اقدام به بارداری و بچه دار شدن میتواند یکی از مهمترین تصمیمات زندگی هر زن و شوهر باشد. از طرفی بارداری از باشکوهترین لحظات زندگی هر مادر است، ولی از سویی دیگر با تغییرات بسیاری در بدن و زندگی او همراه است. اگر تصمیم به بارداری دارید و میخواهید صاحب فرزند شوید، لازم است تا از همه لحاظ مخصوصا روحی و جسمی برای این کار آماده باشید.
اهمیت به سلامتی خود، تاثیر بسیاری در داشتن یک بارداری سالم و بدون خطر دارد. پس بهتر است پیش از اقدام به بارداری، آمادگی مواجهه با آن را داشته باشید. ماماسلامت در این مطلب قصد دارد تا شما را با ضروریترین اقدامات قبل از بارداری که باید به آنها عمل کنید، آشنا کنیم.
قبل از اقدام به بارداری چه باید کرد؟
از آنجایی که دوره بارداری جزو مهمترین دوران زندگی زنان به شمار میرود، بهتر است زوجین قبل از اقدام برای بچهدار شدن به یک پزشک متخصص مراجعه کنند و تمام نکات لازم برای دوران بارداری را دریافت نمایند. به طور کلی، ۹ ماه بارداری برای همه متفاوت است و برای برخی خانمها نسبتاً ساده و برای برخی دیگر نسبتاً سخت میگذرد. با این حال، رعایت برخی نکاتی که برای تمامی زنان و مردان برای باردار شدن توصیه میشود، عبارتند از:
اقدامات قبل از بارداری برای مردان
گرچه هنوز مردان از سوی پزشکان ملزم به انجام آزمایشهای تست سلامتی، تعداد و کیفیت اسپرم و انجام سونوگرافی نیستند، اما بررسی سلامتی آنها میتواند به باروری سالم کمک کند. لازم است که مردان از چند ماه پیش از اقدام به بارداری، مصرف الکل و دخانیات را به شدت کاهش داده یا ترک کنند.
همچنین کاهش وزن و ورزش منظم هم میتواند به بهبود کیفیت اسپرم و باروری آسانتر کمک کند. مصرف غذاهای سالم، دوری از غذاهای چرب و فرآوری شده، برنامه غذایی و استراحت منظم، دوری از استرس و تنش و… هم برای مردان مانند زنان ضروری است.
باید بدانید که گرما میتواند تولید اسپرم را در بیضهها مختل یا متوقف کند. همچنین تعداد و تحرک اسپرمها در شرایط بالا رفتن دما کاهش مییابد. با توجه به این که این آسیب میتواند برای ماهها ادامه داشته باشد، بهتر است مردان از چند ماه پیش از اقدام، رفتن به سونا و جکوزی را فراموش کنند. پوشیدن لباسهای بسیار تنگ و حتی قرار دادن لپ تاپ در مجاورت اندام تناسلی هم میتواند به اسپرمها آسیب بزند.
اقدامات قبل از بارداری برای زنان
جنین رشد و نمو خود را در بدن مادر آغاز میکند و ادامه میدهد. بنابراین وضعیت بدن او در پشت سر گذاشتن یک بارداری سالم بسیار مهم است. زنان از حداقل سه ماه پیش از بارداری باید توسط پزشک متخصص معاینه شده و آزمایشاتی را انجام بدهند که در ادامه به توضیح آن میپردازیم. در صورت مناسب بودن وضعیت، پزشک بدن زن را برای مادر شدن مناسب تشخیص داده و او میتواند اقدام به بارداری کند.
البته وضعیت روحی و روانی مادر هم شرط مهمی برای تجربه یک بارداری موفق است. او باید آگاه باشد که ممکن است بارداری سختی را تجربه کند و آمادگی روانی کافی برای این مسئله را داشته باشد. همچنین یادگیری روشهایی که باعث رفع استرس و آرامش مادر میشود هم در این مرحله بسیار مهم است. احتمال بروز افسردگی پس از زایمان در زنانی که پیش از بارداری هم به افسردگی دچار بودهاند بیشتر است. بنابراین در صورت ابتلا به افسردگی حتما با پزشک خود مشورت کرده و درمان مناسب را انجام دهید.
برای کسب اطلاعات بیشتر از مقاله درباره افسردگی در بارداری بیشتر بدانید! در وبلاگ ماماسلامت بازدید نمایید.
آزمایشات مهم قبل از اقدام به بارداری
وقتی قرار است باردار شوید، پزشک متخصص و فوق تخصص زنان و زایمان و نازایی به شما دادن تست و آزمایش یک سری موارد را پیشنهاد میدهد. آزمایشهای بارداری آزمایشات گستردهای هستند که بخشی از آنها را باید قبل از بارداری انجام داد. تستهای پیشنهادی قبل از اقدام به بارداری موارد زیر را شامل میشود:
- آزمایش سرخجه یا تست ویروس روبلا.
- آبله مرغان
- تست HIV (ایدز)
- تست هپاتیت ب
- هرپس
- بیماریهای مقاربتی از جمله کلامیدیا، سفلیس و سوزاک
- مشکلات تیروئید (تست TSH)
- عفونتهای انگلی مثل توکسوپلاسموز
بیماریهایی مثل دیابت نیز لازم است بررسی و تا جای ممکن درمان و کنترل شوند. همچنین با توجه به سابقه پزشکی خانوادگی شما پزشک ممکن است قبل از بارداری برای موارد زیر آزمایشات ژنتیک را پیشنهاد دهد:
- کم خونی داسی شکل
- تالاسمی (نوعی کم خونی ارثی)
- دیگر بیماریهای ژنتیکی مانند سیستیک فیبروزیز
انجام آزمایشهای ژنتیک پیش از بارداری
اگرچه انجام آزمایشهای ژنتیک پیش از بارداری اجباری نیست و هزینۀ زیادی نیز دارد، اما اگر سابقهای از بیماریهای ژنتیکی در خانوادۀ شما وجود دارد و میتوانید هزینۀ این آزمایشها را پرداخت کنید، بهتر است برای اطمینان از سلامت جنین خود آزمایشهای ژنتیک پیش از بارداری را انجام دهید. پزشک قبل از درخواست آزمایش، شما را برای مشاورۀ ژنتیک میفرستد تا مشاورۀ لازم در اختیارتان قرار گیرد.
این آزمایش کمک خواهد کرد که بدانید آیا شما یا همسرتان حامل ژن بیماریهای ارثی جدی مثل فیبروز سیستیک یا کمخونی داسیشکل هستید یا خیر. اگر هر دو نفر شما حامل ژن یک بیماری ژنتیکی باشید، فرزند شما به احتمال ۲۵ درصد به آن بیماری مبتلا خواهد شد. شما با مراجعه به متخصص ژنتیک دربارۀ بیماریهای ژنتیکی که فرزند شما در معرض ابتلا به آنها قرار دارد، اطلاعات بیشتری به دست خواهید آورد و بر اساس آنها برای آیندۀ بارداری خود تصمیمگیری میکنید. شاید این آزمایش مهمترین کاری باشد که برای اطمینان از سالم بودن فرزند خود انجام میدهید و میتوانید تنها با ارائۀ یک نمونه بزاق دهان یا خون توسط خود و همسرتان، آن را انجام دهید.
خرید کمربند و ماساژور حرارتی قاعدگی با بهترین کیفیت و مناسب ترین قیمت از فروشگاه لوازم طبی و بهداشتی بانوان و بارداری ماماسلامت