پزشکی, مطالب علمی

علل خونریزی غیر طبیعی رحم چیست؟ آیا این مشکل در دختران باید جدی گرفته شود؟

خونریزی غیر طبیعی رحم تصویر رحم و گل

اگر در زمانی خارج از دوران پریود، دچار خونریزی غیر طبیعی رحم شدید و این موضوع باعث نگرانیتان شده است با شناسایی علت آن و آگاهی درباره این موضوع از نگرانی‌یتان کم کنید.

واقعیت این است که علت این اتفاق ریشه در نوسانات هورمونی و استفاده از بعضی داروها دارد. برای پیگیری وضعیت خونریزی غیر عادی باید به پزشک زنان مراجعه کنید. اما قبل از آن گروه ماما سلامت در این مقاله برایتان درباره چنین وضعیتی توضیح داده‌ایم؛ با ما تا به انتهای این مطلب همراه باشید.

 

خونریزی غیر طبیعی رحم چیست؟

 

خونریزی که در زمانی غیر از زمان مورد انتظار یعنی بجز شروع قاعدگی، با حجم و طـول مـدت غیر طبیعی رخ دهد، خونریزی غیر طبیعی رحم به حساب می‌آید.

خونریزی‌های غیر طبیعی رحم در چند دسته بندی قرار دارند:

  • بدو تولد تا قبل از سن بلوغ
  • دوران بلوغ
  • دوران باروری
  • دوران یائسگی

 

خونریزی غیر عادی واژن

 

خونریزی غیر عادی واژن، اغلب در میان دوره‌های پریود و با نام‌های خونریزی بین قاعدگی، لکه بینی و متروراژی شناخته می‌شود. اگر خونریزی‌هایی بین دوره‌های عادی قاعدگی دارید، دلایل زیادی برای آن می‌تواند وجود داشته باشد.

 برخی از این‌ها ممکن است به‌ راحتی درمان شوند، اما برخی دیگر می‌توانند علامت یک بیماری کاملا جدی باشند. اگر لکه بینی یا خونریزی زیاد بین دوره‌ای شدید دارید، برای انجام آزمایشات لازم، تشخیص و بررسی آن به دکتر خود مراجعه کنید.

 

خونریزی غیر طبیعی رحم در دختران و خانم‌های مجرد

 

در دخترانی که تازه به بلوغ رسیده‌اند و در سنین ۱۲ یا ۱۳ ساله هستند، ممکن است شکایت از این باشد که پریود آن‌ها با فواصل طولانی رخ می‌دهد، مثلا هر دو یا سه ماه یک بار این پریود رخ می‌شوند.

این شکل از پریود برای دخترانی که تازه به بلوغ رسیده‌اند به مدت ۴ سال نرمال محسوب می‌شود. چرا که این خانم‌ها در این سن جوان هستند و طبیعتا تخمک‌ها نیز جوان هستند و به طور مرتبط تخمک آزاد نمی‌کنند. به همین دلیل باعث می‌شود که پریودها طولانی و دیر به دیر باشد.

معمولا این نوع پریود، نرمال تلقی می‌شود و اگر در کنار آن علائم دیگری وجود نداشته باشد، روند درمان به این صورت که، بیمار تحت نظر گرفته می‌شود و باید در سال‌های آتی برای چکاپ مراجعه کند.

ممکن است در این گروه سنی به علت عدم تخمک گذاری مرتب، پریودها با فواصل کوتاه انجام شود. یعنی فرد اظهار می‌کند که پریود می‌شود و بعد از یک هفته دوباره پریود می‌شود. در این شرایط هم با اینکه از نظر پزشک متخصص زنان نرمال تلقی می‌شود ولی می‌توان از سونوگرافی برای ارزیابی کیست تخمدان استفاده کرد. همچنین برای اینکه خانم خون از دست می‌دهد و دچار فقر آهن می‌شود، معمولا تدابیر درمانی برای ااینگونه موارد در نظر گرفته می‌شود.

ما به شما مطالعه مقاله چگونه زمان تخمک گذاری بدن خود را بدانیم! در وبلاگ ماماسلامت پیشنهاد می‌کنیم.

 

آیا دو بار پریود شدن در یک ماه عوارض دارد؟

 

یکی از اثرات خونریزی غیر طبیعی رحم و یا خونریزی مکرر ناشی از پریود شدن زود به زود، کم خونی است که به دلیل کمبود آهن بدن رخ می‌دهد. البته پزشک، همزمان با انجام آزمایشات دیگر برای تعیین علت خونریزی غیر عادی، سطح آهن شما را هم مورد بررسی قرار خواهد داد.

علائم کم خونی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • خستگی
  • سردرد
  • ضعف
  • سرگیجه
  • تنگی نفس
  • ضربان قلب نامنظم

 

خونریزی غیر طبیعی رحم تصویر رحم و گلبول های قرمز

 

انواع خونریزی غیر طبیعی رحم

 

منوراژی

 منوراژی به شرایطی گفته می‌شود که در آن در یک سیکل قاعدگی به دلیل وجود تومورهای بدخیم میزان خونریزی بیش از 80 سی سی باشد.

هیپومنوره

 به شرایطی اطلاق می‌شود که در آن میزان خونریزی کم و خفیف است، معمولا در کسانی که قرص‌های ضد بارداری مصرف می‌کنند این اتفاق رخ می‌دهد.

متروراژی

 به شرایطی که در آن مابین سیکل‌های قاعدگی لکه بینی یا خونریزی اتفاق می‌افتد.

الیگومنوره

 شرایطی که در آن فاصله دو سیکل قاعدگی بیش از 35 روز باشد.

پلی منور

به شرایطی که فاصله دو سیکل قاعدگی کمتر از 21 روز باشد.

 

برای مطالعه بیشتر از مقاله مراقبت‌ها و مشکلات سه ماهه سوم بارداری! در وبلاگ ماما سلامت بازدید نمایید.

علت خونریزی غیر عادی، شدید و لخته در دوران قاعدگی چیست؟

 

بسیاری از خانم‌هایی که مبتلا به خونریزی شدید در دوران قاعدگی هستند، آن را فقط در روز اول دوران پریودی تجربه می‌کنند. در زیر رایج‌ترین دلایل‌ خونریزی غیر عادی و شدید خصوصا در روز اول پریود را توضیح می‌دهیم:

 

تغییرات دارویی

ایجاد تغییر در نوع یا مقدار داروهای مصرفی ممکن است با چرخه قاعدگی شما تداخل داشته باشد و منجر به خونریزی غیرطبیعی رحم در قاعدگی، البته فقط در روزهای ابتدایی آن شود.

 

چرخه‌های قاعدگی با خونریزی شدید پیوسته

بسیاری از بانوان که جزو هیچ کدام از دو دسته بالا نیستند، دائما خونریزی‌های شدید و پر دردی را در دوران پریودی تجربه می‌کنند و نمی‌دانند دلیل خونریزی زیاد در دوران قاعدگی نشانه چیست.

خانم‌هایی که مبتلا به این نوع خونریزی شدید در دوران پریودی هستند، پریودی دردناکی را تجربه می‌کنند و از کارهای روزانه خود عقب می‌افتند. همچنین این نوع خونریزی شدید در سراسر چرخه پریودی می‌تواند عوارض طولانی مدتی را به همراه داشته باشد.

 

مشکلات هورمونی

بدن شما در حالت عادی هورمون‌های پروژسترون و استروژن را که بزرگ‌ترین نقعادت ماهانه شود. زیرا این دیواره ضخیم تشکیل شده در رحم شما، در حال ریزش و از بین رفتن است.

همچنین بیماری تیروئید کم کار، می‌تواند باعث ایجاد چرخه‌های قاعدگی نامنظم یا پریودی‌هایی با خونریزی شدید شود.

 

اختلالات خونریزی

حدود ۱۰ تا ۳۰ درصد از بانوان مبتلا به اختلالات خونریزی هستند و این اختلال می‌تواند خونریزی شما را در دوران قاعدگی دردناک کند.

 

خونریزی غیر طبیعی رحم اینفوگرافی علل خونریزی غیر طبیعی

 

سرطان‌های خاص

سرطان ایجاد شده در رحم، دهانه رحم و تخمدان‌ها به‌ندرت می‌توانند دلیل به وجود آمدن خونریزی‌ غیر طبیعی رحم در پریودی باشند، اما بعضی از خونریزی‌های بسیار شدید در این دوره می‌توانند به عنوان نشانه‌ای از این سرطان‌ها شناخته شوند.

 

التهاب مزمن رحم

التهاب مزمن رحم، اختلالی است که در آن بافتی شبیه به بافت داخلی رحم، خارج از حفره رحم شما رشد می‌کند و منجر به خونریزی غیر عادی و شدید در دوران قاعدگی می‌شود. علائم رایج این اختلال عبارت هستند از:

  • قاعدگی‌های دردناک
  • درد در قسمت تحتانی کمر
  • خونریزی شدید در دوران پریودی
  • استرس

تغییر در سبک زندگی می‌تواند به میزان قابل توجهی بر روی سطح استرس شما تأثیر بگذارد. در نتیجه استرس به نوبه خود، علت دوبار پریود شدن در یک ماه است. به منظور کاهش سطح استرس، می‌توانید گزینه‌های ورزش منظم، تمرین مدیتیشن یا گفتگودرمانی را امتحان کنید.

 

کاهش یا افزایش شدید وزن

با پزشک در مورد دلایل احتمالی تغییرات چشمگیر وزن خود صحبت کنید. در صورت وجود افزایش وزن قابل توجه، پزشکان می‌توانند برای کنترل وزن شما راهکارهای درمانی مخصوصی ارائه دهند.

 

بیماری التهابی لگن

بیماری التهابی لگن (PID) یا عفونت لگنی ممکن است در اثر باکتری‌های طبیعی واژن یا عفونت‌های مقاربتی مانند کلامیدیا و سوزاک ایجاد شود. این باکتری‌ها از سمت واژن به سمت رحم حرکت می‌کنند، بنابراین خطر ابتلا به آن‌ها در دوران قاعدگی دو‌چندان می‌شود. البته گاهی اوقات، با باز شدن دهانه رحم در طی فرآیند جاگذاری IUD در رحم یا زایمان و سقط جنین ممکن است این عفونت‌ها به درون رحم وارد شوند.

عفونت لگنی می‌تواند علائمی مانند چرخه قاعدگی نامنظم، لکه‌بینی و یا درد و انقباضات میان‌دوره‌ای را ایجاد کنند. آنتی‌بیوتیک‌ها به راحتی قادر به درمان عفونت لگنی هستند.

مطالعه مقاله عفونت لگن در زنان!  علائم؛ علل و راه‌های درمان آن در دانشنامه ماماسلامت را به شما توصیه می‌کنیم.

 

فیبروم رحم چیست؟

 

فیبروم توده غیر سرطانی است که در داخل یا بیرون رحم رشد می‌کند. به فیبروم رحم، میوم هم گفته می‌شود. شایع‌ترین انواع فیبروم رحمی، فیبروم‌هایی هستند که در عضلات دیواره رحم رشد می‌کنند. اندازه فیبروم رحم ممکن است کوچک و یا خیلی بزرگ باشد. در حدود 20 تا 40 درصد از دختران و زنان مجرد به میوم دچار می‌شوند.

 

علائم وجود فیبروم رحم در دختران

ممکن است وجود فیبروم در رحم دختران هیچ نشانه‌ای نداشته باشد. به خصوص زمانی که اندازه فیبروم رحم بزرگ نباشد. دخترانی که فیبروم رحمی دارند معمولا قاعدگی‌های دردناک (دیسمنوره) با خونریزی غیر عادی و سنگین (منوراژی) دارند. دیگر علائم  فیبروم رحم که در دختر مجرد بروز می‌کند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • لکه بینی بین دو قاعدگی (بیشتر در دخترانی رخ می‌دهد که فیبروم آن‌ها بزرگ بوده و به حفره رحم رسیده است).
  • ورم کردن شکم
  • طولانی بودن مدت قاعدگی
  • درد در ناحیه لگن، پاها و کمر
  • احساس فشار در ناحیه لگن و پر بودن مثانه به خاطر بزرگ بودن فیبروم‌ها و فشار به لگن و مثانه نیز از جمله نشانه‌های فیبروم رحم است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *