دسته‌بندی نشده

بیماری سوزاک چیست؟ چگونه تشخیص داده می‌شود؟

سوزاک چیست؟ چگونه تشخیص داده می‌شود؟

سوزاک یکی از بیماری‌های مقاربتی است که با عدم رعایت نکات بهداشتی، مردان و زنان را درگیر می‌کند. این بیماری می‌تواند گلو، رکتوم (راست روده) و مجرای ادرار را تحت تأثیرات منفی‌اش قرار بدهد.

دهانه رحم زنان مبتلا به این بیماری هم از آسیب‌هایش در امان نیست. برای تشخیص و رفع مشکلات ناشی از این بیماری باید به پزشک زنان مراجعه کنید البته مردان باید به دیدن پزشک اورولوژ بروند. در این مقاله هم از آن بیشتر می‌خوانید تا اطلاعاتتان کامل شود. هرچقدر بیشتر با بیماری سوزاک آشنا باشید، بهتر می‌توانید از آن پیشگیری کنید یا مانع از بروز عوارض ناخوشایندش شوید.

سوزاک چیست؟

سوزاک (Gonorrhea) یک عفونت مقاربتی (STI) است که توسط باکتری نیسریا گونورآ (Neisseria gonorrhoeae)   ایجاد می‌شود و از طریق رابطه جنسی واژینال، سکس دهانی و سکس مقعدی قابل انتقال است. این بیماری می‌تواند باعث عفونت در ناحیه تناسلی، راست روده و گلو شود. به خصوص در بین جوانان 15 تا 24 ساله بسیار شایع است.

در صورت تشخیص و درمان به‌موقع سوزاک، می‌توان از عوارض این بیماری پیشگیری کرد. اما تاخیر در درمان سوزاک، عوارض جدی و طولانی مدتی را برای فرد به همراه خواهد داشت.

بیماری سوزاک علائم سوزاک

علائم سوزاک چیست؟

اغلب، این بیماری علائمی ایجاد نمی‌کند. اگر فردی علائمی را تجربه می‌کند، احتمالاً بر اساس قسمت‌های تولید مثلی درگیر با این عفونت تأثیر متفاوتی روی بدن فرد بیمار خواهند گذاشت. سوزاک ممکن است علائمی مانند ترشح غیرعادی و درد یا سوزش در هنگام ادرار ایجاد کند. علائم سوزاک بسته به آناتومی تولید مثلی هر فرد متفاوت است.

علائم سوزاک در زنان

زنان هنگام درگیر شدن با این بیماری معمولا علائم خاصی ندارند. به همین دلیل فردی فکر می‌کند در معرض این بیماری قرار گرفته‌ است، انجام آزمایش سوزاک ضروری است. هنگامی که علائم وجود دارد، ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • ترشحات غیرمعمول واژن (معمولاً سفید یا زرد)
  • درد در حین رابطه جنسی
  • خونریزی واژن بین دوره‌های ماهیانه
  • احساس سوزش یا درد حین ادرار
  • احساس درد در پایین شکم یا لگن

علائم سوزاک در مردان

مردان نیز مانند بانوان ممکن است تا چند هفته پس از قرار گرفتن در معرض علائمِ عفونت، متوجه آن نشود؛ به این معنی که می‌تواند ناخودآگاه شریک زندگی خود را آلوده کند. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تکرر ادرار
  • ترشح چرک مانند از آلت تناسلی (این ترشح می‌تواند زرد، سفید، بژ یا سبز باشد)
  • تغییر رنگ و تورم در دهانه آلت تناسلی
  • تورم یا درد بیضه
  • خارش و درد در مقعد
  • خونریزی یا ترشحات مقعدی
  • درد هنگام اجابت مزاج

علائم سوزاک در نواحی دیگر بدن

عفونت مقعدی

علائم شامل خارش، ترشح، درد هنگام دفع مدفوع و خونریزی است.

عفونت گلو

 سوزاک گلو می‌تواند باعث گلودرد، ورم لوزه‌ها و ترشح چرکی از گلو شود.

عفونت چشم

 به ویژه در نوزادان، سوزاک می‌تواند باعث ترشح از چشم و قرمزی و ورم آن شود.

مفاصل

آلوده شدن یک یا چند مفاصل به باکتری‌ها (آتریت عفونی) ممکن است با گرم و قرمز شدن، متورم شدن و تشدید درد مفاصل متأثر (مانند روماتیسم در سالمندان )، به خصوص در زمان حرکت همراه باشد.

سوزاک نشانه های سوزاک  در شکم

عوارض سوزاک

زنان مبتلا به سوزاک درمان نشده در معرض خطر بیماری التهابی لگن (PID) هستند که ممکن است علائمی نداشته باشد یا ممکن است باعث درد در لگن، پایین شکم یا کمر شود. در صورت عدم درمان، عوارض زیر بروز پیدا می‌کند:

درد مزمن لگن

ناباروری

حاملگی خارج از رحم، که در آن تخمک بارور شده در خارج از رحم لانه گزینی می‌کند و احتمالاً منجر به خونریزی داخلی یا پارگی لوله فالوپ و سقط جنین می‌شود.

عوارض سوزاک در مردان ممکن است شامل اپیدیدیمیت، التهاب اپیدیدیم، یک لوله پیچیده در پشت بیضه باشد که اسپرم را ذخیره می‌کند و آن را بین بیضه و مجرای دفران حمل می‌کند که آن را به مجرای ادرار می‌رساند. اپیدیدیمیت می‌تواند باعث درد بیضه یا کیسه بیضه و در صورت عدم درمان، ناباروری شود.

اگر سوزاک به مفاصل سرایت کند، می‌تواند باعث نوعی آرتریت به نام آرتریت گنوکوکی شود که معمولاً در مفاصل بزرگ مانند زانو، مچ دست یا مچ پا تجربه می‌شود.

سوزاک انجام آزمایش سوزاک

چگونه سوزاک تشخیص داده می‌شود؟

پزشکان و پرستاران از دو طریق بیماری سوزاک را تشخیص می‌دهند.

آزمایش ادرار: این مورد، رایج‌ترین روش است. در یک ظرف یا کاپ ادرار می‌کنید و بعد آن را آزمایش می‌کنند.

نمونه برداری: دکتر یا پرستارتان با استفاده از یک گوش‌پاک‌کن، از مایعات ناحیه عفونی (واژن، مقعد، یا گلو)، نمونه‌برداری می‌کند و آن را مورد آزمایش قرار می‌دهد.

.تست پاپ اسمیر برای بیماری سوزاک استفاده نمی‌شود.

روش‌های پیشگیری از سوزاک

همانطور که گفتیم این بیماری به آسانی می‌تواند از فرد ناقل حتی در صورت نداشتن علائم بیماری به افراد دیگر منتقل شود. بنابراین پیروی از روش‎های پیشگیری از سوزاک مناسب‌ترین راه برای جلوگیری از ابتلا به آن و مبتلا کردن دیگران است. توصیه می‌شود با رعایت نکات زیر، از ابتلا به این بیماری و عوارض ناشی از آن جلوگیری کنید:

  • سعی کنید تنها یک شریک جنسی داشته باشید.
  • از سلامت شریک جنسی خود اطمینان حاصل کنید.
  • در طول رابطه حتما از کاندوم زنانه یا مردانه و سایر ابزارهایی که مانع از انتقال مایعات و ترشحات بدن می‌شوند، استفاده کنید.
  • ابرازهای جنسی خود را با دیگران به اشتراک نگذارید.
  • در صورت داشتن روابط متعدد جنسی، حتما به صورت منظم آزمایش دهید و در صورت ابتلا، درمان زودهنگام را آغاز کنید.
  • اگر در حال حاضر تحت درمان این بیماری قرار دارید، تا پایان دوره درمان از برقراری رابطه جنسی خودداری کنید.
  • بهترین راه برای پیشگیری و انتقال بیماری سوزاک، استفاده از کاندوم و داشتن رابطه جنسی حفاظت شده است.

سوزاک بیماری سوزاک در بارداری

سوزاک در بارداری

سوزاک نیز مانند کلامیدیا در حین زایمان از مادر به کودک منتقل می‌شود. نوزادانی که از مادران مبتلا به عفونت‌های سوزاک درمان نشده متولد می‌شوند ممکن است به conjunctivities سوزاک (عفونت در چشم) مبتلا شوند، هرچند که این مورد خیلی شایع نیست. به همین دلیل، آزمایش سوزاک باید جزو روتین غربالگری دوران بارداری قرار گیرد.

درمان بیماری سوزاک

در صورتی که با علائم بیماری سوزاک مواجه شدید، بهتر است تا سریعا برای درمان سوزاک اقدام کنید. زیرا این بیماری عفونی برای بدن پیامدهای منفی بسیار زیادی دارد. در ادامه به برخی از روش های درمانی سوزاک اشاره خواهیم داشت.

استفاده از آنتی بیوتیک

یکی از روش‌های درمانی سوزاک، مصرف آنتی بیوتیک است. البته ناگفته نماند که شما باید آنتی بیوتیک را تحت نظر پزشک متخصص مصرف کنید و هرگز اقدام به مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک نکنید. به طور کلی برای درمان سوزاک، آنتی بیوتیک باید یک الی دو بار در روز مصرف شود.

استفاده از کاندوم برای رابطه جنسی

یکی دیگر از اقداماتی که پس از بروز علائم سوزاک باید انجام دهید، استفاده از کاندوم است. زمانی که شما به این بیماری مبتلا شدید و تحت درمان قرار گرفتید، باید مراقبت‌های لازم را داشته باشید تا بیماری‌تان شدت نگیرد. بنابراین حتما در رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید.

شریک جنسی‌تان هم تحت درمان قرار بگیرد

اگر می‌خواهید به طور کامل این بیماری را درمان کنید، باید با یک نفر رابطه جنسی داشته باشید. در صورتی که شریک جنسی شما نیز به این بیماری آلوده است، باید به طور همزمان با شما تحت درمان قرار بگیرد.

استفاده از پماد

با توجه به شدت بیماری، پزشک ضمن تجویز آنتی بیوتیک برای شما پمادهای مخصوص نیز تجویز می‌کند. بنابراین سعی کنید دوره درمان را کامل کرده و پمادها را به صورت موضعی استفاده کنید.

دمنوش‌های گیاهی

استفاده از دمنوش‌هایی مانند آویشن، پونه، پنیرک و… است تا حد زیادی باعث کاهش عفونت و علائم این بیماری می‌شود و برای درمان این بیماری عفونی موثر هستند.

سوزاک پرونده پزشکی با بیماری سوزاک

کلام آخر

در این مقاله شما را با بیماری سوزاک و راه‌های پیشگیری از آن آشنا کردیم. به دلایل و علائم آن اشاره کردیم و گفتیم که بهترین راه درمان، پیشگیری از این بیماری و امثال آن است حتما در رابطه به خصوص در رابطه با افرادی که از سلامت آن‌ها مطمئن نیستید، از کاندوم استفاده کنید. همچنین پیگیری منظم وضعیت سلامت و مراجعه به موقع به پزشک در صورت بروز علائم، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. امیدواریم این مقاله برای شما مفید باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *