حساسیت به نوار بهداشتی پدیده عجیبی نیست اما این حساسیتها به میزان کمی اتفاق میافتد. نشانههایی که بعد از حساسیت واژن به نوار بهداشتی یا پد بهداشتی ظاهر میشوند عبارتند از: ایجاد سوزش و خارش در ناحیه واژن، التهاب و قرمزی پوست این ناحیه، تورم پوست اطراف واژن، ایجاد ترشحات سفید رنگ.
پژوهشها نشان ثابت کردهاند که ۷۰ درصد از حساسیتهای نوارهای بهداشتی به دلیل وجود چسب در نوارها به وجود میآید. همچنین آمارهای دیگر نشان دادهاند. که میان هر دو میلیون نفر زن، تنها یک نفر به نوار بهداشتی حساسیت نشان میدهد. به جز مواد حساسیتزای موجود در نوارهای بهداشتی، عوامل دیگر نیز میتوانند سبب این حساسیت شوند مانند تماس و اصطکاکی که نوار با بدن ایجاد میکند و سبب آزار ناحیه تناسلی میشود.
دلایل حساسیت به نوار بهداشتی
استفاده از مواد شیمیایی
یکی از دلایل حساسیت به نوار بهداشتی، ممکن است استفاده از مواد شیمیایی در ترکیب نوارهای بهداشتی باشد. واکنش آلرژیک نیز میتواند یکی از علل حساسیت به نوارهای بهداشتی باشد، زیرا ترکیبات شیمیایی ممکن است باعث واکنش آلرژیک در بدن شوند. حتی چسب مورد استفاده در نوارهای بهداشتی نیز میتواند حساسیت را افزایش دهد.
حساسیت پوستی
درماتیت تماسی، تماس پوست با مواد تحریککننده در نوارهای بهداشتی را توصیف میکند. اگر پوست به هر کدام از این مواد حساسیت داشته باشد، این میتواند به درماتیت تماسی منجر شود.
اصطکاک پوستی
تماس طولانیمدت پد بهداشتی با پوست، به ویژه زمانی که تحت فشار قرار دارد، میتواند به اصطکاک پوستی منجر شود و حساسیت را افزایش دهد.
گرما و رطوبت بیش از حد
عرضه به رطوبت و گرما بیش از حد نیز میتواند باعث تحریک پوست شود و باعث ایجاد یک محیط مناسب برای رشد باکتری و عفونت گردد.
خشکی پوست
همچنین استفاده طولانیمدت از نوارهای بهداشتی ممکن است باعث خشکی پوست شود که نیز میتواند حساسیت را افزایش دهد.
علائم حساسیت به نوار بهداشتی
بر اساس ماهیت واکنشهای پوستی، افراد مختلف ممکن است نشانههای مختلف و متفاوتی در برابر حساسیت به نوار بهداشتی و تامپون از خود نشان دهند. با این حال برخی از نشانهها و علائم رایجی که افراد ممکن است به هنگام استفاده از نوار بهداشتی تجربه نمایند را در ادامه با هم مرور میکنیم:
- راش قرمز پوستی
- خارش
- حس سوزش
- ترشحات سفید از واژن
- تورم
- قرمزی پوست
- ایجاد برآمدگی بر روی پوست
- علت و درمان حساسیت واژن به نوار بهداشتی
درمان خانگی حساسیت به نوار بهداشتی
با استفاده از درمانهای خانگی تا حدود زیادی میتوانید مشکل حساسیت به نوار بهداشتی را کاهش دهید. با بکارگیری روشهای زیر میتوانید درد و سوزشی که به دلیل حساسیت به نوار بهداشتی رخ داده را برطرف کنید.
شستشوی واژن به صورت منظم
رعایت کردن بهداشت فردی سبب میشود که حساسیت واژن به نوار بهداشتی کمتر دیده شود. در طول روز باید مرتب این ناحیه را با آب گرم بشویید. فراموش نکنید که پس از شستشوی واژن حتماً آن را با دستمال تمیز خشک کنید تا میکروبها و باکتریها در این ناحیه رشد نکنند.
استفاده از صابون و شویندههای مختلف برای شستشوی واژن، تحریک پذیری این ناحیه را افزایش میدهد؛ بنابراین توصیه میکنیم که تنها از آب ولرم استفاده نمایید.
هر شب دوش بگیرید
یکی از مواردی که سبب ایجاد حساسیت در ناحیه واژن میشود، باقی ماندن خون خشک شده در این قسمت است. برای از بین بردن حساسیت، به شما پیشنهاد میکنیم هر شب دوش بگیرید و این ناحیه را به طور کامل خشک کنید تا رطوبت سبب رشد میکروب و باکتری در ناحیه واژن نشود.
استفاده از کمپرس سرد
کمپرس سرد در کاهش درد و سوزش ناحیه واژن بسیار تأثیرگذار است. افرادی که دچار مشکل حساسیت به نوار بهداشتی شدهاند، کافی است یک کمپرس سرد را روی ناحیه مورد نظر قرار دهند تا درد و التهاب به وجود آمده کم شود. اگر به کمپرس سرد دسترسی ندارید، نشستن روی سرامیک میتواند گزینه جایگزین باشد.
استفاده نکردن از شلوار و لباسهای زیر تنگ و چسبان
لباسهای چسبان و تنگ میتوانند حساسیت به نوار بهداشتی را بیشتر کند. یکی از راههای پیشگیری نمودن از بروز یافتن این حساسیتها در دورههای قاعدگی یا زمان استفاده نمودن از نوارهای بهداشتی پوشیدن لباسهای آزاد و شلوارهای گشاد است تا هوا به صورت آزاد در زیر لباسها نیز جریان پیدا کند و خارج گردد.
استفاده از ضد عفونی کننده
برای جلوگیری از خارش پوستی در دوران قاعدگی، یک ژل ضد عفونی کننده یا کرم را در اطراف ناحیه تناسلی اعمال کنید. این کرم یا ژل هر بار که نوار بهداشتی خود را عوض میکنید، باید اعمال شود. با این وجود، اطمینان حاصل کنید که این کرم در سایر نقاط حساس بدن پخش نمیشود. اگر پوستتان به طرز منفی به ژل یا کرم واکنش نشان داد، فورا استفاده از آن را متوقف کنید. توصیه میشود که قبل از استفاده از یک ژل یا کرم خاص با پزشک خود مشورت کنید.
استفاده از نوار بهداشتی با کیفیت
حساسیت واژن به نوار بهداشتی ممکن است به دلیل استفاده از نوار بهداشتیهای بیکیفیت حاصل شده باشد. در این صورت لازم است که حتما به دنبال خرید نوار بهداشتیهای با کیفیت بروید. نوار بهداشتی مورد استفاده شما باید برایتان راحت باشد. علاوه بر این، پدها و تامپونهایی که انتخاب میکنید باید برای ناحیه تناسلیتان نرم و لطیف باشد. ترکیبات داخلی نوارهای بهداشتی نباید در تماس مستقیم با بخشهای تناسلی قرار گیرد. با رعایت این نکات میتوانید از حساسیت به نوار بهداشتی دوری کنید.
استفاده از روغن نارگیل
روغن نارگیل خواص آنتیباکتریال دارد و در عین حال، میتواند خشکی پوست را از بین ببرد. چنانچه به این روغن حساسیت ندارید، میتوانید برای از بین بردن راش و خشکی پوست، میتوانید ابتدا ناحیه حساسشده را با آب سرد، تمیز بشویید و سپس بهکمک پنبه، مقداری روغن نارگیل بر روی آن بمالید و اجازه دهید در طول شب روی پوست شما بماند.
برای از بین بردن خشکی، چنانچه صبحها حمام میکنید؛ مجددا پس از استحمام نیز روغن نارگیل را استفاده کنید تا خشکی پوست از بین برود و التهاب آن کمتر شود.
خودداری از ورزشهای سنگین
موقع پریودی سعی کنید از انجام ورزشها و فعالیتهایی که به واژن فشار وارد میکنند خودداری کنید. انجام این ورزشها باعث عرق کردن، گرما و ایجاد فشار و درد بیشتر در ناحیه تناسلی میشوند.
درمان پزشکی
با وجود این که درمانهای خانگی برای کاهش حساسیت به پد بهداشتی مؤثر هستند، اما درمان خانگی برای برطرف کردن مشکل در مدت کوتاهی کاربرد دارد و پس از آن باید به پزشک مراجعه کرده و تحت نظر وی به درمان حساسیت مورد نظر بپردازید.
پزشک هنگام بروز این مشکل در اولین قدم وجود یا عدم وجود بیماریهای قارچی و باکتریایی را در این ناحیه بررسی میکند؛ زیرا بیماریهای قارچی و باکتریایی نیز سبب بروز حساسیت و خارش و سوزش در ناحیه واژن میشوند.
در صورتی که مشکل خاصی وجود نداشت، پزشک لوسینها و کرمهای مناسب را برای برطرف کردن حساسیت بیمار تجویز میکند. از جمله داروهایی که توسط پزشکان برای درمان حساسیت واژن به نوار بهداشتی تجویز میشود میتوان به پماد هیدروکورتیزون اشاره کرد.
عوارض حساسیت به نوار بهداشتی
عوارض حساسیت به نوار بهداشتی محدود به علائم آزار دهنده آن نمیشود، بلکه میتواند مشکلات جدیتری را برای خانمها ایجاد کند. رطوبت و گرمای ایجاد شده در نوار بهداشتی محیط مناسبی برای رشد باکتریهای است و میتواند عفونت باکتریایی واژن را به دنبال داشته باشد.
همچنین قارچهایی که به طور طبیعی در واژن وجود دارند با بروز حساسیت و بیتوجهی به آن میتوانند باعث ایجاد عفونت قارچی واژن شوند. زنانی که با این مشکل مواجه میشوند، بهتر است قبل از شروع پریودی از پمادهای ضد قارچ استفاده کنند. استفاده از این پمادها میتواند از عفونت قارچی جلوگیری کند.
برای جلوگیری از عوارض حساسیت به نوار بهداشتی چه کنیم؟
بعضی از بانوان دوست دارند از محصولاتی بهجز نوار بهداشتی، در دوران عادتماهانهشان استفاده کنند. اما فقط عدهای از نوارها استفاده میکنند. شما از کدام دسته هستید؟
بهتر است راههای زیر را هم یاد بگیرید تا از بروز هرگونه حساسیت جلوگیری کنید.
از نوارهایی استفاده کنید که فاقد مواد رنگی و چسبهای مختلفاند. نوارهای کاملا پنبهای گزینه خوبی هستند و اگرچه قیمت بیشتری نسبت به گزینههای دیگر در بازار دارند، اما مناسب افرادی با پوست حساس خواهند بود.
از نوار بهداشتیهای قابلشستوشویی استفاده کنید که حساسیت به وجود نمیآورند یا در صورت تمایل بهدنبال محصولاتی مانند کاپ یا فنجان قاعدگی باشید.
لباس زیر نخی و گشاد بپوشید.
برای جلوگیری از عفونتهای قارچی، قبل از شروع عادتماهانه، از پمادهای ضدقارچ در نواحی تناسلی استفاده کنید.
بعضی از بانوان هم ترجیح میدهند کاپ قاعدگی را جایگزین نواربهداشتی کنند.
سخن پایانی
در کل بروز حساسیت به نوار بهداشتی امری است که تقریبا همه افراد تقریبا یک بار آن را تجربه کردهاند. بهتر است اگر شما دچار حساسیت شدیدی هستید هر چه سریعتر به پزشک زنان مراجعه کنید تا دچار شرایط وخیمتر مانند عفونتهای شدید باکتریایی نشوید. اگر تا به حال به این مورد برخورد نکردهاید و هرگز دچار بروز حساسیت نشدهاید به شما تبریک میگویم و توصیه میکنیم که پیشگیریهای لازم را انجام دهید تا به این مشکل دچار نشوید.