بی اختیاری ادرار پس از زایمان در بیشتر مواقع برای زنان بعد زایمان طبیعی اتفاق میافتد. بی اختیار ادرار زمانی پیش میآید که فرد نتواند ادرار درون مثانه خود را کنترل کند. این مشکل گاهی در دوران بارداری شروع شده اما بیشتر بعد از زایمان آغاز میشود. گروه ماما سلامت درباره این مشکل و راههای درمان آن به شما اطلاعات کاملتری خواهد داد.
بی اختیاری ادرار پس از زایمان چگونه به وجود میآید؟
بی اختیاری ادرار، زنان را دو برابر مردان درگیر میکند. علت این امر تغییرات هورمونی در دوران بارداری، زایمان و یائسگی است. عضلات کف لگن، مثانه را نگه میدارند. در دوران بارداری و بعد از زایمان، تغییرات هورمونی و آناتومیک در بدن رخ داده و قدرت این عضلات کاهش مییابد.
عضلات کف لگن در بعضی افراد در زمان زایمان طبیعی آسیب میبیند. عصبهایی که مثانه را کنترل میکنند هم در زمان زایمان از بین میروند. بی اختیاری ادرار بعد از زایمان وقتی اتفاق میافتد که فرد نتواند مثانه خود را کنترل کند. این مشکل گاهی در دوران بارداری شروع شده اما بیشتر بعد از زایمان آغاز میشود.
دو نوع بی اختیاری ادرار در زنان وجود دارد: بی اختیاری ادرار استرسی و بی اختیاری ادرار اضطراری.
بی اختیاری استرسی وقتی اتفاق میافتد که استرس و فشار روی مثانه تاثیر بگذارد. عضلات ضعیف کف لگن به مثانه و میزراه فشار وارد میکند، بنابراین عطسه، سرفه و خنده سبب نشت ادرار میشوند.
بی اختیاری ادرار اضطراری که مثانه بیش فعال هم نامیده میشود. نشت ادرار بعد از احساس نیاز شدید به دفع ادرار رخ میدهد یعنی قبل از اینکه فرد به دستشویی برسد. ممکن است فرد دارای بی اختیاری ادرار هر دو نوع بی اختیاری را تجربه کند که بی اختیاری میکس نام دارد.
برای مطالعه بیشتر از مقاله عفونت ادراری در بارداری، روش های درمان و پیشگیری از آن در وبلاگ ماماسلامت بازدید نمایید.
علل بی اختیاری ادرار پس از زایمان
کارشناسان میدانند که بچهدار شدن خطر بیاختیاری ادرار پس از زایمان را افزایش میدهد، اما بخش گیجکننده اینجاست: آنها دقیقا مطمئن نیستند که کدام قسمت از بارداری یا زایمان باعث این مشکلات میشود. به جای داشتن یک علت ثابت شده، پزشکان فکر میکنند که بی اختیاری ادرار پس از زایمان با عوامل متعددی از جمله ژنتیک و نحوه زایمان مرتبط است.
به عنوان مثال، افرادی که زایمان طبیعی انجام میدهند بیشتر از کسانی که سزارین میکنند در معرض بی اختیاری ادرار پس از زایمان هستند.
همچنین احتمال بیشتری دارد که بی اختیاری ادرار پس از زایمان را تجربه کنید اگر:
- اضافه وزن دارید.
- در دوران بارداری یا قبل از آن بی اختیاری ادرار داشتهاید.
- حاملگی چند قلو (دوقلو، سه قلو(
- زایمان فورسپس داشتهاید.
- عوامل ژنتیکی خاصی
با این حال، نظریههای رایجی در مورد علل بی اختیاری ادرار پس از زایمان وجود دارد. یکی این که در نتیجه آسیب در حین زایمان اتفاق میافتد. یک نظریه مرتبط این است که در نتیجه آسیب به عضلات و ساختارهایی است که از مثانه حمایت میکنند، که به عنوان آسیب کف لگن شناخته میشود.
به عنوان مثال، بی اختیاری ادرار پس از زایمان ممکن است رخ دهد، زیرا بارداری به عضلات کف لگن فشار و فشار وارد کرده، که این عضلات از مثانه نیز حمایت میکند. هنگامی که این ماهیچهها در طول زمان، با رشد کودک و فشار دادن در حین زایمان ضعیف میشوند، کنترل مثانه نیز تحت تأثیر قرار میگیرد. بنابراین، تصور میشود که بیاختیاری ادرار به دلیل تغییرات ماهیچهها در دوران بارداری است تا خود زایمان.
افرادی که در اثر زایمان دچار پارگی میشوند، بیشتر در معرض بی اختیاری ادرار نیستند. در گذشته، برخی از پزشکان همچنین فکر میکردند افرادی که نوزادان سنگینتر یا بزرگتری دارند، یا افرادی که برای مدت طولانی در طول زایمان فشار میآورند، ممکن است بیشتر به بیاختیاری ادرار پس از زایمان مبتلا شوند. اما هیچ مدرکی وجود ندارد که هر یک از این دو مورد وجود داشته باشد.
نگران نباشید بی اختیاری ادرار پس از زایمان طبیعی یا سزارین تنها مشکل شما نیست. این اتفاق در بین بانوان بسیار رایج است و مادران خواسته یا ناخواسته روزانه چندین بار با نشت تصادفی ادرار مواجه میشوند. بی اختیاری ادرار پس از زایمان ممکن است نشان دهنده مشکلات دیگر نیز باشد. بنابراین هیچ گاه این مشکل را نادیده نگیرید و در صورت بروز چنین مشکلی به پزشک مراجعه کنید.
در صورتی که بعد از زایمان با این مشکل مواجه شدید، باید فورا اقدام به درمان از دست دادن کنترل مثانه کنید. به طور کلی قسمتهای مختلف بدن نظیر عضلات کف لگن و اعصاب و رباطهای کف لگن مانع از بیاختیاری ادرار میشوند. اما در صورت آسیب دیدن این نواحی در طول زایمان ممکن است عملکرد خود را از دست بدهند.
این مشکل در بانوان کاملا متفاوت است و هر فردی درجات مختلفی از این مشکل را تجربه میکند. البته زایمان طبیعی تغییرات زیادی را بر واژن میگذارد که یکی از این تغییرات بی اختیاری ادرار است، بانوانی که دوره یائسگی را میگذارنند نسبت به سایر بانوان بیشتر در معرض مبتلا شدن به بی اختیاری ادرار هستند.
پیشنهاد ما به شما برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه مقاله روشهای تنگ کردن واژن بعد از زایمان طبیعی در وبلاگ ماما سلامت میباشد.
علت بی اختیاری ادرار در بارداری
بی اختیاری ادرار در دوران بارداری به علت ضعیف شدن ماهیچههای کف لگن است. کف لگن لایه ماهیچهای است که قسمت داخلی لگن را میپوشاند و اندامهای موجود در آن را قادر میسازد تا وظایف خود را انجام دهند. یکی از مهمترین وظایف کف لگن، کنترل ادرار است. بنابراین، زمانی که عضلات ضعیف میشوند، کف لگن نمیتواند این وظیفه را انجام دهد و ممکن است ادرار نشت کند.
عفونتهای دستگاه ادراری نیز میتواند باعث بی اختیاری ادرار در دوران بارداری شود. برای پیشگیری از عفونت ادراری باید مایعات کافی مصرف شود و ادرار در آن باقی بماند. علاوه بر این، محافظت در هنگام آمیزش جنسی از ایجاد این عفونتها جلوگیری میکند.
علائم بی اختیاری ادرار پس از زایمان
افراد مبتلا به بی اختیاری ادرار پس از زایمان به طور ناخواسته ادرار میکنند و علائمی که ممکن است برایشان رخ دهد عبارتند از:
- اسپاسم و فشار در ناحیه لگن
- ادرار کردن هنگام خواب
- رفتن به دستشویی بیش از هشت بار در روز یا بیش از دو بار در شب
نشت ادرار به دلیل بی اختیاری استرسی میتواند در نتیجه فعالیتهای زیر رخ دهد:
- ورزش کردن
- خندیدن
- سرفه کردن
- عطسه کردن
- بلند کردن چیزی سنگین
- ایستادن
- خم شدن به جلو
شدت فعالیتهایی که باعث نشت ادرار میشوند بسته به شدت بی اختیاری متفاوت است. علائم مثانه بیش فعال ممکن است شامل نشت ادرار و میل ناگهانی یا غیرقابل کنترل برای ادرار کردن باشد.
چه روشهایی از بی اختیاری ادرار پس از زایمان جلوگیری میکند؟
-میتوانید با انجام دادن تمرینات کف لگن به بازآموزی مثانه خود بپردازید. ممکن است تصور کنید که با کاهش میزان مصرف مایعات از میزان دفع ادرار کاسته میشود. در حقیقت، اگر از سینه خود به نوزادتان شیر میدهید به مایعات بیشتری نیاز خواهید داشت زیرا شیردهی باعث میشود که تشنه شوید. بنابراین باید روزانه حداقل 8 لیوان با فنجان مایعات بدون کافئین بنوشید.
– در اواخر دوران بارداری، مثانه به علت رشد جنین حجم بیشتری از ادرار را داشته باشد.
هنگامی که نیاز فوری به دفع ادرار دارید، کمی صبر کنید پس به سرویس بهداشتی بروید. اگر مثانه شما بسیار حساس است. فقط میتوانید چند ثانیه صبر کنید. سعی کنید به تدریج به زمان نگه داشتن ادرار بیافزائید. به تدریج باید بتوانید بین 30 دقیقه تا یک ساعت ادرار خود را نگه دارید، تا مثانه بتواند حجم ادرار بیشتری را در خود نگه دارد و به مرور ظرفیت آن افزایش یابد. تمرینات ورزشی مخصوص عضلات کف لگن به شما برای جلوگیری از بی اختیاری ادرار پس از زایمان کمک میکند.
-از مصرف کافئین اجتناب کنید زیرا باعث التهاب مثانه میشود و در فرایند نگه داشتن ادرار اختلال ایجاد میکند.
– در صورتی که تمرینات ورزشی مخصوص عضلات کف لگن نتواند به رفع مشکل شما کمک کند، از پزشک بخواهید شما را به متخصص زنان یا پزشک متخصص بی اختیاری ادراری ارجاع دهد، در روزهای اول زایمان استفاده از پدهای مخصوص میتواند به جذب ادرار نشت شده کمک کند.
-از یک پد ضخیم که قدرت جذب بالایی دارد استفاده کنید زیرا این پدها در مقایسه با پدهای نازک، بهتر ادرار را جذب میکنند. پس از آن که خونریزی شما قطع شد میتوانید از پدهای مخصوصی که برای مثانه ضعیف طراحی شدهاند استفاده کنید.