایان به دلایل متعددی بر می گردد، که ممکن است مربوط به دلایل آناتومی دستگاه تولید مثلی مرد، روانی، هورمونی یا شیوه زندگی باشد.
علت ناباروری در حدود ۲۰ درصد از زوج ها را نمی توان با استفاده از روش های موجود در حال حاضر تعیین کرد. در کل می توان ۴ دلیل اصلی برای ناباروری در مردان متصور شد:
- اختلال هیپوتالاموس یا غده هیپوفیز (۱-۲٪)
- اختلال گنادی (۳۰-۴۰٪)
- اختلال در انتقال اسپرم (۱۰-۲۰٪)
- علل ناشناخته (۴۰-۵۰٪)
تحقیقات زیادی در رابطه با ناباروری در مردان انجام شده است، چرا که در بسیاری از موارد تشخیص هنوز ناشناخته است.
ناباروری آقایان معمولا به دلیل اسپرم هایی که غیر طبیعی هستند اتفاق می افتد، که این به نوبه خود به علت تعداد نامناسب اسپرم ها یا مشکلات انزال ناشی می شود. همچنین اسپرم نیز به دو دلیل ممکن است غیر طبیعی باشد: طول عمر اسپرم کوتاه است یا تحرک اسپرم کم است.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر شما بعد از یک سال رابطه جنسی بدون جلوگیری دچار فرزند نشدید و یا علائم زیر را داشتید به پزشک مراجعه کنید:
*میل جنسی کم، و یا مشکلات دیگر در عملکرد جنسی
*درد، ناراحتی، توده یا تورم در بیضه
*سابقه مشکلات بیضه، پروستات
*سابقه عمل جراحی در کشاله ران، بیضه ها، آلت تناسلی و یا کیسه بیضه
پزشک شما می تواند از یک یا چند آزمایش زیر برای ارزیابی باروری استفاده کند:
-تجزیه و تحلیل اسپرم برای تعیین تعداد و کیفیت اسپرم
-آزمایش خون برای بررسی عفونت ها یا مشکلات هورمونی
-کشت مایع منی مرد برای بررسی عفونت ها
-معاینه فیزیکی آلت تناسلی، اسکروتوم (کیسه بیضه) و پروستات
پزشکان در آزمایش اسپرم دنبال چه چیزی می گردند؟
تجزیه و تحلیل اسپرم مهم ترین بخش تست ناباروری آقایان است. هنگامی که تجزیه و تحلیل اسپرم انجام می شود، پزشکان به دنبال برخی از نشانگر های زیستی خاص هستند که بتوانند با بررسی سطح و مقدار و یا وجود و عدم وجود آن ها به وضعیت باروری فرد دست یابند. این نشانگر ها به شرح زیر می باشند:
مقدار کلی یا حجم مایع منی: حجم ۲ میلی لیتر از مایع منی حجم طبیعی است. کمتر از این مقدار ممکن است یک مشکل مرتبط با بیضه ها، مسدود شدن مجاری اسپرم، یا مشکل غده پروستات را نشان دهد.
تعداد اسپرم: ۲۰ تا ۳۰۰ میلیون در هر میلی لیتر در محدوده طبیعی برای تعداد اسپرم در نظر گرفته شده است. کمتر از ۱۰ میلیون اسپرم می تواند مشکل ساز باشد.
مورفولوژی: اندازه و شکل اسپرم بر توانایی اسپرم ها برای رسیدن به تخمک و باروری آن ها تاثیر می گذارد. ۳۰٪ از اسپرم ها اگر اندازه و شکل نرمال داشته باشند به عنوان وضعیت طبیعی در نظر گرفته می شود.
حرکتی: سنجش تحرک و فعالیت اسپرم ها. میزان تحرک اسپرم ها را از ۰ تا ۴ امتیاز می دهند، امتیاز بیش از ۳ به عنوان “خوب” در نظر گرفته می شود.
دلایل ناباروری آقایان چیست؟
بیماری ها
در این حالت، ناباروری آقایان، به دلیل بیماری در فرد بروز میکند. از جمله این مشکلات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
الف) واریکوسل: این بیماری به تورم عروق کیسه بیضه اتلاق میشود که مسئول تغذیه بیضه ها هستند. ارتباط ناباروری و واریکوسل کاملا مشخص نیست. بیشتر نظریات امروزی از خون رسانی ضعیف و در نتیجه ایجاد مشکل در رشد و نمو اسپرم ها و نیز گرم شدن بیش از حد محیط اطراف بیضه به دلیل تورم رگ ها و آسیب اسپرم ها در اثر حرارت بالا حمایت میکنند.
ب) عفونت: برخی عفونت ها منجر به اختلال در تولید اسپرم، تولید اسپرم ناکارآمد یا تولید ضایعات عفونی در مسیر عبور اسپرم شوند. از جمله این عفونت ها می توان به التهاب بیضه، عفونت اپیدیدیم (اپیدیدیمیت) و عفونت حاصل از بیماری های ایدز و سوزاک اشاره کرد. آسیب های عفونی در اکثر مواقع قابل جبران هستند.
ج) انزال برگشتی: این مشکل زمانی رخ می دهد که مایع منی، به دلیل بسته نشدن مجراهای مثانه هنگام انزال، به جای خروج از بدن به سمت مثانه سرازیر شده و در نتیجه اسپرم از رسیدن به تخمک ماده باز میماند. از دلایل انزال برگشتی می توان به بیماری دیابت، آسیب های نخاعی، عمل مثانه، مجرای پیشاب و پروستات اشارهکرد که منجر به اختلال در عملکرد اعصاب یا عضلات مثانه میشوند.
د) ناباروری ایمنولوژیک: در این حالت سلول های ایمنی فرد، به اشتباه به اسپرم های خودی حمله کرده و منجر به از بین رفتن آن ها و کاهش تعداد نهایی آن ها میشود. دلیل این بیماری به طور دقیق مشخص نیست.
ه) سرطان: تومورهای بد خیم و خوش خیم می توانند با انسداد مسیرهای هورمونی و نیز آسیب به غدد هورمون ساز منجر به کاهش تعداد اسپرم شوند. همچنین پرتو درمانی یا شیمی درمانی در مسیر درمان سرطان نیز می تواند منجر به ناباروری در آقایان شود.
و) مشکل در لوله های انتقال دهنده اسپرم: انسداد مسیرهای انتقالی می تواند در سطوح مختلفی بروز کند، مانند بیضهها، اپی دیدیم، مسیرهای منتهی به پیشاب و مسیرهای انتهایی انزال. عوامل مسدود کننده مختلفی نیز شناسایی شده اند که از جمله آن ها می توان به عفونت ها، آسیب های ناشی از اعمال جراحی و نیز مشکلات رشدی و بیماری های ارثی مانند فیبروز کیستی اشاره کرد.
ز) بیماریهای ژنتیکی: برخی بیماری های ارثی همچون بیماری کلاین فلتر می توانند منجر به نمو غیر طبیعی سیستم تولید مثلی مردان و در نتیجه آسیب به فرایند های تولیدکننده اسپرم شوند. فیبروزکیستی و سندورم کالمان نیز ازجمله بیماری هایی هستند که با ناباروری آقایان در ارتباطند.
ح) بیماری سلیاک: این بیماری گوارشی به دلیل حساسیت به پروتئین موجود در گندم به نام گلوتن رخ می دهد و می تواند به ناباروری در مردان منجر شود. با مصرف مواد غذایی عاری از گلوتن می توان وضعیت باروری را تا حدودی بهبود بخشید.
از سایر دلایل ناباروری آقایان می توان به مواردی چون جایگزینی تستوسترون، مصرف طولانیمدت آنابولیت های استروئیدی، برخی داروهای بیماری آرتروز، مشکلات آناتومیک در مسیر انزال، اعمال جراحی پروستات، بیضه و نیز وازکتومی اشارهکرد.
چگونگی درمان ناباروری در آقایان
درمان ناباروری آقایان اغلب با روش های معمولی که شامل یک یا چند مورد زیر است انجام می شود:
- مصرف دارو برای افزایش تولید اسپرم
- مصرف آنتی بیوتیک برای درمان عفونت
- مصرف هورمون ها برای بهبود اختلالات هورمونی
- اجتناب از دوش گرم طولانی، با استفاده از حمام داغ یا سونا
- پوشیدن لباس زیر نرم و گشادتر
تولید اسپرم ممکن است با مصرف مکمل های اثبات شده بالینی نیز بهبود یابد.
اگر تعداد اسپرم کم باشد، تلقیح مصنوعی گزینه دیگری برای درمان ناباروری در مردان است.
لقاح آزمایشگاهی (IVF) یک گزینه دیگر است که می تواند برای غلبه بر عوامل موثر و درمان ناباروری استفاده شود.
اگر آزمایشات نشان دهند که هیچ اسپرمی وجود ندارد، اهدای اسپرم را می توان برای کمک به تسهیل باروری استفاده کرد.
برای اطلاعات بیشتر در این باره پیشنهاد می کنیم از مقاله ناباروری چیست از سایت ماماسلامت بازدید نمایید.
عوامل موثر بر ناباروری آقایان کدام است؟
زمانی که زوجین با مشکلت ناباروری به پزشک مراجعه می کنند، وی ضمن بررسی سبک زندگی آن ها و سوابق پزشکی و خانودگی شان انجام آزمایشات مختلفی را تجویز خواهد کرد.
از عواملی که می تواند بر ناباروری آقایان تاثیر گذار باشد، می توان موارد زیر را نام برد:
- استعمال دخانیات
- مصرف برخی دارو ها مثل استروئید های آنابوتیک
- مصرف دارو هایی حاوی استروژن
- ابتلا به بیماری هایی مانند سرطان
- ابتلا به تیروئید
- سبک زندگی نامناسب
- چاقی بیش از حد
- ابتلا به عارضه بیضه نهفته
- ابتلا به بیماری فتق بیضه
مشکلات روانشناختی، جسمی و رفتاری:
چندین مشکل جنسی وجود دارد که می توانند بر ناباروری در آقایان تاثیرگذار باشند. این مشکلات اغلب ماهیت روانشناختی و جسمی دارند.
اختلال نعوظ: به عنوان ناتوانی جنسی نیز شناخته می شود و در میان مردان مشکلی شایع است. بسیاری از دلایل عمده ناتوانی جنسی عبارتند از: دیابت در مردان، فشار خون بالا، بیماری های قلبی و عروقی، استرس، مشکلات هورمونی، جراحی لگن، ضربه، نشت وریدی و عوارض جانبی داروهای مکرر تجویز شده (مانند فلوکستین، و سایر داروهای مهار کننده انتخابی بازجذب سروتونین).
انزال زودرس: به عنوان ناتوانی در کنترل پاسخ انزالی برای حداقل سی ثانیه پس از دخول تعریف می شود. انزال زودرس زمانی به مشکل باروری تبدیل می شود که مرد قبل از اینکه بتواند آلت تناسلی خود را به طور کامل در واژن شریک زندگی خود قرار دهد، انزال را تجربه کند.
بی کفایتی انزال: این شرایط روانشناختی از انزال مردان در هنگام رابطه جنسی جلوگیری می کند. این شرایط گاهی اوقات به خوبی به رفتار درمانی پاسخ می دهد. اگر این روش موثر نباشد، می توان از تلقیح مصنوعی با استفاده از انزال ناشی از استمنا استفاده کرد.
مکمل ها و استروئیدها: تزریق تستوسترون و سایر داروهای استروئیدی می تواند به تولید اسپرم آسیب جدی برساند. نوشیدن بیش از حد قهوه نیز می تواند بر قدرت باروری تأثیر بگذارد، به ویژه اگر یک مشکل اساسی باروری وجود داشته باشد.
اگر از داشتن یکی از علائم بالا اطمینان دارید برای تسریع بهبودی به پزشک اطلاع دهید.
بازدید کنندگان عزیز پیشنهاد می کنیم از مقاله سلامت دهان و دندان در بارداری از سایت ماماسلامت هم بازدید نمایید.