مطالب علمی, پزشکی

انواع بیماری‌های نوزادان تا یکسالگی

بیماری‌های نوزادان تا یکسالگی

دوران نوزادی که معمولا تا یک سالگی تلقی می‌شود‌، دورانی است که در زندگی هر شخص بسیار مهم بوده و یکی از مراحل اساسی رشد محسوب می‌شود. بیماری‌های نوزادان تا یکسالگی موضوع قابل توجهی است که هر فرد، قبل از بچه دار شدن باید در مورد آن‌ها اطلاعاتی داشته باشد. در این مطلب از وبلاگ ماما سلامت، تعدادی از بیماری‌های نوزادان تا یکسالگی را برای شما بازگو می‌کنیم تا با اطلاعات بیشتر بتوانید بر نگرانی خود غلبه کنید.

مهم‌ترین بیماری‌های نوزادان تا یکسالگی

در بعضی مواقع، نوزادان در حین زایمان دچار صدماتی می‌شوند که باقی زندگی آن‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. آسیب هنگام تولد یا ضربه به هنگام تولد که به دلیل استفاده کردن ماما از پنس در زمان خارج شدن نوزاد از کانال زایمان ناشی می‌شود. در موارد دیگری هم این احتمال وجود دارد که سر نوزاد در کانال زایمان تحت فشار زیادی قرار می‌گیرد و متورم می‌شود.

همچنین احتمال دارد بعضی از نوزادان به خاطر استفاده غلط بعضی از جراحانی که تجربه کمی دارند از چاقوی جراحی در زمان سزارین، صدمه ببینند که این مورد خیلی نادر می‌باشد. در ادامه شما را با 10 مورد از بیماری‌های نوزادان تایکسالگی که عموما در بسیاری از نوزادان رخ می‌دهد آشنا خواهیم کرد.

زردی نوزادان؛ بیماری‌های نوزادان تا یکسالگی

بیشتر از نیمی از نوزادان طبیعی و سالم در چند روز اول زندگی در پوست صورت خود ته رنگ زرد پیدا می‌کنند. اگر کودک شما چنین است، احتمالاً چیز نگران کننده‌ای نیست ولی مخصوصاً اگر شکم و یا پاهای کودک زرد به نظر می‌رسد باید آن‌ را به پزشک خود نشان دهید.

معمولا این عارضه به این دلیل رخ می‌دهد که کبد نوزاد به اندازه کافی بالغ نیست تا بیلی روبین موجود در خون را از بین ببرد. در برخی از نوزادان ممکن است وجود بیماری زمینه‌ای باعث زردی شود. بیلی‌روبین نوعی رنگدانه زرد رنگ است که هنگام تجزیه سلول‌های قرمز خون ایجاد می‌شود و کبد وظیفه تجزیه و دفع آن را دارد.

کولیک نوزادان؛ شایع‌ترین بیماری‌های نوزادان تا یکسالگی

کولیک نوزاد یکی از شایع‌ترین بیماری‌های نوزادان است. در این بیماری نوزادی که بیمار یا گرسنه نیست، اما بیش از 3 ساعت در روز، در بیش از 3 روز هفته و به مدت بیش از 3 هفته گریه می‌کند. این مشکل تا سه یا چهار ماهگی ادامه می‌یابد. از علائم دیگر کولیک نوزاد می‌توان به مشت کردن محکم دست، قرمز شدن صورت و … اشاره کرد. نوزادانی که دچار کولیک شده و گریه‌های بلند سر می‌دهند، گاها علائم دیگری مانند گاز معده نیز از خود نشان می‌دهند.

برای کمک به کاهش علائم کولیک در نوزادان، می‌توان از روش‌هایی مانند ماساژ شکم، تغییرات در سبک تغذیه نوزاد، استفاده از گرما و یا داروهای مخصوص استفاده کرد.

بیماری‌های نوزادان تا یکسالگی علائم کولیک

تب در کودکان و نوزادان؛ مهم‌ترین بیماری‌های نوزادان تا یکسالگی

تب معمولا نشانه مبارزه بدن با یک عامل عفونی برای حفظ سلامتی است. تب به معنی افزایش دمای بدن بالاتر از حد طبیعی است. تب در کودکان بسیار رایج بوده و در واقع واکنش طبیعی بدن به بسیاری از بیماری‌هاست که رایج‌ترین آن‌ها عفونت بدن است. دمای طبیعی بدن کمتر از ۳۸ درجه سانتی‌گراد است و دمای بالاتر از این مقدار نشان‌دهنده تب است.

عوامل اصلی بروز تب در کودکان و نوزادان شامل عفونت‌های ویروسی و باکتریایی، واکنش به واکسن‌ها یا برخی داروها و دندان درآوردن در نوزادان می‌شود. البته لازم است در نوزادانی که کمتر از سه ماه دارند در هنگام تب به پزشک ارجاع داده شوند.

برای اینکه بدانید نوزاد تب دارد یا خیر به موارد زیر دقت کنید:

درجه تب زیر بغل نوزاد باید بین ۳۶/۵ تا ۳۷/۵ درجه سانتی‌گراد باشد.

 درجه تب کودک به فارنهایت معادل با ۹۷.۷ تا ۹۹.۵ درجه است.

بیماری‌های نوزادان تا یکسالگی تب در نوزادان

نفخ شکم در کودکان و نوزادان

نفخ شکم یکی از بیماری‌های اطفال و کودکان است. این بیماری جای نگرانی زیادی ندارد. با این‌حال، هرچقدر که بیشتر درباره‌اش اطلاعات داشته باشید، بهتر و بی‌‌دغدغه از کودک و نوزاد خود مراقبت خواهید کرد. نفخ شکم در کودکان معمولاً به‌طور خودبه‌خود از بین می‌رود، اما در نوزادان که هنوز توانایی دفع گاز را ندارند، می‌تواند اذیت کننده باشد. اگر کودک مدام می‌چرخد و پاهای خود را به سمت بالا می‌آورد، ممکن است در دفع گاز مشکل داشته باشد.

از مهم‌ترین عامل ایجاد نفخ در نوزاد شیردهی نادرست است. از عوامل دیگری که باعث نفخ در نوزاد می‌شود، می‌توان به سندرم روده تحریک‌پذیر، عدم تحمل لاکتوز، یبوست، بلعیدن هوا و حساسیت‌های غذایی اشاره کرد. برای جلوگیری از نفخ، بهتر است غذاهای غیرنفاخ به کودک یا نوزاد داده شود و در هنگام شیردهی دقت شود که نوزاد هوا نبلعد. همچنین گرفتن آروغ نوزاد نیز می‌تواند به این موضوع کمک کند.

بیماری‌های نوزادان تا یکسالگی نوزاد دچار نفخ شکم

مراقبت‌های لازم برای نوزادان تا یک سالگی

مراقبت‌های نوزاد تا یک سالگی بسیار حائز اهمیت و حساس هستند.

تغذیه مناسب

غذاهای مناسب برای کودکان در این سن شامل شیر مادر، فرمول شیر، آب‌پنیر و غذاهای نرم و مخصوص کودکان می‌باشد.

تغییر پوشک

باید در نظر داشت که تعویض پوشک باید به‌موقع انجام شود و پوشک باید در هنگام تغییر به دور از مواد شوینده، در محیطی صاف و تمیز تعویض شود.

واکسیناسیون

با واکسیناسیون از بیماری‌های خطرناکی که ممکن است باعث مشکلات جدی در سلامت کودک شوند جلوگیری می‌شود.

مراقبت پوست

مراقبت‌های پوست کودکان به دلیل پوست حساس و نرم آن‌ها بسیار مهم است، از طریق مراقبت‌های صحیح می‌توانید پوست سالم و خوشبوی کودک خود را حفظ کنید.

بهداشت کودک

کودکان را باید با آب و صابون ملافه و برس صورت و سرشان را بشویید. همچنین، نوک ناخن‌هایشان را نیز باید برید تا از خطر خراشیدگی پوست جلوگیری شود.

خواب

برای رشد و تکامل سالم، کودکان نوزاد باید روزانه حداقل ۱۴ ساعت و کودکان ۳ ماهه تا یک ساله حداقل ۱۲ تا ۱۶ ساعت خواب داشته باشند.

ایمنی

ایمنی کودکان تا یک سالگی شامل مجموعه‌ای از مواردی است که به موجب آن‌ها کودک در برابر خطرات جدی از جمله آسیب به بدنش و خطرات مرتبط با تنفس و تغذیه محافظت می‌شود.

بیماری‌های نوزادان تا یکسالگی معاینات پزشکی نوزاد

سخن آخر

با توجه به اینکه نوزادان بسیار حساس هستند و ممکن به راحتی در معرض بیماری‌های مختلف قرار بگیرند، لازم است حتما اطلاعات خود را در زمینه بیماری‌های نوزادان تا یکسالگی بالا ببریم و با پزشک متخصص همیشه در تماس باشیم. رعایت بهداشت و استفاده از تغذیه و خواب مناسب می‌تواند تا حدود زیادی در جلوگیری و بهبود این بیماری‌ها کمک کننده باشند. ما در این مقاله شایع‌ترین بیماری‌های نوزادان تا یکسالگی را معرفی کرده‌ایم که شما می‌توانید آن‌ها را مطالعه کنید. اگر بیماری دیگری که بسیار شایع باشد را می‌دانید در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *