پزشکی, مطالب علمی, وبلاگ

نحوه صحیح شستشوی ناحیه تناسلی در بارداری!!

شستشوی ناحیه تناسلی در بارداری نقاشی زن باردار

نحوه صحیح شستشوی ناحیه تناسلی در بارداری، می‌تواند از موضوعاتی باشد که مادران باردار نسبت به انجام دادن یا ندادن آن تردید داشته باشند. ماما سلامت به شما درباره شستشوی ناحیه تناسلی در بارداری با مواد مناسب و البته لزوم انجام آن بیشتر توضیح خواهد داد.

در دوران بارداری بیشتر خانم‌ها مبتلا به قارچ ناحیه تناسلی می‌شوند که می‌توانند با محلول جوش شیرین و آب، این مشکل را برطرف کنند. از طرفی چون ژل‌های بهداشتی بیشتر با محلول شامپو همراه هستند ممکن است دارای مواد مضر باشند، بنابراین جهت استفاده و شستشوی ناحیه تناسلی در بارداری با ژل بهداشتی باید با پزشکتان مشورت کنید.

 

اهمیت سلامت و شستشوی ناحیه تناسلی در بارداری

 

با توجه به این که در دوران بارداری ترشحات واژن افزایش پیدا می‌کند، لازم است که نسبت به رعایت سلامت و بهداشت این ناحیه نیز دقت نظر بیشتری داشته باشید. لازم به یادآوری است که هر گونه عفونت واژن، می‌توانید از راه گردنه رحم، به رحم رسیده و مشکلاتی را برای بارداری، جنین و جفت ایجاد کنید. اگر چه همیشه جای نگرانی نیست، اما به هیچ وجه نمی‌توان کمترین عفونت واژن یا عفونت‌های ادراری و به طور کلی هر بیماری مربوط به ناحیه تناسلی را به ویژه در دوران بارداری نادیده گرفت.

 

برای اطلاعات بیشتر از مقاله عفونت واژن چیست؟ در چه شرایطی زنان و دختران دچار عفونت واژینال می‌شوند؟ در وبلاگ ماماسلامت بازدید نمایید.

 

از این روی همیشه توصیه می‌شود که چه در دوران بارداری و چه در دوران غیربارداری، نسبت به ترشحات واژن دقیق بوده و هر گونه تغییر رنگ، تغییر حالت و تغییر بو را دنبال کنید. ترشحات سالم باید رقیق، سفید یا حداکثر شیری رنگ بوده و بوی تندی نداشته باشند. ترشحات غلیظ و پنیری، ترشحات زرد رنگ یا ترشحاتی که بوی ماهی داشته باشد، نشان از عفونت‌های باکتریایی یا قارچی واژن خواهند داشت.

 

انواع عفونت‌های دستگاه تناسلی

 

عفونت‌‎های مخمری

در سه ماهه دوم بارداری عفونت‌‌های مخمری بسیار شایع هستند و باعث می‌شوند ترشحات واژن سفید بوده، بوی نامطلوبی داشته باشند و منجر به خارش شوند. چنین عفونت‌‎هایی زمانی رخ می‌دهند که تعادل مخمر و اسید در واژن بر هم بخورد. این نوع عفونت‌ها خطرناک نیستند و به راحتی درمان می‌شوند.

 

واژینوز باکتریال

یکی دیگر از عفونت‌های دستگاه تناسلی، واژینوز باکتریال است. این عفونت ناشی از عدم تعادل لاکتوباسیل‌های خوب و باکتری‌های بد است. ترشحات مربوط به این مشکل ممکن است رقیق بوده و بوی ماهی بدهند. این ترشحات می‌توانند سفید، سبز یا خاکستری بوده و منجر به خارش شوند.

سطح pH بدن شما در زمان بارداری تغییر می‌کند، در نتیجه ممکن است متوجه تغییرات کمی شوید. افزایش سطح استروژن، ناحیه تناسلی شما را مستعد ابتلا به باکتری‌ها می‌کند که باعث تحریک و عفونت می‌شود.

ممکن است با حفظ مواد مغذی برای کودک در حال رشد، دچار یبوست شوید. حتما شستشوی ناحیه تناسلی در بارداری از خود مراقبت بیشتری کنید و مقدار زیادی آب بنوشید، چرا که شما به سختی متوجه افزایش استروژن در بدن خود خواهید شد.

 

شستشوی ناحیه تناسلی در بارداری تصویر دستگاه تناسلی زنان

 

چه افرادی می‌توانند از ژل‌های بهداشتی شستشوی واژن استفاده کنند؟

 

 زنان مجرد: خانم‌هایی که به سن بلوغ رسیده‌اند و رابطه جنسی ندارند.

 زنان متأهل: این دسته از بانوان علاوه بر مشکلات ناحیه تناسلی، در معرض عفونت‌های مقاربتی هم هستند.

زنان یائسه: افرادی که در دوره یائسگی قرار دارند باید از ژل بهداشتی شستشوی ناحیه تناسلی مخصوص خود استفاده کنند. در دوره‌ای از زندگی زنان، تخمک گذاری متوقف می‌شود و دیگر امکان باروری وجود ندارد. به این دوره یائسگی می‌گویند.

 زنان باردار:

استفاده و شستشوی ناحیه تناسلی در بارداری با ژل بهداشتی، نه تنها مانعی ندارد، بلکه از جهاتی هم مفید است. اما فراموش نکنید که در این دوران غشاء مخاطی در ناحیه تناسلی، حساس‌تر از معمول می‌شود؛ بنابراین هنگام انتخاب محصولات بهداشتی باید دقت کافی داشته باشید. محصولات نامناسب باعث ناراحتی شما می‌شوند و شما را بیشتر در معرض عفونت‌های تناسلی قرار می‌دهند.

 

چرا شستشوی ناحیه تناسلی در بارداری با ژل بهداشتی لازم است؟

 

ناحیه تناسلی زنان، قسمت خاصی از بدن آن‌ها است. رعایت بهداشت و نحوه شستشوی ناحیه تناسلی در بارداری نیز باید یه طور خاص باشد. باید گفت که برای حفظ نظافت و بهداشت ناحیه تناسلی و خصوصی، شستشوی خالی با آب ابداً نمی‌تواند گزینه مناسب و کافی باشد؛ چرا که شستشوی تنها با آب نه تنها نمی‌تواند آلودگی‌ها را به طور کامل از بین ببرد، بلکه می‌تواند موجب خشکی پوست و واژن نیز بگردد.

ساختار واژن از فلور واژن تشکیل شده است که همان میکروب‌هایی هستند که به طور طبیعی در آنجا زندگی می‌کنند. تعادل فلور واژن بسیار حساس است و باید از آن محافظت کرد. عدم رعایت بهداشت مناسب بانوان می‌تواند بر تعادل فلور واژن تأثیر منفی بگذارد و نهایتاً منجر به تحریک، بوی بد و عفونت واژن شود.

 

خرید دستگاه ضد عفونی کننده کاپ قاعدگی از فروشگاه لوازم بهداشتی بانوان ماماسلامت 

 

نکاتی برای حفظ سلامت و شستشوی ناحیه تناسلی در بارداری

 

نحوه صحیح شستشوی واژن و دستگاه تناسلی باید با دقت صورت گیرد. برای حفظ سلامت و شستشوی ناحیه تناسلی در بارداری به نکات زیر نیز دقت کنید:

  • جهت شستشوی ناحیه تناسلی در بارداری از صابون و دوش واژینال و دیگر شوینده‌های معطر استفاده نکنید.
  • برای شستن واژن از جلو به عقب اقدام کرده و آب بریزید.
  • لباس زیر تنگ و غیر نخی نپوشید. استفاده و خرید لباس زیر بارداری از جنس مرغوب باید اولویت شما باشد.
  • به اندازه کافی آب بنوشید.
  • فقط ۲ تا ۳ بار در هفته از ژل بهداشتی بانوان استفاده کنید؛ نه هر روز.
  • لباس زیر خود را هر روز عوض کنید.
  • در صورت داشتن ترشحات غیر طبیعی به پزشک مراجعه کنید؛ به خصوص اگر این ترشحات همراه با سوزش و خارش باشند.
  • از همسر خود نیز بخواهید که بهداشت ناحیه تناسلی خود را رعایت کند تا به هنگام رابطه جنسی احتمال بروز عفونت کاهش یابد.

 

شستشوی ناحیه تناسلی در بارداری شکم زن باردار و گل لیلیوم

 

  • هنگام حمام کردن، از لیف و صابون معمولی خود برای شستشوی ناحیه واژن استفاده نکنید. شوینده‌های معمولی بدن، با PH ناحیه تناسلی سازگاری ندارند و باعث خشکی و حساسیت واژن می‌شوند.
  • لباس زیر خود را با دیگر لباس‌هایتان نشویید و از شوینده‌های ملایم یا ضد حساسیت برای شستشوی آن‌ها استفاده نمایید. همچنین بعد از شستشو، آن‌ها را در معرض آفتاب قرار دهید تا کاملا خشک شوند. باقی ماندن رطوبت در لباس زیر، امکان رشد باکتری‌ها و ابتلا به عفونت را افزایش می‌دهد.
  • لوازم بهداشتی مناسبی برای جمع آوری خون دوران قاعدگی انتخاب کنید. در صورت استفاده از پد، نوار بهداشتی یا تامپون، هر 4 ساعت یکبار آن‌ها را تعویض نمایید. در صورت استفاده از کاپ قاعدگی، حتما هر 12 ساعت یکبار آن را تخلیه کنید.
  • بعد از هربار رفتن به سرویس بهداشتی، با دستمال خشک و تمیزی ناحیه تناسلی خود را خشک نمایید. به علاوه، دقت داشته باشید که دستمال را از قسمت پشت مقعد به جلو نکشید. این کار، باعث انتقال آلودگی و باکتری‌های ناحیه مقعد به بخش تناسلی و ادراری می‌شود و احتمال ابتلا به عفونت را افزایش می‌دهد.

 

مطالعه مقاله علت بروز کمردرد بارداری چیست؟ در مجله ماماسلامت را از دست ندهید.

 

نحوه صحیح شستشوی ناحیه تناسلی محصولات کاپ قاعدگی

خرید کلیه لوازم بهداشتی دوران قاعدگی از فروشگاه ماماسلامت 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *