ریزش مو پس از زایمان که اتفاقا مورد توجه گروه ماما سلامت نیز میباشد و یک پدیده واقعی است که برای 40 تا 50 درصد زنان سه تا چهار ماه بعد از زایمان اتفاق میافتد. از نظر پزشکی، ریزش مو پس از زایمان که تلوژن افلوویوم نیز نامیده میشود. نتیجه تغییرات هورمونی است که پس از زایمان رخ میدهد، یعنی کاهش سطح استروژن و افزایش سطح کورتیزول. استرس نیز باعث میشود فولیکول های موی بیشتری وارد فاز تلوژن (استراحت) چرخه رشد مو شوند، به این معنی که ریزش مو افزایش پیدا میکند.
با وجود اینکه بچه دار شدن تجربهای بسیار لذت بخش و چالش برانگیز است. از زمانی که شما با دقت چرخههای قاعدگی خود را دنبال میکنید تا احتمال باردار شدن را افزایش دهید، تا آماده کردن لیست کارهای به ظاهر پایان ناپذیر برای اینکه مطمئن شوید که به اندازه کافی برای آمدن فرزند کوچک خود آماده هستید.
در نهایت، شبهای بیخوابی بیشماری را تحمل میکنید. با همه چیز از گریه مداوم گرفته تا شیر دادن. سپس، نگرانیهای پس از زایمان مانند ریزش مو وجود دارد که برای بسیاری از زنان قابل درک است. با تمام تغییرات فیزیکی و احساسی که در دوران بارداری و پس از زایمان اتفاق میافتد، ریزش مو میتواند یکی از ناراحت کنندهترین و آزاردهندهترین آنها باشد.
در دوران بارداری چه اتفاقی برای موهای شما میافتد؟
در دوران بارداری، موها کندتر از حد معمول میریزند. بسیاری از زنان در طول بارداری موهای پر پشتتر و ضخیمتری را تجربه میکنند. هورمون استروژن، موها را برای مدت طولانیتری در فاز رشد نگه میدارد.
به طور کلی در دوران بارداری، بدن شما در یک وضعیت برتر از لحاظ هورمونی قرار دارد. در سه ماهه سوم بارداری سطح استروژن در بدن شما شش برابر از حد معمول است. هر دو هورمون استروژن و پروژسترون (که در دوران بارداری افزایش یافتهاند) با نگه داشتن مو در فاز آناژن (رشد) ثابت، از رشد مو و کاهش ریزش مو کمک میکنند. به همین دلیل موهای شما در زمان زایمان درخشانترین حالت خود را دارند.
علاوه بر افزایش هورمونها در دوران بارداری، تغییرات کلی سبک زندگی میتواند به داشتن موهایی پر پشتتر کمک کند. بیشتر مادران در دوران بارداری موهای بهتر و پر پشتتری دارند، احتمالا دلیل آن مصرف ویتامین و مکملها در دوران بارداری، و همچنین داشتن تغذیه بهتر و سبک زندگی سالمتر است.
پیشنهاد میکنیم از مقاله مصرف ویتامین و مکملها در دوران بارداری در مجله اینترنتی ماماسلامت بازدید نمایید.
دلایل دیگر ریزش مو پس از زایمان چیست؟
با وجود اینکه ریزش مو در این دوران به طور موقتی رخ میدهد، اما ممکن است برای شما عذابآور باشد. معمولاً موها پس از زایمان به علت تغییرات هورمونی میریزند، اما اگر ریزش موهایتان متوقف نشوند، احتمالاً دلیل اصلی ریزش موضوع دیگری است. دلایل جانبی که ریزش موها را بیشتر میکنند، عبارتاند از:
پایین بودن سطح سلامت بدن
ممکن است برخی از مشکلات در دوران بارداری به سلامت عمومی بدن آسیب بزنند و تغییرات جسمی در مادران خیلی بیشتر از قبل رخ دهند. کاهش ایمنی بدن در برابر بیماریهای مختلف در دوران بارداری ریزش موی مادران را بیشتر میکند. ممکن است برخی از مشکلات در دوران بارداری به سلامت عمومی بدن آسیب بزنند و تغییرات جسمی در مادران خیلی بیشتر از قبل رخ دهند.
مشکلات مربوط به تیروئید
اختلالات مربوط به کمکاری یا پرکاری تیروئید که در دوران بارداری رخ میدهند، ریزش مو را شدیدتر میکنند. البته پزشکها این اختلال را در دوران بارداری بهراحتی تشخیص نمیدهند؛ اما اگر همزمان با ریزش مو علائم یبوست، گرفتگی عضلات و خستگی در بدن مشاهده شوند، پزشکها از طریق آزمایش خون جواب قطعی را ارائه میکنند.
فقر آهن در بدن
کمبود آهن در بدن باعث میشود سطح گلبولهای قرمز پایینتر بیایند و اکسیژن کافی به بافتهای بدن منتقل نشود. نرسیدن اکسیژن به فولیکولها، موها را نازکها میکند. این مشکل که در بین خانمهای باردار شایع است، از طریق آزمایش خون بهراحتی تشخیص داده میشود.
آلوپسی آندروژنیک
این عارضه پوستی که با اصطلاح «طاسی الگوی زنانه» شناخته میشود، به دلیل طولانیشدن بازه زمانی بین ریزش موهای قدیمی و رشد موهای جدید رخ میدهد. بهترین کار برای درمان این عارضه مراجعه به پزشک متخصص پوست و مو است.
التهاب فولیکولهای مو
برخی مواقع هنگام شانهکردن یا آرایش، موها فشرده و فولیکولهای آن ملتهب میشوند. در نتیجه، موها میریزند.
تفاوت ریزش مو پس از زایمان و دوران بارداری
در حالت طبیعی، سر روزانه بین 50 تا 100 تار مو از دست میدهد. به این مرحله در رشد مو فاز استراحت (اگزوژن) فولیکول مو میگویند. در این زمان رشد مو متوقف شده و بین چرخههای رشد استراحت میکند و برای باز شدن راه برای رشد ساقههای جدید، ریزش مو صورت میگیرد.
پس از زایمان، چرخه طبیعی ریزش موهای مادر از سر گرفته میشود. این اغلب باعث میشود افراد احساس کنند که موهایشان بیشتر از حد معمول میریزد، اما گاهی اوقات این فقط به این دلیل است که در دوران بارداری ریزش موها کمتر است.
یکی دیگر از عواملی که به عنوان عامل اصلی ریزش مو پس از زایمان مطرح میشود، شوک فیزیکی و احساسی است که در حین و پس از زایمان ( زایمان طبیعی یا سزارین) در بدن ایجاد میشود. این شوک با تحریک تعداد زیادی از فولیکولهای مو برای ورود به فاز تلوژن (استراحت) چرخه مو، باعث ریزش مو میشود. سپس موها به مقدار زیاد میریزند و میتوانند ظاهر کلی نازکی و ضعیف شدن خط مو را ایجاد کنند.
متأسفانه، واقعیتهای زندگی پس از زایمان مانند کمبود خواب، تغذیه نامناسب و استرس در ریزش مو پس از زایمان تاثیر میگذارند. در واقع، استرس میتواند بر سطح هورمونها تأثیر بگذارد و به نوبه خود رشد مو را متوقف کند. همچنین عدم مصرف ویتامینهای مناسب در طول یا پس از بارداری ممکن است باعث کندی یا حتی پسرفت رشد مو شود.
بهتر است از مقاله 10 نکته برای حفظ زیبایی در دوران بارداری در دانشنامه ماماسلامت نیز بازدید نمایید.
دلیل ریزش مو پس از زایمان چیست و از چه زمانی شروع می شود؟
معمولا ریزش مو پس از زایمان حدودا سه ماه بعد از تولد کودک شروع میشود. پس از تولد، مو معمولا ثابت است و پس از آن تلوژن افلوویوم یا ریزش شدید مو حدود سه تا چهار ماه پس از زایمان شروع میشود. متأسفانه، این اغلب با خواب نامناسب و خستگی کلی ناشی از داشتن یک نوزاد جدید در خانه هم زمان است.
این ترکیب میتواند ریزش مو را به یک رویداد احساسی تبدیل کند. گاهی اوقات باعث میشود والدین جدید احساس آسیب پذیری و ناراحتی کنند. در این مدت آرامش خود را حفظ کنید. مطمئن باشید که طاس نخواهید شد، اما تقریبا یک سال طول میکشد تا همه مو ها دوباره رشد کنند.
متأسفانه، به غیر ازتغییرات هورمونی در دوران بارداری که والدین جدید تجربه میکنند، هنوز سؤالاتی وجود دارد که چرا ریزش مو پس از زایمان اتفاق میافتد. آنچه ما میدانیم این است که ریزش مو پس از زایمان یک عارضه جانبی بسیار واقعی است. افلوویوم تلوژن پس از زایمان هنوز مورد مطالعه قرار نگرفته است و فاقد دادههای سخت برای اثبات هر گونه نظریه درباره چرایی وقوع آن است.
شیردهی نیز عاملی برای ریزش مو پس از زایمان است، زیرا میتواند برای بدن بسیار مضر باشد. شیردهی همچنین میتواند بر تعادل هورمونی و تغذیه ای تأثیر بگذارد که میتواند منجر به ریزش مو شود. در عرض 24 ساعت پس از زایمان، استروژن و پروژسترون در والدین جدید به شدت کاهش مییابد. با شیردهی، استروژن حتی بیشتر کاهش مییابد، زیرا استروژن اضافی میتواند در تولید شیر اختلال ایجاد کند.
از مقاله هر آنچه در مورد ریزش مو در شیردهی باید بدانیم در وبسایت ماماسلامت بازدید نمایید.
گزینههای درمان ریزش مو پس از زایمان
مطمئن باشید، حتی اگر با ریزش مو پس از زایمان سر و کار دارید، راه حلهای زیادی برای مقابله و حتی رفع آن در منزل وجود دارد. یکی از بهترین کارهایی که میتوانید برای خود و کودکتان در دوران پس از زایمان انجام دهید، تمرکز بر مراقبت از خود است. بهبودی شما ممکن است طولانیتر از آن چیزی باشد که پیش بینی میکردید، از نظر ذهنی، فیزیکی و عاطفی و این اشکالی ندارد. اما به خاطر داشته باشید که مراقبت از خود پس از زایمان کلیدی است.
مهم است که سلامتی خود را در اولویت قرار دهید و سعی کنید تا حد امکان بخوابید، غذاهای غنی از مواد مغذی مانند میوهها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئینهای بدون چربی بخورید و سطح استرس خود را در حداقل ممکن نگه دارید. اگر میخواهید یوگا پس از زایمان را امتحان کنید. میتوانید آن را در طول یکی از چرتهای کودک انجام دهید.
چه مقدار ریزش مو بعد از زایمان طبیعی است؟
در حالت عادی ریزش ۸۰ تار مو در روز طبیعی است، اما برای زنانی که به تازگی زایمان کردهاند، این مقدار تا حدود ۴۰۰ تار مو در روز افزایش مییابد و نیازی به نگرانی نیست و مربوط به مسائل هورمونی است و شش تا دوازده ماه پس از زایمان،حجم ریزش مو به مقدار قبل از بارداری باز میگردد. اگر پس از این مدت ریزش مو به حالت قبل برنگشت احتمالا مشکلی در میان می باشد. و باید به پزشک مراجعه شود.
ریزش مو پس از زایمان چقدر طول میکشد؟
ریزش مو پس از زایمان و در دوران شیردهی تا زمانی که غذای اصلی نوزاد شیر مادر باشد، یعنی تا 6 ماهگی این ریزش مو ادامه دارد و به تدریج کم میشود و تا 12 ماه بعد از زایمان که موها به حالت عادی قبل از بارداری بر میگردند.
کمبود چه ویتامینی باعث ریزش مو در شیردهی میشود؟
کمبود ویتامینهای گروه B باعث ریزش مو میشود. افراد شیرده نیز مستعد کمبود بیوتین و ویتامینهای گروه B هستند. مصرف مکملهای گروه B نیز ممکن است به کاهش ریزش موی شدید بعد زایمان کمک کند.
نحوه مدیریت و درمان ریزش مو پس از زایمان
-بهتر است سعی کنید در این مدت تحریک و التهاب پوست سر را محدود کنید. سعی کنید از موادی مانند سولفاتها، پارابنها و سایر مواد شیمیایی خشن موجود در شامپوها و محصولات حالت دهنده خودداری کنید. زیرا این مواد باعث التهاب در پوست سر شوند که منجر به ریزش موی بیش از حد و تضعیف رشد موهای جدید میشوند.
-بهتر است از شامپوها، نرم کنندهها و ماسکهای غنی از ویتامین و پروتئین استفاده کنید. همچنین پس از مشاوره با پزشک به دنبال موادی مانند کراتین و کلاژن برای کمک به تقویت مو باشید.
-کافئین یکی دیگر از مواد عالی برای تحریک جریان خون است. معمولا در مراقبت از پوست و مراقبت از مو به دلیل خواص آنتی اکسیدانی آن استفاده میشود. همچنین میتوانید با ماساژ دستی پوست سر خود، جریان خون را تحریک کنید. این کار را میتوان به صورت دستی انجام داد، به سادگی با حرکت دادن انگشتان به دور سر خود در حمام.
-مصرف مولتی ویتامینهای حاوی بیوتین، روی و آهن نیز میتوانند به رشد مجدد مو و درمان ریزش مو پس از زایمان کمک کنند.
-اگر از شامپوهای خاصی استفاده نمیکنید یا ویتامین مصرف نمیکنید، به وسایلی که احتمالا روزانه استفاده میکنید توجه کنید. به عنوان مثال اگر برسی که استفاده میکنید به اندازه کافی ملایم نباشد میتواند پوست سر را ملتهب کند و باعث شکستگی مو شود. بهتر است که از برسهای فلزی که میتوانند برای فیبر مو و پوست سر ساینده باشند، دوری کنید.
-بهتر است از دم اسبیهای خیلی تنگ، بافت ها و به طور کلی هر مدل مویی که کشش بیش از حد روی فیبر مو وارد میکند، در این دوران خودداری کنید زیرا میتواند منجر به شکستگی تارهای شود.
-برای برخی از خانمها حجم ریزش مو پس از زایمان میتواند جزئی باشد، یا اگر در ابتدا موهایتان پر بود، اصلا قابل توجه نباشد. به هر حال اگر ریزش مو پس از زایمان را تجربه می کنید مهمترین چیزی که باید به خاطر بسپارید، موقتی بودن آن است.
پیشنهاد میکنیم از مقاله آیا صاف کردن مو در دوران بارداری با مواد شیمیایی عوارض دارد در سایت ماماسلامت بازدید نمایید.
سخن آخر
هیچ راه حلی برای درمان ریزش مو پس از زایمان وجود ندارد. همچنین درمان ریزش مو در شیردهی نیز شامل همان مواردی است که پیشتر گفته شد و درمان دارویی مانند قرص برای ریزش مو بعد زایمان وجود ندارد. با این حال، اگر فردی نگران این ریزش مو و ریزش ابرو بعد از زایمان هست میتواند مدل های مختلف مو یا محصولات حجم دهنده مو را برای پرتر نشان دادن موهایش امتحان کند. خوردن یک رژیم غذایی مغذی و متعادل پر از ویتامینها و مواد معدنی نیز ممکن است به رشد سالم مو کمک کند.