پزشکی, مطالب علمی

آیا واکسن آنفولانزا در بارداری ضرر دارد؟

واکسن آنفولانزا در بارداری مراجعه مادر بیمار به پزشک

اگر می‌خواهید درباره تاثیر واکسن آنفولانزا در بارداری بیشتر بدانید و یا با عوارض و خطرات زدن واکسن آنفولانزا در بارداری آشنا شوید با گروه ماما سلامت همراه باشید.

 

درباره واکسن آنفولانزا بیشتر بدانید!

 

یکی از مهم‌ترین نکاتی که باید در خصوص واکسن آنفولانزا در نظر بگیرید این است که احتمال ابتلا به ویروس آنفولانزا را به صفر درصد نمی‌رساند، بلکه در دو بخش اثرگذار است:

-اول این که شمار دفعاتی که ممکن است فرد، در طول یک سال به این ویروس مبتلا شود را کاهش می‌دهد.

-دومین تاثیر این است که شدت و وخامت حال بیمار را در مدت زمان ابتلا به ویروس آنفولانزا می‌کاهد.

بنابراین مجموعه علائم و تاثیراتی که در اثر ابتلا به ویروس آنفولانزا در فرد ایجاد می‌شود را با تزریق واکسن می‌توان کاهش داد و از بروز خطرات جدی پیشگیری کرد.

 

آنفولانزا در بارداری

 

با توجه به اینکه در دوران بارداری سیستم ایمنی مادر سرکوب می‌شود و تغییراتی در سیستم تنفسی به دلیل ایجاد فضای لازم برای رشد نوزاد ایجاد می‌گردد که در کل این عوامل بر روی ابتلا افراد به آنفولانزا تاثیر گذار است.

آنفولانزا برخلاف سرماخوردگی مشکل جدی می‌تواند برای فرد ایجاد کند به طوری که ذات‌الریه از عواقبی است که در کمین افراد مبتلا است. ابتلا به آنفولانزا خطرات جبران ناپذیری را برای جنین نیز ایجاد می‌کند، من جمله افزایش خطر سقط جنین، به وجود آمدن ناهنجاری‎هایی در جنین و کم وزن متولد شدن نوزاد و…

این نکته فراموش نشود این عوارض در همه ی افراد مشاهده نمی‌شود.

 

علائم آنفولانزا در بارداری

 

تشخیص آنفولانزا از سرماخوردگی به راحتی توسط پزشک صورت می‌گیرد و علائم آنفولانزا عبارت است از:

  •  تب بالای 38
  • داشتن سردرد
  • احساس خستگی و ضعف
  • سرفه
  • کاهش اشتها
  • گلو درد
  • استفراغ و… .

 

واکسن آنفولانزا در بارداری مادر باردار بیمار

 

چگونه از آنفولانزا در بارداری پیشگیری کنیم؟

 

مراحل ساده‌ای وجود دارند که می‌توانند به عنوان اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از آنفولانزا مورد استفاده قرار گیرند. این اقدامات عبارتند از:

  • شستشوی مرتب دست‌ها به‌ خصوص پس از دست دادن ؛
  • استراحت و خواب کافی ؛
  • مصرف مایعات فراوان ؛
  • دست ندادن با افراد بیمار ؛
  • ضدعفونی کردن وسایل افراد مبتلا به آنفولانزا.

در کنار رعایت این موارد، محققان، تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری را به ‌عنوان مؤثرترین راه برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری توصیه می‌کنند. تحقیقات ثابت کرده است واکسیناسیون آنفولانزا برای مادر باردار و نوزاد متولد نشده ایمن و بی‌خطر است. با این حال، تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری از نوع استنشاقی برای زنان باردار یا زنانی که اقدام به بارداری نموده‌اند توصیه نمی‌شود، زیرا این نوع از واکسن دارای ویروس زنده است.

اگر چه توصیه می‌شود واکسیناسیون علیه آنفولانزا در اوایل شیوع آنفلوانزا (مهرماه) انجام شود، اما مادران باردار می‌توانند هر زمان در طول دوران بارداری واکسیناسیون را انجام دهند. علاوه‌بر مزایای جلوگیری از ابتلای مادر به این بیماری تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری برای جنین نیز سودمند است. زیرا هنگامی که یک مادر در حین بارداری واکسینه می‌شود، آنتی‌بادی‌ها از طریق جفت به جنین منتقل شده و جنین را تا شش ماه پس از تولد در برابر آنفولانزا محافظت می‌کنند. ایمنی واکسن آنفولانزا برای مادرانی که شیرده هستند نیز ثابت شده است. تنها عوارض جانبی مانند درد، التهاب و قرمزی ممکن است که در هنگام تزریق ایجاد گردد.

 

بهبود آنفولانزا در بارداری

 

اگر احتمال می‌دهید که در دوران بارداری به آنفولانزا مبتلا شده‌اید، برای بهبود این بیماری بلافاصله پزشک عمومی خود را ملاقات کنید. اگر هم مطمئن نیستید که آیا این بیماری یک سرماخوردگی است یا آنفولانزا، از حدس زدن پرهیز کنید و با پزشکتان تماس بگیرید.

همچنین تا دو هفته بعد از زایمان، فرد نسبت به آنفولانزا بسیار آسیب‌پذیر خواهد بود. به همین دلیل، اگر اخیراً زایمان کرده‌اید و به آنفولانزا مبتلا شده‌اید، سریعاً به پزشک مراجعه کنید. در زمان ابتلا به آنفولانزا باید در رختخواب بمانید و مدت زمان زیادی را استراحت کنید. شاید یک هفته طول بکشد تا حال شما بهتر شود. اگر تب دارید، مقدار زیادی آب بنوشید تا از کم‌آبی شدید بدنتان جلوگیری کنید.

شما همچنین می‌توانید با تجویز و مشورت پزشک از استامینوفن برای پایین آوردن تب و درد استفاده کنید. اگر در سه ماهه اول یا سه ماهه دوم بارداری هستید، در مورد مصرف ایبوپروفن با پزشک خود مشورت کنید، زیرا این دارو اغلب توصیه نمی‌شود. در سه ماهه سوم بارداری به طورکلی نباید از ایبوپروفن استفاده شود، زیرا برای کودک خطر دارد. در هر صورت به پزشک مراجعه کنید و درمان‌های تعیین‌شده را با دقت پیگیری کنید.

 

اهمیت تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری

 

تحقیقات در زمینه این بیماری، اهمیت تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری و استفاده از داروهای ضد ویروسی را برای زنان باردار در مراحل مشکوک به آنفولانزا تایید می‌کند. افراد بالای 6 ماه باید هر سال واکسن آنفولانزا را دریافت کنند؛ به ویژه زنان باردار، جوانان، پیران و هر کسی که بیماری مزمنی دارد؛ باید اهمیت بیشتری به این واکسن بدهند. این افراد در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به آنفولانزا قرار دارند.

آنفولانزا می‌تواند از نظر شدت بیماری، طیف وسیعی از خفیف تا شدید را در برگیرد. در هر صورت آنفولانزا برای زنان باردار از همه خطرناک‌تر است. در طول بارداری سیستم ایمنی بدن، قلب و ریه تغییراتی می‌کند که زنان را در طول حاملگی و دو هفته بعد از زایمان، در معرض آنفولانزا آسیب‌پذیر می‌کند. سعی می‌شود واکسن‌های جدید انواع متفاوتی از ویروس‌ها را در بربگیرد تا احتمال آلوده شدن مادر به ویروس آنفولانزا کاهش یابد.

 

واکسن آنفولانزا در بارداری بارداری و سرما خوردگی

 

آیا تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری بی خطر است؟

 

واکسن آنفولانزا سال‌ها بدون مشکل تزریق شده است و استفاده از آن برای زنان باردار بی خطر است. با این حال، زنان باردار نباید از واکسن آنفولانزای زنده ضعیف شده (LAIV) که به صورت اسپری بینی در بازار موجود است، استفاده کنند. زیرا این نوع واکسن حاوی میکروارگانیسم های ویروسی زنده است که می‌توانند از جفت عبور کرده و به عفونت ویروسی در جنین منجر شوند.

با این حال، پزشکان یادآوری می‌کنند آسیب دیدگی احتمالی جنین در اثر دریافت واکسن استنشاقی به صورت نظری مطرح شده است، اما پزشک برای احتیاط، تزریق این واکسن را توصیه نمی‌کنند. واکسن آنفولانزا در بارداری ممکن است، احتمال ابتلای فرد به آنفولانزا و نیاز به بستری شدن در بیمارستان به دلیل عوارض احتمالی را کاهش دهد. مطالعات نشان می دهد استفاده از واکسن آنفولانزا در بارداری می‌تواند خطر بستری شدن بر اثر آنفولانزا را تا 40 درصد کاهش دهد.

با واکسینه شدن مادر و زدن واکسن آنفولانزا در بارداری، آنتی بادی‌های محافظ، به جنین منتقل می‌شود و کودک چندین ماه پس از تولد در برابر آنفولانزا ایمن است. زنان بارداری که قبل از بارداری به بیماری‌هایی مبتلا شده اند، نیازی به رضایت کتبی پزشک برای تزریق واکسن ندارند.

 

چرا تزریق باید واکسن آنفولانزا در بارداری لازم است؟

 

زنانی که در دوران بارداری هستند به دلیل این که سیستم ایمنی بدن شان ضعیف‌تر از شرایط عادی شده است در صورتی که بیمار شوند عوارض و ظهورات بالینی بیماری در آن‌ها شدید تر اتفاق می‌افتد. مراجعه به یک متخصص زنان و زایمان و مراقبت‌های لازم در طول دوران بارداری می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا در یک وضعیت سالم و تحت کنترل قرار گیرند.

بنابراین یکی از ضرورت‌های تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری، سلامتی خود مادر است اما از طرف دیگر نوزادانی که مادرشان واکسن آنفولانزا استفاده کرده است تا چندین ماه بعد از انجام زایمان طبیعی یا سزارین ایمنی بدنشان بالاست و به این بیماری مبتلا نمی شوند. 

 

مزایای تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری

 

تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری مصونیت کامل ایجاد نمی‌کند اما باعث می‌شود در صورت ابتلای احتمالی مادر به ویروس آنفولانزا، شدت بیماری کمتر و عوارض ناشی از این ویروس بر مادر و جنین نیز کمتر باشد.

 

زمان تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری

 

اوج شیوع ابتلا به ویروس آنفولانزا، در فصول سرد سال یعنی پاییز و زمستان می‌باشد. تزریق واکسن باید قبل از شیوع ویروس یعنی اوایل پاییز انجام شود و اثر بخشی آن تا چند ماه ادامه می‌یابد.

 

مطالعه مقاله مراقبت ها و مشکلات سه ماهه اول بارداری در وبلاگ ماماسلامت را از دست ندهید!

 

پس از تولد از کودک خود محافظت کنید!

 

نوزادان در معرض خطر نوع شدید آنفولانزا هستند اما تا ۶ ماهگی کودک نمی‌توانیم تزریق واکسن آنفولانزا داشته باشیم. حال اگر واکسن آنفولانزا در بارداری را بزنید، آنتی بادی‌های که بدن شما تولید می‌کند می‌تواند برای جنین نیز مفید واقع شود. اگر در دوران شیردهی باشید این آنتی بادی‌ها از طریق شیر به کودکان منتقل می‌شود. تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری از شما در برابر بیماری کرونا نیز تاحدی محافظت خواهد کرد.

تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری می‌تواند کمی از بار استرس روانی کادر درمان را با مراجعه کمتر بکاهد. هنگام انجام واکسیناسیون حتما تاکید بر واکسن تزریقی کنید نه اسپری واکسن‌ها.

 

واکسن آنفولانزا در بارداری تزریق واکسن به زن باردار

 

آیا واکسن آنفولانزا عوارض دارد؟

 

واکسن آنفولانزا مانند تمامی واکسن‌هایی که وجود دارد، دارای عوارض و پیامدهایی است که ممکن است به طور موقت در شخص بروز کند اما پس از مدت زمان نسبتا کوتاهی از بین می‌رود.

برخی از این عوارض عبارتند از:

  • قرمز شدن دست و پا
  • تب کردن (البته شدت زیادی ندارد و فرد نباید چندان نگران باشد.)
  • در محل تزریق واکسن نیز درد خفیفی را تجربه خواهید کرد که در کوتاه ترین زمان از بین می‌رود.
  • سردرد
  • حالت تهوع
  • احساس خستگی و بی رمق بودن

 

چه کسانی نباید واکسن آنفولانزا را بزنند؟

 

اگر شما یک واکنش آلرژیک شدید نسبت به واکسن آنفولانزا داشته‌اید.

شما به تخم مرغ حساسیت دارید. (البته اگر فقط کهیر می‌زنید، می‌توانید واکسینه شوید) تخم مرغ، یک محیط برای رشد ویروس آنفولانزا است که در بیشتر واکسن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آلرژی‌های شدید دیگری دارید یا به سندرم گیلن باره (نارسایی عصبی _عضلانی حاد) مبتلا هستید قبل از اقدام به تزریق واکسن واکسن آنفولانزا در بارداری  پزشک معالج خود اطلاع دهید.

 

موارد استفاده از واکسن آنفولانزا در بارداری

 

استفاده از واکسن آنفولانزا در بارداری می‌تواند در موارد زیر کمک کننده باشد:

پیشگیری از عوارض آنفولانزا در بارداری:

 آنفولانزا در بارداری سبب بروز بیماری شدید در مقایسه با خانم‌های غیر باردار می‌باشد. بستری شدن در بیمارستان از عوارض آنفولانزا محسوب می‌شود. استفاده از واکسن آنفولانزا در بارداری ریسک ابتلا به این بیماری را کاهش می دهد.

پیشگیری از مشکلات بارداری که در اثر آنفولانزا ایجاد می‌شود:

ابتلا به آنفولانزا یا بیماری‌های شبیه به آن در طول سه ماهه اول بارداری با افزایش ریسک نقص در جنین ارتباط دارد. آنفولانزا در طول بارداری با افزایش ریسک سقط، زایمان زودرس، وزن اندک نوزاد به هنگام تولد و مرگ جنین ارتباط دارد. برخی از مطالعات احتمال می‌‎دهند که بروز آنفولانزا در بارداری خطر اختلالات روحی همچون افسردگی، اوتیسم و… را در کودک متولد شده بالا می‌برد.

استفاده از واکسن آنفولانزا در بارداری، نوزاد را پس از تولد محافظت می‌کند. نوزادان در خطر ابتلا به علائم شدید آنفلوآنزا قرار دارند. اگر شما واکسن آنفولانزا در بارداری را دریافت کنید در آن صورت آنتی بادی‌هایی که در بدن شما ساخته می‌شود، می‌تواند از طریق جفت و شیر وارد بدن نوزاد شود. این آنتی بادی‌ها نوزاد را از ابتلا به آنفولانزا در امان می‌دارد.

 

واکسن آنفولانزا در بارداری تصویر مادر باردار حفاظت شده

 

امید است مطالبی فوق برای شما مفید و سودمند بوده باشد. در صورت نیاز به مشاوره بیشتر کارشناسان ما مشتاق پاسخگویی به شما می‌باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *