
نگهداری از حیوانات خانگی در بارداری درست یا نادرست! اگر به نگهداری از حیوانات خانگی علاقه دارید، باید به این نکته نیز توجه کنید که این حیوانات ممکن است بیماریهایی را داشته باشند که میتواند برای یک زن باردار و جنین در حال رشد او خطرناک باشد. شاید بگویید حیوانات خانگی مانند گربه و سگ بخشی از خانواده شما هستند و میتوانند موجب سرگرمی شما باشند. اما بدانید که تبعات نگهداری از این حیوانات در دوران بارداری گاهی بسیار جدی خواهد بود. گروه ماماسلامت در ادامه به تاثیر نگهداری از حیوانات خانگی در بارداری میپردازد.
آیا نگهداری از حیوانات خانگی در بارداری بی خطر است؟
بسیاری از خانوادهها حیوانات خانگی خود را مانند خانواده تصور میکنند. حیوانات خانگی سرگرمی و شادی به خانه میآورند. هنگام نگهداری از حیوانات خانگی در بارداری باید مراقب نوع حیوانی که در خانه نگهداری میکنید، باشید و با نحوه مراقبت ایمن از آنها را بدانید تا در دوران بارداری دچار خطرات جبران ناپذیری نشوید.
سگها
معمولا حضور سگ در اطراف یک زن باردار یا نوزاد او، هیچ خطری برای آنها ندارد. اگر سگ شما سالم است و تمام داروها و واکسنهای خود را دریافت کرده، بودن او مشکلی برای کسی پیش نخواهد آورد.
اما در خصوص سگهای خیابانی، غریبه و ناشناس قضیه فرق میکند. دست زدن به سگ نا آشنا و خیابانی و غیر مطمئن، میتواند خطرناک باشد. لمس بدن، مدفوع، ادرار و سطوحی که حیوانات ناسالم روی آنها حرکت کردهاند، میتواند موجب بروز مشکلاتی خصوصا برای زنان حامله شود. از این جهت زنان باردار باید بیشتر مراقب ارتباط خود با حیوانات شوند.
گربهها
داشتن یک گربه سالم که تمام داروها، قرصها و واکسنهای خود را دریافت کرده و همچنین به درستی از او مراقبت شده، هیچ ایرادی ندارد. یک مادر باردار میتواند به راحتی در اطراف گربههای سالم خانگی حضور داشته باشد، بدون این که مشکلی برای او و کودکش پیش بیاید.
اما یک زن باردار به هیچ وجه نباید لانه یا بستر یک گربه را تمیز کند یا با آن در تماس باشد. زیرا در مدفوع گربه یک انگل وجود دارد، که میتواند با حضور در بدن مادر و جنین موجب سقط جنین شود. که البته تنها برای بار اول دچار سقط میشود و برای بارداریهای بعد مادر واکسینه خواهد شد.
برای نگهداری از حیوانات خانگی در بارداری مانند گربه، لازم است بدانید که در طول بارداری میتوانید خاک گربه را با رعایت نکات لازم عوض کنید، اما در صورت امکان بهتر است که شخص دیگری این کار را انجام دهد.
خطر نگهداری از حیوانات خانگی در بارداری برای کدام حیوان بیشتر است؟
به طور کلی انسانها بسیاری از حیوانات را به عنوان حیوان خانگی انتخاب میکنند. از خزنده و پرنده گرفته تا حیوانات آبزی. اما در این میان تنها برای برخی از آنها استثنا وجود دارد و نباید در زمان بارداری از آنها نگهداری کرد. این حیوانات شامل موارد زیر هستند:
همستر
همسترها موجودات بسیار دوست داشتنی هستند که شباهت زیادی به موش دارند. جذابیت آنها به گونهای است که حتی کودکان نیز به نگهداری از آنها علاقه مند هستند. خانمهای باردار و کسانی که قصد بارداری دارند، نباید به نگهداری از حیوانات خانگی در بارداری مانند همستر بپردازید، زیرا موجب انتقال بیماری مننژیت میشوند.
ویروس این بیماری بیشتر هنگام تمیز کردن قفس همستر به انسان منتقل میشود. لازم به ذکر است که اگر مادر دچار این بیماری شود، جنین نیز مبتلا خواهد شد. گاهی حتی باعث سقط جنین نیز خواهد شد. در برخی موارد دیده شده که جنین به سلامت به دنیا آمده، اما نشانههای مشکلات عصبی و آسیب در ناحیه مغز به وضوح مشاهده شده و همه اینها به سبب بیماری مننژیت بوده که مادر به آن مبتلا شده است. از شایع ترین علائم این بیماری میتوان به حالت تهوع، سرگیجه، سردرد، احساس خستگی و بیاشتهایی اشاره کرد.
ماهی آکواریومی
بسیاری از خانمها که به نگهداری حیوانات خانگی علاقه دارند؛ تصور میکنند که اگر در دوران بارداری از ماهیهای آکواریومی نگهداری کنند، هیچ خطری آنها را تهدید نخواهد کرد. زیرا ماهیها نمیتوانند در محیط خانه حرکت داشته باشد. در حالی که این یک باور غلط است. برخی از ماهیها مثل فیش تانک نوعی باکتری به نام مایکوباکتریوم مارنیوم دارند که به راحتی میتواند به خانم باردار منتقل شود. در صورتی که شخص به این باکتری مبتلا شود، دچار عفونت خواهد شد. اگر همچنان نسبت به نگهداری از حیوانات خانگی در بارداری مصمم هستید تا اتمام دوره حاملگی از تمیز کردن آکواریوم ماهیهای خود خودداری کنید.
خرگوش
این حیوانها به دو صورت اهلی و وحشی هستند و نوع اهلی شان از حیوانات خانگی محسوب می شود. متاسفانه نگهداری از این موجودات بامزه هم به خانمهای باردار توصیه نمیشود.
اولین خطری که نگهداری از حیوانات خانگی در بارداری مانند خرگوش دارد، احتمال ابتلا به انواع عفونتهای قارچی پوست و مو است. موهای ریزی که خرگوشها دارند، ممکن است برای خانمهایی که ریه ضعیفی دارند یا زمینه مشکلات تنفسی در آنها وجود دارد، مشکل ساز شود.
یکی دیگر از بیماریهای منتقله از طریق خرگوش، بیماری تولارمی است که به تب خرگوش هم معروف است. با این که این بیماری که عامل آن یک نوع باکتری است نسبتا نادر است، ممکن است از طریق تماس پوست یا چنگ زدن حیوان منتقل شود.
نشانههای ابتلا به تب خرگوش شکم درد، اسهال و تهوع است و اگرچه به جنین سرایت نمیکند، اما چون درمان آن با کمک آنتی بیوتیکهاست، ممکن است مشکل ساز شود. پس بهتر است هنگام بارداری خودتان را از این وضعیت مصون نگه دارید.