حرکات جنین از چند هفتگی احساس میشود؟ وقتی جنین حرکت میکند شبیه چیست؟ آیا هر روز باید حرکات جنین را حس کرد؟ در چه صورت حرکتهای جنین خطرناک است؟ این ها سوالاتی هستند که همه مادران باردار از همان ابتدای راه به دنبال پاسخ آن میگردند. گروه ماماسلامت کاملترین پاسخ را به شما خواهد داد.
از زیباترین و هیجانانگیزترین لحظات بارداری زمانی است که برای اولین بار حرکات جنین را در داخل رحم خود احساس میکنید. این حرکات نشان میدهند که کودک شما زنده است و به خوبی رشد میکند.
از آنجا که ویژگیهای هر نوزادی منحصربهفرد است، باید برای شما مهم باشد که الگوی حرکتی کودک خود را ارزیابی کنید. برای این منظور به شما راهنمایی درباره حرکات جنین در طول بارداری خواهیم داد تا اگر فکر میکنید قدرت یا تعداد حرکات کودک شما کاهش یافته است، فورا با ماما یا پزشک خود تماس بگیرید.
درک حرکتهای جنین چگونه است؟
حرکات جنین به شکلهای مختلفی از طرف مادرها توصیف میشود. برخی میگویند به شکل موج است. برخی میگویند ضربه است و برخی به شکل ضربان آن را حس میکنند.
برخی اوقات مادرها خصوصا در هفتههای اول بارداری، حرکتهای رودهای را با حرکات اولیه جنین اشتباه میگیرند. برای مثال اگر مادری در هفته دهم یا یازدهم فکر کند جنیناش حرکت میکند، کامل اشتباه کرده است.
پس از پشت سر گذاشتن سه ماهه اول بارداری، در اثر احساس مداوم حالت تهوع، یبوست و نیاز مکرر به ادرار کردن، مطمئنا احساس اولین حرکات جنین در سه ماهه دوم بارداری یک تسکین خوشایند است. البته گاهی احساس حرکات جنین برای شما به یک عامل استرسزا تبدیل میشود. زیرا نمیدانید هرگونه تغییری در این روند طبیعی است یا خیر!
تعداد دفعات بارداری مادر و وضعیت بدن او در درک حرکات جنین موثر است. به طور کلی مادری که تجربه یک بارداری موفق داشته است انتظار میرود در هفتههای 16 تا 18 حاملگی اولین حرکت جنین خود را احساس کند و مادری که اولین بارداری خود را سپری میکند ممکن است حدود دو هفته (بین هفتههای 18 تا 20) دیرتر متوجه حرکتهای جنین و ضربات آرام آن شود.
اگر که مادر در زمانهای ذکر شده متوجه حرکات جنین خود نشود باید به پزشک مراجعه کند تا در صورت نیاز ضربان قلب جنین توسط سونوگرافی مورد بررسی قرار گیرد و اقدامات لازم توسط وی صورت گیرد. ما به شما پیشنهاد می کنیم از مقاله بارداری پوچ چیست و چه زمانی اتفاق می افتد در وبسایت ماماسلامت نیز بازدید نمایید.
حرکات جنین در سه ماهه دوم و سوم بارداری
هنگامی که اولین حرکتهای جنین را در ماه پنجم یا هفتههای ۱۸ تا ۲۲ بارداری احساس میکنید؛ ممکن است چیزی مانند حرکت پروانه یا بال بال زدن به نظر برسند. به تدریج حرکات او به طور فزایندهای آکروباتیک میشوند و ضربات مشتهای او با قویتر شدن عضلاتش، قویتر میشوند. تا زمانیکه شما شش ماهه باردار هستید، حرکات پا مدام تکرار میشوند و گاهی الگوی قلاب مانند بودن آنها را احساس میکنید.
در ماه هفتم بارداری، کودک شما هنوز فضای کافی برای زدن مشت و لگد به شکم مادر را دارد و هر روز قویتر میشود. همان طور که کودک شما در ماه هشتم وزن زیاد میکند، احتمال غلت زدنهای او کمتر است زیرا جای او تنگ تر شده است.
حرکات جنین در هفته به هفته بارداری
جنین پیش از آنکه حرکاتش توسط مادر حس شود، حرکت خود را شروع میکند. حرکات جنین بسیار زیبا و باور نکردنی است و در حین انجام سونوگرافی در صورتی که بیدار باشد دیده میشود.
حرکتهای جنین در هفته به هفته بارداری به ترتیب زیر میباشد:
- حرکات جنین در هفته 7تا 8 بارداری، شروع میشود.
- حدود هفته نهم بارداری، با شروع سکسکه، تکان میخورد و همچنین بازوها و پاهای خود را به صورت نامحسوس حرکت میدهد.
- حرکتهای جنین در هفته دهم بارداری، اینطور است که سر خود را تکان میدهد و با دست صورت خود را لمس میکند. همچنین در این هفته قادر است فک خود را باز و بسته کند.
- بعد از هفته 12 بارداری، او میتواند علاوه بر حرکات کششی، خمیازه نیز بکشد.
- در هفته 14 بارداری، حرکات جنین به توانایی او در چرخاندن چشم خود به اطراف پیشرفت میکند.
- حرکات در هفته 15 بارداری او میتواند انگشت شست خود را بمکد. که با مشاهده این صحنه در طول اسکن میتوان به راست دست یا چپ دست بودن او پی برد.
از هفته ۱۴ یا ۲۰ ام به بعد دیگر نیازی به محرک نیست و حرکات جنین شدت یافته و به راحتی برای مادر قابل تشخیص هستند. البته مادرانی که قبلا تجربه بارداری نداشتهاند و اولین فرزند خود را حمل میکنند، ممکن است با تاخیر و در حوالی هفتههای ۲۰ تا ۲۲ ام چنین تجربهای داشته باشند.
در زمانی که جنین حرکت نمیکند به احتمال زیاد خواب است، حتی ممکن است در زمان سونوگرافی نیز در حال چرت زدن باشد و حرکتی نکند. با کمی فشار و ضربه به شکم جنین بیدار میشود و حرکت میکند.
با پیشرفت بارداری، زمان استراحت جنین نیز طولانی میگردد و این زمان معمولا 20 دقیقه و یا حتی ممکن است به 50 تا 75 دقیقه نیز برسد.
حرکتهای جنین شبیه چیست؟
اصولا نوع حرکاتی که احساس میکنید به کاری که کودک شما انجام میدهد و مرحله رشد و تکامل او بستگی دارد. میزان حرکات جنین در هر نوزاد متفاوت است و برخی از نوزادان فعالتر از بقیه هستند.
معمولا اولین حرکات جنین به صورت حرکت یک پروانه در شکم، غلت خوردن یا ضربه یک لگد کوچک قابل تشخیص هستند. همانطورکه بارداری شما پیشرفت میکند، حرکات به طور معمول مشخصتر و تکراریتر میشوند.
هنگامی که کودک شما بزرگتر و قویتر میشود و پوست روی شکم شما محکمتر کشیده میشود، شکل لگدها و مشتها را راحتتر مشاهده خواهید کرد. در اواخر بارداری، لگد زدن جنین به قفسه سینه، دندهها و شکم شما ممکن است باعث احساس درد شود.
تعداد حرکات جنین در طول روز
تعداد حرکتهای جنین از اهمیت ویژهای برخوردار است و یکی از شاخصهای سلامت جنین به شمار میرود. در طول بارداری مادر متوجه الگوی خواب و بیداری جنین خود و همچنین ریتم حرکات او میشود و نیازی به شمارش و ثبت حرکات جنین در طول روز نمیباشد. هر جنین دارای الگوی حرکت، بیداری و خواب مختص به خود است.
در صورتی که مادر متوجه کاهش یا عدم حرکتهای جنین بشود با حفظ آرامش و خوردن یک میان وعده شیرین به پهلوی چپ دراز بکشد و حرکات جنین خود را بشمارد و در صورت ثبت ده حرکت در یک ساعت جای نگرانی نیست و طبیعی میباشد اما اگر در طول دو ساعت تعداد حرکات به ده نرسید حتما باید به پزشک خود اطلاع دهد.
روشهایی که باعث افزایش تعداد حرکات جنین میشوند عبارتند از:
خوردن یک میان وعده شیرین
یک میان وعده شیرین بخورید و با آرامش به پهلوی چپ دراز بکشید، پاهای خود را به سمت شکم جمع کنید. جنین هنگام حرکت مادر به دلیل حرکات لرزانی ممکن است به خواب رود و در صورت توقف و خوردن یک میان وعده شیرین از خواب بیدار شود.
مصرف نوشیدنی خیلی سرد
مصرف نوشیدنی خیلی سرد سبب میشود جنین تغییر دما را احساس کند و موجب حرکت او شود. مصرف نوشیدنی شیرین سرد نیز با افزایش قند خون، جنین را برای حرکت تشویق میکند.
ایجاد سر و صدا
ایجاد سر و صدا حرکتهای جنین را افزایش میدهد. به عنوان مثال میتوانید موسیقی با صدای بلند بگذارید و یا یکی از دربهای خانه را محکم باز و بسته کنید.
برای آگاهی بیشتر از مقاله مهم ترین دلایل سقط جنین کدام است در وبلاگ ماماسلامت بازدید نمایید.
چگونه از حرکات جنین خطرات تهدید کننده را بفهمیم؟
منظور از حرکات خطرناک جنین، کاهش یا افزایش تعداد حرکات جنین است. دارو خوردن مادران معمولا سبب کندی حرکت میشود. مثلا اگر مادری آرام بخش مصرف کند، حرکت ها کم میشود. برعکس وقتی مادر عصبی میشود یا تب دارد، حرکتها تند می شود.
البته غیر از رفتار مادر، تاکید بیشتر ما بر میزان حرکتهای جنین است. حرکت بیشتر نشانه سلامت جنین است. قطع حرکتها میتواند نشانه مرگ جنین در رحم باشد. از علتهای بیخطر کاهش حرکات جنین در طول روز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-فعالیت بیش از حد مادر: حرکت ملایم روزانه بدن مادران باعث خوابیدن نوزادان میشود.
-برقرار کردن رابطه جنسی: در حالی که برخی از نوزادان پس از رابطه جنسی کاملا فعال میشوند، برخی دیگر با انقباضات ریتمیک رحم که همراه با ارگاسم است، به خواب میروند. هر دو پاسخ کاملا طبیعی هستند.
-کوچک بودن بیشازحد نوزاد که مانع از احساس مداوم آن میشود: به همین دلیل است که معمولا توصیه میشود از هفته ۲۸ ام به بعد، شمارش حرکات جنین در منزل آغاز شود.
-کاهش ضربه زدن نوزاد و حرکت جنین در اواخر سه ماهه سوم بارداری: با کاهش ظرفیت رحم حرکاتی مانند پیچ و تاب، تکان دادن، کشش و چرخش بیشتر احساس میشوند.
-خوابیدن جنین: جنین مانند نوزاد تازه متولد شده در زمانهایی از روز به خواب عمیقی میرود.
زمانی باید نگران کم تحرکی و کاهش حرکات جنین شوید که اثراتی از کاهش خونرسانی به جنین، پیچیدن بند ناف به دور گردن جنین و اختلالات رحم و جفت مشاهده شوند.
دلیل اهمیت تعداد حرکتهای جنین از هفته 32 به بعد
قبل از هفته سی و دوم، جنین مدام تکان میخورد. از هفته سی و دوم به بعد است که ممکن است جنین با مشکلاتی روبرو شود و جفت دچار پیری زودرس شود. در این زمان حرکت ها در واقع معنادار میشوند. به همین دلیل در هر بار مراجعه پزشک از مادر در مورد حرکتهای جنین و تعداد آن سوال میکند.
در صورت کم شدن حرکات جنین از هفته 32 به بعد، احتمال بروز مشکلاتی وجود دارد. احتمال بیمار بودن نوزاد آینده بسیار بالا میرود. آزمایشهایی وجود دارد که در صورت کندی حرکتها صورت میگیرد.
البته برخی اوقات مادران اشتباه میکنند و نمیتوانند حرکتهای جنین را درست حس کنند. به این مادران توصیه میشود بعد از ناهار مقداری مواد غذایی شیرین بخورند بعد به پهلوی چپ بخوابند و دست روی شکم بگذارند تا حرکتها را حس کنند. اگر با این وجود در فاصله زمانی صبح تا عصر حرکتی حس نشد، مادر باید فورا به پزشک مراجعه کند.
چرا حرکات جنین در بارداری افزایش مییابد؟
اصولا فعالیت مناسب یک جنین نشان دهنده سلامت او است. زیرا جنین در حال رشد نیز برای تکامل سیستم اسکلتی و عضلانی خود نیاز به ورزش کردن دارد. به طور متوسط نوزادان در شکم مادر، روزانه چیزی حدود ۱۰۰ بار انواع حرکات انجام میدهند و برخی از نوزادان فعالتر از بقیه هستند.
از دلایل رایج افزایش حرکات جنین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- غذا خوردن مادر، زیرا باعث حجیم شدن معده و تحریک حرکات جنین میشود.
- افزایش اضطراب روانی مادر که توسط جنین نیز حس میشود.
- استراحت کردن و دراز کشیدن مادر
- انجام ورزشهای ملایم توسط مادر
خیلی نباید نگران افزایش حرکات جنین باشید، مگر اینکه دلیل این مساله مقابله جنین با استرسهای محیطی مانند خفگی یا عفونت، پیچیدن بند ناف یا ورود مواد سمی از طریق جفت باشد. بنابراین، در صورت مشاهده هر کدام از حرکات غیر عادی جنین، باید با پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت کنید.
پیشنهاد ما به شما برای مطالعه بیشتر بازدید از مقاله روند رشد جنین در هر ماه از بارداری در وبسایت ماماسلامت می باشد.
حرکات جنین در کدام قسمت شکم حس میشود؟
با توجه به اینکه در این زمان، هنوز بیشتر بدنه رحم درون استخوان لگن است. به همین دلیل، معمولا مادران اولین حرکت جنین را در درون لگن و در نواحی پایین شکم خود حس خواهند کرد.
از آنجا که بالاترین نقطه رحم در حدود دو سانتیمتر بالاتر از ناف قرار دارد، نباید انتظار داشت که اولین حرکت ریز جنین را در وسط شکم احساس کرد. با بزرگتر شدن جنین و رسیدن به سه ماه سوم، رحم و جنین درون آن از لگن مادر خارج شده و ممکن است در هر ناحیهای از شکم حرکات جنین احساس شوند.
برخلاف باور عموم مردم، حرکتهای جنین در قسمت پایین شکم هیچ ارتباطی به دختر یا پسر بودن او ندارد. شما نباید تصور کنید که با حرکت جنین در پهلوها احتمال دختر بودن آن زیاد است. هیچ دلیل علمی برای این تصورات وجود ندارد و بهتر است تعیین جنسیت را به عهده نتایج تست سونوگرافی بگذارید.
مادران عزیز در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر سریعا به پزشک خود اطلاع دهید:
- هنگامی که دراز کشیدهاید، ده حرکت یا بیشتر در طول دو ساعت احساس نکنید.
- در پاسخ به سر و صدا و یا سایر محرکها، حرکتی از جنین نمیبینید.
- حرکات جنین در طی چند روز کاهش تدریجی یا چشمگیری داشته باشد.
اگر جنین نسبت به قبل کمتر حرکت میکند، این میتواند نشانه آن باشد که مواد مغذی و اکسیژن به اندازه کافی از طریق جفت به او نمیرسد و در معرض خطر میباشد به همین دلیل باید به حرکات جنین توجه ویژه کرد.
برای اطلاعات بیشتر از مقاله چه مراقبت هایی بعد از سقط جنین لازم است که انجام دهیم در وبلاگ ماماسلامت بازدید نمایید.
بسیار کاربردی بود، سپاس از راهنمایی بسیار جامع و کاملتون
خواهش می کنم.