تیره شدن پوست در بارداری، به دلیل فعالیت بیش از حد رنگدانهها، تنها یکی از این تغییرات ظاهری است که در 9 ماه حاملگی رخ میدهد. گروه ماماسلامت در این مقاله، نگاه دقیقتری به علت تیره شدن پوست بدن زنان در بارداری و علائم آن انداخته است.
آیا تیره شدن پوست در بارداری طبیعی است؟
با اینکه چندان درباره این عارضه به عنوان نشانههای بارداری صحبت نشده است اما تیره شدن پوست که به ملاسما یا کلوآسما شناخته میشود کاملا شایع و عادی است. گاهی به آن ماسک بارداری نیز میگویند، چون اغلب روی صورت و مخصوصا پیشانی، بینی و گونه ظاهر میشود.
با اینکه این تغییر رنگ اغلب روی صورت ظاهر میشود اما ممکن است آن را در نواحی دیگر بدن هم ببینیم. تیره شدن پوست در جاهایی که در معرض نور آفتاب قرار میگیرد مانند دستها و پاها و همچنین زیر بغل که اصطکاک بیشتری وجود دارد نیز رخ میدهد. یک نشانه دیگر شایع در بارداری، خط سیاه (خط تیره عمودی وسط شکم) است که دلیل بروز آن مشابه کلوآسما است.
مطالعه مقاله تغییرات بدن در دوران بارداری در وبلاگ ماما سلامت را به شما پیشنهاد میکنیم!
تیره شدن پوست در بارداری در کجا رخ میدهد؟
در بیش از ۹۰ درصد از زنان تیره شدن پوست در بارداری خصوصا در سه ماهه اول، اتفاق میافتد. ممکن است تغییرات هورمونی و افزایش سطح استروژن و پروژسترون باعث افزایش تولید ملانین (رنگدانههای تیره پوست) در سلولهای ملانین ساز شود. با شروع سه ماهه اول بارداری ممکن است متوجه تیرگی هاله دور سینه و نواحی دستگاه تناسلی شوید.
خط سیاه نافی، خط تیرهای است که از ناف تا استخوان شرمگاهی ادامه دارد. در سه ماهه دوم این تیرگی قابل توجهتر میباشد. همه اینها معمولاً در چند ماه پس از زایمان برطرف میشوند، با این حال برخی از تغییرات ممکن است کمرنگتر شده و برای همیشه بمانند.
اگر میزان لکههای پوستی تیره رنگ در بدن زن باردار بیش از اندازه توسعه یابد، میتواند منطقه واژن، پاها و زیر بغلها و قسمت داخلی دستهای او را هم تحت تأثیر قرار دهد. به همین دلیل، شما میتوانید قرمزی پوست را در ناحیه کف دستان و کف پاهای خود در 9 ماه دوران بارداری مشاهده کنید. علاوه بر این موارد، رشد بیش از حد موهای زائد و استفاده از انواع کرمها نیز ممکن است تیره شدن پوست در بارداری را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
علت تیره شدن پوست در بارداری!
تیره شدن پوست در بارداری و مخصوصا ناحیه واژن به دلایل زیر اتفاق میافتد:
افزایش جریان خون در واژن:
اغلب در سه ماهه اول و دوم بارداری جریان خون در واژن افزایش مییابد. این مسئله باعث آبی و تیره رنگ شدن واژن میشود.
واریس:
به خاطر وزن اضافی شکم روی واژن طی بارداری و نیز افزایش جریان خون در این ناحیه ممکن است، رگهای خونی بنفش رنگی روی واژن و برخی نواحی پایین تنه ایجاد شود. این رگهای واریسی بیشتر در نواحی کشاله ران، واژن و لگن مشاهده میشود. در ۲۰ درصد از مادران باردار، واریس در بارداریهای دوم و سوم آنها شدیدتر میشوند. واریس در بارداری معمولا ۶ هفته بعد از زایمان و با از بین رفتن فشار بارداری، خود به خود از بین میرود.
ما به شما مطالعه مقاله واریس در بارداری در وبلاگ ماماسلامت را پیشنهاد میکنیم.
افزایش هورمونها در بارداری:
تغییرات هورمونی در زنان باردار باعث میشود رنگدانههای ملانین پوست آنها پررنگتر شوند. این مسئله گاهی باعث به وجود آمدن لکهای پوستی و تیره شدن پوست در بارداری میشود. این لکهها بعد از پایان حاملگی از بین میروند، اما اگر اثری از آنها باقی ماند، روشهایی برای درمان نیز وجود دارد.
جنسیت:
از گذشته اعتقاد بر این بوده است که بین تیره شدن پوست در بارداری و جنسیت جنین رابطه وجود دارد. طبق این اعتقادات اگر جنین شما دختر باشد، در طول بارداری زشت خواهید بود. جنین زیبایی و درخشندگی پوست مادر را میگیرد. پس اگر دچار تیرگی پوست در بارداری یا لک طی بارداری شدهاید، این نشان میدهد که جنسیت جنین شما دختر است. اینها صرفا اعتقادات گذشتگان است و هیچ مدرک علمی یا پایه علمی برای این اعتقادات وجود ندارد.
آيا تیره شدن پوست در بارداری نشانهای از يک بيماری هستند؟
بعضي از تغييرات رنگ پوست ممكن است علائمی از بيماریهای پوستی نظير سرطان پوست يا ديگر مشكلات باشند، بنابراين در صورتی كه همراه با تغيير رنگ پوست درد، حساسيت، قرمزی و يا خونريزی وجود داشت و يا متوجه تغيير رنگ، شكل يا اندازه خالی كه از قبل داشتهايد شديد به متخصص پوست مراجعه كنيد.
برای اطلاعات بیشتر از مقاله مراقبتها و مشکلات سه ماهه سوم بارداری! در وبلاگ ماماسلامت بازدید نمایید.
علائم تیره شدن پوست در بارداری
تیره شدن پوست در بارداری معمولاً با تغییر رنگ بخشی از پوست و یا ایجاد کک و مک و خالهای تیره روی پوست آغاز میشود. افرادی که پوست تیرهای دارند، ممکن است بیشتر از سایرین متوجه این لکهها شوند. در همین ابتدا بهتر است بدانید که بیشتر لکهها و تیرگی پوست در بارداری، پس از زایمان برطرف میشوند. نشانههای تیره شدن پوست در بارداری در محلهای زیر مشهودتر است.
- ایجاد لکههای پوستی در صورت و بدن
- تیره شدن پوست در برخی نواحی بدن و صورت
- سیاه شدن شکم