معلولیت و قاعدگی! برای زنان و دختران معلول و خانواده آنها دوران پریودی چالشی بزرگ محسوب میشود. شـروع قاعدگـی در نوجوانان دچار مشـکلات ذهنی و جسـمی مـیتوانـد بـر میـزان وابسـتگی آنهـا تاثیـر گذاشـته و نگرانـیهـای مضاعفـی بـرای خانـواده آنهـا در منـزل، مدرسـه یـا محلهـای دیگـر ایجـاد کنـد. با این حال میلیونها نفر در سراسر جهان برای مدیریت دوران قاعدگی خود به شیوه آبرومندانه و بهداشتی با مشکل مواجه میشوند.
بیشتر این افراد دختران و زنان معلولی هستند که به خاطر سنتهای غلط، تبعیض جنسیتی و ناتوانی جسمی و ذهنی با چالشهای بسیار زیادی روبرو هستند. معلول به فردی اطلاق می شود که بر اثر ضایعه جسمی یا روانی یا ضایعه توآم(ناشی از جنگ و حادثه) اختلالی در خور توجه به وجود آمده است. گروه ماماسلامت در این مقاله قصد دارند در مورد این چالشهای معلولیت و قاعدگی صحبت کنند.
معلولیت چیست؟
معلولیت (به انگلیسی: Handicap) به آسیبهای ناشی از اختلال و ناتوانی گفته میشود که منجر به ایجاد محدودیت و جلوگیری از داشتن یک زندگی طبیعی فرد میگردد. این نقش بر اساس جنسیت، سن، عوامل اجتماعی و فرهنگی به عهده فرد گذاشته شده است.
فرد دارای معلولیت یا معلول کسی است که بخشی از تواناییهای فیزیکی، جسمی، اجتماعی، حرفهای، ذهنی و روانی خود را از دست داده و یا اصلا بدست نیاورده است.
پیشنهاد ما به شما مطالعه مقاله آیا کاپ قاعدگی برای دوشیزگان مناسب است؟ در وبلاگ ماماسلامت است.
انواع مختلف معلولیتها
ممکن است شما در زندگی خود با افراد زیادی مواجه شده اید که به هر طریقی معلول شده اند برخی از نمونه های معلولیت های رایج که می توانید پیدا کنید عبارتند از:
۱.اختلال بینایی : اختلال بینایی به افرادی که نابینا یا کم بینا هستند گفته می شود.
۲.ناشنوا یا کم شنوا : اختلالات شنوایی ممکن است از خفیف تا عمیق باشد. افرادی که کم شنوا هستند ممکن است از بسیاری از روشها و تجهیزات مانند گفتار، لب خوانی، نوشتن یادداشت، سمعک یا زبان اشاره برای برقراری استفاده کنند.
۳.شرایط سلامت روان : بیماری روانی اصطلاحی عمومی برای گروهی از بیماریها است که ذهن یا مغز فرد را درگیر میکند. این بیماریها که شامل اختلال دو قطبی، افسردگی، اسکیزوفرنی، اضطراب و اختلالات شخصیتی است، بر نحوه تفکر، احساسات و کنش و واکنش فرد تأثیر می گذارد. البته در همه افراد شدت و ضعف دارد و یکسان نیست. ممکن است فردی با بیماری روانی در تمرکز دچار مشکل شود، که گاهی اوقات میتواند عوارض دارو باشد.
۴. ناتوانی ذهنی : فرد دارای معلولیت ذهنی ممکن است محدودیتهای قابل توجهی در مهارتهای مورد نیاز برای زندگی و کار در جامعه، از جمله مشکلات ارتباطی، مراقبت از خود، مهارت های اجتماعی، ایمنی، بهداشتی و جهت دهی به خود داشته باشد.
۵. آسیب مغزی اکتسابی : آسیب مغزی اکتسابی (ABI) به هر نوع آسیب مغزی گفته میشود که پس از تولد رخ دهد. آسیب ممکن است به دلیل عفونت، بیماری، کمبود اکسیژن یا ضربه به سر (جنگ،تصادف،نزاع و…) باشد.
۶. اختلال طیف اوتیسم : اوتیسم که شامل اختلال اوتیسم، سندرم آسپرگر و اوتیسم غیرمعمول است. اوتیسم بر نحوه گرفتن و ذخیره اطلاعات در مغز تأثیر می گذارد. اوتیسم به بیماری در خود فرومانده نیز تلقی میشود و افراد مبتلا به اوتیسم به طور معمول در ارتباطات کلامی و غیرکلامی، تعاملات اجتماعی و سایر فعالیت ها مشکل دارند. البته علت به وجود آمدن این بیماری برای بسیاری از دانشمندان و پژوهشگران هنوز ناشناخته است.
۷. افراد دارای ناتوانی جسمی : ویژگی مشترک در افراد دارای ناتوانی جسمی این است که برخی از جنبههای عملکرد بدنی فرد، معمولاً تحرک، مهارت یا استقامت وی تحت تأثیر قرار میگیرد. افراد دارای معلولیت جسمی معمولاً در رفع نیازهای خود خبره هستند و تأثیر ناتوانی خود را درک خواهند کرد.
انواع مختلفی از معلولیت و طیف گستردهای از شرایط وجود دارد که مردم تجربه میکنند. این معلولیت ممکن است دائمی یا موقتی باشد. ممکن است از بدو تولد وجود داشته باشد یا بعداً در زندگی به دست آید. افراد دارای معلولیت یکسان به اندازه دیگران تواناییهای مختلفی دارند اما دارای مشکلات بسیار متعددی هستند که هنوز برای رفع تعداد زیادی از مشکلاتشان چاره ای نیندیشیدهاند. مشکلاتی که زندگی را برای این عزیزان و اطرافیانشان دو چندان سخت کرده است و یکی از چالش برانگیز ترین آنها معلولیت و قاعدگی است.
قاعدگی چیست؟
قاعدگی زمانی اتفاق میافتد که پوشش داخلی رحم میریزد و به خون تبدیل میشود. سپس این خون از طریق واژن از بدن خارج میشود که به آن دوره قاعدگی یا پریود میگویند. افزایش و کاهش هورمونهایی مانند استروژن و پروژسترون بر باروری زنان در طول حدود 21 تا 35 روز تاثیر میگذارد. باروری تقریبا در نیمه چرخه با تخمک گذاری به اوج خود میرسد، یعنی زمانی که تخمدانها یک تخمک را آزاد میکنند.
این فرآیند باعث ضخیم شدن دیواره رحم میشود و آن را برای بارداری احتمالی آماده میکند. اگر هیچ اسپرمی تخمک را بارور نکند، رحم این پوشش را میریزد و چرخه دوباره شروع میشود. طول چرخه، طول دوره قاعدگی و روز تخمک گذاری در افراد مختلف متفاوت است. گاهی اوقات، از چرخهای به چرخه دیگر نیز متفاوت است.
برای اکثر زنان اولین قاعدگی بین سنین 9 تا 15 سال رخ میدهد و میانگین سنی آن 12 سالگی است. قاعدگی یکی از نشانههای بلوغ دختران به شمار میرود که آغاز سفر به سوی بلوغ جنسی است. معلولیت و قاعدگی در دختران با این ویژگی نیز نشانه بلوغ جنسی است.
خرید کاپ قاعدگی با سایز مناسب و بهترین کیفیت از سایت فروشگاهی ماماسلامت
معلولیت و قاعدگی
زنان و دختران دارای معلولیت دارای مشکلات بسیار زیادی هستند، آنها قاعدگی را در مقایسه با زنان غیرمعلول کاملا متفاوت و سخت تجربه کنند. این موارد شامل گزارشهای مکرر دیسمنوره (قاعدگیهای دردناک)، منوراژی (قاعدگیهای سنگین)، تغییرات خلقی و رفتاری مرتبط با سندرم پیش از قاعدگی (PMS) و مسائل بهداشتی قاعدگی است.
علاوه بر این، ممکن است این افراد دارای معلولیت در دوران قاعدگی در معرض خطر بیشتری از خشونتهای خانوادگی و اجتماعی که شامل انگ، تبعیض و ناآگاهی و همچنین عدم حمایت اجتماعی از کسانی که از آنها مراقبت میکنند، قرار بگیرند. همچنین در مدیریت شهری به طور خیلی ضعیفی به بهداشت بانوان معلول توجه شده است. سرویسهای بهداشتی عمومی چه از نظر تردد و چه از نظر سرویس دهی بسیار دور از ضوابط حقوق شهروندی است.
چالشهای موثر بر معلولیت و قاعدگی شامل موارد زیر است:
۱.بانوان دارای معلولیت اطلاعات کمتری در مورد بهداشت فردی نسبت به بقیه افراد جامعه دارند.
۲.منابع آموزشی موجود نمیتواند پاسخگوی نیاز افراد معلول به آموزشهای متفاوت باشد.
۳.بانوان معلول در دسترسی به خدمات بهداشتی مختص دوران قاعدگی با موانع زیادی روبرو هستند.
۴.زنان و دختران دارای معلولیت در دوران قاعدگی ممکن است با تبعیض بیشتر مواجه شوند.
مطالعه مقاله راهنمای خرید کاپ قاعدگی ضد حساسیت + آموزش استفاده و تصاویر در وبلاگ ماما سلامت را به شما توصیه میکنیم.
امید است مقاله گرد آمده برای شما مفید بوده باشد. درصورت نیاز به راهنمایی بیشتر کارشناسان ما مشتاقانه پاسخگوی شما خواهند بود.